Teraz jest czwartek, 12 grudnia 2019, 15:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Cześć,
Mam problem z Pinnacle 19, w którym dopiero kilka dni temu zacząłem używać przejść pomiędzy klipami i jest z nimi problem. Wszystko opisałem w tym wątku, na innym forum:
https://filmuser.pl/inne-f48,bledy-w-wyeksportowanym-materiale-w-pinnacle-19-t2678.html

Z prośbą o pomoc i rozwiązanie tego problemu zwracam się przede wszystkim do kolegi jurekwejh, który jak wieść niesie jest podobno jedyną osobą w Polsce, która potrafi skutecznie rozwiązywać problemy z Pinnacle Studio.

A jeśli inni użytkownicy Pinnacle posiadają odpowiednią wiedzę i doświadczenie, to ich pomoc także mile widziana.

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


niedziela, 1 grudnia 2019, 23:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Za prawidłowo działające przejścia HFX odpowiada karta graficzna .
Zainstaluj sterowniki karty graficznej .
Chyba , że chodzi o przejścia HFX ( ProDAD VitaScene lub ProDAD Adorage ) to należy pobrać i zainstalować odpowiednią poprawkę .

p.s. Na Windowsie 7 zainstalował bym wersję 32bit .
Wybrał bym stabilność niż szybkość

_________________
Obrazek


poniedziałek, 2 grudnia 2019, 09:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Problem w moim filmie występuje z podstawowymi przejściami, jak wytarcie w prawo oraz wyciemnienie. W treści mojego wątku udostępniłem ten film na YouTube oraz opisałem, że zależy mi na wykorzystaniu Intel Quick Sync Video. Sterownik do tej zintegrowanej grafiki posiadam zainstalowany. Proszę o przeczytanie mojego wątku krok po kroku.

Jeśli chodzi o instalację Pinnacle 19 w wersji 32 zamiast 64 bitowej, to zapewne odinstalowanie obecnej wersji 64 nie pomoże, tylko format dysku i postawienie Windows 7 na nowo?

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


poniedziałek, 2 grudnia 2019, 12:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Piszesz o tylu rzeczach na raz , że nie mam pojęcia o co tak naprawdę się pytasz . Piszemy teraz o komputerze i problemie "pojawia się okrągła strzałka na szarym tle" .

1 - Opisz krok po kroku jak przestawiłeś ustawienia w Pinnacle na pracę z odpowiednią kartę graficzną i czy na 100% ta karta graficzna ma zainstalowane odpowiednie sterowniki .

2 - Zdradź tajemnicę jaką masz wersję Pinnacle .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 2 grudnia 2019, 22:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Wręcz przeciwnie, mój wątek dotyczy tylko jednej rzeczy, czyli okrągłej strzałki na szarym tle, która pojawiła się w miejscu przejść na wyeksportowanym materiale. Dodatkowo tylko w swoim wątku rozważam możliwość przejścia na inny program edycyjny, gdyby nie udało się rozwiązać problemu z Pinnacle.

Ad.1
Dla komputera stacjonarnego:
a) odinstalowałem sterownik zewnętrznej karty graficznej GeForce GTX650, który do tej pory był instalowany zawsze poprzez panel NVIDIA GeForce jako kolejna aktualizacja. Zrestartowałem komputer, wtedy w trakcie uruchamiania Windows automatycznie zainstalował najnowszy sterownik do tej karty grafiki. Wyeksportowałem materiał i niestety to nie pomogło.
b) wypiąłem kabel monitora z zewnętrznej karty grafiki i wpiąłem go na zintegrowaną kartę grafiki Intel HD Graphics 3000, w BIOSie przełączyłem na "onboard GPU", po uruchomieniu Windowsa w ustawieniach Pinnacle włączyłem przyspieszanie sprzętowe na "Intel Quick Sync Video", zrestartowałem system i wyeksportowałem materiał. Niestety nie pomogło. Ale dzięki tym kombinacjom po raz pierwszy uruchomiłem Intel QSV i widziałem, że działa rewelacyjnie, bo przy włączonym QSV materiał renderował się o wiele szybciej niż bez wspomagania. I druga zauważona zdecydowana poprawa, to fakt, iż w trakcie edycji przy odtwarzaniu materiału z osi czasu na ekranie podglądu, gdy suwak przechodził przez przejścia pomiędzy klipami, to odbywało się to płynnie, efekt przejścia był poprawnie widoczny, bez zacięć i zakłóceń. Natomiast, gdy wcześniej edytowałem materiał przy wykorzystaniu karty grafiki na PCI, to przejścia nie odtwarzały się na podglądzie, po prostu w chwili przechodzenia suwaka przez dane przejście obraz się zatrzymywał, zacinał.
c) postanowiłem odinstalować sterownik zewnętrznej karty graficznej oraz wyjąć ją ze slotu PCI. Niestety nie pomogło.
d) potem jeszcze wyłączyłem wspomaganie Intel QSV w Pinnacle, zrestartowałem komputer i wyeksportowałem materiał bez akceleracji sprżętowej. Niestety także nie pomogło.

Obecnie posiadam w tym komputerze zainstalowany sterownik wyłącznie do zintegrowanej GPU w najnowszej wersji 9.17.10.4229 z dnia 2015-05-26. Odinstalowany sterownik zewnętrznej GPU, która także jest wyjęta ze slotu PCI.

Dla laptopa:
a) w panelu NVIDIA zmieniłem ustawienia globalne oraz dla Pinnacle na zintegrowaną GPU. W Pinnacle włączyłem obsługę Intel Quick Sync Video. Zrestartowałem laptopa i wyeksportowałem ten sam projekt. Niestety nie pomogło.

Obecnie posiadam w tym komputerze zainstalowany sterownik do zintegrowanej GPU w najnowszej wersji 20.19.15.4835 z dnia 2017-10-16.

Ad.2
Wersja mojego Pinnacle 19 to 19.1.0.282 64-bit - zainstalowałem tylko jedną pierwszą poprawkę według zaleceń sklepu.


Mam jeszcze takie spostrzeżenia:
1) tak jak jest to wymagane przy instalacji Pinnacle zainstalowałem także odpowiednią wersję DirectX 9, czyli Jun 2010 (pobrałem ją spod linka otrzymanego w mailu od sklepu). Ale gdy sprawdzam jaką mam wersją poleceniem dxdiag, to wyświetla 11. Czy to jest w porządku?
2) projekt, w którym wystąpił opisywany problem dotyczy plików pochodzących ze smartfona MPEG-4 AVC 1920x1080 29,907fps. Pinnacle musi oczywiście radzić sobie także z tym formatem, ale ja potrzebuję go używać głównie do plików z kamery Sony HDR-AX2000, czyli AVCHD 1920x1080i 25fps. Jutro przygotuję jakiś niekrótki projekt testowy oparty na tych plikach z większą ilością przejść.
3) zauważyłem, że na tym forum nikt nie zgłaszał przede mną takiego samego problemu. Jedyny wątek dotyczący takiego problemu znajduje się na forum pomocy technicznej Pinnacle i zgłaszała go poza mną tylko jedna osoba.

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


wtorek, 3 grudnia 2019, 00:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
pytanie 1
1 - Opisz krok po kroku jak przestawiłeś ustawienia w Pinnacle na pracę z odpowiednią kartę graficzną i czy na 100% ta karta graficzna ma zainstalowane odpowiednie sterowniki .

Najeżdżam na ikonkę Pinnacle >>> klikam raz prawym przyciskiem myszki >>> pojawia się okno > w nim wybieram drugie od góry " Uruchom z Procesorem graficznym " najeżdżam na ten napis > otwiera się nowe okno >> wybieram "zmień domyślny procesor graficzny " >>> otwiera się nowe okno > tu wybieram odpowiednią kartę graficzną która ma pracować z Pinnacle > zatwierdzam zmiany i zamykam .
Wybrana karta Graficzna ma mieć zainstalowane sterowniki ( najlepiej zainstaluj sam z płyty od karty graficznej ) .

Ad.2
Pobierz i zainstaluj Patch 19.5.1
http://cdn.pinnaclesys.com/SupportFiles ... 19.5.1.exe

------------------------------------------------------------------------------------
Czegoś tu nie rozumiem >>> oglądałem Twoje różne filmik w tym ślubne
widziałem w nich bardzo wiele latających przejść HFX oraz przenikania itd.
Wszystkie działają prawidłowo .
Czy szukasz odpowiedzi dlaczego na tym wskazanym tylko filmie " Chris de Burgh Kraków 2019 - finał koncertu " wystąpił problem z przejściem HFX .
Co gorsza przed Exportem doskonale już wiesz ( opisujesz sam , że widzisz problem ) do tego Pinnacle na linii czasu ma zaznaczone na czerwone te pliki wideo . Dodatkowo na linii renderowania powinien ten odcinek też być zaznaczony na czerwono .
Pisząc krótko
- masz wyłączone renderowanie w tle
- karta graficzna bez sterowników
- renderujesz plik NTSc w ustawieniach projektu Pal .
- plik wideo z telefonu z dziwną ilością klatek > rozłącz na linii montażowej wideo od audio i montuj jako oddzielne pliki ( jest przecież specjalna funkcja do tego w Pinnacle ) .
no chyba , że jest to po raz pierwszy to wystarczy tylko powiedzmy wydłużyć czas trwania przejścia i poczekać , aż się ponownie przerenderuje .
Uruchamianie projektu z błędem zawsze będzie skutkować tym problemem na innych komputerach .

_________________
Obrazek


wtorek, 3 grudnia 2019, 10:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4923
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Przepraszam że się wtrącam, ale wódki jeszcze nie ma, zakąski też nie widać... :wink:

Mówimy ciągle o wersji Studio 19? Dobrze rozumiem?
Myopic napisał(a):
1) Tak jak jest to wymagane przy instalacji Pinnacle zainstalowałem także odpowiednią wersję DirectX 9, czyli Jun 2010 (pobrałem ją spod linka otrzymanego w mailu od sklepu). Ale gdy sprawdzam jaką mam wersją poleceniem dxdiag, to wyświetla 11. Czy to jest w porządku?
2) projekt, w którym wystąpił opisywany problem dotyczy plików pochodzących ze smartfona MPEG-4 AVC 1920x1080 29,907fps. Pinnacle musi oczywiście radzić sobie także z tym formatem, ale ja potrzebuję go używać głównie do plików z kamery Sony HDR-AX2000, czyli AVCHD 1920x1080i 25fps. Jutro przygotuję jakiś niekrótki projekt testowy oparty na tych plikach z większą ilością przejść.

Add 1 Tak w porządku, u mnie w komputerze z Windows 10 pokazuje DX 12, mimo zainstalowanych wcześniejszych wersji.
Add 2 Sam mam mało do czynienia z plikami z telefonów, ale jak twierdzą koledzy z forum, smartfony nie zawsze utrzymują stały klatkarz, więc to dodatkowy kłopot przy montażu i przy synchronizacji dźwięku.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 grudnia 2019, 11:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
jurekwejh,

Ad.1
W Pinnacle 19 klikam kolejno w menu: Konfiguruj/Panel Sterowania/Eksport i podgląd, przy opcji "Przyśpieszanie sprzętowe" wybieram z listy rozwijanej "Intel" naciskam przycisk Zastosuj i następnie OK, zamykam Pinnacle, uruchamiam ponownie Windows, otwieram Pinnacle i eksportuję materiał.

Zintegrowana GPU ma zainstalowany najnowszy sterownik z Windows Update.
Wyraźnie widać, że działa Intel QSV, bo materiał renderuje się o wiele szybciej z włączoną akceleracją sprzętową.

Ad.2
Czy jesteś pewien, że powinienem zainstalować poprawkę 19.5.1?? Zarówno sklep, w którym kupiłem program w roku 2017, jak też Jarek, który prowadzi pomoc techniczną dla Pinnacle twierdzą, żeby pod żadnym pozorem nie instalować wyższych poprawek, tylko tę pierwszą.

----
Filmy, które znajdują się na moim kanale YouTube są montowane w Pinnacle 14. Problem tutaj opisywany dotyczy filmu "Chris de Burgh Kraków 2019 - finał koncertu", gdyż jest to pierwszy projekt, w którym wykorzystałem przejścia w Pinnacle 19. W Pinnacle 14 montuję materiał SD oraz sporadycznie HD, ale tylko krótkie kilkuminutowe projekty, bo wersja 14 nie radzi sobie z plikami AVCHD. Chociaż osobiście wolę wersję 14, gdyż uważam, że jest o wiele bardziej ergonomiczna. Jednak dla celów montażu plików AVCHD zakupiłem wersję 19.

    a) W panelu sterowania Pinnacle 19 mam włączoną opcję "wykryj format z pierwszego klipu", więc tak jak to też widać w ustawieniach osi czasu mój projekt ma parametry HD 1920x1080 16:9 30p. Czyli nie jest tak jak piszesz, że renderuję plik NTSC w ustawieniach projektu PAL.
    b) Robiłem testy zarówno dla włączonej jak i wyłączonej opcji "renderuj podczas odtwarzania".
    c) Pliki wideo oraz przejścia na osi czasu nie są oznaczone na czerwono. Po zmianie długości trwania danego przejścia po chwili następuje jego renderowanie, co widać jako przesuwający się zielony pasek nad przejściem.
    d) W trakcie odtwarzania z osi czasu na ekranie podglądu przejścia wyświetlają się prawidłowo.
    e) Przed chwilą odłączyłem audio jako oddzielną ścieżkę w projekcie i wyeksportowałem materiał. Niestety nie pomogło.

kotin,
Ad.1 Czy zatem jest jakiś sposób, aby sprawdzić, że na komputerze rzeczywiście jest poprawnie zainstalowana wersja 9 DirectX, skoro polecenie dxdiag pokazuje wersję 11?
Ad. 2 W projekcie tym znajdują się 3 pliki wideo ze smartfona. W programie MediaInfo sprawdziłem ilość klatek w każdym z nich: 29.907fps, 29.850fps, 29.825fps. Rzeczywiście tak jak piszesz ilość klatek w każdym kolejnym pliku jest odmienna. Być może problem jest właśnie tylko z plikami ze smartfona. Dziś wykonam testy dla jakiegoś dłuższego projektu z wieloma przejściami na plikach z kamery, czyli AVCHD 1080i 25fps.

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


Ostatnio edytowano wtorek, 3 grudnia 2019, 13:44 przez Myopic, łącznie edytowano 3 razy

wtorek, 3 grudnia 2019, 12:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4923
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Myopic napisał(a):
Ad.1 Czy zatem jest jakiś sposób, aby sprawdzić, że na komputerze rzeczywiście jest poprawnie zainstalowana wersja 9 DirectX, skoro polecenie dxdiag pokazuje wersję 11?

Tak.
Wchodzisz w C: / Windows / (System 32 gdy masz system 32bit), ale gdy masz system 64bit wchodzisz w SysWOW64 i tam widzisz jak na poniższym rysunku, jakie masz wersje DX.

Obrazek
Przepis dotyczy Windowsa 10, ale w Windowsie 7 powinno być podobnie.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 grudnia 2019, 12:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Dzięki kotin, teraz widzę. :)
Załącznik:
directx.jpg
directx.jpg [ 357.49 | Przeglądane 7 razy ]

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


wtorek, 3 grudnia 2019, 12:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4923
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
No dobra, a teraz zanim na forum wróci jurekwejh ustalmy jeszcze rzeczy takie:
Klikając na ikonkę Pinnacle Studio prawym przyciskiem myszy, możesz między innymi wybrać kartę graficzną do Studia? ...i masz wybraną Intela?
To dobrze.
Wszelkie próby przeprowadzajcie na pliku filmowym z kamery. Na razie nie bierzcie pod uwagę plików filmowych ze smartfona.
Musisz włączyć renderowanie w tle.
Bardzo często się zdarza, że komputer ma tyle do przeliczenia, (efekty, przejścia...), że nie da rady wyświetlić kawałka zmontowanego filmu na bieżąco, w real time. Wtedy go najpierw renderuje (i tworzy pliki tymczasowe). Potrzebę przeliczania / renderowania, większość programów symbolizuje czerwonym paskiem, Pinnacle zdaje się również.
Sprawdź ewentualnie gdzie masz zaznaczone miejsce docelowe plików tymczasowych Pinnacle, czy tam jest miejsce, czy to szybki dysk...
To ogólne uwagi. Konkrety związane z Pinnacle omówisz z jurekwejh.
PS
Pinnacle przy instalacji sam ściąga potrzebne komponenty takie jak DX, sterowniki i inne. Nie robi tego tylko z dwóch powodów:
1 Ktoś ma ADHD myszkowe i klika w czasie instalacji jak szalony. :wink:
2 Ma pirata i wtedy do śmiechu nie jest. :mrgreen:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 3 grudnia 2019, 13:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
kotin napisał(a):
Klikając na ikonkę Pinnacle Studio prawym przyciskiem myszy, możesz między innymi wybrać kartę graficzną do Studia?

Nie znam takiego sposobu przełączania kart graficznych. Czy masz na myśli, aby kliknąć ikonę Pinnacle na pulpicie Windows, czy ikonę Pinnacle w lewym górnym rogu w samym Pinnacle po jego otwarciu?

W Pinnacle 19 w opcjach eksportu nie ma parametru, który nazywałby się dokładnie "renderowanie w tle", tak jak to mam np. w wersji 14. Tutaj, w wersji 19 są dwie opcje, które najwyraźniej są za to odpowiedzialne: 'próg optymalizacji' oraz 'renderuj podczas odtwarzania'.
Załącznik:
ustawienia eksportu w Pinnacle 19.jpg
ustawienia eksportu w Pinnacle 19.jpg [ 109.35 | Przeglądane 10 razy ]

Na tymczasowe pliki renderingu posiadam w komputerze osobny dysk SSD 240GB, który jest cały pusty.

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


wtorek, 3 grudnia 2019, 13:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1488
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Zdjęcie jest odpowiedzią na AD1
------------------------------------------------------
Teraz Twoje zdjęcie
Próg optymalizacji 100% jest ustawione dobrze
Renderuj podczas odtwarzania ( moim zdaniem masz za słaby procesor ) przestaw się Wył
Przyśpieszenie sprzętowe ustaw Brak

Pinnacle 19 działa inaczej niż 14
po wstawieniu obojętnie jakiego pliku wideo na linie czasu > Pinnacle musi je przerenderować .

----------------------------------------------------------------------------
Teraz dopiero odpiszę kiedy wstawisz na linie czasu materiał z kamery i dobitnie określisz czy masz teraz dwie karty czy jedną .


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 90.48 | Przeglądane 9 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 3 grudnia 2019, 15:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 grudnia 2019, 23:01
Posty: 11
Lokalizacja: Sosnowiec
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Na komputerze stacjonarnym nie posiadam takiej pozycji w menu podręcznym, które rozwija się po kliknięciu prawym przyciskiem na ikonie Pinnacle na pulpicie Windowsa. Być może dlatego, że - tak jak już pisałem - obecnie jedyną kartą graficzną w tym komputerze jest zintegrowana GPU. Zewnętrzna jest wyciągnięta ze slotu PCI oraz odinstalowany sterownik.
Natomiast na laptopie jest taka pozycja w menu podręcznym.

Zatem na komputerze stacjonarnym przygotowałem projekt składający się z 31 sztuk plików z kamery o formacie AVCHD 1080i 25fps, dodałem między nimi różnorakie przejścia, wyeksportowałem projekt z włączonym wspomaganiem Intel QSV. Projekt o długości 30 minut renderował się niecałe 18 minut. W materiale wynikowym sprawdziłem dokładnie każdą chwilę, w której występuje przejście. I okazało się, że wszystko jest w porządku, bez żadnych błędów. :)
Wygląda więc na to, że Pinnacle 19 nie radzi sobie z plikami źródłowymi pochodzącymi od smartfona. Jednak dla mnie najważniejsze było to, aby mój Pinnacle 19 radził sobie z plikami AVCHD z kamery.

Dziękuję Wam za poświęcony czas i wszelkie rady.

_________________
Sony HDR-AX2000, Pinnacle Studio 14 i 19 + MovieBox 710
i7 2600K 3,5GHz + HD Graphics 3000, 32GB RAM, SSD 512+240GB, HDD 2+2TB, GTX 650, Win 7
i7 5700HQ 2,7GHz + HD Graphics 5600, 16GB RAM, SSD 240GB, HDD 1TB, GTX 950M, Win 7


wtorek, 3 grudnia 2019, 16:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 547
Post Re: Błędy w wyeksportowanym materiale w Pinnacle 19
Dla mnie "problem" rozwiązany połowicznie. Osobiście zmusiłbym program do przyjęcia plików z komórki - tak pośrednio. Najpierw sprawdził bym parametry nagrań z komórki za pomocą media info. W szczególności zwrócił bym uwagę na ilość k/s a szczególnie czy nagranie trzyma stały klatkaż. Często smartfony mają z tym problem i ilość k/s potrafi być zmienna. Jak widać są programy NLE, które sobie z tym nie radzą i powstają artefakty. Często w programach NLE mamy możliwość przeliczenia takich nagrań za pomocą funkcji batch conversion ( pisane z pamięci). W prosty sposób "naprawimy" nagranie, które bez problemu później możemy wstawić do programu. Innym sposobem jest użycie darmowego Hand Brake i ponowne przeliczenie nagrania z odpowiednimi parametrami.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


wtorek, 3 grudnia 2019, 17:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL