Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 06:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jak to jest z tym xFast RAM??? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Jak to jest z tym xFast RAM???
Oświećcie mnie, bo zgłupiałem. Co forum to inna opinia. Mam nową płytę główną ASRock Extreme 6 z funkcją xFast RAM (można utworzyć wirtualny dysk do plików wymiany i ustawić wielkość - ustawiłem na 2 GB). Jeśli mam fizyczną pamięć RAM 8 GB, plik stronicowania ustawiłem na dysku tam gdzie system (wielkość powinna być min, 1,5x RAM, a max 3x RAM) oraz drugi plik stronicowania na innym dysku mniej używanym (z wielkościami większymi żeby spokojnie najpierw z tego pliku stronicowania korzystał najpierw) to co z tym xFast RAM? Włączać czy nie???? Przy montażu i renderingu będzie korzystał z tego wirtualnego dysku?


czwartek, 5 grudnia 2013, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
Od wirtualnych dyskow to Degenerado jest specjalista niech ona sie wypowie, ja natomiast moge doradzic w kwesti pliku stronicowania, po co taki duzy i na 2 dyskach jeszcze? 1,5-3xRAM - to miale zastosowanie przy malych ilosciach pamieci, 8GB to juz raczej duzo. Ja mam co prawda 16, kiedys testowo na jakis czas wylaczylem calkowicie ps i wszystko dzialalo bez problemowow, nie bylo zadnej roznicy, teraz mam na sztywno ustawione 1024-1024 a to dlatego, ze podobno sa programy, ktore moga jednak wymagac dostepu do ps (choc prawdopodobnie tylko o gry chodzi). Jest jeszcze jedna kwestia, zauwazylem, ze taka ilosc jaka ustawisz, taka rezerwuje na dysku, co przy moich nie duzych SSD, ma jednak znaczenie.


czwartek, 5 grudnia 2013, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
jacekxyz napisał(a):
teraz mam na sztywno ustawione 1024-1024 a to dlatego, ze podobno sa programy, ktore moga jednak wymagac dostepu do ps

Pliku stronicowania nie mam już od kilku lat i nie trafiłem na program, który by go wymagał.


czwartek, 5 grudnia 2013, 14:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
SWAP tworzymy na dysku twardym w dwóch przypadkach:
- gdy program który używamy go wymaga,
- gdy mamy za mało RAMu.
Ramdisc / Xfast RAM, czy jak kto jeszcze to nazwie, (a jest to SWAP przeniesiony z dysku do pamięci RAM), tworzymy również w dwóch przypadkach, (muszą wystąpić obydwa na raz):
- gdy jakiś program który mamy tego wymaga, a chcemy mieć szybciej,
- i mamy za dużo RAMu.
Ty nie masz.
Jeżeli więc masz system 32 bitowy, to włącz Xfast RAM, bo wtedy wykorzystasz całe 8 GB RAMu. Jeżeli masz system 64 bitowy, to dokup RAMu i wtedy zamieniając SWAP na dysku na Xfast RAM, będzie szybciej.
jacekxyz napisał(a):
...teraz mam na sztywno ustawione 1024-1024...

Pinto napisał(a):
Pliku stronicowania nie mam już od kilku lat i nie trafiłem na program, który by go wymagał.

Ja też nie trafiłem i mały, stały SWAP, (gdy nie mam Ramdiscu), mam tylko dla spokoju sumienia, albo z przesadnej ostrożności, jak zwał, tak zwał. :wink:
Są jednak programy które lubią Ramdisc - Photoshop na przykład.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 5 grudnia 2013, 14:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
No właśnie chyba by się przydał ten xFast z racji montażu grafiki (pakiet Adobe i rendering wideo będę robił) tylko nie wiem ile ustawić. Mam Windows 8 64x. Na wirtualnym xFast ustawiłem wielkość dysku 6 GB (w ready Boost 500 MB). W systemowym pliku stronicowania mam ustawione wartości min. 1000 MB, max 2000 MB i jeszcze zrobiłem inną partycję (10 GB) na innym dysku i tu włączyłem plik stronicowania z wartościami min/max 2000/3000 MB, bo ponoć wtedy system zrzuca na taką oddzielną partycję szybciej, nie fragmentuje się tak i z niej sobie pobiera jak mu już nie starcza fizycznego RAM-u (mam 8GB). Na dysku systemowym pliki stronicowania powinny zostać, bo jakieś tam logi nieraz zapisuje i ponoć lepiej choć mały ale mieć. W każdym razie coś przekombinowałem, bo wykazuje mi teraz, że z fizycznego RAMu (8 GB) "coś" zjada mi cały czas prawie 7 GB!!!. Fajnie by było jakby ktoś znający się na rzeczy oświecił mnie co z tymi plikami stronicowania, jakie wartości i co z tym xFast RAM-em, bo już nie wiem. Tylko nie piszcie, żeby ustawiać 1,5-3x RAM, bo bym tu musiał ustawiać po 24 GB????


piątek, 6 grudnia 2013, 10:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
jakby co to priv i telefon jakiś żeby to uporzadkowac, będzie szybciej


piątek, 6 grudnia 2013, 11:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
Propozycja:
Dokup RAMu do 16 GB, nie ustanawiaj SWAPa na dysku w ogóle, pozostaw Xfast RAM.

PS Tak jak napisał Degenerado będzie jeszcze lepiej, pisaliśmy w tym samym czasie. :D

PS 2 Ready Boost wywal koniecznie.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 6 grudnia 2013, 11:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
Słuchajcie, jak mogę was prosić. Moje GG: 6290544, tel 606738418 to po kolei mi napiszcie: /mam RAM fizyczny 8 GB, płyta ASRock Extreme 6, procesor i5 4670S, grafika NVidia GTX 660/

1. jak i gdzie pozostawić pliki stronicowania (optuję za 1: na dysku systemowym mały jakiś (jakie wartości min/max?), 2: na innym dysku i specjalnie do tego wykonanej partycji - zrobiłem 10 GB - jakie tu wartości min/max?

2. jakie wartości w xFast RAM - ustawiłem wielkość dysku na 6 GB, a ten ready boost na 500 MB) - Dobre, złe? Zakładam, że xFast potrzebny, bo np. Photoshop szybciej chodzi jak to jest

i dlaczego "coś" (nic nie włączałem jeszcze, dopiero instalowałem Win 8) żre mi cały czas 7 GB z 8 jakie są!!!!


piątek, 6 grudnia 2013, 13:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
mw71 napisał(a):
...po kolei mi napiszcie...

Jeszcze raz?

_________________
最诚挚的问候


piątek, 6 grudnia 2013, 13:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
Kotlin, no jak jeszcze raz. Z tych Waszych opisów nic nie wiem dalej. Mam zostawiać pliki stronicowania czy nie? Jak duże i gdzie. xFast ma działać czy nie (jaki duży). A może wyłączyć całe stronicowanie i tylko zostawić ten xFast?


piątek, 6 grudnia 2013, 14:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 5 marca 2008, 14:57
Posty: 72
Lokalizacja: Pabianice
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
Sorki. Jeszcze raz wszystko przeczytałem. Czyli usuwam pliki stronicowania, włączam xFast RAM. Ale tam jest takie okienko do zaznaczenia tego Boosta. Ile wpisać?


piątek, 6 grudnia 2013, 14:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
- pozostaw XfastRAM taki jak jest, (ale ponieważ zajmuje on fizycznie część RAMu, do dokup co najmniej drugie 8 GB RAM).
- zlikwiduj pliki stronnicowania (SWAP) w ogóle, (bo XfastRAM go właśnie zastępuje).
- zlikwiduj ReadyBoost, (przy większej ilości RAMu nic nie daje, a wręcz spowalnia / zakłóca działanie pamięci).

_________________
最诚挚的问候


piątek, 6 grudnia 2013, 14:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4858
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tym xFast RAM???
mw71 napisał(a):
Sorki. Jeszcze raz wszystko przeczytałem. Czyli usuwam pliki stronicowania, włączam xFast RAM. Ale tam jest takie okienko do zaznaczenia tego Boosta. Ile wpisać?

Nie mam tej płyty, nie wiem co za okienko, ale - jakiego boosta?
XfastRAM tyle co masz teraz (6 GB na przykład) , readyboost - zero.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 6 grudnia 2013, 14:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL