Teraz jest niedziela, 17 listopada 2019, 19:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Witam!
Mam nadzieję, że ktoś będzie umiał mi pomóc. Posiadam Pinnalce Studio (Plus) 10.8 i kilka dni temu zakupiłem Special FX Pack (Hollywood FX - Volume 1 i 2 oraz Premium Pack - Volume 1 i 2). Instalacja dodatków odbyła się bezproblemowo, ale po uruchomieniu Studio okazało się, że program nie widzi żadnych dodatkowych przejść (Hollywood FX) ani tytułów, czy menu (Premium Pack). Początkowo sądziłem, że potrzebna jest może ich rejestracja na oficjalnej stronie Pinnacle. Okazuje się, że chyba jednak rejestracja nie jest wymagana, ale za to na forum (na stronie Pinnacle) udało mi się wyczytać co zrobić, aby program widział te dodatkowe efekty. Okazało się, że należy wyrzucić pliki EffectCache i EditorCache oraz całą zawartość folderu HfxXML. Cache wyrzuciłem i faktycznie po uruchomieniu programu dostępna była zawartość Premium Pack. Niestety nie znalazlem folderu HfxXML (chociaż była podana do niego ścieżka dostępu), a więc nie wyrzuciłem jego zawartości i w dalszym ciągu nie mam dostępnych efektów z Hollywood FX.
Czy może już ktoś spotkał się z takim problemem? Niestety sam najwyraźniej nie poradzę sobie z tym?
Z góry dziękuję za pomoc :)


piątek, 7 sierpnia 2009, 10:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Tak na przyszłość >> ściągnij malutki pliczek ( chyba nazwa Fix do pobrania na stronie producenta > naprawia kierunek instalacji ) i zainstaluj obowiązkowo przed instalacją .
Druga rada > w środku pudełka jest przyklejony numer XXXXX XXXXX XXXXX XXXXX XXXXX > ten numer wpisz > Start/Programy/Pinnacle/Holywood/numerkey <<< kierunek domyślny < poprawię dokładnie jak będę miał dostęp do Pinnacle . wystarczy tylko wpisać klucz i nic nie instalujesz a wszystko odblokuje się prawidłowo .
Jeśli szukasz ???? to włącz pokaż pliki i foldery ukryte :P

Jeśli masz Pinnacle na dysku C > to ściągnij plik Fix > zainstaluj i ponownie zainstaluj dodatki > powinno być teraz OK. Jeśli masz Pinnacle na partycjach ? lub innym dysku > to będzie problem > instalator ten jest na Dysk C . Choć radzę metodę wpisania klucza i po problemie szukania gdzie jest nasze Pinnacle i jego składniki .

p.s. Widzę , że w K.S.K. też napisałeś post > więc możesz ściągnąć też tam ten plik . ( bez problemu ściągniesz też od Angoli itd. )
http://download.dystrybucja.ksk.com.pl/ ... ywood%20FX

_________________
Obrazek


piątek, 7 sierpnia 2009, 10:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Ogromne dzięki za odpowiedź i pomoc! Jednocześnie przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale najpierw byłem na urlopie (zero komputera), a później musiałem nadrabiać zaległości w pracy i dopiero teraz znalazłem trochę czasu dla siebie :)
Odnośnie Twoich porad muszę napisać kilka słów wyjaśnienia.

Napisałeś: Druga rada > w środku pudełka jest przyklejony numer XXXXX XXXXX XXXXX XXXXX XXXXX > ten numer wpisz > Start/Programy/Pinnacle/Holywood/numerkey <<< kierunek domyślny < poprawię dokładnie jak będę miał dostęp do Pinnacle . wystarczy tylko wpisać klucz i nic nie instalujesz a wszystko odblokuje się prawidłowo .
Niestety, mimo iż oglądałem wszystkie pudełka z dodatakmi (Hollywood FX - Volume 1 i 2 oraz Premium Pack - Volume 1 i 2) na żadnym nie ma jakiegokolwiek numeru seryjnego :(, a więc nie mogłem sprawdzić skuteczności tej rady.

Co do pliku do ściągnięcia ze strony KSK Dystrybucja (Patch umożliwiający poprawną instalację pakietów Hollywood FX Vol 1 & 2), to nie mogłem go wypróbować, gdyż przed pobraniem muszę podać numer karty gwarancyjnej, a tą (a więc i numer) zostawiłem w starym mieszkaniu (na szczęście dzisiaj tam będę i wezmę tą kartę). Wcześniej pobrałem ze strony Pinnacle dwa pliki, które rzekomo miałyby pomóc przy moim problemie, a mianowicie: FixHFXVolumes.exe oraz Repare-HFX-S12-XP.bat (ciekawe, czy któryś z tych plików to nie jest właśnie ten do pobrania ze strony KSK?). Niemniej jednak żadem z nich nie zadziałał w moim przypadku.
Ponieważ zainstalowałem Studio (10 i 12) na innej partycji niż systemowa pomyślałem, że może tu tkwi problem (sam zresztą napisałeś, że ten plik naprawczy szuka ścieżki do partycji z systemem). Faktycznie, okazało się, że po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu 10, a później 12 oraz tych efektów z Hollywood FX i Premium Pack wszystkie efekty są dostępne (tzn. bez kłódki i znaku wodnego) nawet po odinstalowaniu Studio 10!!! Najwyraźniej jednak popełniłem potem błąd, gdyż zaktualizowałem Studio 12 (plik ze strony Pinnacle) do wersji 12.1 i.... przejścia znów okazały się nieaktywne!!!!
Dodam, że przejścia były wcześniej dostępne też w 10.0, ale tej wersji już nie aktualizowałem, tylko od razu zrobiłem upgrade do 12, a więc nie wiem, czy działałyby po aktualizacji np. do wersji 10.8?

Dziś ściągnę plik, o którym pisałeś wcześniej i może to rozwiąże problem. Jeśli nie, to raz jeszcze spróbuję odinstalować i ponownie zainstalować wersję 10 i 12, ale tym razem bez aktualizacji do 12.1. Niestety, nie mam żadnego innego pomysłu. Może Tobie przyjdzie coś do głowy :)

Niemniej i tak dziękuję za wcześniejszą pomoc.


środa, 19 sierpnia 2009, 13:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Zabezpiecz folder Pixie przed instalacją patcha 12,1 ( kiedy wszystkie efekty są odblokowane ) , po zainstalowaniu patcha podmień tylko na stary folder Pixie i powinno być OK. O co z tym chodzi ??? co tam nabroili szukaj odpowiedzi u Angoli na stronie serwisowej . Jedno jest pewne podmiana na stare Pixie w niczym nie robi problemu , a omijamy właśnie blokadę HFX , dodatkowych Menu itd. .

p.s. pobrałeś dobre instalatory > tylko po co masz to pinnacle 10 ???? które wywołuje wiele problemów ???? .
Instalacja dodatków do 12-ki kiedy mamy tylko 12-kie odbywa się bezproblemowo .

_________________
Obrazek


środa, 19 sierpnia 2009, 13:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Widzę, że szybki jesteś :)
Studio 10 muszę zainstalować dlatego, że wersja 12 to tylko upgrade do niższej wersji, a nie cała instalka. Czy przez zwrot: zabezpiecz folder Pixie przed instalacją patcha 12,1 mam rozumieć, że najpierw powinienem go skopiować? Co do pomocy u Angoli, to też przyszło mi to do głowy, ale niestety na przeszkodzie stoi moja dość skromna znajomość angielskiego, a ten przypadek musiałbym w miarę dokładnie przetłumaczyć :)
Spróbuję najpierw ściągnąć ten plik, o którym pisałeś wcześniej, a jeśli to nie pomoże zainstaluję raz jeszcze 12 i skopiuję (zabezpieczę?) ten folder Pixie przed aktualizacja do 12.1.
pozdrawiam i raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc :)


środa, 19 sierpnia 2009, 13:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Powoli > powoli :P
Problem w tym , że źle robisz instalację upgrade .
Wkładasz płytę upgrade do nagrywarki > po chwili poprosi Cię o włożenie na chwilę płyt startowej Pinnacle 10 lub innej wersji > coś tam posprawdza itd. > poprosi Ciebie o włożenie powtórnie płyty upgade i rozpocznie teraz instalację ale tylko i wyłącznie Pinnacle 12-cie .
Po zainstalowaniu 12-ki > naciskasz na przycisk Transer tu w odpowiednim oknie wskażesz z jakiej wersji będą dodatki z płyty bonus ??? . ( instalujesz tylko płytę Bonus > nie całą 10-ki ) chyba , że tylko te dodatki jakie masz z 12-ką to tu tylko instalujesz i powinno być automatycznie prawidłowo zainstalowane > zawsze w razie problemu > start/programy/pinnacle/i tu też jest przycisk transer .

p.s. Stronę Angoli włącz sobie przez translator google :P
p.s.2 Jeśli nie zainstalujesz 10-ki to nie są potrzebne żadne pliki ( ten problem nie będzie występować )
p.s.3 Zabezpieczenie folderu Pixie obowiązkowo przed instalacją 12,1 .

_________________
Obrazek


środa, 19 sierpnia 2009, 14:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
:oops: a więc rzeczywiście cały czas źle robiłem tą instalację.
Myślę, że znajdę dziś czas, aby zainstalować raz jeszcze Studio 12 wg Twoich wskazówek. Mam nadzieję, że tym razem się w końcu uda :D. Tak, czy owak napiszę jutro z jakim skutkiem.
Co do google translatora, to próbowałem kilka razy z innymi stronami. Niestety, tłumaczenie rzadko bywa wystarczające, ale na szczęście z tym moim angielskim nie jest aż tak tragicznie i jak coś jakoś tam sobie potrafię to przetłumaczyć. Gorzej idzie w drugą stronę, gdyż tu potrzeba dokładnego opisu sytuacji, a translator bardzo często tłumaczy wyrażenia (słowa) w całkiem innym kontekście niż zamierzony :(
Pozdrawiam i dam znać czy się udało.

PS Czy jesteś pewien, że upgrad do 12 nie wymaga uprzedniego zainstalowania Studia 10 (lub jeśli ktoś posiada 11), gdyż o ile sobie przypominam, to próbowałem właśnie tak robić, a on domagał się poprzedniej wersji. Chyba, że źle zrozumiałem komunikat i nie chodziło o zainstalowanie 10, a jedynie włożenie płyty instalacyjnej z tą wersją :oops:


środa, 19 sierpnia 2009, 14:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Tak chodzi jedynie o włożenie na chwilę płyty > nastąpi instalacja kilku plików i chyba wpisania numeru ???? i już będzie komunikat o zamianie płyt . Lecz prawidłowy zabieg ten jest kiedy nie ma śladów po wcześniejszych instalacjach Pinnacle ??? . Kiedy powiedzmy odinstalujesz wszystkie wersje ??? 10,11,12 zawsze zostaną śmieci a jednym z nich to folder Pixie czyli klucze > w takim przypadku upgate instaluje się inaczej niż powinno > powinno instalować się bez wkładania starszej wersji pinnacle lub głupio będzie żądać a nie wykonywać . Dlatego zawsze się zaleca instalację jeśli jest możliwa po formacie ( lub użycie programiku do czyszczenia starszych wersji > znajdziesz ten programik też u Angoli ) .

_________________
Obrazek


środa, 19 sierpnia 2009, 17:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Witam!
Muszę przyznać, że jesteś wielki :D . Zrobiłem dokładnie tak jak proponowałeś i ... cud - wszystko działa. Ogromne dzięki za pomoc!!! Mam nadzieję, że przyda się to również innym, którzy mieliby podobne problemy.
Swoją drogą, przeglądając głównie forum na oficjalnej stronie Pinnacle, nigdzie nie znalazłem sposobu na rozwiązanie mojego problemu proponowanego przez Ciebie. Były jakieś inne porady na nie działający Hollywood FX, ale żadem z nich nie zadziałał u mnie (włącznie z użyciem tych specjalnych programików do naprawy). Myślę, że producent powinien dołączać do sprzedawanego programu tak istotne informacje, jak te, że Studio MUSI być zainstalowane na dysku z systemem (a nie oddzielnej partycji, jak to było w moim przypadku) oraz, że KONIECZNIE należy skopiować sobie ten folder Pixie. Oprócz Twojej porady w sieci znalazłem tylko jeden wpis, który opisywał, jak ważny jest ten folder (http://forum.filmowiec.pl/viewtopic.php ... 3948d9a29c).
Osobną kwestią są też kontakty ze wsparciem technicznym Pinnacle - przynajmniej w Polsce (http://pomoc.pinnaclesys.pl). Pisałem do nich kilka razy i otrzymałem tylko jedną odpowiedź, do tego bardzo lakoniczną, która w żaden sposób nie zbliżyła mnie do rozwiązania problemu. Również chcąc zadzwonić do nich trzeba uzbroić się w cierpliwość, co i tak (przynajmniej w moim przypadku) na nic się nie zdało. Wychodzi na to, że jesteś kimś w rodzaju guru :D w dziedzinie Pinnacle.
Raz jeszcze ogromne dzięki!!!


czwartek, 20 sierpnia 2009, 07:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie. Ponieważ znajomy ma Studio 11 (niestety nie wiem czy Plus, ultimate) pomyślałem, czy nie warto byłoby dołożyć do mojej 12 DVD Bonus z jego 11? I tu mam właśnie do Ciebie, jako niewątpliwego specjalisty w tych sprawach :wink: , czy jest sens wogóle przeprowadzać taką operację? Czy znajdują się tam jakieś pluginy (ewentualnie inne przydatne rzeczy), których nie ma w 12 ultimate? I czy wogóle można dodać sam DVD Bonus bez wcześniejszego zainstalowania Studio 11 (a więc i zarejestrowania na mnie) tych dodatków w 12 poprzez opcję transfer zawartości?
Nie jest to wprawdzie jakaś bardzo pilna sprawa, ale byłbym wdzięczny za podpowiedź :)
Pozdrawiam


czwartek, 20 sierpnia 2009, 08:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1475
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Wszystko dobrze myślisz > tylko zadaj Sobie pytanie ?? czy masz klucze na dodatkowe funkcje które są na płycie Bonus , może po prostu nie ma sensu instalować ??? coś co będzie , ale zablokowane > znakiem wodnym . Jedna ważna uwaga jeśli się zdecydujesz na instalację to pamiętaj nie instalować Vitasceny z tej płyty Bonus od Pinnacle 11-cie ( tu jest wersja 1,28 i demo ) na płycie Ultima od 12-ki jest 1,34 i tu się instaluje licencja . ( jeśli zainstalujesz z płyty bonus Vitascene > będziesz mieć 1,28 i demo ) . Jeśli nie masz kluczy na odblokowanie efektów z płyty Bonus > lepszym rozwiązaniem jest instalacja kpl. efektów wideo AMT > są za Free :P i wiele z nich pokrywa się z efektami z płyty Bonus :P .

p.s. Nie instalujesz starszych wersji Pinnacle > a jeśli masz ochotę na płytę Bonus itd. > pamiętaj o funkcji TRANSFER > ta funkcja właśnie do tych celów .

_________________
Obrazek


czwartek, 20 sierpnia 2009, 09:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 10:06
Posty: 11
Post Re: Problem z Hollywood FX (Studio 10.8) - pomocy
Dzięki :)


czwartek, 20 sierpnia 2009, 10:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL