Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 13:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Mulenie Pinnacla 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Mulenie Pinnacla
Witam
Przeczytałem co się dało ale na wiele nie trafiłem a sam już nie wiem co robić. A chodzi o to, że próbuję zrobić film w Pinnaclu wers 15(oryginał) w jakości HD z plików m2ts (35Mb/s) i im on jest dłuższy tym komp dłużej myśli. Jestem przy 15 minucie a jak chcę przyciąć jakąś scenę to muszę się liczyć, że to mnie będzie kosztować około 1 min czasu nim komp to przetrawi. Co może być nie tak, czy to wina kompa (acer aspire z5700, Intel Core i5 650 3,2Ghz, Intel GMA HD Grafics, Win 7, RM 3GB, dysk 1TB), czy może programu (renderowanie w tle wyłączone).
Wg specyfikacji Pinnacla wer. 15 powinien sprzęt wystarczyć ale co nowy projekt to jest coraz gorzej. Zwiększałem pamięć wirtualną, aż doszedłem do 18000MB ale to już też nic nie daje tak smo jak defragmentacje, i usuwanie plików pomocniczych. Kiedyś w ustawieniach napędu było coś takiego jak UDMA i to porawiało ale teraz tego nie widzę. Zaznaczę jeszcze raz, że pierwsze moje projekty, tak z przed pół roku obrabiało się bez problemu. Czy mam może stawiać system od nowa? Co go może blokować proszę o pomoc, bo przez dwa dni zrobiłem jedynie 15 min.


czwartek, 16 maja 2013, 23:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2035
Post Re: Mulenie Pinnacla
3 GB RAM to za mało na materiał HD.


piątek, 17 maja 2013, 01:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Mulenie Pinnacla
na pudełku Pinnacla jest napisane min 1GB rekomendowane 2 GB a ja mam trzy.
no i użycie pamięci fizycznej w monitorze zasobów nie dochodzi do 100%, więc chyba to nie to


piątek, 17 maja 2013, 06:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mulenie Pinnacla
W necie napisali że ma 4 GB RAMu. (Część zabiera karta graficzna, która nie ma swojej pamięci.) To nie jest za dużo do HD. Czy ten komputer ma dyski ATA, czy SATA? Sprawdź dysk i jego transfer programem HD Tune.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 maja 2013, 07:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Mulenie Pinnacla
Jak zaczynam projekt to wszystko jest ok, ale im dłuższy i im więcej tnę to zaczyna mulić. Teraz dzielę swój projekt tak po 10min a później wszystko razem posklejam.

Przetestowałem dysk
Minimum 50.2 MB/s
Max 116 MB/s
Average: 87,9 MB/s
Access Time: 15,8 ms
Burs Rate 123,7 MB/s
CPU Usage : -1,0%
Nie wiem czy to dobrze czy źle ale proszę o opinię. Jeśli dysk jest ok to może jest jeszcze jakiś test na przestestowanie pamięci.

Dysk nie wiem gdzie to podejrzeć chyba Sata II

Komputer coś jak ten, tylko słabszy
http://allegro.pl/komputer-aio-acer-asp ... 63010.html


Ostatnio edytowano piątek, 17 maja 2013, 10:53 przez Arkus, łącznie edytowano 3 razy

piątek, 17 maja 2013, 09:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Mulenie Pinnacla
Może jeszcze ktoś potwierdzić, że to wina pamięci, nie chcę kupić a potem się okaże że ...
No i co kupić jaką firmę, i czy dokupić do tych co mam, czy całkiem inne mam jeszcze dwa porty wolne. No i co z szybkością? jak kupię najaszybsze to czy mój kop je zobaczy? Na moich nie pisze jakiej są prędkości.


piątek, 17 maja 2013, 09:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Mulenie Pinnacla
Tu LINK masz przykładową podpowiedź, jakie masz pamięci. Dysk nie jest za szybki. Jego transfer obsługuje działalność systemu, antywirusa, czyta pliki źródłowe, zapisuje projekt, obsługuje samego Pinnacle'a, otwiera przejścia i efekty - nic dziwnego że się nie wyrabia. Dodaj RAMu, i przerzuć część roboty dysku na inne urządzenie. Zanim dokupisz drugi dysk, możesz zrobić próbę z pendrive. Umieść na nim co tylko umiesz przerzucić z Pinnacle. Na początek może to być tylko surowy film, który jest bazą dla Twojego projektu.

PS Wracając do pamięci, to w biosie podejrzyj ich timmingi i kup takie same. Gdyby bios pozwalał na ręczne ich ustawienie, to możesz kupić trochę inne,byle były to DDR3 i ręcznie ustaw timmingi kostek na te słabsze, bo inaczej komputer może nie wystartować po włożeniu nowych.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 17 maja 2013, 10:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Mulenie Pinnacla
Mam drugi dysk, ale zewnętrzny bo do tego kompa nie ma chyba możliwości wsadzenia jeszcze jednego (nie jestem pewien, ale jeszcze go nie rozbierałem) Jak by to sprawdzić. No i raz robiłem projekt z podiętym dyskiem pod USB ale mulił, bo wejście/wyjście sata w obudowie dysku padło.

Podejrzeć w biosie timmingi? W biosa to wiem jak wejście ale gdzie to znajdę...?
Z tej strony wygląda, że max mogę włożyć tylko 8GB
chciałem kupić te wg. mnie pasują ale jeszcze te timmingi

http://allegro.pl/kingston-4gb-1333mhz- ... 73575.html


no i zajrzałem do biosa ale nie znalazłem informacji o pamięciach, pewnie źle szukałem
za to na jednej pamięci jest GDDR3-1333 2GB 128Mx8 1,5VEP więc te z powyższego linka powinny być

Widzę też że jeden port jest wolny, ciekawe, czy fizycznie zmieści się drugi dysk i czy to są 2,5" czy 3,5" dyski


piątek, 17 maja 2013, 12:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Mulenie Pinnacla
Witam
Dołożyłem 4GB pamięci i jak doszedłem do 15minuty to komp tak mulił, że mnie trafiało, nie pomogło zgranie materiału na inny dysk. Zainstalowałem 16 trial zrobiłem 1,5 godziny i chodzi błyskawicznie, żadnego zacinania przy odtwarzaniu czy po prycince klipu. Morał -15tka ma jakieś niedoróbki.


poniedziałek, 3 czerwca 2013, 23:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL