Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 01:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z tworzeniem filmow w PS 12 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 11 maja 2009, 10:10
Posty: 3
Post Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Witam!
Jestem poczatkujacym amatorem tworzenia filmow - w tym celu kupilem kamerke canona HG 21 ( HD CMOS) zmienilem kompa o wiekszym dysku (640) oraz zwiekszylem pamiec do 4GHz. System operacyjny to XP home
Kupilem oryginalne oprogramowanie Pinnacle Studio 12 i mam problem z tworzeniem filmow tzn.
... kiedy zrobie projekt z ( edycja różne motywy przejsc dodaje muzykę pliki mp3, zdjęcia ) i chce nastepnie tworzyć film bluznie niesamowicie przy tym ponieważ:
1) wyskakuja mi rózne błędy przejsc (czasem kiedy je usune te przejscia w miejscach gdzie wystepuja bledy przy zapisie tj ok)
2) klikam tworzenie filmu zapisz na danej partycji dysku gdzie jest duzo wolnego miejsca i wyskakuje mi komunikat inicjanizowanie a nastepnie retendowanie menu i przejsc efektów ... i trwa zapisywanie klatek - procesor pracuje na 100% (podgladam w menadzeru windowsa) i np film w zapisywaniu klatek dochodzi do miejsca gdzie jest przejscie albo motyw montażu i procesor zwalnia do 1% i nic sie nie dzieje klikam na anuluj a program wogole nie reaguje - dlaczego mnie tak stopuje???
3) kiedy np utworze material (jakims cudem z bolami i zniszczonymi przedmiotami na których wyladowuje swoją niemrawosc przy tworzeniu filmu) dumnie ide z plytka do odtwarzacza dvd zapuszczam film i ... wszystkie efekty, motywy montazu, skacza przestawiaja sie na ekranie natomiast film ( to co nagrałem kamerka jest ok.)

Prosze wskazac mi gdzie robie błąd i dlaczego tak sie dzieje.
znacie rownież jakim sprzetem dysponuje i czy moze jest jakis inny program z polska edycja w którym tworzenie filmow jest mniej stresujace
na formu znalzlem tel do pomocy ale nikt tam nie odpowiada a po za tym to widze ze za wszystkie efekty to trzeba tu placic czy w innych programach tez tak jest???
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuje za pomoc


poniedziałek, 11 maja 2009, 10:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Możliwe, że problemem jest karta graficzna, ale tu już muszą się wypowiedzieć użytkownicy Pinnacle'a. Na pewno nie zaszkodzi uaktualnić biblioteki Dirtect X. Co do mniej stresującego programu (z polskim interface) to ja polecam Videostudio Corel'a:
http://www.corel.com/servlet/Satellite/ ... bview=tab0
lub tu:
http://www.allegro.pl/item628046208_ule ... bonus.html
Warto pobawić się trialem i ocenić przydatność programu.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 11 maja 2009, 12:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
No to sobie wyładowałeś swoją frustrację , ale nikt na tak zadane pytanie nie odpowie rzeczowo > brak podstawowych danych o sprzęcie ??? , czy przeczytałeś instrkucję obsługi ??? , czy przeczytałeś pierwszy tekst jaki się ukazał ??? czy ustawiłeś pinnacle na pracę z wysoką rozdzielczością ??? ( a może tworzysz na koniec mpeg2 zgodny z DVD ???? , czy wyłączyłeś renderowanie itd. itd.

Cytuj:
dumnie ide z plytka do odtwarzacza dvd zapuszczam film i ...

I tak na sam koniec > co chcesz uzyskać na finał ???? .

p.s. Jakie efekty masz zablokowane ???? co musisz kupować ???? .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 11 maja 2009, 13:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 11 maja 2009, 10:10
Posty: 3
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Kolego posiadam taki sprzet:
- plyta glowna to GIGABYTE GA-EG31 MF-S2
- pamięć GOODRAM DDR2 4096 MB PC 800 DUAL
- dysk HDD CAVIAR 640 GB
- Procesor CORE 2 DUO E7400 2,8 GHz

kiedy pisalem swoje wypociny na forum to tworzyl mi sie film i ku mojemu zaskoczeniu wyszedl ok. tworzyłem go tak samo jak poprzednie i rowniez przy tworzeniu wyskoczyl mi blad anulowalem proces i zadałem mu nowa prace - utworzyl mi film i to tak jak ja chcialem.
W srode bede nagrywac kolejny material i obrabiac go bede za pomoca pinnacle tak samo jak ten dzisiaj i zobaczymy jak wyjdzie???

Sciagnalem triala Video Studio ale nie chce mi otworzyc material jaki nagralem kamerka upomina sie o format m2ts. moja wiedza jest za slaba i nie potrafie sobie sciagnac tego formatu

Podejrzewam ze PS 12 jaki kupilem jest za slaba wersja i powinienem kupic studio plus albo ultimate ale sprzedawca zapewnial mnie ze ta wersja jest wustarczajaca "...a po co przeplacac".(
Niestety nie jestem fanatykiem elktroniki i to nie jest moj konik chce tylko tworzyc rodzinne filmy zeby miec mile wspomnienia zaczyna mnie to przerastac:(


poniedziałek, 11 maja 2009, 23:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
I masz rację sprzedawca źle Tobie doradził > straciłeś wiele funkcji , które są potrzebne do montażu . Wejdź na stronę producenta i porównaj jakich brak funkcji i kodeków do wersji plus i ultima .

Najważniejsze w przyjemnej pracy z pinnacle to karta graficzna ( nie napisałeś ??? ) w Twoim przypadku minimum ATI 4XXX 500mb super 1000mb ( karty Geforce nie zbyt lubi pinnacle > możliwość wielu problemów ) .

Ale tak sobie myślę ???? że robisz na koniec płytę DVD > zwykłe mpeg2 ??? to po co męczyć pinnacle ??? . przekonwerteruj sobie swój plik AVCHD > nawet za pomocą programiku od kamery na MPEG2 720*567 a z takim formatem nie będzie żadnych problemów z pinnacle ( jeśli pracujemy na pliku AVCHD w pinnacle > to wyłączamy renderowanie w tle , ustawiamy kodek z automatycznego na najlepszy dla wyprowadzenia dysku , do zdjęć dodajemy w opisie HD_ itd. itd. > dlatego pisałem czy przeczytałeś instrukcję ( zakładka Pomoc ) i pierwszy pliki jaki się pokazał .

Mam nadzieję , że w czasie instalacji zarejestrowałeś i pobrałeś klucze ( odbywa się to automatycznie ) .

Jeśli jednak AVCHD to polecam zainstalować patch 12,1 > poprawiono szybkość pracy z tymi plikami , choć jak dla mnie skierowano głównie nacisk na kodek H-264 mov na tym formacie pinnacle po prostu rwie się do pracy .

Mała podpowiedź > kiedy bawimy się pinnacle lub kiedy pinnacle renderuje itd. to nie latamy sobie w necie > może wystąpić błąd renderowania a skutki już opisałeś co się dzieje kiedy pinnacle się zatnie i nie przerenderuje efektów .

_________________
Obrazek


wtorek, 12 maja 2009, 09:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
A ja w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego trzeba mieć wypasioną kartę graficzną w Pinnacle. Oczywiście wiem, że to jest wymóg producenta i jeśli jej brak to nie ma wsparcia - ale dlaczego trzeba mieć tę kartę????

Mogę zrozumieć, że potrzebna jest do całoekranowego podglądu ale nie do edycji, a zwłaszcza do renderingu!

Ta karta graficzna to takie Voodoo czy inny Urban Myth którym tłumaczy się wszystkie problemy związane z Pinnacle'em.


wtorek, 12 maja 2009, 09:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Cytuj:
Mogę zrozumieć, że potrzebna jest do całoekranowego podglądu ale nie do edycji, a zwłaszcza do renderingu!
Właśnie szczególnie do renderowania efektów HFX i Rtfx . Masz rację na słabszej karcie też idzie , ale > brak wysokiej rozdzielczości podglądu , brak płynności pracy w edycji itd. itd. pisząc krótko to karta graficzna jest motorem pinnacle . A problemy ??? tylko posiadacz dwuch komputerów w jednym ATI a w drugim Geforce pozna problemy karty Geforce które wystepują a jest ich wiele > chyba , że po prostu nie wiemy o nich . Przykro mi ale jakość końcowa materiału też jest przypisana karcie graficznej ( przeploty , pixele i inne brzydkie rzeczy ) > pinnacle po prostu wszystko sobie kompresuje , renderuje i wykonuje to na karcie graficznej .
Jak to sprawdzić ??? włóż sobie 256 mb a po niej 1000 mb i napisz ile pluginów wykonało swoją pracę poprawnie ??? i w jakim czasie ??? . A jak jeszcze ktoś podchodzi z plikami AVCHD to to już trzeba >>>> pinnacle 12-cie jest zbudowane na ramach programu AVIDA a jakie wymagania ma AVID co do sprzętu i karty graficznej ??? .

p.s. Dlatego w pierwszym komunikacie > czytamy > przy pracy z materiałem AVCHD obowiązkowo wyłączyć renderowanie w tle > czyli wspomaganie karty graficznej ( renderowanie i kompresję plików no i oczywiście ogromny dysk na te pliki ) > no chyba , że się ma kartę :P ale też nie ATI :mrgreen: . Bez wspomagania karty ( lub słabej ) > jakoś to wszystko też zrobimy , ale czas uzyskania końcowego materiału > zajmnie chyba całą noc .

_________________
Obrazek


wtorek, 12 maja 2009, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
jurekwejh napisał(a):
.....Jak to sprawdzić ??? włóż sobie 256 mb a po niej 1000 mb i napisz ile pluginów wykonało swoją pracę poprawnie ??? i w jakim czasie ??? ......
Swego czasu jechałem na karcie AGP GF 4200 (128MB), potem PCIex GF 8600GT (256MB), następnie PCIex GF 8600GTS (256MB), teraz jadę na karcie PCIex GF 9600GT (512MB) - nie zauważyłem żadnej różnicy odnośnie poprawności działania, jak łatwo zauwazyć róznica pomiędzy GF 4200 a GF 9600GT jest naprawdę duża, począwszy od zegarów i wielkości pamięci, a skończywszy na architekturze, w sumie mam pozytywne doświadczenia z wersją 10 (+ łaty) oraz 11 (+ łaty).

Napisze tak: program Pinnacle Studio (ver.10 + koniecznie łaty i ver.11 + koniecznie łaty) nie jest może szczytem stabilności, ale jeżeli zainstalujesz to na w miarę czystym Windows XP, to wszystko działa OK (przynajmniej u mnie). Uważam, że dużym błędem jest instalowanie wszystkiego, co tylko istnieje typu "cuda niewidy". Nie zawsze to pomaga, a czasami robi duże zamieszanie. System + sterowniki do płyty głównej, karty graficznej itp., + Pinnacle - i powinno działać.

Różnica pomiędzy posiadaniem 2 GB a 4 GB RAM jest taka, że wypasiony (długi, rozbudowany, z bajerami itp.) projekt utworzony na kompie z 4 GB RAM nie otworzy się na kompie z 2 GB RAM.
Nie zauważyłem absolutnie żadnego wpływu karty graficznej (GeForce) na tempo, stabilność itp.
Oczywiście im szybszy procek (CPU), tym szybsza praca.

To są moje doświadczenia z plikami z kamery miniDV - z innymi plikami nie pracowałem.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 12 maja 2009, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Mam podobne odczucia jak Romcio. Korzystam ze Studio Plus 10.7. Zaczynałem na laptopie 1.4GHz teraz Core2Duo 2GHz a po drodze miałem dwa inne laptopy. Wszystkie ze zintegrowaną kartą graficzną, BEZ dedykowanej pamięci video.

Obrabiam SD i HDV - amatorsko, na dysku zewnętrznym (dziś kupiłem swój czwarty dysk 2.5" USB 500GB :-). I działa. Oczywiście nawet nie zainstalowałemm HFX i innych proDADów bo po co - nie robię filmów oskarowych.

Dlatego właśnie nie rozumiem tych wszystkich achów jeśli chodzi o karty -- i żeby pakować 1GB ramu na nie, szok.


środa, 13 maja 2009, 23:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 11 maja 2009, 10:10
Posty: 3
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Witam!
Typ karty graficznej jaka posiadam to Intel (R) GMA 3100 384 MB Inter Video BIOS

- tak jak tworze film to zapisuje go w mpeg2

- tak jestem zrejestrowany i mam pobrane klucze oraz aktualizacje programu

jedynie jaki blad popelniam to nie wylaczylem renderowania -zrobilem to dopiero teraz

kiedy zmieniam ustawienia to zawiesza mi sie komp - czym tj spowodowane ?

Czy karta która mam jest wystarczajaca czy mam sobie dokupic cosik lepszego? ( najlepiej co?)

Zamierzam jednak przejść z pinnacle studio do i teraz co mi bardziej polecacie czy wykupić aktualizacje do studio plus czy PU ?

jurekwejh bardzo Ci dziekuje za pomac jaka mi udzielasz - pozdrawiam


czwartek, 14 maja 2009, 09:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Czyli tak czy inaczej > wersja końcowa to mpeg2 = DVD , to po co się męczyć ??? w jakimś programiku ( wiele o tym na forum i różne programiki polecają > za free , nawet ten programik od kamery ) przerenderuj sobie swój materiał do pliku mpeg2 6000 kb/s 25/s ( pinnacle już nie będzie ponownie kompresować tylko sprawdzi zgodność z formatem DVD ) i teraz z takim plikiem wideo na lini czasu montaż powinien być już normalny i miły .

p.s. Do szanownych kol. viValdi i Romcio
tak jak wcześniej pisałem > jeśli nie używamy pewnych funkcji oraz efektów to nie mamy pojęcia o problemie karty graficznej z directxem co wpływa na końcowy materiał .
Często tworzę projekty ciekawych czołówek lub scen i rozdaję znajomym , ale posiadacze kart geforte ciągle mają problemy z nimi oraz uzyskiwany materiał końcowy jest gorszy lub nie wykonalny .

p.s.2
Cytuj:
Zamierzam jednak przejść z pinnacle studio do i teraz co mi bardziej polecacie czy wykupić aktualizacje do studio plus czy PU ?
I tu zaczyna się problem ??? taniej kupić nowy program niż klucz lub upgate , często w ofercie są też różne dodatki w kpl. za przyzwoitą cene ( sklepy internetowe ) < nie u producenta . A na koniec poprostu zadaj sobie pytanie ??? czy będziesz korzystać z tych rzeczy ??? > dodatkowa linia wideo , kluczowanie kolorami , kluczowanie luma , obraz w obrazie , ruchome menu , wielostronicowe menu , vitascena , rtfx vol ?? itd. oraz pewne kodeki ? HDV itd. Do prostego montażu twoja wersja jest OK.

_________________
Obrazek


czwartek, 14 maja 2009, 10:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 23 maja 2009, 16:20
Posty: 1
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Witam serdecznie drogich forumowiczów i zarazem zwracam się z ogromną prośbą o pomoc do Was

Mam podobny problem jak kolega Zappa. Są to moje początki zabawy z filmowaniem i montowaniem materiału. Obecnie pracuje na programie Pinnacle12 i film, który od 5miesięcu staram się zmontować i tym samym zrobić przyjemność mojej rodzinie, jest moim pierwszym dziełem i to od razu sporym,bo składa się z 20gb filmików niezbyt fachowo nagranych:) Także miałem przez ostatnie miesiące sporo pracy, żeby doprowadzić to do ładu i składu. No i muszę przyznać, że dałem radę (całkiem przyjemny projekt - przejścia, dodatkowe ścieżki dźwiękowe, zdjęcia w tle itp.), ale ? jest problem!
1.przy renderowaniu całości, wyskakiwał mi w różnych miejscach projektu ?błąd nagrywania w czasie rzeczywistym?(czy coś takiego). Śledząc proces renderowania zauważyłem, że haczy się na przejściach, przy dodawanych zdjęciach i napisach. A więc wracałem do projektu i wstawiałem na nowo te same, inne a nawet wyrzucałem (bo nie szło inaczej) powyższe zdjęcia, teksty i przejścia. I tak prześcigałem z tymi problemami, aż po tyg. walki zrenderowałem, ale ? wracając do tego samego projektu chcąc dokonać pewnych zmian, bo i tak w filmie na niektórych przejściach skacze obraz i pokazuje się coś zielonego migotającego itp., to w tych właśnie w tych miejscach, ale także i innych, w których było ok, jest znowu PROBLEM!!! Także taka praca nie ma najmniejszego sensu.
2. zdjęcia, które wrzuciłem do projektu są ŚREDNIEJ jakości. Dopiero teraz, po tej długiej walce z programem zauważałem, że można nastawić lepszą jakość, ale od nowego projektu:( Czy jest możliwość zastąpienia w obecnym projekcie wrzuconych zdjęć o niezadawalającej wyrazistości na z lepszą jakością?! To ma być film na całe życie i nie chciałbym być z niego niezadowolony, albo powracać do edycji.
A tak a propo zdjęć które wrzuciłem do projektu, to bywa tak, że jest ok., a czasami ich nie widać, tzn. jest czarno! Nie pomaga nawet ponowne ich wstawienie i wtedy muszę z oryginalnego pliku ze zdjęciami przekopiować do innego, wrócić do projektu, odszukać nowy folder z przeniesionymi zdjęciami i zainstalować-przeważnie działa, ale przecież to jest bez sensu, tym bardziej, że wcześniej było ok!
3. Im więcej wrzucałem materiału, tym wolniej chodził komputer. A parametry sprzętu to:
- roczny biznesowy laptop Intel Core Duo CPU T8100 2,10GHz 2GB ram, karta graficzna pewnie jakaś standardowa, dysk mały jak na zabawę w montowanie filmów, ale dokupiłem zewnętrzny 500GB i jeszcze jedno ? kiepski jestem w sprawach technicznych:)

Proszę o pomoc, gdyż nie chciałbym stracić tego nad czym od kilku miesięcy pracowałem w każdej wolnej chwili i włożyłem sporo serca, a już i tak z nerwów utraciłem część materiału:( Film podzieliłem na 3części (idealnie pasujące wielkością na płytę dvd-tak przynajmniej informuje mnie PS2 przy próbie "zapisywania na płytę dvd". Wydawało mi się,że może to pomoże, ale .. no może trochę szybciej w projekcie można się poruszać. Jeśli ktoś zechce pomóc mi i w ogóle jeżeli jest to możliwe to będę bardzo wdzięczny, bo ?wychodzę już z siebie? no i przy okazji uszczęśliwi moją rodzinke, która musi mnie przy tym znosić:)

aha, jeszcze jedno, filmy z kamery są formacie MPG

serdecznie pozdrawiam


niedziela, 24 maja 2009, 12:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Problem z tworzeniem filmow w PS 12
Dużo masz problemów , ale to może dla tego że pierwszy film i nie znasz działania programu .

Zacznijmy od najważniejszego > czy to orginał ??

1-Jeśli pirat to masz problem 2 kluczy których i tak nie używasz

2- A jeśli orginał ;
a-masz zainstalowane najnowszy mediaplayer
b- masz zainstalowane dodatkowo Quictime nowszy niż pinnaclowy .
c-problem sterowników karty graf
Sprawdź czy nie masz karty graficznej z seri ATI 2xxx lub 3xxx na podobne problemy reklamowałem swoją kartę ATI 3870( problemy akceleratora 3D ) .
d-jeśli film 16*9 to przy dodaniu zdjęć nie używasz funkcji dopasuj do ramki ( przeskalowanie do ustawień projektu )
I to są odpowiedzi na Twoje problemy

p.s. dobrze zauważyłeś pinnacle sobie przeskaluje zdjęcia i korzysta ze swoich plików , a jeśli miało problemy z tym to te pliki > zdjęcia są uszkodzone i są takie objawy o których piszesz . Kiedy już odkryjesz gdzie był problem ??? to wystarczy tylko usunąć folder plików renderowania tego projektu ( robimy to ręcznie nie automatem ) > uruchomić pinnacle i spokojnie poczekać na utworzenie nowych plików ( zielony pasek na lini czasu ) .
p.s. 2 warto zapisać projekt pod inną nazwą i sprawdzić rady .
p.s. 3 kiedy pracujemy w pinnacle obowiązkowo odłącz internet .
p.s 4 kiedy masz mocno dodane efektów > sprawdzaj czy pinnacle poprawnie renderuje przyczymaj klawisze przez 2 sek. Ctrl+Shift+Home > można też za pomocą tego okna wymuszać ponowne renderowanie > a skutek uboczny ??? to widać dokładny czas ile pinnacle będzie to renderować > może będzie tyle czasu na miłą rozmowę z żoną przy kawie ???? .
p.s.5 to co odkryłeś o rozdzilczości zdjęć to nie to o czym myślisz no chyba że ??? robisz w HD ustawieniach > to poczytaj instrukcję i dopisuj HD_ do opisu zdjęcia jeszcze .

Napisałeś ;
Cytuj:
aha, jeszcze jedno, filmy z kamery są formacie MPG
nic to nie mówi ??? w dobie różnorodności kodeku MPEG . Lepiej napisz jaką masz kamerę > będzie łatwiej ustalić co to za MPEG .

_________________
Obrazek


niedziela, 24 maja 2009, 14:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL