Teraz jest sobota, 19 października 2019, 02:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 23 stycznia 2008, 09:42
Posty: 11
Post pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
witam. jestem początkującym miłośnikiem kamery :P . kupiłem niedawno program pinnacle studio 12. otóż mój problem polega na tym, że podczas zapisywania projektu często program zatrzymuje sie (nie zawsze) i wyskakuje informacja -błąd eksportu w czasie rzeczywistym d/render/mój film/8a520390/dvd/studiosequence/temp03.m2V. dodam, że asem komputerowym też nie jestem. więc nie wiem o co chodzi. używam kamery JVC GZ HD 300. natomiast do zgrywania filmów laptop Asus 1.6 intel celeron. 2 Giga ram. dodam,że podczas bezpośredniego odtwarzania filmu z kamery film klatkuje i zacina się. (może komputer za słaby?)
proszę o jakąś pomoc.
z góry dziękuję.


poniedziałek, 28 września 2009, 09:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
Tak to problem słabego sprzętu .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 28 września 2009, 10:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
Nie wydaje mi się aby to był problem sprzętu, jeżeli tak to jaki to problem ,czy za słaby sprzęt.Mój sprzęt to:

System Operacyjny VISTA
Komputer: Płyta Głowna DG965OT
Procesor Intel Core2 Duo E6600 2,4 Ghz
Grafika : GeForce 8600GT 256 MB
pamięć 6 giga
Dwa dyski po 500 giga
kamera cyfrowa AVCHD
zmontowałem kilka filmów DVD w w najlepszej rozdzielczości i dżwiękiem 5.1 i pinakle robił to bez "zająknięcia".
.Posadziłem przy "opornym filmie" zaprzyjaźnionego informatyka programistę /dodam z tytułem doktora/ po paru godzinach analiz i dokładnym "przesłuchaniu" mnie co robiłem powiedział tak:
To jest błąd w oprogramowaniu Pinakle,Program prawdopodobnie źle nazywa pliki tymczasowe powstające w czasie tworzenia filmu to znaczy tworzy nazwę która odnosi się do nieistniejącego klipu lub tworzy jakiś odnośnik do niewłaściwego pliku.Taka sytuacja prawdopodobnie występuje przy wielokrotnych zmianach klipów
zastanawiam się czy do firmy Pinakle wysłać paragon z zakupów "środków pomagających w myśleniu"
Pomaga czasami:
1 zapisanie projektu pod inną nazwą i usunięcie wszystkich plików tymczasowych oraz defragmentacja dysku
2 pinakle pracująe nawet na najmocniejszym komputerze ,musi mieć czas na "myślenia" aby wykonać nasze często niezbyt mądre pomysły ,więc dajmy mu czas niech policzy i nie klikajmy jak karabinem maszynowym.
Od marca używam tego programu i była jedna taka wpadka.
Dodam ,że częste "czyszczenie" komputera daje pinakle tak jak by więcej powietrza


środa, 21 października 2009, 20:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4862
Lokalizacja: Tczew
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
jhru napisał(a):
Nie wydaje mi się aby to był problem sprzętu


To jest błąd w oprogramowaniu Pinakle,Program prawdopodobnie źle nazywa pliki tymczasowe powstające w czasie tworzenia filmu to znaczy tworzy nazwę która odnosi się do nieistniejącego klipu lub tworzy jakiś odnośnik do niewłaściwego pliku.Taka sytuacja prawdopodobnie występuje przy wielokrotnych zmianach klipów...
Pomaga czasami:
1 zapisanie projektu pod inną nazwą i usunięcie wszystkich plików tymczasowych oraz defragmentacja dysku


2 pinakle pracująe nawet na najmocniejszym komputerze ,musi mieć czas na "myślenia" aby wykonać nasze często niezbyt mądre pomysły ,więc dajmy mu czas niech policzy i nie klikajmy jak karabinem maszynowym.
Od marca używam tego programu i była jedna taka wpadka.
Dodam ,że częste "czyszczenie" komputera daje pinakle tak jak by więcej powietrza

Ty masz jednak Core2 duo, nie Celerona, więc u kolegi, może być i jest na pewno problem za słabego sprzętu. Nie tylko procesora z resztą, ale dysku, karty graficznej...

To błąd w programie? Pewnie tak, ale Studio zawsze wymagało prawie że wyłączności, na transfer dysku i jego twórcy zawsze w poprzednich wersjach (jak w wypadku wszystkich chyba programów do montażu), zaznaczają w instrukcji że montaż powinien się odbywać, na nie systemowym dysku twardym.

Nie znam tej wersji, ale w starszych Twoje sposoby również pomagały.

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 października 2009, 21:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
Moja odpowiedź była krótka i zdecydowana > zadającemu pytanie wystarczyła .
Trochę rozwinę moją wypowiedź > dopisując pod Twoją wypowiedzią i słusznymi spostrzeżeniami .

Napiszę jaki komunikat powinien się wyświetlić i wytłumaczyć to co się stało .

Pinnacle Studio nie ma połączenia z kartą graficzną .

przyczyna ? procesor+karta graficzna+sterowniki+Pinnacle( program exe renderowanie ) .
Nasz kol. ma Celeronka > minimalny powinien być 3,0 choć i tu też będą te kłopoty lecz już minimalnie . Nic nie pisze o karcie graficznej ? a to bardzo ważne dla Pinnacle .

Zaprzyjaźniony Twój informatyk dobrze to opisał > pliki renderowania z kierunkami w kosmos a nie odnośniki do programu > można usunąć ręcznie te pliki i poczekać na nowe ( automat ich nie usuwa oraz zapisanie projektu pod inną nazwą też rzadko pomaga ) . Jest łatwiejszy sposób na wymuszenie naprawy tych plików renderowania , a co za tym idzie naprawy całego projektu .
Na linii czasu po prawej stronie jest ikonka oko zamknij OKO na pierwszej linii na około 2 sek. i włącz ponownie . ( uruchomi się teraz ponowne renderowanie plików uszkodzonych ) w 99% to pomaga .
Co do paragonu > wyślij go komuś innemu > informatycy Pinnacle naprawili ten problem w wersji 14-cie > dlatego wielu użytkowników tej wersji nie będzie wiedziało o czym piszą inni posiadacze Pinnacle w wersji 12,11,10 omijam 9-ć bo tu też było bardzo stabilnie , ale wersja 9,3 .

_________________
Obrazek


środa, 21 października 2009, 23:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
Mam wrażenie że z tym okiem porady nie sprawdziłeś.Taka czynność jest nie realna do wykonania a oto dlaczego :
pinakle 12 kończy tworzenie dysku /całkowicie zamyka ten proces/ ,ustawia suwak na na początku osi czasu i wyświetla komunikat.Żadne klikanie na "oko" nie pomaga bo pinakle nie realizuje już zadania tworzenia dysku,już jest po zawodach.
Dodam ,że z tego wynika ,że właśnie jest to błąd programu a nie sprzętu,bowiem pinakle ma wadliwą obsługę błędów.Powinien się program zatrzymać w miejscu błędu i wskazać wadliwy klip lub iny element, a w instrukcji powinien być opis poszczególnych błędów i jak postępować by taki błąd usunąć.


piątek, 23 października 2009, 19:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
Teraz nie mam pojęcia o czym piszesz ? .
Metoda z okiem > kiedy w czasie montażu wystąpiły zwiechy > czyli powstały nam uszkodzone pliki > w taki sposób naprawisz te pliki , a raczej Pinnacle samo sobie naprawi . Czyli po zwiechu i kliknięciu na komunikat > kontynuować > pierwszą rzeczą jaką klikasz to metoda oka i czekamy na naprawę ostatnich plików przez wymuszenie .
Czy piszesz o komunikacie kol. doncoyyote i problemie słabego sprzętu ? który nawet nie jest w stanie wyświetlić prawidłowo pliku wideo z jego kamery ? .
Napisałeś ;
Cytuj:
Dodam ,że z tego wynika ,że właśnie jest to błąd programu a nie sprzętu,bowiem pinakle ma wadliwą obsługę błędów.
Tak masz rację Pinnacle jest wielkim zbiorem błędów i każdemu odradzam jak mogę zabawę z Pinnacle .
Mam pytanie ? przeczytaj parametry sprzętu kol.doncoyyote i odpisz > czy jest możliwy montaż ? .

Napisałeś ;
Cytuj:
pinakle 12 kończy tworzenie dysku /całkowicie zamyka ten proces
to jest coś innego i nie mam pojęcia po co to mieszasz w tym wątku ? . A po drugie > to problem patcha 12,1 > opisany na stronie servisu jako przycisku Spacja .

Tak jak wcześniej pisałem > odradzam zabawy z Pinnacle , ale jak już kupiliśmy ten bubel to jakoś sobie radźmy z problemami .

p.s. Z innej beczki coś do przemyśleń > przeczytaj > obejrzyj zdjęcie > i napisz co o tym myślisz ? Czy to wina Pinnacle ? a może użytkownika ? .
http://www.forum.filmowiec.pl/viewtopic.php?t=16115

_________________
Obrazek


piątek, 23 października 2009, 20:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 marca 2006, 15:40
Posty: 93
Post Re: pinnacle 12 -błąd eksportu w czasie rzeczywistym
Mam ten sam komunikat podczas obróbki wideo SD lub HD
Pod koniec wyskakuje mi także błąd renderowania plików

Kto pisze że jest to problem sprzętu to jest w błędzie i pisze bzdury

Mój sprzęt:

Procesor 3Gb 4rdzenie 12Mb cache
Grafika GF 9600Gt 1Gb
HDD Seagate 1Tb 32Mb

Przyczyną było kilka błędnie zrenderowanych klipów?
Narzędzie oczka pomogło
Posiadam Pinnacle 14 HD


Załączniki:
dd.jpg
dd.jpg [ 94.64 | Przeglądane 307 razy ]

_________________
Intel Core 2 Quad Q9550 3GHz Cache/12Mb [4 rdzenie]
GeForce 9800GT HDMI 1Gb RAM PureVideo HD
OCZ RAM 4Gb
HDD Seagate 1Tb [32Mb]
------------------
Camcorder Panasonic HDC-SD200 FullHD
wtorek, 14 września 2010, 17:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL