Teraz jest piątek, 6 grudnia 2019, 02:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Problem z menu- czas trwania 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 00:47
Posty: 17
Post Problem z menu- czas trwania
Witam wszystkich
Pinnacle Ultimate 12 . Mam taki problem:
Robię cały film z jednym menu. Pod menu podstawiam jakiś utworek muzyczny, aby było miło. Czas trwania menu przedłużam tak, aby był jednakowy z czasem trwania muzyczki (powiedzmy 3minuty). Wszystko jest ok w komputerze. Menu trwa tyle co pioseneczka, po czym następuje powtórne odtworzenie całego menu wraz z utworem i tak aż do momentu naciśnięcia startu filmu. Czyli wszystko wydaje się być ok. Niestety po utworzeniu pliku Dvd i wypaleniu płyty jest źle. Menu działa prawidłowo, trwa w nieskończoność, aż do naciśnięcia startu, ale muzyka w menu trwa tylko 50 s i dalej mamy ciszę. Nie rozumiem czemu w komputerze jest ok , a na gotowej płycie muzyka zostaje przerwana.???? Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o pomoc.


wtorek, 15 grudnia 2009, 00:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Problem z menu- czas trwania
Nie znam pinnacle - od razu mówię. Być może ma to związek z przekroczeniem maksymalnej długości wszystkich menu na płycie (1GB dla DVD). Pinnacle zamiast wyświetlić błąd obcina. Chociaż to mało prawdopodobne.


wtorek, 15 grudnia 2009, 02:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Problem z menu- czas trwania
Jeśli podkład audio to mp3 to sprawdź jak będzie z Wav .
druga myśl - czy nie używałeś już tego menu wcześniej i zapisałeś > nowe ustawienia ? 50 sek .

_________________
Obrazek


wtorek, 15 grudnia 2009, 10:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 00:47
Posty: 17
Post Re: Problem z menu- czas trwania
Dzieki chłopaki za pomoc. Okazało się, że problem leży w innym miejscu. 8O Sprawdziłem tę płytkę w odtwarzaczu PawerDvd w komputerze. Działa prawidłowo. Czyli problem nie leży po stronie Plnnacle a raczej coś jest nie tak w moim kinie domowym. Z nieznanych powodów przestaje odtwarzać dźwięk w menu . Można powiedzieć, że temat problemu z pinnacle zamknięty, ale jeśli ktoś wie czemu tak się dzieje w kinie domowym „pioneer XV-DV 313” to niech podrzuci swoje przemyślenia. Jeszcze sprawdzę tę płytkę u kogoś innego na innym kinie domowym i napiszę Wam jaki był wynik testu. Może komuś ta wiedza się przyda. Wiadomo wiedza to potęga.
Pozdrawiam
:wink:


wtorek, 15 grudnia 2009, 11:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Problem z menu- czas trwania
PowerDVD nie traktuj jako wyrocznię. To player multimedialny, nie tylko DVD. Nie musi sztywno trzymać się standardów. Sprawdź lepiej na innym odtwarzaczu stacjonarnym.


wtorek, 15 grudnia 2009, 19:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 00:47
Posty: 17
Post Re: Problem z menu- czas trwania
Miałem odpowiedzieć, po przetestowaniu na innych urządzeniach i zapomniałem, ale już mi się przypomniało. He he. Więc tak: sprawdziłem na kilku kinach domowych tę samą płytę i ciekawostka- na każdym sprzęcie była inna reakcja. Na moim po 50 s zanika dźwięk w menu, na innym po 5 s, a na jeszcze innym po 20 s. Żeby było jeszcze ciekawiej, to na kolejnym kinie domowym, było wszystko prawidłowo ( dźwięk w menu trwał dokładnie, tak jak powinien a następnie, menu zaczynało się od nowa ) idealnie wszystko prawidłowo.
Wygląda więc, że płyta jest prawidłowo zrobiona a problem ewidentnie jest po stronie kin domowych. Problem mnie przerasta. Jeśli jest to dla kogoś zrozumiałe, to chętnie usłyszę logiczne wyjaśnienie tego zjawiska. A tak na marginesie, to nikt z Was nie ma takiego problemu, czy też nikt nie próbował dostosować podkład muzyczny pod menu?


niedziela, 8 sierpnia 2010, 18:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 czerwca 2005, 22:10
Posty: 52
Post Re: Problem z menu- czas trwania
Ponieważ zmuszony jestem ostatnio w pracy działać z Nero 9 - jeśli chodzi o menu - nie ma absolutnie żadnego problemu - czyta każdy odtwarzacz stacjonarny (zwykła DVD 4,7) z dołączoną muzyką itp. Na Architekcie w domu kiedyś miałem problem z mp3 VBR . Nie wiem dlaczego - po zmianie na standard było OK. Hmm - muszę się przyjrzeć bo u mnie chyba nie ma zapętlania po zakończeniu.


niedziela, 8 sierpnia 2010, 21:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL