Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Pinnacle staje 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Pinnacle staje
Pinnacle w czasie tworzenia filmu na plik (AVI) staje ciągle w tym samym miejscu.
15 minuta.
Czegokolwiek bym nie zrobił, proces tworzenia filmu zatrzymuje się w tym samym miejscu.
Wywaliłem efekty, zamieniłem miejscami ujęcia, wywaliłem muzykę i nic.
?????


poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 23:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Pinnacle staje
... a może Twój system plików na twardym dysku to nie NTFS, lecz nieszczęsny FAT32, który jest ograniczony wielkością pliku do 4GB (to by tak mniej więcej wychodziło) o ile nie jest to jakieś ograniczenie samego programu w wersji demonstracyjnej?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Pinnacle staje
skoro nie efekty to sam plik video jest walnięty w tej nieszczęsnej 15 minucie; skróć go albo wytnij ten fragment - będziesz miał pewność

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 1 września 2009, 18:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Pinnacle staje
Darek, bardzo ciekawe jest to, co piszesz.
Możesz rozwinąć wątek i jak radzisz go rozwiązać?

Pg, wyciąłem trochę materiału przed miejscem, gdzie stale materiał się zatrzymuje i trochę po nim.
Wkleiłem do nowego projektu ten "mini filmik" i też się zatrzymał w tym samym miejscu.
Wywaliłem więc VITA efekt przejścia przed ujęciem wideo.
Spróbowałem zrobić AVI i poszło!
Wróciłem więc do projektu głównego, wywaliłem ten poprzedzający efekt przejścia, zamieniłem nawet miejscami ujęcia wideo i znów stanęło (AVI) w 15 minucie :(


wtorek, 1 września 2009, 21:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Pinnacle staje
zmień nazwę projektu głównego (już bez tego efektu Vitascene); usuń pliki pomocnicze - niech się przerenderuje od nowa pod zmieniona nazwą i spróbuj jeszcze raz

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 1 września 2009, 21:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Pinnacle staje
Kliknij 2X na Mój komputer i prawym myszki na dysku do którego zgrywa się, eksportuje, czy też zapisuje materiał video i wybierz Właściwości.
Dowiesz się tutaj dokładnie jaki system plików posiada ów dysk.
- Jak zaradzić:
Jest wiele metod konwersji z FAT32 na NTFS z zachowaniem zawartości, lecz jeśli dysk zawiera pliki systemowe może to przynieść problemy w poprawnym działaniu komputera, najlepiej wtedy postawić nowy system formatując podczas jego instalacji dyski na NTFS.
Nie wykluczone też, że kolega pgrzyb2 ma zupełną rację, spróbuj więc przetrenować to na innym równie długim fragmencie projektu.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 1 września 2009, 21:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Pinnacle staje
Pinnacle mam zainstalowany na C = FAT 32.
Wszystkie operacje związane z tworzeniem filmów robię na zewnętrznym NTFS.


wtorek, 1 września 2009, 23:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle staje
Z wielu względów - bezpieczeństwa, łatwości defragmentacji, szybkości, (tak to nie pomyłka, FAT32 jest szybszy tylko do granicy kilku pojedynczych GB) - postaw system na NTFS. Przy okazji zniknie ograniczenie wielkości pojedynczego pliku, (jak wyżej koledzy mówili), w tym wypadku - o ile pliki tymczasowe są na partycji systemowej.

_________________
最诚挚的问候


środa, 2 września 2009, 07:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Pinnacle staje
Zmieniełem nazwę pliki i pozwoliłem mu się przerenderować.
Znów się zatrzymał w okolicach 15 minuty.
Film ma na razie 16 minut.
Wyeksportowany do AVI zajmuje niecałe 4GB.
Wszystkie prace związane z PS-em robię na dysku zewn. NTFS
PS-a, mam tylko zainstalowanego na systemowym FAT32.


środa, 2 września 2009, 21:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle staje
Nie chcesz NTFS - nie musisz, to wolny kraj. :)
Jeżeli jednak jakimś cudem jeszcze ktoś ma FAT32 na partycji systemowej, lub przeznaczonej na filmy, to na prawdę namawiam na NTFS.

_________________
最诚挚的问候


środa, 2 września 2009, 21:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Pinnacle staje
Kończąc temat:
Pracując z filmem dyski musimy mieć w systemie NTFS również systemowy, bo nie chodzi tu o położenie plików zgrywanych, lecz aplikacje do edycji video tworzą magazyny tymczasowe podczas renderowania, coś w rodzaju plików wymiany położonych właśnie na dysku systemowym.
Maksymalna wielkość pliku w systemie FAT32 to niespełna 4GB, więc wyraźnie widać, że tutaj właśnie o to chodzi.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 2 września 2009, 22:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Pinnacle staje
Niestety, w tym wypadku to nie problem dysku.
Materiał, nawet 3-minutowej długości staje w pewnym miejscu sekwencji na timelinie, bez względu na wycięcie "felernego" ujęcia, czy przetasowanie ujęć, wycięcie muzyki, i.t.p.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, może wkradł się po prostu błąd do zmontowanego materiału i jedynym wyjściem jest ponowny montaż z surówki.
Niestety, niemal w każdej sekwencji mam jakiś błąd...

Szkoda, że nie stać mnie na Premiere CS3, na którym całkiem przyjemnie mijała mi praca.


wtorek, 15 września 2009, 11:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 sierpnia 2006, 10:16
Posty: 23
Post Re: Pinnacle staje
Mi również "staje" (:D)w dziwnych miejscach- przeważnie ma problemy z Vitascene. Pomaga wywalenie przejścia,lub zastąpienie innym np. 2D.

_________________
nie ważne czym - ważne JAK


poniedziałek, 19 października 2009, 23:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 22 sierpnia 2006, 10:16
Posty: 23
Post Re: Pinnacle staje
...niestety problem został: przy renderowaniu zatrzymuje się w tym samym miejscu, nawet jak wywaliłem Vitascene (przejście + efekty) :?
Ciekawe, że tydzień wcześniej TEN SAM film zrenderowałem i zapisałem poprawnie!
Doszło parę poprawek i klapa. Spróbuję wywalić całą scenę, choć na chłopski rozum jest to bezsensu. :roll:

PS. zmieniłem nazwę projektu, zmieniłem partycje na których zapisuje i bez efektu.

EDIT:

chyba znalazłem sposób: program zatrzymywał się, jeżeli użyłem przejść Vita Scene. Tak więc wszystkie efekty z tym związane wprowadziłem jeszcze raz, po czym zapisałem projekt i zamknąłem program.Po chwili odpaliłem ponownie i wczytałem ostatni projekt. Co ciekawe - wczytywał się baaaardzo długo (chyba pobierał te przejścia). Następnie dałem render czyli zapisz film i gotowe - "poszedł" bez problemów :D

_________________
nie ważne czym - ważne JAK


środa, 21 października 2009, 08:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL