Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 20:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 PS 12 Ultimate pikseloza w menu :( 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Witajcie
Drodzy forumowicze. Przesiadłem się z wersji 9 na 12 Ultimate i się zaczęło. Pierwszy projekt i fiasko na całej linii.
Do poniedziałku muszę skończyć film ale o ile w filmie i scenach jest wszystko oki o tyle w menu jest TRAGEDIA.
Jest taka pikseloza że obraz w tle wygląda fatalnie a klawisze z opisami scen są prawie nieczytelne :(
Co można zrobić ?
Grafiki są oki. Zdjęcie w dużej rozdzielczości. Kalwisze w *.tga. Nie miałem tego problemu w wersji 9 :( Aha zapis ustawiony na format DVD najwyższa jakość.
Pomóżcie proszę jak się ratować bo ręce mi opadły.
Aha - czy jest jakaś możliwość zapisania projektu utworzonego w wersji 12 na wersję z 9 ??


sobota, 2 października 2010, 23:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Szanowni forumowicze
Mam nóż na gardle i dlatego dla osoby która nawiąże kontakt i pomoże mi rozwiązać problemu funduję nagrodę w postaci 49 strzałowej wyrzutni - jestem osoba która prowadzi sklep z fajerwerkami :) o wartości 120 PLN.
Potrzebuję mieć rozwiązanie do 19:00. Proszę o kontakt - oczywiście ja oddzwaniam.
Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc bo sprawa jest bardzo pilna :( Płytę muszę "urodzić" do jutra do godz. 7:00 :(


niedziela, 3 października 2010, 13:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 września 2010, 08:09
Posty: 9
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Witaj, miałem ten sam problem. Nikt nie odpisał i musiałem go sam rozwiązać. Zrobiłem to trochę na około, ale liczy się efekt, a ten był OK ;)
Problem opisałem w tym temacie:

viewtopic.php?f=36&t=32110

Tylko mój problem dotyczył wersji na BluRay. Ale o ile pamiętam to przypadłość związaną z pikselozą na DVD rozwiązało u mnie uaktualnienie ze strony Pinnacle. Jeśli ono nie pomoże to mając nóż na gardlę spróbuj "mojego" sposobu z filmem jako tłem.

Pozdrawiam,
Robert.


niedziela, 3 października 2010, 23:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Dzięki serdeczne za odzew.
Przeczytałem ten temat wcześniej i niestety ale nic to ni pomoże bo o ile tło w ten sposób zrobię o tyle co z klawiszami ?? To płyta na której znajduje się 88 krótkich filmików (od 30 sek. do max 2 minut). Klawisze zrobiłem w PS ( pliki w *.tga) bo zależało mi na poświacie. I teraz wygląda to tak że o ile zdjęcie w tle pomimo kiepskiej jakości jakoś wygląda o tyle klawisze są tak kiepskie że ... napisy na nich są prawie nieczytelne. Po prostu się załamałem :(
Aha upgrade do wersji 12.1 zrobiłem, sterowniki od karty najnowsze ... może to wina SP3 ?? Już sam nie wiem. Oddałem płytę w takiej wersji i czekam na wyrok ale ... chciał nie chciał muszę to poprawić.
Paweł


poniedziałek, 4 października 2010, 10:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Na zdjęciach > jak uzyskać idealnej jakości menu .

p.s. można otworzyć projekt z Pinnacle 12-cie w Pinnacle 9-ć .
edytujemy plik "Version" i zmieniamy końcówkę > Pinnacle 12 to 06 , Pinnacle 11 to 05 itd.
Przykład zamiany z 14-ki na 12-kie
[VersionInfo]
Version=00060007
[VersionInfo]
Version=00060006

plik ten znajdziesz w folderze "My Projects" > jest on przypisany do ikonki projektu ( szara koperta ) = folder ten edytujemy powiedzmy programem "Total Commander "


Załączniki:
bez tytułu2.JPG
bez tytułu2.JPG [ 113.41 | Przeglądane 183 razy ]
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 147.46 | Przeglądane 160 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 4 października 2010, 10:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Dziękuję jak zwykle za odzew :)
BARDZO DZIĘKUJĘ za pomoc i fachowe porady.

Pytanie do kolegi jurekwejh
Z opisu bardzo ładnie widać jak zrobić tło do menu a co z klawiszami ?? Klawisze są poszczególnymi plikami TGA ( czyli zdjęcia )....
A i jeszcze na dodatek zauważyłem że nawet jak wykorzystam narzędzie TEXT z Pinacle to pixeloza też występuje :( Bo już pomyślałem o tym żeby zrobić cazłe menu jako zdjęcie i zrobić tylko ramki naokoło klawiszy żeby dla końcowego usera wyglądało to na poruszanie się po tych klawszach :(

I na koniec ostatnia deska ratunku - czyli wersja 9. Czy jak ją zainstaluję razem z PATH`em do wersji 9.3.2 ( przepraszam jeżeli pomyliłem numerki ale z tego co pamiętam chyba tak to wyglądało) to czy DWIE wersje STUDIO nie "pogryzą się " między sobą ??

Pozdrawiam Paweł


poniedziałek, 4 października 2010, 12:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Objaw jaki opisujesz występuje na ;
1- Pirackie Pinnacle
problem kluczy aktywacyjnych
2- karta Graficzna ( powiedzmy Geforte8600 lub ATI 2600 )
Pisząc krótko problem karty+directx
3- nie włączyłeś "podglądu o pełnej rozdzielczości"
Tą funkcję powinni już dawno usunąć przy dzisiejszych komputerkach .
4- problem kodeków
zainstalowałeś jakieś dodatkowe kodeki ? lub masz inny program graficzny który zakłócił pracę .
Pisząc krótko objaw taki nie ma prawa występować .
Problem podkładu w menu też ominiesz kiedy przeskalujesz zdjęcie do zgodności z ustawieniami projektu lecz jednak zalecam pokazaną na zdjęciach metodę .
Cytuj:
a co z klawiszami ?? Klawisze są poszczególnymi plikami TGA

Pinnacle idealnie przeskalowywuje "TGA" choć wolę "PNG" > stosuję swoje przyciski i są to PNG .
Cytuj:
I na koniec ostatnia deska ratunku - czyli wersja 9

Odradzam instalowania 9-ki gdzie jest już zainstalowana 12-ka .
Wersja 12-cie jest OK. tylko zostaje rozwiazać któryś problem od 1 do 4 .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 4 października 2010, 12:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Ręce mi opadły :? Bo dalej mam to samo .
I teraz po kolei.
Pinnacle jest oryginalne.
Karta to GF6600 GT
Podgląd jest włączony :)
I na komputerze :nie ma żadnej gry, nie ruszałem kodeków (Bo na 9-ce wszystko chodziło normalnie) I teraz gwóźdź programu.
Usunąłem wszystko (pinnacle 12 całe z wszystkim dodatkami)
Wróciłem do ver. 9 i ... nie jestem w stanie otworzyć projektu z 12-stka . Zastosowałem metodę ze zmianą wersji ale inne rozszerzenie ma 12 - stka a inne 9-ć
Ręce mi opadły bo skończyły się wszystkie deski ratunku chyba że kolega jurekwejh coś mi jeszcze podpowie.
Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie wskazówki


wtorek, 5 października 2010, 09:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Cytuj:
Wróciłem do ver. 9 i ... nie jestem w stanie otworzyć projektu z 12-stka .
A czy wybierasz odpowiednią wersję Pinnacle do otwarcia tego projektu ( dolne zdjęcie ).
Błąd w otwarciu może wystąpić kiedy używaliśmy ;
Styli montażu
Tytularki ruchomej
Efekty RTFx których nie ma w 9-ce .
choć błąd będzie tylko na tych klipach które miały coś z wymienionych ( czarny klip wideo ) .

p.s. edytuj plik Version z 9-ki i sprawdź czy zmieniasz na prawidłowy numerek .

Cytuj:
Usunąłem wszystko (pinnacle 12 całe z wszystkim dodatkami)
Wróciłem do ver. 9
Odinstalowanie itd. nic nie daje to co najważniejsze jest dalej w systemie itd. >>> tak więc możesz śmiało zainstalować ponownie 12-ki ( no chyba , że robiłeś format ).


Załączniki:
bez tytułu3.JPG
bez tytułu3.JPG [ 71.32 | Przeglądane 147 razy ]
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 83.8 | Przeglądane 167 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 5 października 2010, 11:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Witam
Zgodnie z zaleceniem ( licznie numeracji ) wpisałem
Przykład zamiany z 14-ki na 12-kie

12-stka
[VersionInfo]
Version=00060006

po zmianie na 9 -tkę
[VersionInfo]
Version=00060003

W pliku jest jeszcze wartość tekstowa

Studio 12

Czy mam ją zmienić na

Studio 9

Aha projektu nie mogę otworzyć bo Studio go nie widzi :(
Po prostu są inne rozszerzenia plików - I żeby po wybraniu opcji "Otwórz" zobaczyć plik muszę wybrać pokaż wszystkie pliki ...
A może po prostu zmienić na siłę rozszerzenie ?
Pozdrawiam


wtorek, 5 października 2010, 12:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Dolne zdjęcie > tylko i wyłącznie w ten sposób otworzyć ten projekt , a co za tym idzie też i Pinnacle 9-ć automatycznie się uruchomi .

Cytuj:
W pliku jest jeszcze wartość tekstowa

Studio 12

Czy mam ją zmienić na

Studio 9
zmieniam tylko tą cyferkę którą podałem i bez problemu ( dolne zdjęcie ) otwieram projekty w Pinnacle 14 , 12 , 11 .
Przykro mi , ale nie będę instalować 9-ki jeszcze aby to sprawdzić .
A może ktoś inny sprawdzi tą metodę ? kto ma dwie wersje Pinnacle zainstalowane .

_________________
Obrazek


wtorek, 5 października 2010, 13:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 lutego 2010, 21:08
Posty: 12
Post Re: PS 12 Ultimate pikseloza w menu :(
Minęło trochę czasu a a ja dalej walczę z problemem :( Kupiłem nowy dysk - zainstalowałem TYLKO Studio 12 + kodeki i ... Dalej to samo :( Grafiki wyglądają jak na Atari :( Ale odkryłem wczoraj (!) jedną istotną rzecz - może kogoś to naprowadzi. Otwierając nowy projekt i przy tworzeniu pierwszego menu wyświetla się okno z pytaniem o to jaka ma być jakość ( wysoka czy standardowa) z informacją że niezależnie od wyboru będzie można to zmienić i jak wybrałem WYSOKĄ(!) jako tło dając dokładnie to samo zdjęcie + stare klawisze i SZOK !!! Jakość brzytwa. Wróciłem od razu do swojego projektu i nieważne jaką jakość wybieram jest kicha :( Czy w takim razie raz ustawiona jakość jest na amen i muszę robić wszystko od początku czy można jakoś pójść na skróty i jednak naprawić ten projekt ??
Pozdrawiam i jak zwykle z góry dziękuję za informacje.

edit - Doszedłem do tego że kopiując cały projekt do nowego projektu w którym wcześniej ustawiam rozdzielczość i go zapisuję obraz wychodzi BRZYTWA :) Ale znowu mam malutkie okienko i dalej jest skucha bo na filie jest logo które po ustawieniu wyższej rozdzielczości przesuwa się na czarną ramkę która tworzy się w około filmu :( Panowie jak dokładnie ustawić STUDIO 12 żebym miał obraz na całym ekranie ale w jakości DVD ?? Tylko tego brakuje mi do szczęścia :(


wtorek, 19 października 2010, 08:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL