Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 22:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 maja 2016, 10:16
Posty: 4
Post pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Witam.
Chcę przenieść do postaci cyfrowej stare rodzinne filmy z kaset VHS.
Wszystko mam podłączone i połączenia funkcjonują ale importować ze źródła mogę jedynie w rozdzielczości 720 x 540 px (brak innej możliwości do wyboru - P14). Czy można zwiększyć rozdzielczość importu? Od czego ona zależy?

Pozdrawiam.


czwartek, 19 maja 2016, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Podaj troszeczkę więcej informacji dotyczących twojego konfigu sprzętowego... bo jak na razie to jest tylko wróżenie z fusów... :lol:
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 19 maja 2016, 11:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1409
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Czym to zgrywasz, po co chcesz zwiekszac skoro vhs ma mniej wiecej taka rozdzielczosc?


czwartek, 19 maja 2016, 12:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Resurrection napisał(a):
importować ze źródła mogę jedynie w rozdzielczości 720 x 540 px

Chyba chciałeś napisać 720x576?
Taka rozdzielczość w zupełności wystarczy.


czwartek, 19 maja 2016, 12:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 maja 2016, 10:16
Posty: 4
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Cytuj:
Podaj troszeczkę więcej informacji dotyczących twojego konfigu sprzętowego... bo jak na razie to jest tylko wróżenie z fusów...


Dazzle dvc 130 ver 1.3 + Pinaccle 14

Cytuj:
Chyba chciałeś napisać 720x576?
Taka rozdzielczość w zupełności wystarczy.


Faktycznie import z tą rozdzielczością ale jak chcę eksportować do AVI(divix) mogę z tą którą podałem W zupełności wystarczy...do czego?


Cytuj:
Czym to zgrywasz, po co chcesz zwiekszac skoro vhs ma mniej wiecej taka rozdzielczosc?


To jest dobre pytanie. Nie wiedziałem, że vhs to taka rozdzielczość.
Skoro tak jest to zwiększenie rozdzielczości to czysta interpolacja cyfrowa.
Czyli pobrać w lepszej jakości nie można ...ewentualnie interpolować w programie ale będzie to ten sam efekt co puszczenie w tv tego w rozdzielczości wejściowej a tv sam interpoluje do rozdzielczości wyświetlanej?


czwartek, 19 maja 2016, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Obojętnie czy nośnikiem jest Video8, Hi8, VHS czy S-VHS zapisany materiał jest w standardzie PAL/(ME)SECAM i minimum to capture w "natywnej" rozdzielczości czyli 720(768)x576 50i do jak najmniej stratnej kompresji... Twój sprzęt potrafi 720x576 więc w tej rozdzielczości zrzuć materiał na kompa (minimum kodek DV - dla późniejszej edycji i korekcji) a eksport finalny to najlepiej H264...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 19 maja 2016, 14:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 maja 2016, 10:16
Posty: 4
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Cytuj:
...minimum to capture w "natywnej" rozdzielczości czyli 720(768)x576 50i do jak najmniej stratnej kompresji... Twój sprzęt potrafi 720x576...


Czy zmieniając Dazzle 130 na lepszy sprzęt będę mógł importować z większą rozdzielczością? Chwyciłem się tego słowa "minimum" :-).

Z tego co napisał jacekxyz można by wnioskować że w większej nie mogę importować.


czwartek, 19 maja 2016, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2034
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Resurrection napisał(a):
Czy zmieniając Dazzle 130 na lepszy sprzęt będę mógł importować z większą rozdzielczością?

Ile mamy jeszcze razy napisać, że rozdzielczość 720x576 jest w zupełności wystarczająca :?:


czwartek, 19 maja 2016, 15:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: pobieranie obrazu z wejścia S-Video lub chinch
Pinto wyjąłeś mi to z klawiatury :) już nie muszę pisać...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 19 maja 2016, 15:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL