Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 PYT DO FACHOWCOW - EDIUS 3 pro!!! track matte i virtual clip 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post PYT DO FACHOWCOW - EDIUS 3 pro!!! track matte i virtual clip
WITAM! :D

"Tęgie głowy od EDIUSA łączcie się!!!"

Czy w programie EDIUS 3 pro można uzysykać efekty stałej lub
ruchomej maski (track matte) oraz virtual clips, tak jak to ma
miejsce w Adobe Premiere :idea:

Do tej pory pracowałem na AP6.5 i tam nie miałem z tym żadnego
problemu.

Prosze tylko o fachowe porady jak to zrobić w EDIUSie!?
Żadnych spekulacji co jest lepsze - AP vs. EDIUS! :?

Pozdrawiam :lol:

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano wtorek, 19 lipca 2005, 17:44 przez iSlate, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 19 lipca 2005, 12:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
luknij tutaj:
http://forum.canopus.com/showflat.php?C ... Post218349


wtorek, 19 lipca 2005, 13:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dziekuje ale prosze o wiecej! Ten link zbytnio mi nie pomogl! Utwierdzil mnie jeszcze bardziej w przekonaniu ze tego sie nie da zrobic na EDIUSIE.

Probowalem przez 3 godziny ale do niczego mnie to nie doprowadzilo. :cry:

Dzwonilem do Beiksu oraz do BSMultimedia ale nie sa w stanie mi pomoc.
Instrukcja tez nic o tym nie mowi... :idea:

A moze jednak?
Zapraszam do dalszych propozycji. :arrow:

p.s. jesli juz, to jakies konkretne przyklady "co - gdzie - jak"

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 19 lipca 2005, 17:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Witam,
nie jestem pewien czy o to Ci akurat chodzi, ale zobacz sobie tutaj:

http://home.tiscali.nl/artwork/tutorials/Links-02.html

W Ediusie 3 Pro w zakładce TRANSITIONS jest narzędzie "Alpha Custom Map", bardzo niedoceniane narzędzie, a wiele można nim zrobić !
Pozdrówka.


wtorek, 19 lipca 2005, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Bardzo dziekuję za te informacje! :D Coż, faktycznie "Alpha Custom Map"jest bardzo niedocenionym narzędziem. To co chciałem uzyskać, uzyskałem w 50 % bo drugie 50% nadal pozostaje nie odkryte. Mianowicie ten plug-in pozwala na uzyskanie efektu "track matte" tylko nieruchomego.

Co w chwili kiedy ścieżka jest animowana np. w pliku avi lub jako sekwencja obrazków? W jaki sposób to wykonać?

Podejrzewam jednak że tego to już sie uczynić w obecnej wersji EDIUSA nie da. Bo skoro "Alpha Custom Map" sobie z tym nie poradzi to jakie inne narzedzie?

Bardzo to przykre bo akurat dla Mnie, taka funkcja jest ogromnie PRZYDATNA.

Czy można liczyć na to, że w przyszłość taka możliwość zostanie zaimplementowana do nowszej wersji EDIUSA? Czy znajdzie się tam też miejsce dla "VIRTUAL CLIPS"? Gdzie się można zwrócić z uwagami na ten temat. Czy tylko do dystrybutora wystarczy?

Mimo wszystko panie B.Spała, dziekuje za ten link. Te 50% to też duzo!

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

p.s. pozostaje tylko jak na razie "Green box"

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 20 lipca 2005, 09:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: PYT DO FACHOWCOW - EDIUS 3 pro!!! track matte i virtual
MKPROFILM napisał(a):
virtual clips, tak jak to ma
miejsce w Adobe Premiere
Czym są virtual clips. Przeczytałem całego helpa do AP Pro, ale czegoś takiego wogóle nie kojarzę.


środa, 20 lipca 2005, 10:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
bo tu chodzi o premiere6, tam są virtual clips

pozdrawiam


środa, 20 lipca 2005, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

"Virtual clips" są w Adobe Premiere już od dawna (niewiem od ktorego numeru ale napewno do 6.x - nie jestem pewien gdzie są w APpro1.5). Reprezentuje go ikonka Multitrack Selec tool (2-ga w kolejnosci). Jest to bardzo przydatna funkcja dzieki ktorej moża jeszcze bardziej zaprezentować efekty, ruchy motion itp.

Jeśli np. na timeline złożysz efekt wyglądający następująca:

ścieżka 2v - jakieś tło, nad nią kolejna 3v - np. napisy płynące od prawj do lewej. Teraz jeśli chcesz aby cała zawartość została np. umieszczona w ramce z obrazka (ujecie nagrane kamerą ramki stojącej na stole chociażby) to zaznaczasz wspomnianą sekwencję i wyciągasz jako własnie "VIRTUAL CLIPS". Teraz masz do dyspozycji nowy plik który zawiera w/w sekwencje.

Nakładasz nad klip ze wspomnianą ramką, dodajesz transparency - Alpha chanel, a w oknie motion wpasowywujesz to w ramke i efekt widac.

Końcowy efekt to w ujęciu z ramką gdzie było inne zdjęcie, masz tło z płynącymi napisami.
Czy to nie ciekawa funkcja? Pomyśl jakie inne rzeczy można tym robić?

Ja jak poznałem tą możliwość (co najmniej z 5-6 lat temu) to naprawdę wiele rzeczy nią zrobiłem. Sam wypróbuj a przekonasz się o czym mówię!

Pozdrawiam
Krzych Wizzard


p.s. i dlatego bardzo m tego brakuje w EDIUS 3 PRO :cry:

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 20 lipca 2005, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
W Pro nie ma czegoś takiego, choć można to zrobić poprzez zagnieżdżanie sekwencji.


środa, 20 lipca 2005, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Ooo właśnie! Tak sie ma to w Adobe Premiere PRO! Widać teraz to się inaczej nazywa, ale zasada pozostała tama sama. Funkcjonalność zagnieżdzonej sekwencji jest o wiele lepsza bo np. nie zajmuje nam miejsca na bierzącym timeline.

Hmm, a może w EDIUSIE jest zagnieżdzona sekwencja? :idea:

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

p.s. ta sprawa nie daje mi spokoju.

_________________
iSLATE - http://www.islate


Ostatnio edytowano środa, 20 lipca 2005, 13:39 przez iSlate, łącznie edytowano 1 raz

środa, 20 lipca 2005, 11:02
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Może ja coś dorzucę.
W Ediusie jest rendering zaznaczonego fragmentu z automatycznym dodaniem go na timeline, w prawdzie nie mamy wirtualnego clipu, a rzeczywisty, ale efekt chyba ten sam.
Co do Alpha mate, to w pakiecie Xplode'a, w grupie Keyers jest "Advance Alpha Mate", myślę że to by zaspokoiło Twoje potrzeby.

Pozdrawiam
Jacek.


środa, 20 lipca 2005, 11:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Jacku, dokładnie tak jest. W pakiecie Xplode'a 4.04 pro w zakładce - COMPOSER jest "Advanced Alpha Map". Niestety pakiet ten nie jest integralną częścią Ediusa 3 Pro tylko oddzielną aplikacją. Jeżeli jednak Krzysztofowi zależy bardzo na zabawie z animowanym kanałem alpha to jest rozwiązanie. Koszt pakietu to 850 PLN (upgrade z wersji standard).
Pozdrówka.


środa, 20 lipca 2005, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Dziekuję za w/w porady :lol: . Pomogły mi one w znacznym stopniu przy rozwiązaniu mojego problemu. Co do zakupu upgrade-u to napewno nie omieszkam tego zrobić w najbliższym czasie. Zanim to jednak uczynię, zapoznam się dokładniej z możliwościami XPLODE, no i musze troszkę się odkuć po ostatnim zakupie. Zresztą 850zł to nie mała kwota więc trzeba wiedzieć na co wydawać pieniądze.

Mimo wszystko ciągnę dalej i pozwolę sobie na skożystanie z powyższej dyskusji i zapytam się o kilka kolejnych spraw dot. Ediusa 3pro.
Mianowicie dręczy mnie :?: :

1...dlaczego w pliku utworzonego w Phostoshopie (psd) który zawiera kanał ALPHA podczas animacji pluginem "3d picture in picture" nie mogę dodać cienia lub innej modyfikacji w taki sposób aby cień nie robił się pod całym rozmiarem klipu tylko pod np.tekstem? Dziwne? Czy jest na to jakieś rozwiązanie?

2. Jak mam dokładnie rozumieć funkcję w ustawieniach RENDER/ render decisions. Czy bufor i większy tym lepszy, czy może na odwrót? (default jest 4)

3. Wartstwa tekstowa jest bardzo ograniczona jesli chodzi o efekty. Czy mogę na niej drogą kluczowania klatek lub inną wykonać np.wolny ruch z lewej do prawej? (jesli nie to pozostaje mi zwykla ścieżka V)

4. Wiem że w Ediusie nie ma tzw"virtual klips". A może jest coś takiego jak "zagnieżdzone osie czasowe"? (jeszcze nie otrzymałem na to odpowiedzi)

...to na razie tyle. W miedzy czasie bede dostarczał coraz to nowych pytań - no chyba że sam nie wpadne wcześniej na odpowiedzi.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard
:D

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 21 lipca 2005, 14:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam. :)

1. Tak juz jest z kazdym plikiem z kanałem alfa. ja bym się tym nie przejmował. przeciez jaki problem zrobić cień wcześniej, razem z grafiką.
2 Nie wiem.
3.Chyba nie znasz kompletnie mozliwosci TitleMotion Pro skoro piszesz takie coś.
4. Pisałem o tym wcześniej. "Shift+Q" jest jakimś rozwiazaniem.

Jeżeli naprawdę masz zamiar pracować na Ediusie, to radzę zapomnieć o przyzwyczajeniach z innym programów.
W każdym zaawansowanym programie do NLE można osiągnąć zamierzony cel, są tylko rózne drogi do tego celu.
Ja mógłbym mnożyć przykłady czego nie mozna wykonać w prosty sposób w AP, a można w Ediusie. ale to przeciez nie o to chodzi.
Najważniejsze aby się nie zniechęcać zbyt szybko. Powodzenia.

pozdrawiam
Jacek.


czwartek, 21 lipca 2005, 17:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
Jacku, czy mógłbyś pomnożyć przykłady? ciekaw jestem, na ile dobry jest ten edius. to szczera prośba, nie węsz podstępu 8)

pozdrawiam


czwartek, 21 lipca 2005, 17:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL