Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Odtwarzacz DVD nie czyta MENU 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
Wstawiłem na początku filmu menu z rodziałami, oznaczyłem w filmie poszczególne rozdziały, ale oglądając film na odtwarzaczu DVD nie mogę wybierać pomiędzy nimi, w ogóle menu nie jest aktywne.
O czym więc zapomniałem tworząc menu?


poniedziałek, 28 września 2009, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć nie widząc projektu; czy pod PS (przycisk DVD pod ekranem podglądu) menu zachowywało się poprawnie? tzn reagowało na przyciski i "chodziło" w pętli? aby coś było menu musi mieć chociaż jeden zdefiniowany przycisk... nie wiem - na razie trudno zgadnąć...

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


poniedziałek, 28 września 2009, 18:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
W programie, w czasie edycji, w podglądzie "DVD" menu jest zapętlone i przyciski reagują.
Rzeczywiście może być to kwesiat zdefiniowania przycisków.
W moim projekciew wykorzystałem gotowe menu ruchome - uroczystość rodzinna, gdzie poszczególne rozdziały występują z ikonką kieliszka.
Nie chcę dodawać tam dodatkowych przycisków, jedyne co mam, to tytuły poszczególnych rozdziałów (12, po 3 na kartę) i przyciski NASTĘPNY i POPRZEDNI.
Jak zdefiniować więc przyciski?


poniedziałek, 28 września 2009, 23:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
Czemu wychodzicie z założenia, że menu musi być zapętlone? (żaden wymóg)
Kto zabroni mi stworzenia takiego menu, które po pewnym czasie (określonym) mimo braku reakcji widza samo rozpocznie projekcję filmu zasadniczego?
Nie pochwaliłeś się na jakim programie tworzysz owe menu (Authoring), w różnych bowiem robi się to różnie. Najprostszą metodą jest na utworzony przycisk, czy też napis typu link do sceny przeciągnąć i upuścić element jaki ma za jego pomocą być uruchamiany, ale tak jak wspomniałem - tak nie musi być w każdym programie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 28 września 2009, 23:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
Oczywiscie, ze menu nie musi być zapetlone, ale typowym rozwiązaniem jest własnie loop. Cała sprawa dotyczy montażu w PS12.

Skoro emulacja DVD pod Pinnacle działa OK to masz wszystko w porządku z przyciskami. Nic nie przychodzi mi do głowy nie widząc projektu - ja takiego przypadku jeszcze nigdy nie miałem. Mam nadzieję, ze nie nagrywałeś płyty bezposrednio z PS? Jezeli tak to zrób to jeszcze raz ale tym razem wybierz opcje "utwórz film ale nie nagrywaj płyty" - zostanie utworzony folder VIDEO-TS. Teraz mozesz każdym programowym odtwarzaczem DVD (np.PowerDVD) sprawdzic jak zachowuje się menu. Jezeli tu bedzie wszystko OK - wypal płytę z folderu VIDEO-TS przy pomocy Nero (utwórz dysk video - DVD). Jezeli nie bedzie chodziło poprawnie - problem w PS, ale nie wiem jaki.

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 29 września 2009, 08:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
PS 12 Ultimate.
Rzeczywiście nawet na kompie, w programie ASUS DVD menu nie jest aktywne.
Menu ma 4 plansze, każda 3 rozdziały, oraz napisy poprzedni/następny, plansze przechodzą po kolei, a potem wchodzi film.
Niestety jednak "przyciski/nazwy rodziałów" nie reagują na pilota.
Jedynie podczas edycji filmu, w podglądzie DVD mogę "skakać" po rozdziałach za pomocą przycisków.
Czy wystarczy utworzenie tytułów rozdziałów w edycji menu, czy trzeba uruchomić "funkcję" przycisk?


wtorek, 29 września 2009, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
Jezeli do każdego przycisku przyporządkowałeś znaczniki (poczatek - koniec) w odpowiednim miejscu na osi czasu to musi być OK ...inaczej, na odległość, nie jestem w stanie pomóc. To jest Twoje pierwsze menu?????

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


środa, 30 września 2009, 10:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 maja 2009, 01:20
Posty: 53
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
To moje pierwsze menu.
Przyporządkowałem znaczniki "początek".
Znaczników "koniec" rzeczywiście nie dałem, wychodząc z założenia, że kolejny znacznik na osi czasu kończy poprzedni i rozpoczyna automatycznie nowy rozdział.
Jednak w programie PS przyciski działają, problem jest przy odtwarzaniu na dwóch różnynych odtwarzaczach DVD (oba są w miarę nowe).


środa, 30 września 2009, 15:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2008, 17:37
Posty: 5
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
Też walcze z identycznym problemem od wczoraj. W odtwarzaczu nie pokazuje mi się menu. W PS menu jest widoczne - tytuły rozdziałów, choć nie całe bo brak w nim "Odtwórz film" oraz "Wybór scen". Nie mogę dojć do tego co robię źle.


czwartek, 1 października 2009, 10:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Odtwarzacz DVD nie czyta MENU
panowie - tego na odległość już nie rozwiążemy - należałoby obejrzeć Wasze projekty; menu to jest tak prosty element, że tam nie ma co "skopać" cos musicie źle lub niekompletnie robić, ale co...????

wprawdzie PS12 ma wadę odnosnie menu - jakakolwiek powtórna edycja menu troche miesza w poprzednich ustawieniach (kasuje np. główny powrót na końcu) - trzeba je korygowac ponownie - jednak patch 12.1 usuwał ten błąd

ja już nie jestem w stanie pomóc
:x

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


czwartek, 1 października 2009, 11:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL