Teraz jest piątek, 18 października 2019, 04:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Kopia nie działa jak oryginał 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Kopia nie działa jak oryginał
Witam
Zrobiłem film w Pinnacle 12, na początku filmu jest zdjęcie które przejściem przechodzi w film. Wyrenderowałem film i nagrałem na DVD, włączam na DVD stacjonarnym i na TV wszystko ok. Kopiuję więc ta płytę na HDD by nagrać drugą i dodatkowo nagrać osobny plik ze zdjęciami. Wypalam ja w NERO jako " Utwórz dysk DVD z danymi" włączam na DVD stacjonarnym i rusza już od filmu. Nie ma zdjęcia i przejścia. Sprawdzałem na innym DVD i też rusza sam film bez czołówki w postaci zdjęcia:( Kiedyś tak kopiowałem i zawsze było ok.
Jak włączę tą płytę na komputerze to player odtwarza wszystko dobrze.
Myślałem, że może w czasie kopiowania był błąd, skopiowałem jeszcze raz ale to samo. Nagrałem więc materiał który Pinnacle nagrywa na HDD podczas renderowania ale jakość jest jeszcze gorsza. Kontury są poszarpane jak przy przeplocie.
Czy ktoś ma pomysł co to może być?


czwartek, 5 marca 2009, 22:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Charakter płyty DVD, to nie tylko zawartość krążka, ale i metoda kompilacji przy wyborze jej formatu. Nie możesz do kompilacji DVD Video, dogrywać innych plików wybierając jako dysk z danymi. Płyta DVD ma ściśle określone nazwy folderów i formaty zawartych w nich plików. Zauważ, że nawet zapisując na krążku DVD foldery składowe płytki z filmem jakie mamy w katalogu Video_ts, ale wybierając metodę jako Dysk z danymi, każdy poczciwy program do zapisu płytek ogłosi to przestrogą, że taki zapis nie będzie kompatybilny ze standardem DVD Video i może nie dać się odtworzyć.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 6 marca 2009, 07:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Więc czy jest możliwość nagrania na jednej płycie filmu DVD oraz pliku ze zdjęciami ?
Jeśli tak to w jaki sposób ?


piątek, 6 marca 2009, 08:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Cytuj:
Więc czy jest możliwość nagrania na jednej płycie filmu DVD oraz pliku ze zdjęciami ?
Jeśli tak to w jaki sposób?

- można np. tak:
1. Do tego projektu, co masz dodajesz zdjęcia ?Zrobiłem film w Pinnacle 12? i renderujesz od nowa ?utwórz dysk DVD?.
2. Z tego filmu co masz ?Zrobiłem film w Pinnacle 12? (importujesz mpg - nowy projekt-niestety menu trzeba robić od nowa) dodajesz zdjęcia ?w Pinnacle 12? i renderujesz raz jeszcze ?utwórz dysk DVD? ale zaznaczasz ?automatyczna jakość?, wtedy PS nie zmienia Ci wcześniej zapisanego bitrate (jakość jest ta sama) tylko dodaje nowe rzeczy z max. bitrate.
3. Robisz drugi film z samymi zdjęciami ?utwórz dysk DVD? i potem w SHRINKDVD dodajesz do ?kompilacji? pierwszą ?płytę DVD-?Zrobiłem film w Pinnacle 12?? jak również dodajesz druga ?płytę DVD? ze zdjęciami. W ten oto sposób masz ?2 płyty DVD? na jednej bez ingerencji w materiały początkowe.

Piszę tu w przypadku SHRINKA tylko i wyłącznie o kompilacji - plikami zgodnymi z formatem DVD (tak jak napisał kol. Montażysta Darek A.). Należy pamiętać o tym, że płyta DVD ma określoną wielkość dla danych tzn. jak dodamy dużo większą ilość danych-materiału wideo (to jakość też się pogorszy ? do 1 godz. 30 min jest w miarę przyzwoicie).

_________________
pozdrawiam Micia.
"Krótki okres życia jest dostatecznie długi na to, aby żyć dobrze i uczciwie".
"Nauczyliśmy się fruwać jak ptaki, pływać jak ryby, ale nie nauczyliśmy się żyć jak bracia"


piątek, 6 marca 2009, 09:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Tylko to wymaga zrobienia ze zdjęć prezentacji w Pinnacle i zapis do formatu DVD. A jest jakaś możliwość by nie obrabiać tych zdjęć tylko zwykły katalog " dograć na płytę DVD ?


piątek, 6 marca 2009, 10:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
DVD Movie Factory to potrafi.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 6 marca 2009, 10:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
A możesz mi pomóc i powiedzieć jak to zrobić w tym programie ?
Znajomy ma ten program i mógłbym zrobić to u niego.


piątek, 6 marca 2009, 13:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Nie używam już programu Movie factory, ale mogę wytłumaczyć na przykładzie programu Ulead VideoStudio 11, który również ma taką możliwość. Okna autoringu płyt DVD w obu programach sa bardzo zbliżone wyglądem i funkcjonalnością. Otóż na ostaniej karcie kreatora tworzenia płyty DVD należy kliknąć w rysuneczek płyty z literka "i". Otworzy się okno opcji nagrywania w którym należy po prostu zaptaszkować "folder osobisty" i wybrać katalog ze zdjęciami. Po wypaleniu, na płycie znajdą się foldery typowe dla DVD (Video_ts, Audio_ts) oraz Twój katalog za zdjęciami. Teraz w zależności od możliwości stacjonarnego odtwarzacza będzie można oglądać film lub przeglądać zdjęcia z Twojego folderu.

Obrazek

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 6 marca 2009, 20:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Dzięki serdeczne, działa:)
Czy jest sam program Ulead do nagrywania bez całości która jest dość duża?
Ewentualnie czy znacie inny program który tez to potrafi nagrać ?


poniedziałek, 9 marca 2009, 09:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Kopia nie działa jak oryginał
Wspomniany przeze mnie wcześniej Ulead DVD Movie Factory.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 9 marca 2009, 14:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL