Teraz jest środa, 23 października 2019, 18:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 1 marca 2009, 17:08
Posty: 93
Post Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
Chciałbym zrobić taką czołówkę http://www.youtube.com/watch?v=XIo6JB1Sc2k
ale nie wiem jak. Obraz w obrazie? tam chyba nie można tak przesuwać i przybliżać zdjęć a jakiś inny program?


niedziela, 8 sierpnia 2010, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
nic bardziej prostego:

- zdjęcia na drugiej linii video i efekt "edytor 2D" z klatkami kluczowymi

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 08:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 1 marca 2009, 17:08
Posty: 93
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
pgrzyb2 napisał(a):
nic bardziej prostego:

- zdjęcia na drugiej linii video i efekt "edytor 2D" z klatkami kluczowymi

pg



dzięki próbuję tak robić ale coś nie idzie ( a to chyba idzie o efekty 2W bo 2D nie mam). Możesz mi opisać jak zrobić żeby zdjęcie przesuwało się np: z prawej do lewej. Coś jakoś robię tylko mi idzie na odwrót z lewej do prawej.


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
ok - 2W (W- wymiar = D - dimension)

1. zaznacz w onkie efektu "uzyj klatek kluczowych"
2. domyślnie wstawią się dwie - na poczatek i na koniec zdjęcia
3. wybierz w okienku nr klatki "1" i suwakami ustaw położenie zdjęcia, rozmiar, obrót itp poczatkowy
4. wybierz w okienku "2" i zrób to samo dla tego gdzie chcesz mieć zdjęcie na końcu
5. i już......

jeżeli wprowadzisz więcej klatek kluczowych to możesz wykonywać bardzo złożony ruch; zmiana pomiędzy klatkami kluczowymi jest zawsze płynna - czytaj instrukcje i pobaw się - szybko złapiesz o co chodzi

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 11:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 1 marca 2009, 17:08
Posty: 93
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
dzięki za odpowiedź coś pokombinuję. Nie zakładam nowego tematu tylko piszę tutaj:

1) mam już na osi czasu podzielony na sceny jak zrobić aby sceny były oddzielone przejściami? - wyciąć muzykę z jednego i wstawić na drugą oś?

2) jak zrobić efekt zdjęcia z filmu że idzie film i jest stop i dalej film ale bez zatrzymywania dźwięku z filmu?

3) Czy te zdjęcia zrobione z filmu już potem po wypaleniu płyty są bardzo słabe? będą się różnić od tych od aparatu? na podglądzie są takie sobie ale nie wiem jak potem .


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
podpowiem Ci ogólnie kilka wskazówek, które pozwolą Ci rozwiązać te problemy; specjalnie nie daję gotowej recepty, abyś trochę pokombinował - tak się najlepiej poznaje program (i swoją wyobraźnię):

1. linia video składa się z 2 linii: video i audio, z prawej strony każdej linii jest symbol kłódki, jak zablokujesz daną linię to z drugą możesz robić co chcesz bez naruszania tej poprzedniej np.zastopować obraz przy biegnącej ścieżce dzwiękowej

2. zawsze z filmu możesz wyciąć pojedyńczą klatkę (poszukaj narzędzia pobierz), jeżeli jest to następna klataka po Twoim cięciu obrazu to wstawiając ją zaraz po tym cięciu masz efekt stop klatki

3. o jakości zdjęć w PS napisano już na tym forum setki postów - uzyj wyszukiwarki (nie jest tak źle przy stosowaniu pewnych zasad)

miłej zabawy i satysfakcjonujacych wyników

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 10 sierpnia 2010, 08:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 1 marca 2009, 17:08
Posty: 93
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
dzięki, o tej kłódce to wiem ale myślałem że jakoś inaczej trzeba. Bo jak nakładam przejście no to część utworu jest trochę przycięta i słychać taki przeskok. Zablokować film i samą sćieżkę dać niżej czy jak? A jeszcze jedno pytanko ustawienia autosave to są w preferencje projektu? bo nie mogę znaleźć? A chciałbym żeby mi sam zapisywał bo już miałem 2 sytuacje że straciłem projekt.


wtorek, 10 sierpnia 2010, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: Jak zrobić taką czołówkę ? obraz w obrazie?
Cytuj:
Bo jak nakładam przejście no to część utworu jest trochę przycięta i słychać taki przeskok. Zablokować film i samą sćieżkę dać niżej czy jak?


zablokować audio (kłódka) i przejście nałozyć na video

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


wtorek, 10 sierpnia 2010, 11:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL