Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 22:06
Posty: 25
Post Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Czy przy zgrywaniu z kamery przez FireWire,zgrywać od razu do mpeg2 czy do Avi ?
Materiał będzie obrabiany w Pinnacle i nagrywany na płytkę DVD.
Czytałem parę wątków z różnych forów i zdania są podzielone - stąd moje pytanie.
Pozdrawiam.

_________________
kliknij sobie--->http://www.pajacyk.pl<--- kliknij sobie


piątek, 17 kwietnia 2009, 13:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Zdanie jest jednoznaczne. Przechwytujemy i montujemy w DV. Dopiero potem kompresja gotowego projekt do mpeg2. Amen.

PS Poznałem kiedyś kolegę który przechwytywał do divx żeby zrobić potem DVD :mrgreen: , ale najszybciej i z najlepszą jakością jest jak wyżej podałem. To taki katechizm filmowca.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 kwietnia 2009, 14:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 listopada 2007, 21:20
Posty: 17
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
a da się zgrać szybciej niż w czasie rzeczywistym?

_________________
sprzęt: JVC HDD everio
aktualnie na poziomie początkującego operatora i montażysty


piątek, 17 kwietnia 2009, 15:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 22:06
Posty: 25
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Rozumiem & Dzięki.

Więc schemat działania taki :
1.Kamerą podłączona przez port FireWire zgrywam materiał do DV
2.Montaż + Menu w Pinnacle i nagranie projektu jako obraz iso lub VIDEO TS
3.Nagranie płyty na najmniejszej prędkości w Nero.
Tak powinno to wyglądać wydaje mi sie ?!?

Pozdrawiam

_________________
kliknij sobie--->http://www.pajacyk.pl<--- kliknij sobie


piątek, 17 kwietnia 2009, 15:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
wojteker napisał(a):
Rozumiem & Dzięki.

Więc schemat działania taki :
1.Kamerą podłączona przez port FireWire zgrywam materiał do DV
2.Montaż + Menu w Pinnacle i nagranie projektu jako obraz iso lub VIDEO TS
3.Nagranie płyty na najmniejszej prędkości w Nero.
Tak powinno to wyglądać wydaje mi sie ?!?

Pozdrawiam

Bardzo dobry tok postępowania.
grzechoo napisał(a):
a da się zgrać szybciej niż w czasie rzeczywistym?

Przechwyt z kasetki jest zawsze w czasie 1:1. Szybciej się da z kamer z HDD lub na kartę, bo wtedy kopiujesz z dysku na dysk. Niestety nie ma kamer SD zapisujących do DV nie na kasetki, więc masz materiał albo w mpeg2 (troche gorsza jakość i trochę trudniejsza edycja), lub zapisujące do odmian mpeg4, co w SD oznacza totalna porażkę w dziedzinie montażu i jakości.
W lepszej sytuacji sa właściciele kamer HD, bo tam oparty o mpeg4 AVCHD jest trochę trudniejszy w edycji, ale jakość ma znakomitą.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 kwietnia 2009, 17:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 22:06
Posty: 25
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Dziękuje Ci kotin za rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam.

_________________
kliknij sobie--->http://www.pajacyk.pl<--- kliknij sobie


piątek, 17 kwietnia 2009, 17:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 stycznia 2009, 23:04
Posty: 5
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Cześć :)

A ja mam nie co inne pytanie związane również z przechwytem Dv. Dysponuje ktoś może jakimś opisem, schematem jak najlepiej zrobić to w Adobe?

Otóż wyjaśniam o co chodzi. Mam kamerę Sony DCR-VX9000E. Materiał który zgrywam przez złącze Fire. Pliki posiadają przeplot. Po montażu w Adobe Premier dokonuję exportu materiału z ustawieniami:


VIDEO
File Type: Microsoft DV Avi
Compression: DV Pal
Color of Depth: Milions of colors
Frame rate: 25,00
Pixel aspect Ratio: D1/DV PAL (1.067)

Recompress: Maintain Date Rate


KEYFRAME AND RENDERING
Bit Depht: Use project setting
Fields: Lower Fields first
Optimize stills: Yes



Po wyeksportowaniu materiał jest nie najlepszej jakości delikatnie mówiąc :/
na kompóterze tak jakby była widoczna lekka ziarnistość (jakby była jakaś kompresja) - na telewizorze też nie najlepiej...

Może ktoś wie, jak temu zaradzić i zrobić to wszystko optymalnie?:(


sobota, 18 kwietnia 2009, 11:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 listopada 2007, 21:20
Posty: 17
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
grzechoo napisał(a):
a da się zgrać szybciej niż w czasie rzeczywistym?


kotin napisał(a):
Przechwyt z kasetki jest zawsze w czasie 1:1. Szybciej się da z kamer z HDD lub na kartę, bo wtedy kopiujesz z dysku na dysk. Niestety nie ma kamer SD zapisujących do DV nie na kasetki, więc masz materiał albo w mpeg2 (troche gorsza jakość i trochę trudniejsza edycja), lub zapisujące do odmian mpeg4, co w SD oznacza totalna porażkę w dziedzinie montażu i jakości.
W lepszej sytuacji sa właściciele kamer HD, bo tam oparty o mpeg4 AVCHD jest trochę trudniejszy w edycji, ale jakość ma znakomitą.



mam kamerę jvc hdd, ona nagrywa w mpeg2, jak więc to zgrywać i jak edytować, żeby się nieorobić, zależy mi na tym, żeby po zgraniu na materiale była ukryta data i godzina (żeby to później wykorzystać, tzn nanieść na obraz) rzeczywistego nagrania materiału.

no dobra, ale jak szybciej zgrywać (nie w czasie rzeczywistym) choćby do mpeg2?
w Pinnacle Studio nie ma takiej opcji

_________________
sprzęt: JVC HDD everio
aktualnie na poziomie początkującego operatora i montażysty


sobota, 18 kwietnia 2009, 14:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
zafo napisał(a):
Dysponuje ktoś może jakimś opisem, schematem jak najlepiej zrobić to w Adobe?

Zadaj to pytanie w dziale Adobe Premiere. Może dlatego że nie używam Premiere, nie przychodzi mi nic do głowy - czemu tak jest? :?
grzechoo napisał(a):
mam kamerę jvc hdd, ona nagrywa w mpeg2, jak więc to zgrywać i jak edytować, żeby się nieorobić,

zależy mi na tym, żeby po zgraniu na materiale była ukryta data i godzina (żeby to później wykorzystać, tzn nanieść na obraz) rzeczywistego nagrania materiału.

no dobra, ale jak szybciej zgrywać (nie w czasie rzeczywistym) choćby do mpeg2?
w Pinnacle Studio nie ma takiej opcji

- zapytaj w Erze :wink:
- ukrywa się w ustawieniach kamery, a wykorzystuje w filmie ustawiając to w programie. (Nie używam Pinnacle, więc nie podpowiem dokładnie, ale jest w nim taka funkcja żeby pokazywał timecode).
- kamery z twardym dyskiem powinny być widziane w systemie jako dodatkowy dysk twardy. Skopiuj film na dysk w komputerze.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 kwietnia 2009, 09:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Masz Adobe program to daj Sobie spokój z Pinnacle . A co do pinnacle to wszystko jest na swoim miejscu wystarczy tylko kliknąć i jest tak jak chcesz > import w kilka minut - materiał kilka godz. , pokazywanie daty i godziny nakręcenia materiału na życzenie lecz nie jest ona widoczna na materiale . Moja odpowiedź totalna niechęć do przeczytania instrukcji > jest po polsku , są zdjęcia oraz filmy > funkcja szukaj w instrukcji też jest . I jeszcze jedno > jesli ustawisz biterate zgodne z Twoim materiałem z kamerki to pinnacle przerenderuje i wypali płytę powiedzmy 1,5 godz. w kilka minut około 20minut .
p.s. Oczywiście piszemy o pinnacle 11 lub 12-cie .

_________________
Obrazek


niedziela, 19 kwietnia 2009, 10:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 listopada 2007, 21:20
Posty: 17
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
no więc wyjaśnijcie mi jak zgrać obraz z kamery hdd przez ieee1394 do mpeg albo avi dv szybciej niż w czasie rzeczywistym.... (i do tego wykorzystać timecode)
nigdzie nie ma takiej opcji, w google też nie, a już na pewno nie w instrukcji do pinnacle- sprawdzałem....

_________________
sprzęt: JVC HDD everio
aktualnie na poziomie początkującego operatora i montażysty


niedziela, 19 kwietnia 2009, 22:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
grzechoo napisał(a):
nigdzie nie ma takiej opcji, w google też nie, a już na pewno nie w instrukcji do pinnacle- sprawdzałem....

No to nie ma. :mrgreen:
Sprawdzić też?
Jeden telefon do jurekwejh i wiem, co stawiasz jak będzie? :wink:
No dobra spoważniejmy, nie będę czytał instrukcji kamery za Ciebie, (bo można z kamery HDD kopiować na dysk twardy komputera, jak z dysku przenośnego na przykład).
O timecode pisano tu na forum setki razy. Masz przykład: LINK.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 kwietnia 2009, 23:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Do kamery na 100% był w kpl. kabel USB. podłączasz kamerkę pod komputerek za pomocą tego kabla > uruchom pinnacle > wybierz przechwyt z urządzenia multimedialnego ( funkcja ta jest dostępna nawet w 3 miejscach ) a co do timecode to po prostu edytuj klip wideo a w górnym pasku opisu wyświetla się data oraz czas nakręcenia co do sek. ( jedna z funkcji w pinnacle do dzielenia materiału to właśnie za pomocą timecode ) . Zalecam import przez pinnacle a nie inny program jeśli montaż będzie odbywać się w pinnacle ( w czasie importu pinnacle użyje swoich kodeków ) .

Cytuj:
a już na pewno nie w instrukcji do pinnacle- sprawdzałem....
Chyba jednak jest i są zdjęcia :P zamiast wpisywać pytanie w google > wpisz swoje pytanie w wyszukiwarkę instrukcji obsługi , będzie szybciej i fachowo . A jesli szukasz potwierdzenia uruchom pomoc techniczną i wpisz tam swoje zapytanie ( stronę przestaw za pomocą translatora na jęz. polski ) Tylko pinnacle posiada taką instrukcję i pomoc techniczną > oczywiście jeśli zarejestrowałeś sweje pinnacle u angoli )

p.s. swoje pinnacle rejestruję w polsce i u angoli :P

_________________
Obrazek


poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 08:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 17 listopada 2007, 21:20
Posty: 17
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
jurekwejh dzięki za info...
z ieee1394 próbowałem- nie wyszło...

ale zgadza się, komp przez USB widzi kamerę jako dysk wymienny i do tej pory kopiowałem pliki MOD (z filmem) i MOI (takie małe ~1KB) z pamięci kamery na dysk kompa i później obróbka- to jest czysty mpeg2, ale z tego nijak nie mogłem wyciągnąć daty utworzenia klipu, a zależy mi na tym....

głównie chodzi mi o krótkie ujęcia mojej córy- aktualnie 5cio miesięcznej, więc rozumiecie, że data na filmie to podstawa, czas ucieka, a dzidzia rośnie.


jedynie głównie co mnie interesuje, to ściągnąć materiał z kamery, wrzucić w obraz datę utworzenia i zrobić z tego xvid`a, oczywiście można dodać też jakiś tytuł, to wszystko.

_________________
sprzęt: JVC HDD everio
aktualnie na poziomie początkującego operatora i montażysty


poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 16:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Zgrywać Avi Dv czy od razu mpeg2 ?
Małe wytłumaczenie > pinnacle + kamera JVC są problemy ( tylko z tym producentem ) materiał z kamerki jvc format Tood to już miałem masakrę w montażu , ale do rzeczy > to o czym piszę jest tu ( zdjęcie ) .

p.s
Cytuj:
zrobić z tego xvid
odradzam to zrobić w pinnacle > marny kodek w pinnacle .


Załączniki:
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 57.8 | Przeglądane 194 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 20 kwietnia 2009, 20:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL