Teraz jest piątek, 18 października 2019, 20:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jaka jakość obrazu? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 lutego 2016, 11:33
Posty: 8
Post Jaka jakość obrazu?
Jakich ustawień użyć aby materiał filmowy był możliwie najwyższej jakości? Wielkość pliku nie ma znaczenia, będę nagrywał na 25GB płytach M-Disc, ale chcę aby jakość obrazu była jak najwyższa. To ma być materiał, który za 20 czy 40 lat będzie można oglądać.

Moje próby z tworzeniem filmu nie wypadły najlepiej. Ciągle mam zastrzeżenia co do jakości. W sumie chodzi o trzy sprawy:

1. Gdy kamera się porusza, jest w ruchu, to pojawia się jakby pył. Po bliższym przyjrzeniu się to po prostu delikatne piksele. Najlepiej widać je na ciemnych przedmiotach.

2. Migotanie. Zauważyłem, że obraz czasem migocze tj. raz ciemniej, raz jaśniej. Widać do najlepiej np. na zielonych trawnikach. Takie pulsowanie.

3. Zdarza się też na niektórych zdjęciach (pokaz slajdów po filmie), że są zdjęcia które wyświetla jako ostre, a po 1-2 sekundach rozmywa je i potem znów ostre. Tak jakby szukanie ostrości.

Nie jestem znawca, może coś źle robię, coś źle ustawiam itd. Możecie coś doradzić?


niedziela, 9 lipca 2017, 16:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4861
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaka jakość obrazu?
Zanim jurekwejh podpowie ustawienia Pinnacle Studio, dobrze by było gdybyś napisał jakim surowym materiałem dysponujesz - czy to jest 1920x1080 50p?
Po drugie nie znam płyt i nagrywarek o których piszesz. Czy mają klasyczne ograniczenia Bluray - to znaczy czy FullHD oficjalnie jest tylko z przeplotem (i)?

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 9 lipca 2017, 21:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Jaka jakość obrazu?
1 - Podaj numer Pinnacle ? .

2 - Napisz jaki surowy materiał > odczytaj zakładka "Wyświetl informacje"( zdjęcie )

3 - Co chcesz otrzymać ?
a - dysc Blu-Ray ?
b - pliki wideo zapisane na płycie w formacie ?


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 180.35 | Przeglądane 271 razy ]

_________________
Obrazek
poniedziałek, 10 lipca 2017, 08:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 lutego 2016, 11:33
Posty: 8
Post Re: Jaka jakość obrazu?
Mam Pinnacle Studio 19.

Surowy materiał pochodzi z dwóch źródeł tj.
- GoPro Hero4 Black : mp4, AVC1, 1920X1080, 50kl/s, przeplatania brak
- smartfon LG G3 : mp4, AVC1, 1920X1080, 29,45kl/s, przeplatania brak

Osiągnąć chcę materiał AV jak najlepszej jakości. Mam kupione płyty, które wg. informacji z Internetu mają "przeżyć" 1000 lat (Milleniata BD-R M-Disc 25GB) oraz nagrywarkę zapisującą M-Disc. Na razie materiał odtwarzam z dysku zewnętrznego podpiętego do odtwarzacza BR przez USB. Gdy skompletuję 25GB materiału wtedy chcę to wypalić na płycie. Sam format pliku ostatecznego w zasadzie jest mi obojętny - ma być dobrej jakości o odtwarzany przez współczesne odtwarzacze.


poniedziałek, 10 lipca 2017, 16:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Jaka jakość obrazu?
Wejdź : Konfiguruj
Konfiguruj/Panel sterowania/Podgląd/Jakość > ustaw tu > Najlepsza jakość
Konfiguruj/Panel sterowania/Podgląd/Próg optymalizacji> ustaw > 100% Agresywne

Konfiguruj/Panel sterowania/Ustawienia projektu > ustaw > HD 1920x1080/50p

dla pewności sprawdź czy ustawienia osi czasu są te same ( po lewej stronie nad linią czasu ikonka dwa kółka zębate )
Proporcja - Panoramiczny (16x9)
Obrazowanie - Zwykłe (2D)
Rozmiar - 1920x1080
Szybkość klatek 50 (50p)

Eksport :
Do tych ustawień projektu oraz materiału wybrał bym mp4 1920x1080 50kl/s Progresywne.
( - przeplatania brak > to inaczej > Progresywne = pełna klatka "p".
- najpierw górne pole > to inaczej > Przeplot = półklatka "i" . )

Ustwienia eksportu wybrał bym :
1 - MPEG-4 HD 1080p = 1920x1080 50kl/s lub 25kl/s
2 - Transport Stream (MTS) HDV 1080/50p = 1920x1080 50kl/s lub 25kl/s
3 - Sony XAVS S 1920x50kl/s HDV 1080/50p = 1920x1080 50kl/s lub 25kl/s

3 wybieram najczęściej ( mam starszą wersję Pinnacle niż ty i u mnie nie występują ustawienia progresywe "Sony XAVS" .
Napisałem sobie ustawienia które mi brakowały > jak 1920x1080 50kl/s progresywe ( zdjęcie nr1 jak to wygląda oraz w załączniku plik do podmiany jak byś chciał u siebie przetestować .
plik do podmiany powinien u Ciebie znajdować się : C:\Program Files\Pinnacle\Studio 19\plugins\Export
plik o nazwie "xpmds.Sony XAVC S Compatible" .

po testach sam dokonaj wyboru między : 1 , 2 , 3 który Tobie odpowiada .


Eksport 2 :

Posiadasz odtwarzacz Blu Ray to obowiązkowo tworzył bym Dysk Blu Ray z wygodnym menu .
W Pinnacle 19 masz ustawienia HD 1920x1080 50p ( zdjęcie nr2 )
zwróć uwagę aby ustawić "Jakość obrazu" na "Zrównoważony"


Załączniki:
nr1.jpg
nr1.jpg [ 163.4 | Przeglądane 258 razy ]
nr2.jpg
nr2.jpg [ 147.27 | Przeglądane 277 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 11 lipca 2017, 09:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 lutego 2016, 11:33
Posty: 8
Post Re: Jaka jakość obrazu?
Więc tak, wybrałem kolejno wszystkie trzy ustawienia. Pierwsze ustawienie i plik MP4 wypadł moim zdaniem słabo. Drugie ustawienie i plik MTS wypadł lepiej, ale nadal oczekuję czegoś więcej. Chodzi o pojawiające się piksele (bardzo drobne podczas ruchu). Problem jest natomiast z trzecim ustawieniem. To jest dziwne, komputer kończy tworzenie filmu, jest informacja o pomyślnym zakończeniu, ale plik tak jakby nie był kompletny - nie nadaje plikowi nazwy, ikona jest "nierozpoznawalna" i nie można go odtworzyć.

Jeśli chodzi o tworzenie płyt BR to u mnie ta opcja jest wyłączona. Chce wymusić zakup jakiegoś dodatku czy rejestrację, już nie pamiętam dokładnie.


piątek, 14 lipca 2017, 23:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1471
Post Re: Jaka jakość obrazu?
Tomisu napisał(a):
Problem jest natomiast z trzecim ustawieniem. To jest dziwne, komputer kończy tworzenie filmu, jest informacja o pomyślnym zakończeniu, ale plik tak jakby nie był kompletny - nie nadaje plikowi nazwy, ikona jest "nierozpoznawalna" i nie można go odtworzyć.

Kiedyś miałem też taki problem .
Zmieniłem nazwę i dopisałem - Rozszerzenie nazwy pliku "mp4"
przykład :
film01 a powinno wyglądać film01.mp4
aby zobaczyć czy jest "Rozszerzenie nazwy pliku" > zdjęcie jak włączyć .

------------------------------------------------------------------------------------------------

Zacznijmy od początku .
- GoPro Hero4 Black : mp4, AVC1, 1920X1080, 50kl/s, przeplatania brak - to standard Pal .
- smartfon LG G3 : mp4, AVC1, 1920X1080, 29,45kl/s, przeplatania brak - to standard NTSC .
Telefon raczej nie ma możliwości przestawienia więc wejdź w ustawienia GoPro i zmień na NTSC tak aby zapisywał 1920x1080 60kl/s .

Pinnacle przestaw teraz na ustawienia projektu NTSC 1920x1080 60kl/s .
Export też do 1920x1080 60kl/s .
zrób test czy problem dalej występuje .

p.s. do Pinnacle 19 było kilka poprawek ( jednym z problemów który naprawiali był "Sony XAVC S Compatible" .
Sprawdź jaki masz numer ? 19,?? najwyższy numer poprawki widziałem 19,51 .


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 102.71 | Przeglądane 242 razy ]

_________________
Obrazek
sobota, 15 lipca 2017, 09:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL