Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 02:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Zaprojektowałem sobie logo. W opcjach background nie ma czegoś takiego jak przezroczyste tło. Jak to zrobić aby w Pinnaclu to logo można było nałożyć na dowolne tło. Bo inaczej mam np. logo na czarnym albo białym podkładzie, a nie chcę


piątek, 18 września 2009, 11:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Musisz mieć program do obróbki grafiki np : darmowy GIMP

Logo zrób w formacie jpg i daj tło takie aby bardzo się odróżniało o samego logo to znacznie ułatwia dalsze jego usunięcie.Otwórz "Gimpem" ten zapisany obrazek w następnie warstwy/przeźroczystość/ dodaj kanał alfa

następnie usuń tło obrazka np.: zaznacz różdżką i del ,zależenie od stopnia skomplikowania logo trzeba będzie może poprawić usuwanie tła ręcznie i zapisz obrazek w formacie png nie może być jpg
Tak zapisany obrazek możesz nałożyć na każdy klip umieszczając go na ścieżce tytułów lub nakładek


środa, 21 października 2009, 21:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
jhru, o przezroczystości to wiem. Chodzi o to, że logo wykonane jest np. w Adobie i ma przezroczyste tło. Jak wrzucam je do Boris-a i robię z niego obiekt 3D to jak chcę eksportować np. do avi to i tak musi mi wrzucić jakieś tło, a ja chcę mieć możliwość wyświetlania loga np. na dowolnej klatce przy montażu wideo i tak aby nie miało ono tła! I właśnie nie wiem jak z Borisa wyeksportować logo bez tła! W programach graficznych wiem jak się to robi ale Borisa znam słabiutko jeszcze. Mile widziany jakiś manual do niego po polsku (Boris Red)


środa, 21 października 2009, 22:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Szanowny kol. mw71 zadajesz ciekawe pytania ? , mam nadzieję że nie czekasz na odpowiedź :oops: .
p.s. Chyba jesteś jedynym posiadaczem Red4 i innych wersji Boris w Pinnacle oczywiście piszę o Polsce :mrgreen: .

_________________
Obrazek


środa, 21 października 2009, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
kolego mv71 bez względu co masz i czym zadziwiasz jurekwejh to trochę pomyśl:
- wyeksportuj to logo sobie do avi na jakimś neutralnym kolorze tła
- zastosuj kluczowanie kolorem w PS wyłączając sobie kolor tła ze swojego logo

prymitywne? proste?

Twojej ocenie pozostawiam wybór tego koloru tła - mam nadzieję ze weźmiesz pod uwagę kolory logo

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 21 października 2009, 23:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Witaj kol. pgrzyb2 zacytuję coś z Twojej wypowiedzi :P , ale do kol. mw71
prymitywne> proste! jest zastosowanie Alpha mazaka który jest w tym pluginie :lol:
p.s. To że rosjanie wymyślili jak to zainstalować w Pinnacle nie jest jednoznaczne że plugin ten działa prawidłowo :cry: oraz ma wszystkie funkcje . Po prostu masz jeden efekt więcej na wykazie i nic więcej :P .

_________________
Obrazek


środa, 21 października 2009, 23:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
do jurekwejh: miejmy nadzieję, ze mu zadziała, w końcu Rosjanie pierwsi wysłali człowieka w kosmos

pozdrawiam :D :D :D

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 21 października 2009, 23:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Problem w tym , że im też to nie działa prawidłowo :lol: > jest bo jest od i ciekawostka :wink:

_________________
Obrazek


środa, 21 października 2009, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
taki duży naród a sknocili ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 21 października 2009, 23:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Niech lepiej Smart Sound uruchomią w 14-ce :P Producent czeka na ich rozwiązanie problemu :lol: W instrukcji na stronie 360 > czytamy że wszystko jest OK. :mrgreen: z smart sound , a to chyba ich marzenie :lol: .

p.s. Czytając rady servisowe u angoli często powielają wypowiedzi oraz metody naprawy problemu ( nawet kilka razy naszym sąsiadom podziękowali za rozwiązanie problemu :lol: ) które później są w patchach :oops:

_________________
Obrazek


środa, 21 października 2009, 23:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
SZanowny kolego pgrzyb: ja nie napisałem, że Boris mam jako plugin do Pinnacla. Mam go jako Engine, czyli osobno. Podobno są zestawy Pinnacla z tym dodatkiem ale ja tego nie mam. Co do tego kluczowania kolorem to jest odpowiedź, nie wiedziałem. Nie znam tak dobrze tych programów stąd pytania na forum, a wy tu zawsze filozofujecie za dużo. Jak by ktoś potrafił coć zrobić to zapewniam was, że nie byłoby go na forum. No dobra, nie ma się co obrażać, przecież to chodzi o pomaganie sobie. Co do tego mazaka Alpha. Rozumiem, że to jeden z filtrów w Borisie i też dzięki niemu da się usunąć tło?


czwartek, 22 października 2009, 09:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
Cytuj:
SZanowny kolego pgrzyb: ja nie napisałem, że Boris mam jako plugin do Pinnacla.
to chyba do mnie ? . Już kilka razy zadawałeś pytania > dlaczego po instalacji paczki pluginów Borysa Tobie one się nie uwidoczniły w Pinnacle ( to ja te posty usuwałem ) .
W odpowiedzi > zainstalowały się , ale jako dodatki w Borysgrafiity > czy warto coś pisać , że jest jeśli to tylko jest i nic więcej .

A tak nawiasem > wyciągnąłeś armatę aby zabić muchę .

Wklej link ? powiedzmy yotube > gdzie jest takie logo które chcesz zrobić > szybciej będzie coś uradzić .

_________________
Obrazek


czwartek, 22 października 2009, 09:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
jurekweih. Przy instalacji Borisa nie było Pinnacla jako programu edycyjnego na liście, do którego Boris mógłby stać się pluginem. Był Avid, Sony Vegas, Canopus i inne ale Pinnacla nie było. Pytał o folder docelowy własnego hosta, do którego Boris byłby pluginem (czyli Pinnacle) ale jak wskazałem ścieżkę C:/Pinnacle/Plugins i tam wgrał swoje 2 pliki (w domyśle pewnie które pozwoliłyby na zobaczenie Borisa właśnie jako plugina tak jak np. Heroglyph czy Vitascene) to niestety po odpaleniu Pinnacla nie widzi u mnie Borisa. Może źle wskazałem tą ścieżkę ale nie wiem co innego powinienem mu wskazać. W każdym razie Pinnacla na liście programów edycyjnych nie było przy instalowaniu Borisa


czwartek, 22 października 2009, 17:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
A co do loga to prosta sprawa (prócz tła : )) Zrobione dwie literki w Photoshopie. W Borisie zamieniłem je na 3D, dodałem ruch, obrót przejście światła, etc. I jest OK, działa. Tylko ja bym chciał aby nie miało tła tak aby potem w Pinnaclu móc nałożyć je na dowolny obraz końcowy (czyli bez tła, samo logo). A w Borisie nie ma tu opcji eksportuj (np. do avi) bez tła. Można z kolorem pełnym tła, z gradientem, predefiniowanym kanałem Alpha. Ale już kominowałem na różne sposoby i zawsze po otwarciu w Pinnaclu ma białe albo czarne tło!


czwartek, 22 października 2009, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Boris Red 4 - jak zrobić przezroczyste tło?
do mv71:

wykluczowaleś w końcu to kolorowe tło w PS? udało się osiągnąć to co chciałeś?

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


czwartek, 22 października 2009, 18:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL