Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 12:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 listopada 2009, 17:24
Posty: 9
Post problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
Witam mam kamerę sanyo xacti 1010 która zapisuje pliki w hd w mp4 w 1920x1080 w H264 29,97k/s , laptop sony vayo proc 2,13x2 , 4 GB ram system win 7 karta ATI radeon HD 4570 - mam problem ze zrobieniem filmu -
1. przejścia się zawieszają (czyli przed przejściem jakieś 2 sekundy zatrzymuje się obraz i po ok 3 sekundach następuje przejście,
2. po połączeniu sekwencji w film w niektórych miejscach miga obraz a po przeniesieniu tego samego pliku w projekcie w inne miejsce i utworzeniu nowego filmu migania nie ma
W JAKIM FORMACIE ZAPISYWAĆ NAJLEPIEJ FILMY I JAK ZARADZIĆ NA TE 2 PROBLEMY?

Pozdrawiam Michał

michalek179@wp.pl


niedziela, 15 listopada 2009, 19:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
Wybacz , ale chyba nikt tu nic nie napisze > to jest jedna wielka zgadywanka z podstaw . Problem stanowi nowy sprzęt wideo o którym użytkownicy nie mają pojęcia > wybór ustawień zawsze na maxx tylko pytanie po co ? .
Mamy jakiś soft do obróbki i zero wiadomości o nim .
A już nie wspomnę co to jest Pal a NTSC itd. itd.
Odpowiedzi na Twoje pytania mogą być dosłownie setki zależy tylko co dopiszesz z dalszych niewiadomych ? .
Proponuję zacząć zabawę od podstaw czyli instrukcji obsługi kamery i Pinnacle . Zdecydować się co chcesz osiągnąć i tak dopasować ustawienia kamery do ustawień Pinnacle .
Wszystkie wiadomości na które byś chciał odpowiedź są na forum , lecz w różnych wątkach .
Kiedyś było łatwiej był AV/DV oraz Mpeg2 a teraz mamy AVCHD i kilkanaście kodeków pod tą nazwą i zgaduj - zgadula kto co chce ? .
p.s. kamerować :P umie każdy , ale zrobić film to już trzeba coś wiedzieć .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 16 listopada 2009, 20:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 listopada 2009, 17:24
Posty: 9
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
Rrozmawiałem dzisiaj z kumplem i twierdzi że to wina kodeka mam win 7 i zainstalowałem paczkę codek win7 , dzisiaj odinstalowałe bo podobno kodeki oryginalne w win7 są dobre i będę próbował dziś wieczorem , a moźe znasz jakieś dobre kodeki do tego typu plików i pow win 7 ?

Pozdrawiam


poniedziałek, 16 listopada 2009, 21:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
michalek179 napisał(a):
laptop sony vayo

to mało wyjaśnia tych laptopów jest kilkanaście rodzajów.Ale myślę ,że nie jest to laptop z górnej półki sądząc z karty jaka tam jest zainstalowana.to nie jest najmocniejsza karta co nie znaczy ,że jest zła .Chodzi o inną sprawę w tym laptopie zapewne jest kata zintegrowana i ma pamięć współdzieloną z pamięcią operacyjną.Laptop niezbyt nadaje się "ciężkiej grafiki" i do gier ,no chyba ,że taki no powiedzmy od 6 kilo wzwyż.
Czy opisane objawy występują na stacjonarnym odtwarzaczu czy też na laptopie bo to jest podstawowe pytanie.
Tak dala jasności do tworzenia filmów Pinakle Studio 12 w zasadzie nie potrzebuje instalowania żadnych kodeków ,ma swoje w tym ma sterownik wideo..Kodeki są potrzebne w zasadzie tylko do odtwarzania.
Tworząc film na pinakle powyłączaj zbędne "wodotryski" i niepotrzebne programy pracujące w tle oraz przejdź na kolor 16 bitów - to zalecenia z instrukcji obsługi programu pinakle studio 12


poniedziałek, 16 listopada 2009, 21:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 listopada 2009, 17:24
Posty: 9
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
Model laptopa sony vaio VGNFW51JF karta ATI - pamieć graficzna 2287 MB , dedykowana pamięć wideo 512MB , dostępna pamieć systemowa 1775MB , objawy występują podczas odtwarzania na innych urządzeniach np: multimedialny dysk EMTEC , czy materiał zapisany na płytę.
Mam pytanko co masz na myśli pisząc "wodotryski"?
Przejdę na tryb 16 bitów i spróbuje ponownie ,

Dzięki za porady


Pozdrawiam

Michał


wtorek, 17 listopada 2009, 00:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 października 2009, 21:29
Posty: 35
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
to co piszesz o objawach to cały czas nie odpowiadasz na podstawowe pytanie czy te objawy występują na sstacjonarnym odtwarzaczu DVD podłączonym do telewizora.- to jest rozstrzygające dla problemu.
Na komputerach może być różnie i to zależy od: kodeków od grafiki, od "mocy komputera" od tego w jakim standardzie pracują dyski komputera od ilości pamięci i od setek innych rzeczy.

Tworząc dysk DVD ustaw tak Dysk DVD i najlepsza jakość. Utwórz obraz ISO i niech będzie zapisany na dysk.
Ściągnij z internetu darmowy program "DAEMON Tools" zainstaluj ten program.Tworzy on wirtualne napędy DVD i CD. Nie używaj programu który nazywa się "Alkohol"-ponieważ jego wersja darmowa źle pracuje.Zamontuj obraz ISO w zainstalowanym programie.Włącz odtwarzanie . W ten sposób od razu można sprawdzić jak wyszedł film bez nagrywania na płytki.Zawsze tak robię ,jak dobrze nagrywam płytkę.Co do wodotrysków używam Visty a nie Win 7 ale wyłącz animację okien interfejs aero/jak 16 bitów to sam się wyłączy/, pasek boczny i inne ozdobniki i niepotrzebne usługi.

Ponieważ to laptop to na pewno przez producenta masz poisnstalowane różne niepotrzebne programy typu Norton 60 dniowy ,Nero 60 dniowe ,Ofis 60 dniowy wywal to i zamiast Nero zainstaluj darmowy CDBurnerXP, zamiat Nortona zainstaluj darmowego "avasta" lub kupionego kasperskiego,zamiast "acrobat reader" zainstaluj "Foxit Reader" bez dodatków,jeżeli nie potrzebujesz naprawdę offisa też go wywal.Dokładnie nie wiem co tam producent zainstalował ale po prostu zostaw sobie tylko Win 7 i sterowniki, a zobaczysz ,że laptop dostanie skrzydeł.
jeszcze jedna bardzo ważna uwago co do Pinakle Ja mam ustawione tak w preferencjach projektu: "ustaw od pierwszego klipu wstawionego w projekcie"

i zawsze by nie było pomyłek wstawiam klip .
Moja kamera to Panasonic HDC-HS9 i nagrywane klipy 1920 x 1080 format AVCHD klipy te mają rozszerzenie aaa.mts lub aaa.m2ts w zależności jak są przeniesione do komputera.Niem mam żadnych szarpnięć ,żadnych zatrzymań ani tym podobnych niespodzianek.


wtorek, 17 listopada 2009, 20:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 listopada 2009, 17:24
Posty: 9
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
zrobiłem tak jam pisałeś ihru , ale wcześniej w opcjach projektu wyłączyłem renderowanie w tle i wykonałem film w divix i utworzyłem obraz iso efektem czego skakanie obrazu zniknęło , ale problem z przejściami został : użyłem przejścia 2W pierwszego z brzegu i podczas gdy materiał zbliża się do momentu przejścia następuje stop klatka która trwa różnie nawet 15 s po tym czasie znów odtwarzany jest materiał przez ok 2 s i dopiero w tedy następuje przejście. Podczas dotwarzania dvd materiał przy szybkich ruchach obrazu (czyli jak kręcisz film robisz dość szybkie ruchy kamerą) nie łapie ostrości, podczas odtwarzania w divix jest ok

nie wiem od czego to zależy - w ustawieniach projektu w zakładce domyślny czas trwania mam :przejścia 02,00 , tyt/nie.obr. 04,00 , płynne zm.gł 02,00

pozdrawiam


środa, 18 listopada 2009, 15:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 00:47
Posty: 17
Post Re: problem z przejściami i skakaniem obrazu w pinacle 12 ultima
Miałem podobne problemy z migającymi przejściami i pomogło dopiero unowocześnienie komputera. Być może masz za słabą kartę grafiki lub za mały Ram. U mnie pomogło.


niedziela, 27 grudnia 2009, 16:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL