Teraz jest poniedziałek, 19 października 2020, 23:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z wyeksportowanym plikiem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Problem z wyeksportowanym plikiem
Witam,
Mam Pinnacle Studio 21. Zaczynam swoją przygodę z montażem... i pojawił się problem. Po zmontowaniu filmu i po wyeksportowaniu go i zapisaniu jako plik wyjściowy (nieważne jaki format) okazuje się, że niektóre sceny, które były łączone podczas odtwarzania cofają się o klatkę na samym początku. Czyli mamy przy przejściu sceny takie cofnięcie.. i dalej ok. Dzieje się to bardzo wybiórczo... nie mam pojęcia czemu. Nawet czyste sekwencje video prosto z kamery wrzucone po prostu na stół montażowy i zapisane jako np. mpg4, też to samo. Jest to okropny widok kujący w oczy. Dodam, że przy podglądzie w programie tego nie widać, więc nie sposób cokolwiek poprawiać, nie wiedząc gdzie może być skok. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc !
Zakłopotany Paweł montażysta nowicjusz :)


czwartek, 23 stycznia 2020, 12:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1524
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Na początek przeczytaj ten temat :
viewtopic.php?f=36&t=43963

_________________
Obrazek


czwartek, 23 stycznia 2020, 21:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Dziękuję za info, czytałem oczywiście.
Tylko nie chodzi mi o przejścia, efekty... tylko o surowy materiał wrzucony do programu, i wyeksportowanie go z linii montażowej do pliku wyjściowego. Nie używając zupełnie żadnych dodatkowych funkcji, i tak co jakiś czas w miejscu połączenia klipu mam tą "cofke" półsekundową.


Załączniki:
lll.rar [1.05 ]
Pobrane 49 razy
piątek, 24 stycznia 2020, 12:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1524
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Sprawdź czy ustawienia Exportu są takie same jak ustawienia Osi czasu .
Przykład > zdjęcie .

p.s. nie mogę wyjąć Twojego pliku z rara ( pisze , że jest uszkodzony )
wina może być też moja mam zainstalowane jakiś stary winrar .


Załączniki:
Bez tytułu2 kopia.jpg
Bez tytułu2 kopia.jpg [ 191.65 | Przeglądane 50 razy ]

_________________
Obrazek
piątek, 24 stycznia 2020, 13:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
uff... mam nadzieję, że wyeliminowałem problem :) ustawienia na osi czasu miałem takiej same jak przy eksporcie.. ale 25kl... zmieniałem i tu, i tu na 50 (p) i zrobiłem test na dwóch scenach, gdzie się "cofała klatka".. teraz jest Ok :)

dzięki wielkie !!!


sobota, 25 stycznia 2020, 22:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1524
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Teraz powinienem napisać Tobie wykład z podstaw na kilka stron ( ale mi się nie chce :lol: ) Za to zwrócę uwagę na podstawy i sam do tego dojdziesz ( zostanie w 100% w pamięci ) odpowiedzi szukaj w goglach .

Jak w Pinnacle wejdziesz : Konfiguruj/Panel sterowania/Ustawienia projektu/Format nowego projektu filmowego >>> masz kilkanaście pozycji do wyboru i tu dokonany wybór musi być zgodny z proporcjami pliku wideo który będziesz obrabiać .

Przed rozpoczęciem nagrywania musisz dokonać wyboru w jakich ustawieniach będziesz nagrywać .
Jako pierwsze musisz dokonać wyboru czy nagrywasz w Pal czy w NTSC .
proporcje 4x3 , 16x9 lub inne ?
następnie wybierasz "i" przeplot lub "p" pełne klatki .
rozdzielczość > powiedzmy 1920x1080
teraz ilość klatek ? 25 , 29,97 ,30 , 50 , 100 itd.
zwracamy też uwagę powiedzmy , że "29,97" a "30" to nie to samo .

Pisząc krótko zaczynasz od wyboru ustawień urządzenia którym będziesz rejestrować obraz wideo , a wszędzie dalej muszą one być takie same .

Różne pliki wideo na linii montażowej w Pinnacle .
Przykładowo jesteś na wakacjach nagrywasz kamerą 1920x1080 50p , lecz w danej chwili widzisz coś co musisz nagrać > masz pod ręką tylko telefon który nagrywa 1920x1080 29,97 . Montując ten materiał w Pinnacle w projekcie 1920x1080 50p musisz obowiązkowo odłączyć audio od wideo ( jest specjalnie taka funkcja na liniach czasu ) choć najlepiej zrobić export audio do Mp3 i ten plik podłożyć pod to wideo . Jeśli nie jest potrzebne audio to usuń ( funkcja " Aktywne strumienie" > przy audio odznacz ptaszka ? czy coś tak to się nazywa .

A na koniec w odpowiedzi na Twój problem w danej chwili .
Klikasz w plik > obojętnie czy na linii czasu czy w bibliotece
otwiera się okno > wybierasz całkiem na dole " Wyświetl informacje" i już wszystko wiesz ( zdjęcie ) .


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 130.05 | Przeglądane 46 razy ]

_________________
Obrazek
niedziela, 26 stycznia 2020, 11:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Ogromnie dziękuję za dużą dawkę informacji :)

Jak wspomniałem wcześniej, jestem laikiem i mega początkującym montażystą amatorem. To jest mój początek przygody z programem i ogólnie plikami video. Generalnie zajmują się grafiką komputerową, i jeżeli w tej kwestii miałbym i mógłbym w czymś doradzić - służę pomocą!

pozdrawiam!


niedziela, 26 stycznia 2020, 12:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Niestety, radość przedwczesna...
nadal, co jakiś czas pojawiają się momenty, gdzie przy kadrach sąsiadujących, ten następny po wyeksportowaniu pliku docelowego, cofa się o sek.

Załączam moje ustawienia
1. Plik źródłowy z kamery
2. Oś czasy
3. Ustawienia eksportu
4. Przyspieszenie sprzętowe (karta grafiki)

co może być nie halo ? :(


Załączniki:
plik źródłowy.jpg
plik źródłowy.jpg [ 42.15 | Przeglądane 43 razy ]
oś czasu.jpg
oś czasu.jpg [ 30.12 | Przeglądane 1261 razy ]
export.jpg
export.jpg [ 61.05 | Przeglądane 43 razy ]
niedziela, 26 stycznia 2020, 20:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1524
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Pisałem o tym :
Cytuj:
następnie wybierasz "i" przeplot lub "p" pełne klatki

Pierwsze Twoje zdjęcie > pozycja :
Przeplatanie najpierw górne pole ( dolne są rzadko spotykane , ale też występują i Pinnacle takie ustawienia też oferuje )
Wpisz w gogle co to jest przeplot > czytaj to tak długo , aż zapamiętasz i będziesz rozumiał .

Twój materiał to :
1920x1080 25kl/s z przeplotem ( "i" )
nie halo ?
ustawienie osi czasu mają być :
1980x1080 25(50i) for Pal
Ustawienia Exportu mają być :
1920x1080 Najpierw półobraz górny 25kl/s
Materiał Twój to wesele > jeśli z tego ma powstać płyta DVD lub Blu-Ray to jest wszystko prawidłowo .
Jeśli z tego materiału chcesz Exportować do pliku progresywne a inaczej "p" to już wiesz co Ciebie czeka .
Jeśli ma być jednak plik wideo jako dzieło końcowe >
Na Twoim miejscu wybrałbym inny kodek niż MPEG--4 Visual , oczywiście tworzyłbym "i" , ale dalsze ustawienia to wiedza > na co nagrasz ? ( powiedzmy czy karta pamięci uciągnie ten plik ) teraz czy powiedzmy odbiornik TV wyświetli tą rozdzielczość i uciągnie kartę pamięci .

- "Renderowanie w tle" oczywiście masz włączone na 100% ??? .
- czekasz , aż wszystko się przerenderuje na liniach montażowych .
Twój problem też może być wyłączonym "Renderowaniem w tle"

Powtarzam > zadanie domowe to : co to jest przeplot , oraz przy okazji co to jest progresywne

_________________
Obrazek


niedziela, 26 stycznia 2020, 21:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
... problem, ten sam, wciąż ten sam... cofka miedzy scenami. Ustawiłem wg wzorca (mam nadzieje), kodeki tez rożne wypróbowuje.. i nadal to samo. Co do renderowania w tle, wrzuciłem ekran z ustawieniami... włączałem i wyłączyłem, nic...

mogę gdzieś wysłać Ci wyrenderowany ułamek filmu, tak żebyś zerknął w sedno problemu ?

Bede wdzięczny za dalsze wskazówki / uwagi / informacje i i porady :)


Załączniki:
Pinnacle problem.jpg
Pinnacle problem.jpg [ 153.24 | Przeglądane 45 razy ]
poniedziałek, 27 stycznia 2020, 20:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1524
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Zanim przejdziemy do naprawy Pinnacle
muszę być pewien , że "renderowania w tle" masz włączone na 100% "Agresywne"
czekasz cierpliwie , aż żółto / zielony pasek na linii czasu zniknie całkowicie
i dopiero przerenderowany projekt exportujesz .

Przyśpieszeni sprzętowe Typ "Cuda" przestaw na "Brak" >> do dnia dzisiejszego nawet w najnowszej wersji Pinnacle 23 ta funkcja wprowadza wiele złych działań programu .
przykładowo > zawieszanie się programu , a inaczej wysypanie się programu .
po przejściu na "Brak" sprawdź czy Twój problem został usunięty .

p.s. to już kosmetyka
W podglądzie przestaw "zrównoważone" na "najlepsza jakość"
w ustawieniach Exportu może być "zrównoważony"

---------------------------------------------------------------------------------------
sakep napisał :
Cytuj:
mogę gdzieś wysłać Ci wyrenderowany ułamek filmu, tak żebyś zerknął w sedno problemu ?
doskonale wiem o czym piszesz sam bawiąc się tą wersją Pinnacle 21 kilka minut jeszcze gorszy problem napotkałem :
viewtopic.php?f=36&t=42956
---------------------------------------------------------------------------------------
Nie mam pojęcia czy naprawiono różne problemy z tą wersją
twórca wydał kilka poprawek naprawczych :
Pinnacle Studio Patch 21.0.1
Pinnacle Studio Patch 21.1
Pinnacle Studio Patch 21.2
Pinnacle Studio Patch 21.2.1
Pinnacle Studio Patch 21.5.0
Jak przejdziemy do naprawy Twojego Pinnacle to będziesz decydować jaką poprawę chcesz zainstalować , a ja podam link Tobie do pobrania jej .
ktoś mi już pisał , że poprawka 21,5 rozpiernicza cały program .
muszę wiedzieć jaką masz dokładnie wersję ( zdjęcie )
informacja ta znajduje się : za konfiguruj jest znaczek "?" wejdź >całkiem na dole "informacje "


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 64.46 | Przeglądane 43 razy ]

_________________
Obrazek
wtorek, 28 stycznia 2020, 11:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 10 lipca 2019, 23:34
Posty: 7
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Odnośnie renderowania - tak, dopiero przerenderowany projekt exportuje i czekam aż wszystko się zakończy.

Wyłączyłem "Cuda", i tu bardzo się dziwię, że ta architektura (kartę kupiłem za duże pieniądze) nie może mi teraz pomóc przy tworzeniu plików wideo... ? :(
W programie photoshop, po zmianie grafiki nastąpiła ogromna różnica w wydajności softu.

Po wyłączeniu, i zrobieniu podglądu (najwyższa jakość) zdecydowanie czuje kratkowanie. I po sprawdzeniu (eksporcie) do pliku wyjściowego nadal mamy "cofke".. niestety !


Załączniki:
wersja.jpg
wersja.jpg [ 19.76 | Przeglądane 1148 razy ]
wtorek, 28 stycznia 2020, 19:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1524
Post Re: Problem z wyeksportowanym plikiem
Czas zabrać się za Pinnacle

Ze znanych mi powodów Ty instalując swoją kopię Pinnacle na czas instalacji odłączyłeś od komputera połączenie internetowe . Czynność ta skutecznie blokuje sprawdzenie przez Pinnacle naszego komputera lecz też uniemożliwia instalację wszystkich potrzebnych składników programu do prawidłowego działania .
Ten najważniejszy składni który naprawi Twój problem to :
Brak zainstalowanych bibliotek DirectX (w wersji 9 i 10) w systemie operacyjnym .
Powinieneś sobie sam poradzić czytając ten temat :
viewtopic.php?f=36&t=42897

------------------------------------------------------------------
poprawki/aktualizacje

Ważne > Uwaga>>> jeśli masz pirata to w czasie instalacji poprawki Pinnacle sprawdzi Twoją kopię i jeśli to pirat to zablokuje na amen .

Na Twoim miejscu ominął bym 21,2,0
i zainstalował bym 21,2,1 .
Na koniec zainstalował bym 21,5,0
Poprawka 21,5 to bonus dla posiadaczy wersji Ultima zainstaluje Tobie dodatkowe efekty RTFx
https://learn.corel.com/blog/pinnacle-s ... ibilities/
zawsze możesz przeinstalować Pinnacle i wrócić na 21,1 jaką teraz masz zainstalowane .

( efekt szybkości nie udało im się naprawić w Pinnacle 21 > Kupiłem Pinnacle 22 i tu działa prawidłowo .

Pinnacle Studio Patch 21.2.0
http://cdn.pinnaclesys.com/SupportFiles ... 21.2.0.exe
Pinnacle Studio Patch 21.2.1
http://cdn.pinnaclesys.com/SupportFiles ... 21.2.1.exe
Pinnacle Studio Patch 21.5.0
http://cdn.pinnaclesys.com/SupportFiles ... 21.5.0.exe

-----------------------------------------------------------------------------
sakep napisał:
Cytuj:
Wyłączyłem "Cuda", i tu bardzo się dziwię, że ta architektura (kartę kupiłem za duże pieniądze) nie może mi teraz pomóc przy tworzeniu plików wideo... ?
Jeśli umiesz prawidłowo dobrać sterowniki tej karty i masz Winowsa 10 to bez problemu możesz z tego korzystać .
Jeśli podchodzisz do tego , że jakieś sterowniki masz wgrane lub masz Windowsa 8 , 7 to na 99% masz z tym problemy .
Jeśli program Tobie będzie się zachowywał niestabilnie ( zawieszał) to znasz już przyczynę .

sakep napisał:
Cytuj:
Po wyłączeniu, i zrobieniu podglądu (najwyższa jakość) zdecydowanie czuje kratkowanie. I po sprawdzeniu (eksporcie) do pliku wyjściowego nadal mamy "cofke".. niestety !
Jeśli masz zainstalowanie DirectX (w wersji 9 i 10) , Microsoft .NET Framework itd. ( inaczej brakujące składniki pobierane w czasie instalacji z internetu ) to po przełączeniu podglądu (najwyższa jakość) w oknie podglądu masz idealną jakość obrazu , a co najważniejsze renderowany materiał na linii czasu jest już w idealnej jakości i przy tworzeniu plików lub płyty DVD , DB nie musisz już renderować ponownie całego projektu do (najwyższa jakość) .
Ustawienia - Jakość podglądu "zrównoważona " to ukłon dla posiadaczy słabych komputerów .
Ustawienia - Jakość podglądu "najszybsze odtwarzanie" to dla tych co mają bardzo słaby komputer . Tworzone pliki renderowania są w bardzo słabej jakości nawet ( kratkowanie ) o którym sam piszesz .
Osoby które zdecydowały się na takie ustawienia kiedy chcą exportować muszą teraz przestawić na "najlepszą jakość " i czekać cierpliwie ( czasami nawet całą noc na utworzenie nowych z lepszą jakością plików wideo .
renderowanie w tle to nic innego niż tworzenie nowych plików wideo przez Pinnacle i praca na nich .
O tym i innych rzeczach przeczytasz w instrukcji obsługi .

_________________
Obrazek


wtorek, 28 stycznia 2020, 20:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL