Teraz jest środa, 23 października 2019, 15:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak wykonać menu dla kilku filmów? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Jak wykonać menu dla kilku filmów?
Na płytce chcę nagrać np. 3 filmy mpg-dvd. Jak stworzyć wspólne menu, żebym po otwarciu DVD w odtwarzaczu telewizyjnym mógł sobie wybrać który film chcę obejrzeć?


poniedziałek, 21 września 2009, 23:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
pytanie z serii ile to jest 2+2? - prosze o odpowiedź bo zgubiłem gdzieś kalkulator...

to jest totalna podstawa opisana w istrukcji - pewnie pod rozdziałem tworzenie menu...

jezeli jednak masz na mysli 3 filmy pełnometrazowe to na zwykłe DVD (4,7Gb) ja bym tego nie upychał

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 22 września 2009, 08:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
pgrzyb 2, chodzi mi o to czy: jeśli na płycie DVD chcę mieć np. dwa filmy i menu z możliwością wyboru który chcę obejrzeć, to czy w Pinnaclu muszę oba z nich wrzucić na timeline i zrobić do tak stworzonego "ciągu" menu? Ale wtedy przerenderuje się całość, a ja wolałbym każdy film mieć osobno na płycie ale wspólne menu. Wiem, że to pewnie banalne jest ale nie robiłem jeszcze żadnego menu, a w instrukcji to ogólniki są które znam


wtorek, 22 września 2009, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
bo to jest banalne:

- na linię czasu wkładasz film 1 oraz film 2
- przed nimi wstawiasz menu
- w edycji menu robisz jeden przycisk "start film1" i znaczniki dla niego (ustaw poczatek, ustaw koniec) ustawiasz na poczatku i końcu filmu 1
- dla filmu 2 robisz analogicznie (oczywiscie z drugim przyciskiem)
- i już.....

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 22 września 2009, 13:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
No dobra, tak myślałem właśnie. Ale jak zrobić żeby nie przeliczył mi całości i utworzył jako jeden katalog Video_TS tylko żeby te dwa filmy były osobno jako dwa filmy, a menu wspólne?


wtorek, 22 września 2009, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
nie bedzie Ci przeliczał całości tylko pod warunkiem, ze filmy masz standardzie DVD (mpg2 pal)

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 22 września 2009, 15:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
No mam ale zrobiłem tak: na timelinie wrzuciłem 1 film, za nim 2. Dodałem menu odwołujące się do tych 2 filmów i kazałem mu zapisać jako obraz płyty DVD. Ale po utworzeniu mam katalog Video_TS (no i Audio_TS oczywiście). Tyle że teraz nie da się oddzielić tak aby 2 filmy były jako 2 filmy, a nie jeden wspólny katalog, kapujesz???? chodzi mi o to aby 2 filmy były w 2 oddzielnych katalogach (każdy w swoim), a w menu po odpaleniu płyty żebym mógł decydować który film chcę oglądać!


wtorek, 22 września 2009, 20:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
Jak przeczytałem w wypowiedzi kol.mw71 słowo "kapujesz????" to boki zrywałem ze śmiechu aż do łez :lol: .

p.s. Chyba usunę ten cały wątek > bo jeszcze ktoś zawału dostanie od salwy śmiechu :lol: czytając to co piszesz kol. mw71

p.s. kol. mw71 w jakim języku masz Pinnacle ? Chińskim a może Rosyjskim , bo ani w ząb nie "kapujesz" > jak jest wolne pole i pisze obok powrót :lol: .

_________________
Obrazek


wtorek, 22 września 2009, 21:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
jurekweih, no wiem że to śmieszne jest ale męczę się to może eksperci po prostu napiszą o co chodzi. Czytać umiem ale jakoś nie znalazłem jak zrobić aby było wspólne menu na płycie dla np. 2 filmów ale żeby te filmy były w osobnych katalogach, a nie jednym pod tytułem Video_TS, gdzie nie da się rozdzielić łącznie zrenderowanej całości! Wrzucić wszystko na timeline i przeliczyć oraz zrobić menu to tyle to umiem ale mnie nie o to chodzi (czyt.: jak wyżej)


środa, 23 września 2009, 00:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
No to jest problem > ja też nie mam pojęcia co chcesz uzyskać ? .
To o czym piszesz kol. pgrzyb2pięknie opisał i nie da rady inaczej tego zrobić . Jedno menu > 2 przyciski > na linii czasu dwa znaki C1 i C2 oraz zaznaczone pole > powrót po każdym rozdziale i już :P .

O co chodzi z tymi dwoma folderami TS. Jedna płyta DVD = jeden folder TS > inaczej nie można .
Chyba że pod nazwą film1 lub film2 kryje się bogate menu z wieloma przyciskami i podziałami ? No to wstaw 3 szt. menu na linię czasu jedno za drugim
Menu1 > dwa przyciski > film1 i film 2
Menu2 > podział filmu 1 na wiele rozdziałów
Menu3 > podział filmu 2 na wiele rozdziałów
A powrót ustaw do M1 .

Piszesz film > wszyscy rozumieją z tego , że to jest jeden plik Wideo > powiedzmy plik MPEG2 6000 kb/s > jeśli wstawisz taki plik wideo na linię czasu i będziesz chciał tylko dodać menu i wypalić płytkę to pinnacle tylko sprawdzi zgodność biterate a nie będzie renderować > czyli po około 10 minutach masz już utworzony folder TS do wypalenia .

_________________
Obrazek


środa, 23 września 2009, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ja już "wymiękam" przy tym problemie (który naprawdę nie jest problemem) bo już nic z tego nie rozumiem - są dwa fimy na płycie DVD - po co zatem odzielnie katalogi dla nich? przecież film na płycie w formacie DVD nie wygląda jak film np.divx na płycie DVD w formacie danych????? czemu to ma służyć ????

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 23 września 2009, 09:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
OK, panowie, kapuję teraz : )) I jeszcze ostatnie pytanko rodem "gość z kosmosu". Czy da się zrobić tak, żeby na płycie DVD były 2 filmy w formacie dajmy na to mpg czyli film1.mpg i film2.mpg, a żeby menu było do nich wspólne? Czy jak są filmy w mpg to nie można utworzyć menu? I już więcej nie bredzę!


środa, 23 września 2009, 11:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1472
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
Szanowny kol. mw71 problem jest w tym , że my o tym cały czas piszemy > prostszego menu nie da rady zrobić i tu tkwi problem ( C1 i C2 oraz zaznaczenie powrotu po każdym rozdziale ).

p.s. Ja wymiękam :oops: pałeczkę przekazuję kol. Piotrowi :wink:
p.s.2 mam nadzieję , że u Ciebie też piękna pogoda i dopisuje dobry humor .
p.s.3 Zadałem pytanie Adminowi w KSK > o ilość linii wideo w Pinnacle 14-cie ponoć już mają ten soft ( jest ikonka na linii czasu gdzie gościu na filmie demo kliknął i doszła nowa linia czasu > tylko żeby ta ikonka nie kryła tylko jednej linii :lol: ) .

_________________
Obrazek


środa, 23 września 2009, 12:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
do mw71:
na płycie DVD możesz mieć dwa pliki w formacie mpg nagrane jako DANE - wtedy je widzisz jako film1 i film2 (o menu zapomnij)

jednak na płycie DVD nagranej w formacie DVD i dodatkowo z menu (dla odtwarzaczy stacjonarnych) juz tych filmów w takiej postaci nie zobaczysz - zostaną one tam podzielone na pliki VOB - weź dwowolną płytę DVD (format a nie rodzaj nośnika) i ją otwórz na PC i zobacz zawartośc folderu VIDEO_TS

KONIEC TEJ DYSKUSJI 8O 8O 8O


do jurekwejh:

pogoda jak drut :D
bardzo licze na te dodatkowe linie :?:
pozdrawiam :D

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 23 września 2009, 14:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak wykonać menu dla kilku filmów?
No i rozumiem. Pytanie, jasna odpowiedź. Dzięki.
I z innej beczki jak macie jeszcze do mnie siłę : ) Coś robię źle, że zamiast -jak wspomnieliście - renderować takie 2 filmy z menu krótko Pinnacle przelicza po dodaniu na timeline menu ponownie całość?


środa, 23 września 2009, 19:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL