Teraz jest sobota, 19 października 2019, 21:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 22:06
Posty: 25
Post Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
Czy w programie Pinnacle Studio 12 można zrobić i czy ktoś na forum robi filmy weselne ?
Chciałbym za rok lub dwa zadziałać coś z kwestią obsługi wesel jako kamerzysta i nie wiem czy Studio 12 nadaje się właściwie do takiego montażu,czy raczej tylko do amatorskiego zastosowania?
Pozdrawiam

_________________
kliknij sobie--->http://www.pajacyk.pl<--- kliknij sobie


wtorek, 19 maja 2009, 11:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
Odpowiem Ci z punktu widzenia amatora, który wesele montował raz przypadkiem, za darmo w rodzinie. Wszystkim się da. Nawiasem mówiąc wielu ludzi nie znających dobrze Pinnacle nie ma pojęcia ile tym softem da się zrobić. Problem jednak podejrzewam leży gdzie indziej. W stabilności. Bystry montażysta poradzi sobie na prostszym programie, ale na pewno nie dotrzyma terminu, jak mu projekty wylecą w kosmos po raz kolejny i po raz kolejny odtwarzając kopię projektu (jeżeli ją ma w ogóle), straci czas, nerwy, pomysł i ochotę do pracy.
Jeżeli potrafisz zmusić Pinnacle do stabilnej pracy, to na początek starczy, a potem się rozwiniesz, lub nie. Jeżeli potrafisz zmusić.

Lepiej jednak zacznij od programu który ma kontynuację w bardziej profesjonalnej wersji. Premiere Elements - Premiere / Vegas Movie - Vegas / Edius Neo - Edius...
Przynajmniej nawyki z tańszego programu przydadzą się w tym bardziej profesjonalnym z czasem.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 19 maja 2009, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
kotin napisał(a):
......jak mu projekty wylecą w kosmos po raz kolejny i po raz kolejny odtwarzając kopię projektu (jeżeli ją ma w ogóle), straci czas, nerwy, pomysł i ochotę do pracy.....
Na wersji 12 nie pracowałem. Wersja 11 (+łaty) może nie jest idealem stabilności, ale da sie pracować. Poza tym, jeżeli nawet program się niespodziewanie "wywalił", to zawsze po powtórnym uruchomieniu zawsze pyta, czy kontynuować ostatnią sesję. I zawsze poprawnie tą sesję kontynuował, nawet, jeżeli nie zapisywałem w ogóle projektu.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 19 maja 2009, 14:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 22:06
Posty: 25
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
...więc trzeba się jednak z Premierem lub Vegasem zaprzyjaźnić... :wink: ...choć jednak w Studio pracuje mi się na ogół całkiem przyjemnie.

_________________
kliknij sobie--->http://www.pajacyk.pl<--- kliknij sobie


wtorek, 19 maja 2009, 22:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 51
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
hmm podpisze sie pod to co kolega kilka zdan wyzej ze da sie na im pracowac.... pinnacla mozna bombardowac ze to amotorszczyzna.... ale hmmm.... przecież program i komputer oraz kamera to nie wszystko... a raczej nawet nic... jak ktos ma zdolnosci i troche wyobrazni to zmontuje swietny film na np. takim pinnaclu a mozna mieć np. Adobe i nie mieć ani kszty zaangażowania i nic porządnego nie wyjdzie :)
według mnie PInnacle to naprawde porządny program i jeśli się troszke przy nim posiedzi (i opanuje edysje HFX filter co uczynięłmdopiero wczoraj i uż mi się to podoba:) ) i jeszcze tak odblokuje PRO DAD (niestety tego jeszcze nie udało m się zrobić) to będzie super :)
ale jako użytkownik od roku szczerze powiem o wadach:
- tylko 3 ścieżki wideo ;/ przydała by się chociaż jeszcze jedna a najlepiej wiecej :)) :D
- fakt - czasem wywali (ale naprawde nie jest to często :) ) z programu ale ja czesto zapisuje zmiany i dzięki temu nie miałem nigdy sytuacji że straciłem projekt :)
- najbardziej jednak denerwuje mnie to że czesto jak tworzę już gotowe DVD , czyli ostatni etap to sie bardzo często zacina ;/ i po kilka razy trzeba sie męczyć z jedna płyta ;/ (ale uwaga nie oszczędzam na efektach i przejściach w pewnych momentach więc może trochę to tak działa)
- program jest banalny w obsłudze... i za to go lubie a no i po polsku jest i tani też jest :D
aż sie boje "przesiadki na coś profesjonalnego... bo nie wiem czy będę umiał obsługiwać;/ i czy uzyskam takie efekty jak w pinnaclu na dzień dzisiejszy ;)


wtorek, 19 maja 2009, 22:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 26 czerwca 2007, 14:16
Posty: 120
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
Witam.
Na początku pozdrawiam całą rzesze zadowolonych użytkowników Pinnacle Studio a dla Piotrka ?Czerwona Kartka ? taka hm? jak z Katowic do Tczewa. :D
Może nie jestem jakimś tam znawcą PS ale nie mogę narzekać na te oprogramowanie i nawet jak to "jurekwejh" napisał ?wybryk natury ?PS-10? po odpowiednim zainstalowaniu dobrze mi działał ? w sumie to może ze dwa razy wysypał mi się program od początku użytkowania wersji PS-10 PLUS a potem PS-11 Ultimate.
Problemy z PS maja te osoby, które chcą mieć na kompie (kompa) ?wszystko (do wszystkiego)? ? do gier, do internetu, do oglądania filmów (paczki przeróżnych kodeków) itp. itd.
Takie czy inne opowiadania i znikaniu projektów czy braku jakiegokolwiek śladu po nich to są czyste brednie. Ten kto robi projekt miesiąc czasu, to zapisuje go (ten zabieg wcale dużo nie potrzebuje miejsca) w kilku miejscach na różnych dyskach aby mieć w razie jakichkolwiek nieprzewidzianych ?katastrof ? padnie dysk czy jakieś przepięcia w sieci itp.? możliwość jego odzyskania w każdym momencie.
Cytuj:
- najbardziej jednak denerwuje mnie to że często jak tworzę już gotowe DVD , czyli ostatni etap to sie bardzo często zacina ;/ i po kilka razy trzeba sie męczyć z jedna płyta ;/ (ale uwaga nie oszczędzam na efektach i przejściach w pewnych momentach więc może trochę to tak działa)

hm? tak to jest jak się ciśnie do projektu dużo tego czegoś i w dodatku jak się jeszcze nie wie że dane przejście jest ?uszkodzone? (chodzi mi o różnego rodzaju HFX czy inne jakieś tam czary ściągnięte z Internetu) jest jeszcze jedna rzecz (czyli ostatni etap to sie bardzo często zacina) nieumiejętne zastosowanie, umiejscowienie ?czegoś tam?, pozostawienie ?luki? namieszanie ? potem efekt jest jak opisuje ?konradward?.

ps. Jak się przeczyta uważnie instrukcję do tego jeszcze fora dyskusyjne np. forumwideo, filmowiec, KSK Dystrybucja to zawarte tam uwagi i porady osób które naprawdę dużo czasu poświęcają temu oprogramowaniu to ?praca? ? zabawa z PS stanie się naprawdę przyjemna i da dużo zadowolenia z uzyskanego końcowego efektu.

_________________
pozdrawiam Micia.
"Krótki okres życia jest dostatecznie długi na to, aby żyć dobrze i uczciwie".
"Nauczyliśmy się fruwać jak ptaki, pływać jak ryby, ale nie nauczyliśmy się żyć jak bracia"


wtorek, 19 maja 2009, 22:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
MICIA napisał(a):
Witam.
Na początku pozdrawiam całą rzesze zadowolonych użytkowników Pinnacle Studio a dla Piotrka ?Czerwona Kartka ? taka hm? jak z Katowic do Tczewa. :D

Zmień chociaż na żółtą - pisałem w trybie warunkowym. :P
Witaj, bądź z nami częściej. :wink:
Sorrki za OT.

_________________
最诚挚的问候


środa, 20 maja 2009, 07:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
wadliwość Pinnacle Studio to cos takiego jak legenda pokutująca z pokolenia na pokolenie (kiedyś, kilkanascie lat temu mówiło się że japońskie samochody są jednorazowe - trochę lat minęło zanim pozbyły się tej łatki); PS12 dobrze zainstalowany (czytaj bez zbednych sąsiadów w systemie) jest bardzo stabilny i nie rodzi żadnych problemów z uzytkowaniem; zalety - bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze, sporo dodatków (efekty audio i video, muzyka SmartSound itp); wady - ograniczona (bardzo) liczba ścieżek video i audio - zaczyna to miec znaczenie jeżeli mamy do czynienia z ambitnym i rozwijającym się amatorem; poza tym jest OK - najlepszy dowód to liczba postów na tym forum w sprawie problemów z PS w stosunku do AP, Vegas itp - a założę się, że PS jest używany przez znacznie większą liczbę uzytkowników; poza tym to nie program tworzy film tylko ten, który go nakręcił i montuje - program to tylko narzedzie - dla amatora PS nie wprowadza żadnych ograniczeń w tym zakresie - naprawdę moze powstac dobra produkcja

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 20 maja 2009, 09:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 22:06
Posty: 25
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
pgrzyb2 - twoja racja jest chyba rzeczywiście najmojsza...(albo najtwojsza?!) :lol:

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za spostrzeżenia,uwagi,opinie...troszkę jednak jeszcze nad tym Pinnaclem jednak posiedzę zwłaszcza że nie mam problemu z zawieszaniem się wywalaniem i ogólnym brakiem stabilności.
Pozdrawiam

_________________
kliknij sobie--->http://www.pajacyk.pl<--- kliknij sobie


czwartek, 21 maja 2009, 00:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
Też metoda. Teoretycznie prostszy program, ale gruntownie poznany jest więcej wart, niż "profesjonalny" z którego nie do końca potrafimy korzystać. Po raz kolejny przypomnę że na jednościeżkowym Pinnacle 8,12,7 z powodzeniem robiłem filmy z wakacji z dwóch kamer, z pełną synchronizacją dźwięku w dodatku. W Pinnacle 10,6 które mnie akurat do tego programu zniechęciło niestabilnością (odwrotnie jak u Romcio, któremu padała wersja 8, a 10 chodziła, ale tak bywa), było jeszcze więcej możliwości, więc wyobrażam sobie że Pinnacle 12 z powodzeniem wystarczy.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 21 maja 2009, 08:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Proszę o wyrażenie swoich opinii na temat Pinnacle Studio
Dopiszę coś takiego > kol. Kotin ma rację co do pinnacle 8 a 10-ć choć moja ulubiona wersja to 9,3 plus > chodziła jak dla mnie idealnie . No i pojawiła się 10-ka > nazywam ją wybrykiem natury ponieważ z żadnym patchem nie działała OK. miałem zainstalowane wszystkie patchy do 10,7 > 10,8 już olałem > ukazała się 11-ka .
10,1 - dno
10,2 - dno
10,50 - coś się ruszyło
10,52 - coś już można było zrobić
10,6 - i tu się zaczyna > które 10,6 z końcówka a , b czy c ??? powiedzmy znikania wszystkich plików wideo z komputera AVI/DV , znikanie projektów > to były najgorsze rzeczy jakie patch 10,6 robił . Po przetestowaniu patchów na zwykłych użytkownikach ( tak to my byliśmy królikami doświadczalnymi uwielbiałem pisać wulgarne słowa w tych komunikatach co myślę osobiście na temat tego softu i wydanej kasy :mrgreen: )> pinnacle 10,6 wysyłało ciągle wiadomości oraz po zebraniu wiadomości z różnych for ukazała się końcowa wersja 10,6 lecz była bardzo niestabilna .
10,7 - rozwalono działanie ponownie > ingerencja w luma key , chromo key itd. > tak więc ktoś kto montował filmy na tej wersji już nic nie zrobił > logiczne było wycofać się do zainstalowania patcha 10,50+10,52+10,6 oraz ukazał się patch do płyty bonus .

Pinnacle 11-cie ominę choć to przyjemna wersja > jedyny problem to zła jakość materiału końcowego w formacie mpeg2/dvd .

Co do pinnacle 12-cie i obróbki tylko materiału SD > jest idealną wersją brak jakich kolwiek problemów ( problemy robimy sobie sami przez doinstalowywanie ???? ) oczywiście piszę o orginalnym pinnacle 12-cie , bo problemy posiadaczy pirackich pinnacle 12-cie to widać dobitnie na forum .

Co do pinnacle 12-cie i różne HD itd. to jeszcze ten program nie dorósł , choć po nowym patche 12,1 kodek H-264 ale mov działa idealnie .

I tak na sam koniec > jeśli myślimy poważnie o świadczeniu usług , to pinnacle nie jest odpowiednim programem do tych celów . Lecz do celów amatorskich/własnych jest programem nie do pobicia przez wszystkie inne .

p.s. Więc moja rada > nie zawracaj sobie głowy Pinnacle jeśli myślisz poważnie o wideo-filmowaniu .

_________________
Obrazek


czwartek, 21 maja 2009, 09:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL