Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 20:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film AVCHD. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film AVCHD.
Moja radość kamerą HD nie trwała długo i została przyćmiona przez Pinnacle Studio...

2 dni temu postanowiłem zmontować pierwszy film w jakości HD - powstał 73 minutowy film, który trzeba było jeszcze tylko skompilować do postaci płyty Blu-ray. Po stworzeniu obrazu płyty, zanim nagrałem zawartość na płycie, przejrzałem film w odtwarzaczu. Okazało się, że po około 8 minutach przez następne 10 minut występują spore zakłócenia obrazu, oraz następnie po około 15 minutach kolejne 10 minut jest zakłócone.
Przypuszczam, że błędy te powstały podczas renderowania, gdyż oryginalne klipy, z których montowałem film odtwarzają się idealnie, bez zakłóceń.

No i zaczęła się zabawa jak się tych śmieci pozbyć. Zatem opcją "Usuń pliki pomocnicze" usunąłem poprzednią zawartość, zapisałem projekt pod inną nazwą i ponownie uruchomiłem proces renderowania. Niestety śmieci występują dokładnie w tych samych miejscach, dokładnie na tych samych klipach. Zatem zrobiłem coś innego - stworzyłem nowy projekt wyłącznie z tych klipów, na których powstają zakłócenia i po renderowaniu okazało się, że tak zmontowany film odtwarza się prawidłowo. Następnego dnia postanowiłem stworzyć nowy projekt i ponownie zmontować cały film, zapisując pod inną nazwą. Po renderowaniu okazało się, że śmieci występują ciągle w tych samych fragmentach filmu, na tych samych klipach.

Niestety nie znalazłem u mnie katalogu RENDER, który jak tutaj radzą niektórzy należy wyczyścić ręcznie. Wyszukiwarka Windows nie znalazła katalogu RENDER, a także ja go nie znalazłem otwierając całe drzewo katalogów produktu Pinnacle.

Pamiętam, że kiedyś czytałem chyba na tym forum o miotle czyszczącej do PS14, która usuwa wszelkie śmieci z programu, odchwaszcza go. Niestety nie udało mi się znaleźć wątku z linkiem do tego programu czyszczącego.
Czy ktoś z Was zna taki program?

Trzy tygodnie temu sformatowałem dysk systemowy, zainstalowałem na nowo system, aktualizacje i wszelkie oprogramowanie. Dlatego nie chcę ponownie formatować dysku twardego, a może najpierw spróbować właśnie wyczyścić PS14 specjalnym programem.

Dodam jeszcze, że film nagrałem także na płycie Blu-ray i odtworzyłem w odtwarzaczu Blu-ray i śmieci występują w tych samych miejscach, więc nie jest to problem z odtwarzaniem AVCHD na komputerze.

Proszę o radę, bo jestem już mocno rozdrażniony 2-dniową walką z tym wiatrakiem - czytaj Pinnacle Studio... Wszystkie te operacje, które wykonałem przez ostatnie 2 dni są bardzo czasochłonne - 73 minuty filmu kompiluje się do postaci płyty Blu-ray około 1,5 godziny (bit-rate 24Mb/s).

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


Ostatnio edytowano środa, 20 lipca 2011, 10:39 przez Myopic, łącznie edytowano 2 razy

środa, 13 lipca 2011, 17:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Program czyszczący do PS14.
Znalazłem program czyszczący do PS14 na tej stronie - może komuś się przyda.
Po wyczyszczeniu mojego PS14 i skompilowaniu filmu okazało się, że zakłócenia z pierwszego fragmentu zniknęły, natomiast pozostały w drugim zakłóconym fragmencie filmu. W związku z tym postanowiłem usunąć całkowicie z projektu klipy stanowiące ten drugi zakłócony fragment, znowu wyczyściłem PS14 pobranym programem z rosyjskiej strony i skompilowałem film. Okazało się, że zakłócenia znowu pojawiły się w pierwszym fragmencie, czyli tutaj, gdzie pojawiały się od samego początku. Postanowiłem więc przestawić poszczególne klipy we fragmencie filmu, który jest zakłócony, znowu wyczyściłem PS14 i skompilowałem film. Okazało się, że ten klip, od którego wcześniej zaczynały się zakłócenia, a który został przesunięty do tyłu (względem osi czasu), obecnie jest bez zakłóceń. Śmieci pojawiają się dokładnie po 11m25s filmu (czyli tak jak wcześniej), tym razem na klipie, który został przesunięty do przodu, na którym wcześniej nie było śmieci, a dokładniej w trakcie jego trwania, a nie od jego początku.

Wygląda na to, że PS14 pamięta cały czas jakiś swój błąd nie wiadomo tylko, w którym miejscu go przechowuje. Zastanawiające jest to, że jeden jedyny raz zakłócenia z pierwszego zaśmieconego fragmentu zniknęły, przy pierwszym renderowaniu po wyczyszczeniu PS14 pobranym programem z Internetu. Potem jednak wróciły i nie dało się ich już usunąć.
Dodaję, że przed każdą nową próbą czyściłem PS14 oraz zapisywałem projekt pod inną nazwą.

Czy reinstalacja PS14 cokolwiek pomoże? Jest to chyba kolejny krok, przed ostatecznym - sformatowaniem dysku.

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


czwartek, 14 lipca 2011, 15:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Program czyszczący do PS14.
Założyłem jednak, że reinstalacja samego Pinnacle nic nie da, więc sformatowałem dysk, zainstalowałem system, aktualizacje, i PS14. Zmontowałem ponownie ten sam film i uruchomiłem renderowanie, będąc pewien, że po sformatowaniu dysku śmieci w postaci mozaiki znikną z mojego filmu. Niestety... Są dokładnie w tym samym miejscu, co przed formatowaniem dysku. Dodaję, że wszystkie projekty PS14 zostały skasowane podczas formatowania dysku.

Zmontowałem przed momentem film z innych klipów AVCHD z innego wydarzenia z tej samej kamery z maja, o długości takiej, aby sprawdzić, czy w tym samym miejscu, czyli po około 11m25s, pojawią się zakłócenia. Na tym 14 minutowym filmie nie ma zakłóceń.

Zatem pomieszałem te klipy w ten sposób, że na początku mojego filmu z lipca umieściłem 4 minutowy klip z maja. Tym razem zakłócenia pojawiają się nie po 11m25s tylko dokładnie od tej samej sceny filmu.

Co jest nie tak?

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


sobota, 16 lipca 2011, 23:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film.
Mój film z lipca udało mi się wreszcie skompilować do postaci BD bez zakłóceń, dzięki temu, że poprzestawiałem klipy w pierwszych 18 minutach filmu, czyli te sceny na których były zakłócenia od około 11m25s przestawiłem do przodu. Było to możliwe gdyż pierwsze 18 minut filmu to prezentacja campingu i działki rodziców, bez dialogów, z podkładem muzycznym, więc sceny można było zmontować w innym ciągu.

Następnie do tego samego projektu dodałem film z maja z możliwością wyboru obu filmów z menu głównego. Ten film z maja dodany został przed filmem z lipca. Po skompilowaniu całości okazało się, że znowu w tym samym miejscu czyli po około 11m25s zaczyna się mozaika na filmie - tym razem wystąpiło to na filmie z maja, z urodzin babci. Zakłócenia te trwają aż do końca filmu z urodzin czyli do 36 minuty, a potem ten drugi film z lipca jest skompilowany prawidłowo, bez zakłóceń.

Może po prostu ktoś mi zaczarował komputer...? :wink:
No bo jak wyjaśnić logicznie to co się dzieje.

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


Ostatnio edytowano wtorek, 19 lipca 2011, 15:15 przez Myopic, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 17 lipca 2011, 18:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film.
Po kolejnych dniach testów i poszukiwań przyczyny, udało mi się wreszcie znaleźć pierwsze poszlaki, pewną prawidłowość. A więc postanowiłem film z maja z urodzin Babci zmontować najpierw z 3 klipów, i skompilować obserwując czy pojawią się śmieci. Następnie kolejno dodawałem następne klipy, aż zmontowałem i skompilowałem bez zakłóceń cały film z urodzin. Więc następnie dodałem czołówkę - tym razem film także nie posiada zakłóceń. Zatem pozostało dodać przejścia między scenami. I to właśnie z tymi przejściami jest problem, to one wprowadzają zakłócenia podczas renderowania, to z nimi nie potrafi sobie poradzić Pinnacle. Jedynie przejście przez czerń nie powoduje wystąpienia zakłóceń w postaci mozaiki - czyli gdy dwa klipy AVCHD mają zostać wymieszane na odcinku 2 sekund, pojawia się problem. Dodaję, że przy montażu plików MPEG w SD 6Mb/s nie ma żadnych problemów.

Zatem znając już te objawy, może wreszcie ktoś coś sensownego doradzi. Czy dobrze podejrzewam, że opisany problem ma związek z kartą graficzną?

Dodam jeszcze, że podczas przeglądania materiału w okienku podglądu, gdy suwak przechodzi przez przejście między scenami, na ekranie podglądu nie widać jak obraz przechodzi w drugi obraz tylko wyświetla się wykrzyknik. Czasem zdarzy się, że widać jak jeden obraz przechodzi w drugi obraz. Podobnie gdy chcę podejrzeć menu startowe - wtedy na ekranie podglądu także pojawia się wykrzyknik.

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


wtorek, 19 lipca 2011, 09:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film AVCHD.
Na innym forum ustaliłem, że inni też mają taki problem z Pinnacle, więc co ważne, nie jest to problem z konfiguracją mojego komputera.
Uzyskałem informację, że nawet najnowsza wersja Pinnacle Studio 15 także dodaje śmieci do projektu AVCHD. Czyżby Pinnacle sprzedawał bubel, skoro reklamuje swój program właśnie do montażu AVCHD?

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


środa, 20 lipca 2011, 18:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2010, 15:05
Posty: 32
Lokalizacja: Śląsk
Post Re: Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film AVCHD.
Znalazłem rozwiązanie pośrednie, aby móc wyeksportować materiał AVCHD do postaci HD. Mianowicie gdy w ustawieniach programu wybiorę "Typ obrazu" jako BDMV MPEG2 film kompiluje się prawidłowo.

Obrazek

Opisany w tym wątku problem występuje przy wykorzystaniu kodeka AVC do eksportu materiału - typ obrazu BDMV AVC.

Obrazek

Co ciekawe nie zauważyłem różnic w jakości materiału przy eksporcie dla BDMV AVC i BDMV MPEG2. Jednak kodowanie AVC jest zdecydowanie nowszym sposobem od przestarzałego MPEG2 i oczywiście wolałbym kodować AVC.

Jak by nie było jest to jakieś pocieszenie, że jednak mogę za pomocą Pinnacle Studio tworzyć materiał w jakości HD, bez potrzeby zakupu nowego programu edycyjnego.

Może komuś informacje w tym wątku przedstawione będą pomocne, gdy będzie borykał się z tym samym problemem.

_________________
Intel Core i7 @3,8GHz, 8GB RAM Adata @2000MHz, WD 3TB, GeForce 9500GT, Dell 23" IPS
Windows 7 64, Pinnacle Studio 14 HD Ultimate Collection
Sony HDR-AX2000E, Acurat Lighting LL2120, Manfrotto 547B z głowicą 701HDV, Foton Krypton


niedziela, 31 lipca 2011, 13:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 października 2011, 13:08
Posty: 1
Post Re: Program czyszczący do PS14 - Pinnacle zaśmieca film AVCHD.
Witam.

Mam identyczny problem z PS14.
Również kombinowałem i doszedłem do takich samych wniosków jak kolega Myopic.
Przeważnie długość moich filmów wakacyjnych w AVCHD to 2:30 min.
Różnica polega na tym że w moim przypadku pierwszy błąd zawsze występuje po 1h i 3minutach następny 1h i 30min.
Również tworzę i edytuje w AVCHD, do tego celu specjalnie kupiłem mocny komputer.
Zauważyłem że pracując w AVCHD więcej błędów tworzy się na słabszych komputerach, mniej na mocniejszym.
Dodam jeszcze że robiłem próby z AVCHD w innych programach np SonyVegas.
SonyVegas zepsół film po ok 3 min aż do samego końca, najlepiej z AVCHD radzi sobie Pinacle Studio Ultimate.


czwartek, 20 października 2011, 13:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL