Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 18:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Mpg czy avi??? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Mpg czy avi???
Avi nie kompresuje tak bardzo jak mpg ale znowu pliki mają koszmarne wielkości! W czym najlepiej tworzyć swoje filmiki? I jakich kodeków używacie w Pinnaclu żeby jakość np. pokazu zdjęć odtwarzanych na TV była znośna (o żylecie nie mówię, bo jakoś kiepsko mi to wychodzi).


piątek, 21 sierpnia 2009, 19:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4751
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mpg czy avi???
mw71 napisał(a):
W czym najlepiej tworzyć swoje filmiki? I jakich kodeków używacie w Pinnaclu żeby jakość np. pokazu zdjęć odtwarzanych na TV była znośna...

Na forum mądrale.pl nie wiedzieli?
mw71 nie tylko w Pinnacle, ale w ogóle w każdym programie do montażu film SD przechwytujemy do DV. Podkreślam do DV, bo AVI to pojęcie tak ogólne że - nic nie znaczy. Przechwycony materiał montujemy nadal w DV bez dalszej kompresji. Dopiero gotowy projekt kompresujemy do mpeg2, z bitrate 7500 / 8500kbps i poddajemy authoringowi. To "katechizm" filmowca. Tak uzyskujemy najlepszą jakość. Jeżeli piszesz że mimo wszystko coś tak nie do końca z tą jakością, to musisz spełnić jeszcze parę warunków:
- filmując czy robiąc zdjęcia zadbaj o silne światło na "planie filmowym", o stabilność trzymania kamery (statyw mocno polecany), o kąt padania światła (zasady podobne w filmowaniu jak w fotografii)...
- filmy odtwarzaj w telewizorze CRT PAL
- jeżeli już nie masz takiego, to posługuj się odtwarzaczem który umożliwia interpolację do HD, (większość odtwarzaczy z wyjściem HDMI spełnia ten warunek)
- używaj odpowiedniej wersji swojego programu, (nie wszystkie mają kodek mpeg2 dobrej jakości), lub używaj zewnętrznego kodeka o jakości lepszej niż w Twoim programie
- zdjęcia użyte do pokazu przed "włożeniem ich" do programu przytnij / przeskaluj do rozdzielczości typowej dla DVD w zewnętrznym programie graficznym, może być nawet IrfanView, a w programie zastosuj do nich filtr antyflicker
To oczywiście nie wszystko, ale zachowując tylko te zasady, jeżeli nie masz zamieszania w kodekach, otrzymasz dobry obraz.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 22 sierpnia 2009, 08:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Mpg czy avi???
kotin, no właśnie nie wiem co z tymi kodekami. Mam jakieś pakiety K-Lite codeck Pack, ACE Mega CoDeCs Pack, divX i teraz bądź mądry które z czego korzystają i co wywalić żeby to wszystko działało. W sumie rozumiem z tego że jak po zmontowaniu filmu chcę go wyeksportować to najpopularniejszy jest export do Mpg2, a kodeki ustawić na wybór automatyczny czy jakieś konkretne powinny być, bo później odtwarzacz DVD w TV krzyczy, że nie otworzy bo nie ma kodeka


sobota, 22 sierpnia 2009, 12:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4751
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mpg czy avi???
Pinnacle jest nawet bardziej niż inne programy do montażu wrażliwe na "obce" kodeki. Regułą jest nie mieszanie funkcji komputera multimedialnego - otwierającego najbardziej nawet egzotyczne kodeki, z komputerem do montażu. Albo jedno, albo drugie, albo kłopoty. Jak już musisz to dodawaj kodeki osobne, nie w paczkach, po jednym i obserwuj czy czegoś nie zepsuły. W razie problemu korzystaj z systemowej funkcji przywracanie systemu i / lub zainstaluj Pinnacle jeszcze raz, żeby nadpisało pliki .dll innych kodeków. Pinnacle ma z resztą wystarczający zestaw własnych kodeków, które razem z tymi zawartymi już w systemie wystarczają do większości naszych pomysłów.
PS DVD to pliki VOB oparte o kompresję mpeg2 - nic się w tej mierze nie zmieniło mam nadzieję?
Wpisz w "szukaj" nick kolegi jurekwejh i poczytaj Jego odpowiedzi dotyczące Pinnacle. Trudno znaleźć w internecie lepsze źródło informacji o tym programie.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 22 sierpnia 2009, 12:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Mpg czy avi???
kotin, no wiem, właśnie przygotowuje się do zakupu kompa tylko do montażu ale póki co... W kwestii filmów to wolę nie zapisywać jako płyty DVD Video. Preferuję po prostu pliki bo więcej można upchać na płycie. Tylko właśnie avi czy mpg? Avi zajmują dużo miejsca ale za to jakość jest lepsza. Co do kodeków to masz rację. Muszę to jeszcze raz chyba zrobić na gołym systemie.


niedziela, 23 sierpnia 2009, 17:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4751
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mpg czy avi???
Trochę OT - ja bardziej lubię klasyczne DVD, bo czytają to wszystkie odtwarzacze. Tylko niektóre czytają Divxy itp. W Divx można zapisywać dla oszczędności miejsca na dysku twardym, ale też tylko mniej ważne materiały, których już nie będziemy używać, a tylko oglądać, bo powtórny montaż Divx to mocna utrata jakości. Nie archiwizuj ważnych dla Ciebie filmów na płytkach DVD, po potrafią one po kilku latach nie odtwarzać już filmów. To nie płytki tłoczone fabrycznie niestety.
Filmy dla mnie ważne archiwizuję na kasetkach od kamery, lub na twardym dysku jako mpeg2 CBR, bo wtedy nie ma utraty jakości przy powtórnym montażu. To znaczy jest mała strata jakości, akceptowalna.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 23 sierpnia 2009, 19:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Mpg czy avi???
No tak ale jak montujesz z DV materiał i renderujesz całość jako mpg to na dzień dobry sporo tracisz, bo to jednak kompresja mpg a nie avi!


poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 11:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4751
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mpg czy avi???
mw71 napisał(a):
No tak ale jak montujesz z DV materiał i renderujesz całość jako mpg to na dzień dobry sporo tracisz, bo to jednak kompresja mpg a nie avi!

No to nowość jakaś. :lol: Nie - jak robię montaż w DV i gotowy projekt zapisuję do mpeg2 / DVD to nie ma specjalnej różnicy między obrazem z kamery, a obrazem tak zakodowanego obrazu na płytce DVD.
Różnicę taką natomiast widać bardziej po zapisaniu filmu do Divx, a jeszcze bardziej po jego powtórnym montażu.
PS Co konkretnie masz jako AVI na myśli?

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Mpg czy avi???
Dla uściślenia - Kotin miał (raczej) na myśli divxy kompresowane na potrzeby transferu w necie. Jak się divxa czy xvida zrobi z b. niskim współczynnikiem kompresji to raz, i tak będzie znacznie mniejszy od mpeg-dvd, dwa będzie mieć jakość zbliżoną do oryginału.


poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 12:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Mpg czy avi???
czyli rozumiem, że jak na samym początku robię ustawienia nowego projektu to w preferencjach ustawień audio i wideo powinno być jako renderowanie ustawione DV do wyprowadzenia na taśmę (a nie mpg), a jak już będę chciał wyprowadzić gotowy film to powinienem ustawić typ pliku na MPEG-2 z ustawieniem "zgodne z DVD", czy tak? (a nie żadne avi, divX czy inne?)


poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 20:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1299
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Mpg czy avi???
Zgadza się. Projekt ma być taki jak format zapisu w kamerze. Potem eksport od razu do mpeg-dvd, albo do avi dv (wszystko zgodne z projektem) i dopiero tego avika traktujemy zewnętrznym encoderem (np: Cinema Craft, MainConcept, Procoder) tworząc mpeg-dvd (kodowanie mpeg w programach do montażu nie zawsze wychodzi zadowalająco). Na końcu autoring (ten punkt można pominąć, jeśli nie ma potrzeby tworzenia menu, a encoder (np. Procoder) umożliwia zapis struktury dvd (samoczynne uruchomienie filmu, brak menu).


wtorek, 25 sierpnia 2009, 01:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Mpg czy avi???
no dobra, inne pytanie ale podobne. W Heroglyphie zrobiłem sobie reklamę, parę efektów jakieś napisy, logo. Chcę to wyeksportować (mogę tylko tu do avi) tak żebym w Pinnaclu mógł dołożyć do tego podkład muzyczny. I przy eksporcie mam opcję ustawień jakich kodeków użyć. Są jakieś Microsoftu, Intela, Cinapacku i inne. Co mam tu ustawić żeby bez problemu otworzył to w Pinnaclu, bo jako avi w odtwarzaczu czyta bez problemy, a wprogramie nie chce otworzyć?


piątek, 28 sierpnia 2009, 13:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4751
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mpg czy avi???
U mnie pokazuje też wszystkie kodeki Canopusa, w tym DV, bo w czasie instalacji "poprosiłem" mojego Heroglypha żeby był wtyczką Neo.
Jeżeli Twój nie integruje się z programem, to jest dobry darmowy kodek DV Panasonica LINK. Jak go będziesz miał w systemie, to Heroglyph powinien go zobaczyć. Najwyżej zainstaluj kodek, a potem powtórnie Heroglypha. Innym wyjściem jest konwersja do DV, czy innego zrozumiałego dla Pinnacle kodeka w innym programie, na przykład w VirtualDub.
Próbuj. Nie mam teraz Studio, więc nie pomogę więcej.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 28 sierpnia 2009, 21:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL