Teraz jest czwartek, 14 listopada 2019, 09:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Przeźroczystość w Studio 9 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Przeźroczystość w Studio 9
Witam,
Korzystam ze Studio 9 Plus 9.4 i chciałem pobawić się trochę z "przeźroczystością". Korzystając z cennych uwag jurekwejh opisanych na forum stworzyłem w GIMP-ie i dla sprawdzenia w Photoshopie na szachownicy jakiś rysuneczek stanowiący logo. Zapisałem z rozszerzeniem TIFF zaznaczając przed zapisem wymagane opcje, wstawiłem w Studiu na osi czasu pod klipem i wszystko jest OK. Można się bawić z obrazem w obrazie i itp.
Problem pojawił się jak w identyczny sposób chciałem wykonać ramkę ozdobną w której wyświetlany będzie klip. Również na szachownicy w obrazku wielkości klatki np. 1024x576 (klip 16:9) narysowałem ramkę wzdłuż krawędzi obrazka lub pobierając z netu jakiś obrazek wyciąłem środek, została widoczna szachownica.Zapisałem j/w i przeniosłem do Studia. I teraz na klipie mam ową ramkę ale środek jest czarny.
Oczywiście jak korzystając z efektu JPS "change color" wyłączę czarny jest ok.Nie rozumiem jednak dlaczego nie mogę wykonać tego bez kluczowania koloru. Wygląda że jak przeźroczystość jest poza obiektem narysowanym (np.logo) to na klipie też widać tylko obiekt, natomiast jak jest w środku już to tak nie działa. Być może robię gdzieś błąd w edycji albo brak podstawowej wiedzy. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu i pozdrawiam a w związku ze zbliżającymi się Świętami życzę wszystkim miłego ich spędzenia


czwartek, 9 kwietnia 2009, 15:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
To bez różnicy czy środek czy coś innego ( wszystkie ramki itd. ( nawet ramki w edytorze menu ) w pinnacle 9-ć to Tiff z przeźroczystością . Tak więc gdzieś jest inny problemik ??? a może ramkę wstawiłeś na lini wideo 1 ? > ramkę wstawiamy na lini wideo 2 lub 3 a klip wideo na linię 1 . A może nie zapisałeś ? przeźroczystości ? a może mazałeś gumką a nie przeźroczystością ? . Czyli wszystko działa prawidłowo tylko gdzieś zrobiłeś problemik :P .

p.s. Jak dla mnie wstawiłeś ramkę na lini wideo1 a nie na lini tytułów < linia wideo 3 .

_________________
Obrazek


czwartek, 9 kwietnia 2009, 15:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
Witam ponownie, jeszcze raz sprawdziłem na spokojnie wykonywane czynności i niestety dalej nie wiem co jest źle. Wiem że spora większość forumowiczów traktuje Ciebie jak guru Pinnacle, ale i ty możesz zgadywać jak opis jest lakoniczny i trudno zlokalizować przyczynę. Zdecydowałem się więc krótko opisać i załączyć zrzuty:
1. W Photoshop tworzę obrazek z przeźroczystością
2. Wypełniam go jakims deseniem
3. Zaznaczam prostokąt czy elipsę, wycinam i zapisuję jako tiff

Załącznik:
Zrzut ekranu-1.jpg
Zrzut ekranu-1.jpg [ 77.9 | Przeglądane 121 razy ]


Następnie ten plik wstawiam do Studio jak na rysunku poniżej.

Załącznik:
Zrzut ekranu-2.jpg
Zrzut ekranu-2.jpg [ 87.16 | Przeglądane 129 razy ]


Coś ten zrzut nie odwzorował okna podglądu, ale na nim jest dokładnie taki sam obrazek.
Wygląda że klip jest czarny, ale oczywiście klip jest(wcześnie przeliczony do avi z przejściem na poczatku).
Przez przypadek zauważyłem, że jak zdejmę w obrazku parę pikseli na wysokości i zamiast 576 dam 569 i taki obrazek dołączę do Studia to wtedy przeźroczystość jest i klip wyświetla się w miejscu szachownicy, ale na podglądzie widać wtedy wąziutką szparkę między krawędzią ramki a okna odtwarzacza.
Może taki opis pozwoli Ci jakoś przybliżyć rozwiązanie problemu.
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.


piątek, 10 kwietnia 2009, 12:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
Wszystko wygląda OK. u Ciebie na zdjęciach .

Mój tiff do pobrania sprawdź , może mój będzie się prawidłowo zachowywał po wstawieniu ? .

http://rapidshare.com/files/219636126/TIFF.rar.html


Załączniki:
Komentarz: U mnie jest przeźroczystość
zd1.JPG
zd1.JPG [ 176.48 | Przeglądane 171 razy ]

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano piątek, 10 kwietnia 2009, 13:26 przez jurekwejh, łącznie edytowano 1 raz
piątek, 10 kwietnia 2009, 13:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
I zdjęcie jak łatwo przeskalować / dopasować ( zasada ta sama jak w photoshopie )

p.s.
Cytuj:
Wiem że spora większość forumowiczów traktuje Ciebie jak guru Pinnacle
raczej bym napisał , że mało kto chce się podzielić czymś co wie ??? lub nie ma czasu .


Załączniki:
ZDJĘCIE 2.JPG
ZDJĘCIE 2.JPG [ 71.27 | Przeglądane 140 razy ]

_________________
Obrazek
piątek, 10 kwietnia 2009, 13:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie i plik. Otworzyłem w studio w zakładce "z aparacikiem" i tam gdzie jest przeźroczystość jest czarne, próbowałem prawym klawiszem zamienić z czarnego na szachownice ale szachownica juz była zaznaczona. Po przeciągnięciu na oś pojawiła się przeźroczystość i jest OK. U mnie tez tak jest, jak ramka jest narysowana mniejsza niż w formacie 1024x576,sprawdziłem jesli ramka wypełnia format 1024x576 od krańca do krańca wtedy w środku nie ma przeźroczystości. Dlaczego mi tak na tym zależy, otóz mam niezbyt mocnego kompa i każda oszczędnośc na renderowaniu to dla mnie zysk czasowy. Nie pomyślałem że można zrobić ramkę mniejszą i potem nakładką się z nią pobawić i o dziwo jak w ten sposób ją rozsunę do wymiarów pełnej klatki to przeźroczystość jest zachowana, jak tworze w edytorze graficznym w rozmiarze klatki 16x9 (wychodzi że taki obrazek to 1024x576) to już tak nie jest. A spróbuj u siebie wykonać taki obrazek 1024x576 i ramkę o takich wymiarach zewnętrznych, bo tylko tu widzę róznice między tiffami. Odpisz tylko jak wyszło i dzięki za wsparcie. Dziś to rzadki dar dzielenia się wiedzą !!!!


sobota, 11 kwietnia 2009, 10:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
Chyba problem polega u Ciebie w innym miejscu ???? . Patche 9,4 wprowadza kilka rzeczy ( możliwość importowania płyt DVD , mov kodek itd. ), ale i wprowadza sporo problemów ( straszne zamulenie programu , zmienia automatykę skalowania itd. ) Wersja Pinnacle 9,3 plus idealnie samo skalowało wszystko . pinnacle 9 nie znam z pracy z materiałem 16*9 , ale jedno jest pewne w pinnacle 10-ć ( bo tu zacząłem ) była masakra z tym formatem w czasie montażu dopiero w 10,6 patche się dopatrzyli.

p.s.1 przy słabszy sprzęcie zalecany plik wideo AVI/DV nie Mpeg2 no i możesz sobie wyłączyć renderowanie w tle . Pinnacle 9-ć pracuje na kodekach windowsa więc praca pinnacle też jest uzależniona co masz zainstalowane dodatkowo ? . Jeśli masz procesorek Pentium 1,8 Ghz to pinnacle 9 działa już na 100% .

p.s.2 pinnacle wersja Plus to > 3 linie wideo i obraz w obrazie plugin < moim marzeniem jest aby tak sprawny ten plugin był w pinnacle 12-cie , tak więc zachęcam do korzystania z tego pluginu ( zdjęcie 2 ) . Tak więc nie zwracaj uwagę na wielkość , format itd. tylko dodawaj plugin obraz w obrazie Pinnacle 9-ć idealnie to sobie przeskaluje ( pamiętaj o marginesie jaki pinnacle wytnie z obrazu przy renderowaniu do DVD ( margines widoczny jak masz edytowany jakiś tytuł - chyba żółty kolor był w 9-ce )

p.s. 3 W pinnacle 12-cie nic nie sprawdzę z Tiff tu tylko wklejasz i już ( bez renderowań czy coś podobnego ) zmieniono też wiele powiedzy obsługę plików png , projekty PSD i inne . ( coś jeszcze mi się przypomniało > w pinnacle 9-ć miałem też pliki tga jak robiłem sobie dodatkowe ramki do menu )

p.s.4 powiedzmy jeśli mój Tiff wkeisz sobie do folderu ( moje tytuły 16*9) łatwość dostępu itd. to powinna być widoczna szachwnica i pinnacle powinno tylko raz sobie przerenderować i przy następnym wklejeniu takiej ramki powinno pobrać sobie plik przerenderowany .

_________________
Obrazek


sobota, 11 kwietnia 2009, 12:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 10:48
Posty: 31
Post Re: Przeźroczystość w Studio 9
Jeszcze raz dzięki za cenne uwagi. Zrobiłem jak radziłeś i tworze mniejszy obrazek niż rozmiar klatki,tzn. np. 640x480 wklejam do przeźroczystego 1024x576 ,przeskalowałem w nakładce obraz w obrazie na cała klatkę i teraz jest przeźroczystość a renderowanie tego fragmentu nie trwa aż tak długo.

Pozdrawiam


środa, 15 kwietnia 2009, 07:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL