Teraz jest sobota, 19 października 2019, 20:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie.
Witam szacowne grono.
Od razu wytłumaczę , że wiem jak wyprowadzić materiał z powrotem na taśmę.
Problem jest inny. Może to nie problem , ale tylko nieudogodnienie (lub moja niewiedza).
Jako , że czekam na lepsze czasy ze sprzętem, to wyprowadzam materiał po edycji i wstępnym montażu z powrotem na taśmę DV. Gdy ponownie taki materiał próbuję wprowadzić do komputera to materiał w trakcie przechwytu nie dzieli mi się na sceny. Zapisuje mi się jako jeden ciągły plik. Wiem, że potem mamy możliwość wykryć sceny w danym pliku. Jednak wygodniej jest przechwytywać od razu z podziałem na sceny.
Zdaję sobie sprawę , że przy ponownym wyprowadzaniu materiału , Pinnacle usuwa kod taśmy (w kamerze nie wyświetla się data i czas nagrania) i nie możemy (program nie może) podzielić przy ponownym przechwycie na sceny w oparciu o funkcje "Automatycznie w oparciu o datę i godzinę nakręcenia"
Czy istnieje jakiś sposób (o ile istnieje?) na to , aby zachować oryginalny podział na sceny w takim materiale?

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


niedziela, 13 grudnia 2009, 12:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie.
Kod czasowy w materiale video pozostaje w nim tak długo, dopóki w niego nie ingerujemy, wystarczy tylko abyśmy dodali w nim jakiś filtr, efekt, cokolwiek i kodu takiego już nie ma, programy przechwytujące nie są więc w stanie dzielić materiał sugerując się nim, gdyż kodu takiego - nie ma.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 13 grudnia 2009, 12:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie.
Montażysta Darek A. napisał(a):
... dopóki w niego nie ingerujemy...

Ja tylko usuwam niepotrzebne sceny , skracam ujęcia i tylko tyle. Nie dodaję żadnych efektów itp.
Może to problem Canona HV30?

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


niedziela, 13 grudnia 2009, 12:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie.
Genek1974 napisał(a):
...tylko usuwam niepotrzebne sceny , skracam ujęcia...

To też jest ingerencja w materiał, obawiam się, że nie zrozumiałeś, dowolna ingerencja, która sprawia, że materiał nie może być kopiowany, tylko musi być eksportowany, nie wiem jak to prościej wyjaśnić...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 13 grudnia 2009, 18:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 22:54
Posty: 32
Post Re: Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie.
Montażysta Darek A. napisał(a):
... nie wiem jak to prościej wyjaśnić...

Dzięki , załapałem... :roll:
Jednym słowem , nie istnieje sposób takiego eksportu materiału z komputera na miniDV , aby nie pozbawić go kodu czasowego.

_________________
Canon HV30, Acer Extensa 1.7GHz , 2GB RAM, 120 BG HDD.....tymczasowo nędza.


niedziela, 13 grudnia 2009, 20:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Wyprowadzenie materiału z powrotem na taśmę DV - pytanie.
Tyko jeśli będzie on kopiowany wprost ze zgranego nic w nim nie zostanie utracone.
Warto dodać, że Scenalyzer, którym większość przechwytuje video w SD posiada jedną świetną z kilku obecnych funkcję przecinania materiału podczas przechwytywania za pomocą jednego przycisku, wystarczy tylko małe trymowanie korekcyjne by pozbyć się końcówek ze scenami następnymi, na co także pozwala Scenalyzer. No ale problem akurat w tym temacie nie dotyczy capturingu.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 13 grudnia 2009, 21:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL