Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 10:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Przesiadka na 14-stkę 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 czerwca 2007, 14:04
Posty: 28
Post Przesiadka na 14-stkę
Planuję przesiadkę na 14-stke poprzednio używałem 10,11 i 12 ,(instalacja na c-,render na d,wynikowy na e ,system xp) poza tym miałem jeszcze kilka innych programów graficznych (Corel ,photoshop...,itp) Pinnacle nigdy do końca nie działało poprawnie (zwiechy,zamykanie programu,błędy renderowania,itd)


Po przeczytaniu postów nasuwa się wniosek iż do Pinnacla powinien być osobny komputer.

Dla komfortu pracy z Pinnaclem planuję - i tu poproszę o wasze opinie- zrobić podział dysku na 4 partycje . Dwa systemy XP. Jeden dla programów graficznych ,internetu itp....itd ,druga partycja systemowa wyłącznie dla pinnacla( i nic poza tym)


piątek, 20 listopada 2009, 17:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 11:26
Posty: 222
Lokalizacja: śląsk
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
masz odpowiedź na ksk

_________________
system windows 7
procesor dual core 8400 2x3giga.
ram 2x2giga ddr 2
płyta gigabyte GA-EP43-DS3L.
karta grafiki ati 4670 512 ram
trzy twardziele sata
kamera sony HDR-FX1000 i panasonic HDC-HS100


piątek, 20 listopada 2009, 18:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 11 kwietnia 2009, 21:59
Posty: 172
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Dla mnie też pinnacle czasem szwankuje , często jest błąd renderowania/kompilowania . Ale polecam


sobota, 21 listopada 2009, 14:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
To prawda pinnacle jest wrażliwe na różne rzeczy .
Wybrałem chyba najtańszy wariant .
Jeden komputer , jeden windows > zainstalowany na dwuch dyskach .
I tak > za pomocą kluczyka wybieram który dysk będzie pracować .
A - Jeśli internet , gry i inne pierdoły
B - Tu jest tylko Pinnacle no bo kiedy montuję to nie gram , ani nie latam po necie więc też nie ma tu antywirusa itd. programiki które pracują w tle . Nawet na ten czas odłączam internet . Tak więc cała moc idzie na Pinnacle .
Dodatkowy plus > dysk jest teraz na amortyzatorach oraz dodatkowo chłodzony .
Przeciętnie mieszczę się na jednym dysku 500G , a jeśli brak miejsca to uruchamiam dysk zewnętrzny na USB 3,5"HDD Enclosure 500 G .
Pracuję na materiale SD .


Załączniki:
HPIM5745.JPG
HPIM5745.JPG [ 415.79 | Przeglądane 109 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 23 listopada 2009, 15:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 6 stycznia 2010, 21:28
Posty: 6
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
jurekwejh
Jeżeli możesz powiedz więcej jak działa twój system. Podczas gdy uruchamiasz internet masz dostęp do zasobów z drugiego dysku, czy ten jest całkiem wyłączony? Podłączenie dwóch dysków to będzie kłopot czy da się zrobić bezproblemowo? Jestem w trakcie konfigurowania PC-ta. Muszę kupić całość od windowsa po monitor. Jaki windows będzie najlepszy na dzisiaj?
PS
Obraz mam HD z kamery Canon HG20, chcę pracować na Pinnacle Ultimate 14
Pozdrawiam. Wojtek


czwartek, 7 stycznia 2010, 15:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Cytuj:
Jeżeli możesz powiedz więcej jak działa twój system. Podczas gdy uruchamiasz internet masz dostęp do zasobów z drugiego dysku, czy ten jest całkiem wyłączony?
Rozwiązaniem tego problemu jest włączenie drugiego dysku i ponowne uruchomienie komputera > teraz mamy dostęp do zasobów .
Lecz wszystko jest zrobione po to aby te dyski nigdy się nie spotkały razem .

Może dajmy spokój temu na razie > a odpiszę na Twoje drugie pytanie z innego wątku > osobiście nie kupił bym tego zestawu pod Pinnacle 14-cie , kol. Kotin już wielokrotnie opisywał konfigurację komputera pod Pinnacle . Czasami tylko drobne zmiany w układance a unikamy wielkich problemów . Napiszę tylko coś najbardziej ważnego > Pinnacle jest pisane pod kartę graficzną ATI a nie geforte.
pisząc krótko > pytasz się o sprzęt pod amatorskie bawienie się Pinnacle > odpowiedź > Pinnacle to dla amatorów programik > każdy komputer dzisiejszy się do tego nadaje oraz system 32 lub 64 .
Lecz jeśli chcesz pracować na tym programie to zapoznaj się co potrzebuje Avid ponieważ Pinnacle 14-cie jest zbudowany na ramach Avida .

p.s. Na Twoim miejscu długo bym się zastanawiał nad wyborem Pinnacle+AVCHD+Twój przyszły sprzęt oraz jaki system wybrać ? jedno jest pewne 64 .
A może lepiej wybrać inny program do obróbki pod pliki AVCHD .

_________________
Obrazek


czwartek, 7 stycznia 2010, 16:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 6 stycznia 2010, 21:28
Posty: 6
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Cytuj:
Na Twoim miejscu długo bym się zastanawiał nad wyborem Pinnacle+AVCHD+Twój przyszły sprzęt oraz jaki system wybrać ? jedno jest pewne 64 .
A może lepiej wybrać inny program do obróbki pod pliki AVCHD .


Dziękuję. Będę się w takim razie zastanawiał dalej ... Na razie grunt mi się nie pali. Filmiki będą czekały na dysku a ja będę przeglądał forum i będę coraz mądrzejszy. Ale jaki inny program byś polecał - ja jednak mam ambicje zrobić coś więcej niż tylko połączyć scenki i podłożyć muzykę... Problem w tym, że się na tym kompletnie jeszcze nie znam a mam do dyspozycji notebooka, który nawet nie potrafi płynnie wyświetlić moich filmów. Ratuje mnie tylko TV HD gdzie choć zobaczę co nagrałem.


czwartek, 7 stycznia 2010, 19:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Zadam inne pytanie > a co ma być końcowym efektem Twojej pracy ? często jest tak że będzie to MPEG2 16*9 720*576 czyli zwykła płyta DVD a nie MPEG2 HD lub inny format AVCHD .

_________________
Obrazek


czwartek, 7 stycznia 2010, 20:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 6 stycznia 2010, 21:28
Posty: 6
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Cytuj:
co ma być końcowym efektem Twojej pracy ?

Myślę sobie (a jeszcze nie wiele wiem), że chciałbym zachować pracę w najlepszej możliwej jakości - żeby jej nie stracić (np. zapisać na dysku przenośnym w formacie AVCHD i w domu oglądać na TV HD) a oprócz tego wypalić płytę DVD żeby pokazać filmy rodzinie i znajomym.


piątek, 8 stycznia 2010, 08:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 6 stycznia 2010, 21:28
Posty: 6
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Na razie wstrzymałem się z zakupem sprzętu - widzę, że warto poczekać bo szykują się obniżki i być może skuszę się na i7 czy coś koło tego. Ale proszę powiedzieć czy można gdzieś znaleźć triala pinnacle 14-stki? Bo wersja 12 PL jest dostępna ale 14 jakoś nie znalazłem. Proszę powiedzieć czy po przekonwertowaniu na mpeg2 będę mógł pracować na moim notebooku IBM T42 (Pentium M, 1.8GHz, 1.50 GB RAM, kata Radeon 9600 64MB, dysk 150GB)? Chciałbym poznać możliwości programu przed zakupem. Pytanie jeszcze jaka wersja będzie odpowiednia - ultimate to już wiem, warto dopłacać do + colection?


czwartek, 14 stycznia 2010, 10:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Powiedzmy tu jest > Studio 14 Trial
http://apps.pinnaclesys.com/cb/register ... uctid=2974

_________________
Obrazek


czwartek, 14 stycznia 2010, 11:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 6 stycznia 2010, 21:28
Posty: 6
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Cytuj:
Powiedzmy tu jest > Studio 14 Trial
http://apps.pinnaclesys.com/cdb/registe ... uctid=2974

Pomoc jak zwykle skuteczna :) Program rzeczywiście intuicyjny. Po instalacji i przeczytaniu samouczka udało mi się połączyć ładnymi przejściami klipy i podłożyć muzykę. Choć pracowałem na mpeg2 i obraz wiele stracił na jakości to sam byłem zaskoczony efektem (jak wiele daje podkład muzyczny). Myślę, że osoby zainteresowane Pinnacle 14 wiele dowiedzą się czytając plik ReadMe. Jednak dalej nie mogę ocenić czy warto dopłacać do wersji najbogatszej - ten trial to PS 14 Ultimate.


sobota, 16 stycznia 2010, 23:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Cytuj:
Choć pracowałem na mpeg2 i obraz wiele stracił na jakości

Nic nie tracisz na jakości ;
Jeśli powiedzmy Twój plik wideo to MPEG2 720*576 25/kl/s 6000kb/s ( Pal) i tak samo ustawisz przy exporcie projektu do nowego już zmontowanego pliku > to brak strat jakości obrazu > Pinnacle tylko sprawdza poprawność a nie kompresuje ponownie ( to co renderuje teraz to tylko przejścia tytuły idt. do pliku MPEG2) .
p.s. W ustawieniach Pinnacle jest wiele funkcji które musimy sami włączyć > powiedzmy pogląd w czasie montażu > teraz jesteś w roboczym > aby obraz był czysty i wyrazisty musisz sam włączyć ( tu zalecany lepszy sprzęt ) < choć czasami warto sprawdzić czy Twój laptop to uciągnie .
Cytuj:
Jednak dalej nie mogę ocenić czy warto dopłacać do wersji najbogatszej - ten trial to PS 14 Ultimate

Jak to napisałeś wersja najbogatsza > na linii czasu po lewej stronie jest ikonka kamerka > wejdź w nią > tu są efekty Wideo > to właśnie tu dojdą Tobie nowe efekty wideo . Tak więc wejdź na stronę producenta i obejrzyj filmiki co te efekty potrafią > bo może nie będziesz ich potrzebować to i masz rację po co kupować .

Warto obejrzeć filmiki > co masz a jeszcze nie odkryłeś :P
oraz zobacz co to jest ta wersja bogatsza > jakie efekty wideo .
Pinnacle Studio 14 Ultimate Red Giant Tutorials
* 3D Stroke
* Knoll Studio
* Particular Studio
* Shine Studio
* ToonIt Studio

http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/u ... Tutorials/

_________________
Obrazek


niedziela, 17 stycznia 2010, 10:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 6 stycznia 2010, 21:28
Posty: 6
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
Cytuj:
Choć pracowałem na mpeg2 i obraz wiele stracił na jakości

Miałem na myśli stratę na jakości po eksporcie do mpeg2 z oryginalnego zapisu.
Spróbuję dodać zrzut z właściwościami oryginalnego pliku (jakoś słabo do mnie przemawiają owe informacje :( )
Będę się starał przejrzeć filmiki ze strony Pinnacle zanim podejmę decyzję. Ewentualne dokupienie wtyczki będzie możliwe później?


Załączniki:
Clip_2.jpg
Clip_2.jpg [ 32.7 | Przeglądane 131 razy ]
niedziela, 17 stycznia 2010, 23:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 czerwca 2007, 14:04
Posty: 28
Post Re: Przesiadka na 14-stkę
jurekwejh napisał(a):
To prawda pinnacle jest wrażliwe na różne rzeczy .
Wybrałem chyba najtańszy wariant .
Jeden komputer , jeden windows > zainstalowany na dwuch dyskach .
I tak > za pomocą kluczyka wybieram który dysk będzie pracować .
A - Jeśli internet , gry i inne pierdoły
B - Tu jest tylko Pinnacle no bo kiedy montuję to nie gram , ani nie latam po necie więc też nie ma tu antywirusa itd. programiki które pracują w tle . Nawet na ten czas odłączam internet . Tak więc cała moc idzie na Pinnacle .
Dodatkowy plus > dysk jest teraz na amortyzatorach oraz dodatkowo chłodzony .
Przeciętnie mieszczę się na jednym dysku 500G , a jeśli brak miejsca to uruchamiam dysk zewnętrzny na USB 3,5"HDD Enclosure 500 G .
Pracuję na materiale SD .


Witam Jacku,

Jeżeli nie instalujesz antywirusa i innych tego typy programów to mam prośbę żebyś napisał jak wygląda taka konfiguracja.tz.....czy instalujesz np service pack 3.......wszystkie uaktualnienia do windows......i tego typu rzeczy. Zrozumiałe jest ,że instalujesz wszystkie sterowniki .

Ja chciałbym zainstalować smart sounds,wszystko mam w rarach i najwygodniej byłoby dla mnie zainstalować demon toolsa z wirtualnym napędem tak żebym nie musiał wypalać wszystkich płyt( a trochę tego jest) czy to nie będzie się gryzło z pinnaclem?


czwartek, 15 kwietnia 2010, 11:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL