Teraz jest czwartek, 24 października 2019, 01:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 listopada 2009, 15:27
Posty: 21
Post HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14?
Witam,

przed zakupem Pinnacle Studio 14 zainstalowałem wersję próbną
żeby sprawdzić, czy będzie w stanie poprawnie nagrać DVD
z filmem. Niestety nie udaje mi się nagrać filmu z przeplotem.
Prosiłbym o pomoc.

Mam filmiki 1920*1080, 60fps bez przeplotu z kamery Xacti HD2000
i chciałem je nagrać w zwykłym formacie PAL DVD (panoramicznym).
Okazuje się, że niezależnie od ustawień PS14 produkuje filmy bez
przeplotu (standard PAL, 25 fps). Oryginał ma 60 fps, co daje bardzo
płynny ruch. Wersja PAL bez przeplotu wygląda w porównaniu
z oryginałem dosyć źle.

Ustawiałem przeplot w dwóch miejscach:

- Ustawienia / Preferencje projektu / Format projektu /
Użyj tego formatu dla nowych projetków: PAL - panoramiczne
(Bieżący: 720x576, 25 kl./s 16:9, z przeplotem)

- Tworzenie filmu / Dysk / Ustawienia / Format /
wyłączona opcja "Użyj kodowania progresywnego"

Niestety - filmik zawsze wychodzi "progresywny". Da się
w PS14 spowodować, żeby te ustawienia były uwzględniane?

Robiłem to (tzn. przerabianie filmików HD na PAL z przeplotem)
"na piechotę" skryptem w AviSynth. Najpierw skaluje się obraz do
rozmiaru PAL, potem przerabia z 60fps (progresywnych) na 50fps
przez usunięcie co 6 ramki, potem każdą parę obrazków "przeplata
się". Mniej więcej tak (skrypt dla AviSynth):

LanczosResize (1024,576)
Subtitle("2009-11-05 15:43:46", 40,496,0,59,"Arial",40,$ffffff)
Subtitle("2009-11-05 11:43:47", 40,496,60,119,"Arial",40,$ffffff)
convertfps(50)
SeparateFields
SelectEvery (4,0,3)
Weave

...potem wynik do NeroVision i wychodzi to co ma. Jak to samo
uzyskać w Pinnacle Studio (bez używania AviSynth)?

Pozdrawiam
Piotr


piątek, 6 listopada 2009, 15:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14?
piotrne napisał(a):
...potem wynik do NeroVision i wychodzi to co ma. Jak to samo
uzyskać w Pinnacle Studio (bez używania AviSynth)?

prawda, że AviSynth to czarodziej? za to go uwielbiam. nie mam pojęcia jak to można zrobić w Pinnacle, ciekawe jak/czy w ogóle można to zrobić w kobyłach typu Premiere, Avid czy Edius! ;)

AviSynth rządzi!

pozdrawiam

_________________
Obrazek


sobota, 7 listopada 2009, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14?
w Ediusie napewno, w Premiere najprawdopodobniej, w FCP raczej też.....
ja pamietam ze był jakis kodek VFAPI który potrafił zaszyc skrypt AVISynth w pliku AVI i wtedy dało sie to we wszystkich aplikacjach wczytywać (cos w rodzaju frameserver)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 7 listopada 2009, 13:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14?
no ciekawe.
wybierasz algorytm skalowania?
robi konwersję 60p->50i tak, żebyś mógł wybrać sposób i kolejność pól przeplotu?

Croolick napisał(a):
ja pamietam ze był jakis kodek VFAPI który potrafił zaszyc skrypt AVISynth w pliku AVI i wtedy dało sie to we wszystkich aplikacjach wczytywać (cos w rodzaju frameserver)

MakeAVIS z pakietu ffdshow

_________________
Obrazek


sobota, 7 listopada 2009, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14?
z algorytmem skalowania to raczej ciezko (moznaby uzyc jakiego pluginu do skalowania jeszcze na materiale progresywnym) ale w zależnosci od ustawien projektu wyjdzie kolejność półobrazów.

PS. Apple Compressor bez problemu też takie coś zrobi nawet z Optical Flow :)

od razu zaznaczam ze rozwiązanie przeze mnie podane są płatne więc nie wyskakiwac mi tu z ideologia OpenSource, GNU, GPL itp.
pzdr :mrgreen:

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 7 listopada 2009, 13:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 listopada 2009, 15:27
Posty: 21
Post Re: HD 60fps -> PAL interlaced - nie działa w PS14?
Dziękuję za odpowiedzi! Ciekawi mnie jeszcze, dlaczego nie działają w Pinnacle ustawienia dotyczące przeplotu. Może nie ma tam czegoś takiego jak robienie przeplotu z materiału bez przeplotu? Gdyby ktoś miał Pinnacle Studio 14 i trochę czasu, prosiłbym o sprawdzenie, czy da się taki filmik:
http://157.158.77.5/~piotrcf/SANYO1.MP4
nagrać na DVD w formacie PAL z przeplotem.

P.


sobota, 7 listopada 2009, 23:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL