Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 22:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 kwietnia 2009, 12:49
Posty: 8
Post Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Witam Forumowiczów

Mam kilka pytań związanych z utworzeniem materiału DVD. Ponieważ dopiero zaczynam się orientować w tym temacie proszę o wyrozumiałość, potwierdzenie moich karkołomnych teorii, oraz ewentualne skorygowanie błędów.

Posiadam kamerę pracującą w dwóch formatach: HDV/DV

Materiał nagrywam w formacie HDV i taki przechwytuję do komputera (bez konwersji do DV). Montażu dokonuję w programie Pinnacle Studio Ultimate, ver.12. Po podłączeniu kamery do komputera Pinnacle wykrywa sprzęt, ale nie pokazuje możliwości. wyboru MPEG/DV. Zakładam więc, że Pinnacle domyślnie ustawia się na przechwyt HDV. Tak przechwycony materiał obrabiam.

1. W przypadku tworzenia dysku sprawa jest chyba prosta. Wybieram takie ustawienia:

Typ dysku: DVD
Jakość video: najlepsza jakość (reszta ustawień standardowa, bez możliwości ingerencji)

lub

niestandardowe (można zmienić bitrate)

Tworzę zawartość, ale nie nagrywam (ISO lub TS)
Zgrywam w Nero

2. Lecz jeżeli chciałbym utworzyć plik i kodować go np. w Procoderze, która opcja będzie najbardziej optymalna:

- Typ pliku: MPEG2, ust. wstępne: niestandardowe, opcje: zmienny bitrate (VBR), rozdzielczość: hdv2 1080i 1440x1080, bitrate na poziomie 8000

- Typ pliku: MPEG2,ust. wstępne: zgodne z DVD, resztę program ustawia sam - rozdzielczość zgodna z DVD 720x576, szybkość danych: 6000 kb/s

- Typ pliku: AVI, ust. wstępne: pełny ekran DV, resztę progra ustawia sam - rozdzielczość 720x576, jakość 100 %

- Typ pliku: AVI, ust. wstępne: niestandardowe, kompresja: uncompressed frames, rozdzielczość: pełny ekran, jakość 100 %
I tu pewnie wyjdzie niezła kobyła !!!

Ponieważ zależy mi na sprawdzeniu kodowania dwuprzebiegowego, mam pytanie. Czy Procoder lepiej poradzi sobie z formatem MPEG2 czy Avi i czy w przypadku MPEG2 nie będzie to kolejna kompresja, która obniży mi jakość materiału ?

Dodam, że gotowa płyta będzie zawierać ok. 1 godziny filmu.

Wiem, że moje problemy mogą się wydać starym wyjadaczom banalne, ale zanim napisałem posta przejrzałem prawie całe forum i ciągle mam wątpliwości. Cóż, początki zawsze są trudne.
Proszę o jakieś wskazówki i pozdrawiam. :)


piątek, 17 kwietnia 2009, 12:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Nie mam w tej chwili Studio, ale podpowiem dwa równoległe rozwiązania:
- zapisz po edycji film do HD. Może być m2t, czy mpeg2 HD - nie znam oznaczeń Pinnacle. Na przyszłość będzie jak znalazł. Powinien taki plik wynosić około 13 GB na godzinę filmu. masz w ten sposób kopię na przyszłość w HD.
(Typ pliku: MPEG2, ust. wstępne: niestandardowe, opcje: zmienny bitrate (VBR), rozdzielczość: hdv2 1080i 1440x1080, bitrate na poziomie 8000)


- dokonaj eksportu do DV,
(Typ pliku: AVI, ust. wstępne: pełny ekran DV, resztę progra ustawia sam - rozdzielczość 720x576, jakość 100 %)
a następnie kompresji do mpeg2 (PAL SD) dokonaj w Procoderze. Chociaż słyszałem że kodek mpeg2 Studia 12 też jest niezły. masz w ten sposób materiał wysokiej jakości (jak na SD), do oglądania w odtwarzaczu DVD.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 kwietnia 2009, 14:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 kwietnia 2009, 12:49
Posty: 8
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Dzięki piękne za cenne wskazówki. Na pewno się przydadzą. :D


poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
będziesz stosował wskazówki nawet jeśli są błędne? :mrgreen:

Pamiętaje, że HDV2 to bitrate 25000.
Ja, po montażu, wygenerowałbym zwykłe HDV i to napuścił na ProCoder (ale na nim to ja się nie znam).


poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 18:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
No tak, od czego się ma kolegów. Nie wytkną błędów, delikatnie skorygują, nie śmieją się z człowieka... :wink:
PS - a ja na prawdę nic nie wiem o HDV2, czas się dokształcić. :roll:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 21 kwietnia 2009, 08:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 kwietnia 2009, 12:49
Posty: 8
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Ok viValdi, ale co rozumiesz przez zwykłe hdv ? Mógłbyś to jakoś rozwinąć ?W pinnaclu mam takie opcje:

plik mpeg2:

zgodne z DVD
HD 720p
HDV 1080i
hd 1080i
niestandardowe

plik avi:

pełny ekran DV (program sam przyjmuje takie opcje: kompresja DV, rozdzielczość 720 x 576, jakość 100 %)

Powiedzcie czego się trzymać. Chcę stworzyć płytę dvd z możliwie najlepszą jakością.


wtorek, 21 kwietnia 2009, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
HDV2 1080i

o to chodzi!

Istota leży w tym, żeby Pinnacle nie rekompresował materiału z twojej kamery. Przechwytujesz HDV i daley używaj tego formatu - tnij, ustawiaj, wyrzucaj aż będziesz zadowolony z efektu, podkreślam, montażu.

Teraz następują dwa decydujące momenty:
- czy dodać efekty w tym miejscu (przejścia itp); dodanie efektu automatycznie spowoduje konieczność przeliczenia materiału w obszarze oddziaływania efektu. Twoja decyzja. Ja przeważnie wkładam w tym miejscu proste przejścia między klipami:
- czy pomimo starań materiał się przelicza; jeśli tak to popełniono jakiś błąd w ustawieniach i trzeba znaleźć właściwy setup.

I nie pozostaje już nic innego jak Make Movie: File: File Type= MPEG2 : Preset=HDV2 1080i

Tak wytworzony produkt przepuszczasz przez ProCodera (nie wiem po co, ale... jeśli chcesz) i wrzucasz przetworzony materiał do Authoringu.

Ja w tym miejscu przekodowuję i produkuję DVD za pomocą Pinnacle'a. Działa.


wtorek, 21 kwietnia 2009, 13:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 kwietnia 2009, 12:49
Posty: 8
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Ok, czyli podsumowując:

- nagrywam i przechwytuję w hdv
- montuję film
- dodaję przejścia i efekty (pinnacle przelicza materiał w obszarze działania efektu)
- tworzę gotowy film (mpeg2, hdv2 1080i) nagrany od razu na płycie lub kodowany procoderem

Wcześniej napisałeś, że hdv2 to bitrate na poziomie 25000. Czy taki właśnie mam ustawić ?
(w przypadku ustawień wstępnych: hdv2 1080i taki właśnie się podstawia).


wtorek, 21 kwietnia 2009, 14:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Dokładnie tak i 25000 - tzn korzystaj z preset'u HDV2 a tam jest 25000.
NB twoja kamerka nagrywa właśnie taki strumień.

A jeśli chodzi o robienie DVD w Pinnacle to rób to zawszw w trybie bezpiecznym, czyli w dwóch krokach -> najpierw na dysk (ISO lub TS, jak wolisz) a potem dopiero wypalenie płytki. Przekodowanie to dość powolny proces.

I niech moc (HD) będzie z tobą :lol:


wtorek, 21 kwietnia 2009, 16:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 15 kwietnia 2009, 12:49
Posty: 8
Post Re: Jakie ustawienia pliku w Pinnacle Studio 12 ?
Dzięki viValdi za konkretne odpowiedzi i wskazówki. Właśnie tego było mi trzeba :D Jutro robię próbę. Dam znać jak poszło. Pozdrawiam


wtorek, 21 kwietnia 2009, 18:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL