Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 20:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 W jakim pliku zapisać? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 października 2012, 12:03
Posty: 6
Post W jakim pliku zapisać?
Może ktoś życzliwy podpowie mi, a będę baaaardzo wdzięczny.
Oczywiście może też z jakimś komentarzem dlaczego tak a nie inaczej.
Kamera Sony wypluwa mi pliki *.mts w rozdzielczości 1920x1080.
Oglądam to sobie przez komputer na telewizorze. Z czasem nauczyłem się jak to montować i inne efekty i bajery na Pinnacle wersja 15.
Zdarza się jednak że czasami w jednym projekcie nie mogę zastosować wszystkich wymyślonych efektów i jest konieczność zapisania do pliku, by późnij w nowym projekcie zastosować ten plik do kolejnego montażu.
I tutaj moje pytanie. Do jakiego pliku zapisać ten półprodukt, by późnij w kolejnym projekcie były najmniejsze straty jakościowe a najlepiej to żadne?
Niekiedy nawet parę razy chciałbym zapisać zrobiony i pomontowany film, by późnij już w gotowym, końcowym projekcie połączyć z pozostałymi.
Póki co to zapisuje w *.mp4, ale nie wiem czy to dobre wyjście. Zapisując w *.wmv są straty jakościowe a po trzech takich zapisach jakość spada znacząco.
Czy jest jakieś dobre rozwiązanie?


środa, 24 października 2012, 12:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: W jakim pliku zapisać?
Spróbuj dopasować kodek w ten sposób, aby był identyczny z tym z kamery.
http://pinnaclestudio.helpmax.net/pl/tworzenie-filmu/wyprowadzanie-do-pliku/,
http://pinnaclestudio.helpmax.net/pl/opcje-ustawien/ustawienia-tworzenia-pliku/,
żeby program nie musiał przeliczać całości, a jak się nie da to proponuję kodek docelowy, w którym chcesz zapisać film. Może być oczywiście mp4.
Wielokrotne konwersje filmu zawsze powodują pogorszenie jakości. Jeżeli wizja artystyczna jest jednak od tej smutnej prawdy ważniejsza, to proponuję jeszcze do spróbowania mpeg2 w rozdzielczości HDV, czy http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_JPEG.
PS http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=15&t=37469

_________________
最诚挚的问候


środa, 24 października 2012, 18:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 października 2012, 12:03
Posty: 6
Post Re: W jakim pliku zapisać?
Dziękuje bardzo. Te linki są interesujące.
Oczywiste jest że tą metodę łączenia wykorzystuję gdy wszystkie inne, możliwe w PS metody odpadają.
Zwłaszcza chodzi mi tutaj o „obraz w obrazie”. Można tylko jeden obraz wsadzić i ewentualnie drugą grafikę.
Cztery niezależne filmy to już nie da rady. Taki filmowy kolaż.
Chyba że o czymś nie wiem.


czwartek, 25 października 2012, 17:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: W jakim pliku zapisać?
Nie, nie wiem nic o możliwości 4 PiP jednocześnie w Pinnacle, ale nie używam go od lat niestety.
Tu poczytaj jeszcze: LINK.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 25 października 2012, 20:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL