Teraz jest sobota, 19 października 2019, 21:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 komp za wolny czy Pinnacle-problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 21 lipca 2008, 16:48
Posty: 1
Post komp za wolny czy Pinnacle-problem
Witam mam problem z pinnacle 12 ultimate (co pewnie Was nie ździwi)

Problemem jest strasznie wolny pinnacle podczas ładowania projektu jak i podczas renderowania. Na komputerze obrabiam materiał 1080p, co z pewnością wpływa na szybkośc działania, jednak dziwi mnie długie ładowanie projektu po uruchomieniu pinnacle. Także długość renderowanaia efektów/przejść wydaje mi się za wysoka. Procesy i inne aplikacje wyłanaczam, także piorytet procesu render i pinnacle daję na wysoki.

Myśląc że być może inne kodeki, procesy czy usługi osłabiają prędkość zainstalowałem windows 7 rc i tam zainstalowałem tylko pinnacle i progamy potrzebne do oc. Pinnacle trochę przyśpieszył jednak znacznego efektu nie było. Dodam że sterowniki są na bierząco aktualizowne.

Specyfikacja
Procesor: e8400 3.0 GHz@3.59 GHz
Pamięci: 800 MHz Cl5@1063 Mhz Cl 5
Karta graficzna: shapire 4870x2 2 GB bez oc
Dyski: C-160 GB system, plik projektu i jego folder
E-320 GB folder materiały z kamery,folder render i stream (nie pamiętam czy to z pinnacle czy z kamery)
F-320 folder wynik gotowe pliki, pod blu-ray i dvd (osobna partycja z tego dysku 50 GB na Windows 7) Wszystkie dyski z seagate
Płyta: asus P5Q-em (blokuje podkręcanie, powyżej 400 FSB komp nie wstaje)

Pytania:
1) czy foldery i pliki na dyskach są dobrze ułożone?
2) Czy są jakieś sposoby na to by przyśpieszyć, czy jednak komp za słaby?
3) czy są aktualizacje? czytałem o 12.1 (mam 12.0) szukałem nie znalazłem pliku.
4) Czy pinnacle 12 wykorzystuje 4 rdzenie i czy jest duża różnica?
5) Co najbardziej potrzebuje pinnacle dobrego procesora, dużo ramu, czy szybkich dysków?
6) ostatnie, czy podłączenie dysków w raid by coś dało??


środa, 5 sierpnia 2009, 13:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: komp za wolny czy Pinnacle-problem
Robertt.F napisał(a):
1) czy foldery i pliki na dyskach są dobrze ułożone?
2) Czy są jakieś sposoby na to by przyśpieszyć, czy jednak komp za słaby?
3) czy są aktualizacje? czytałem o 12.1 (mam 12.0) szukałem nie znalazłem pliku.
4) Czy pinnacle 12 wykorzystuje 4 rdzenie i czy jest duża różnica?
5) Co najbardziej potrzebuje pinnacle dobrego procesora, dużo ramu, czy szybkich dysków?
6) ostatnie, czy podłączenie dysków w raid by coś dało??

1.Tak, to jeden z dobrych sposobów, o ile E: i F: leżą na osobnych dyskach. Jeżeli nie to powinieneś mieć pliki wynikowe renderowania na innym fizycznie dysku niż przechwycony materiał, projekt i dodatki.
2.Studio obsługuje niektóre kodeki szybko, a niektóre wolno. Szybszy procesor zawsze przyśpieszy, ale też trzeba dobrać do siebie kamerę (jej sposób kompresji) i program.
3.LINK
4.Nie. Przynajmniej nie w pełni. Najpierw taktowanie, a potem ilość rdzeni w Studio. Niemniej i tak najszybciej chodzi na i7 Intela.
5.Przy 3 dyskach i 4 GB RAMu nie ma sensu dalej tych elementów rozbudowywać. Tylko procesor.
6.Może być RAID-0 pod system i dysk na przechwyt / projekt, a trzeci na odbiór renderowanych plików + "magazyn wyrobów gotowych". Tak by mogło być, ale pojedynczy dysk na system i Studio starcza w zupełności. Ważniejsze są te dwa następne. (Przy tylko 2 dyskach robimy system na C: na tym samym dysku partycję D: na pliki wynikowe renderowania, a na osobnym dysku przechwyt + projekt + dodatki...)

_________________
最诚挚的问候


środa, 5 sierpnia 2009, 14:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL