Teraz jest czwartek, 28 stycznia 2021, 01:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 PYT DO FACHOWCOW - EDIUS 3 pro!!! track matte i virtual clip 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Pomijam TitleMotion Pro i prace w RT, bo to chyba nie podlega dyskusji.
wstawianie przejść różnej długosci jednym skrótem, zamiana klipu w projekcie - jeden skrót, dociecie klipu z zachowaniem przejścia - jeden skrót, definiowanie grupy filtrów jako osobny filtr, wstawienie pliku bezposrednio na timeline, bardzo przydatne info o dacie nagrania, edycja mpeg, bezpośrednie zgrywanie klipów z DVD i ich edycja, eksport ProCoderem, itd.
Nie mam zamiaru nuikogo przekonywać do Ediusa, bo nic mi po tym, ani nie mam w tym interesu. Przekonałem się do niego dość szybko i tego nie żałuje. Co, nieco bym pewno w nim poprawił (np: praca efektów na plikach z kanałem alfa), ale jest, jak jest.
Być może, że w AP jest to możliwe w ten sam sposób, a ja o tym nie wiem.

Pozdrawiam
Jacek.

P.S. Uprzedzam, że nie mam zamiaru przekamarzać się co jest lepsze.
Jedni lubią kawę, a inni wolą herbatę.


czwartek, 21 lipca 2005, 19:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
dzięki.
martwi mnie brak adjustment layerów...
z opisów widze, że edius jest bardzo podobny do liquida... a to mi sie nie podoba...
jak zapisywany jest projekt? (dużo plików, jakiej wielkości?) czy podczas pracy tworzone są tempy, jak np. w przypadku liquida? czy można podpiąć bez problemu Borisa? (wiem, że można, ale np. pod liquida też, a są problemy z alfą....) a jeśli tak, to czy można wysłać z hosta więcej niż 1 ścieżke? co się dzieje w momencie wykasowania pliku/chęci wymiany klipu (replace footage)? czy klatki kluczowe mają możliwość różnej interpolacji (bezier)? można na kolejnych ścieżkach wybierać rodzaj transmisji (add, multiply, lighten itp)? czy można interpretować kanał alpha? na przykład za pomocą filtru shift channel albo podobnie? czy można w prosty sposób przesłać komuś projekt? (jak np. w premiere6 przesłać projekt.ppj)

oj dużo tego, ale może koledzy mogliby pokrótce opisać. to istotne dla mnie rzeczy, a w materiałach rzadko można się na to natknąć. poza tym wolę zdanie praktyków od instrukcji producenta, gdzie sprytnie pomijane są niewygodne fakty :D


czwartek, 21 lipca 2005, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! :D
Odpowiedz glownie do p.Jacka Sala.

Dziekuje za odpowiedzi w mojej sprawie ale do rzeczy:

Po pierwsze: ja plikami alfa właśnie się przejmuję bo np. chciałbym animować cień pod wybranym napisem. Jesli go przypiszę na stałe to nie mam możliwości zrobić takiej czynności.

Po drugie: nie uzyskałem odpowiedzi...może ktoś inny?

Po trzecie: w mojej wersji EDIUS P3 Pro jest tylko Quick Titler. Bo pewnie to wina wersji tzw. OEM czyli zakupionej z kartą montażową. Być może w TitleMotion pro nie ma tych problemów. Swoją drogą faktycznie to Quick titler jest skromniutki niczym zwykle TitleDeko. :cry:

Po czwarte: sławny już klip wirtualny i jego odpowiednik Shift+Q. No nie jestem tego taki pewien. Własnie jestem po próbach i nie wygląda to tak wspaniale. A dlaczego? Ponieważ jeśli chcę dopracować jakąś maskę dokładnie to aby zobaczyć jaki jest tego efekt musiałem wyrenderować kilkanaście podobnych klipów co nie dość że zajęło mi czas i miejsce na dysku, to i wprowadzało mnie w co raz to wieksze zakłopotanie. Ja tam chciałbym renderować to co już uważam za właściwe a nie robić kilkanaście prób zanim mi się to uda. Ale nie upieram się co do przyzwyczajeń. OCZYWIŚCIE EDIUS NIE MUSI ROBIĆ TEGO SAMEGO CO ADOBE. Trzeba szukać innych rozwiązań.

I kolejne stwierdzenie: Ja właśnie szukam rozwiązań i dlatego zwracam się z tym na forum. Przyzwyczajenia - no cóż pozostają jak się 12 lat pracowało na Adobe to teraz ciężko w ciągu jednego tygodnia zmienić swe nawyki - nieprawdaż. Spróbuj nagle pisać lewą ręką? Jak ci ta sztuka wyjdzie?

Zapewniam pana, panie Jacku S. Ja poznałem Adobe chyba na wylot. Ten sam program bez żadnych pluginów potrafi tyle że to się w głowie nie potrafi zmieścić (przynajmniej mi). Tylko od nas zależy jak nam pewne rzeczy wychodzą. Górą jest tu nasze abstrakcyjne myślenie. Dlatego pomagajmy sobie w rozwiązywaniu problemów i nieczyńmy żadnych sporów bo to nie ma sensu.

Serdecznie pozdrawiam
Krzych Wizzard


czwartek, 21 lipca 2005, 19:56
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Bedę się streszczał bo już późno, a robota czeka.

Znam troche Liquida (nawet go kupiłem i leży) i jest raczej zupełnie inny.
Zapisuje w sumie w czterech plikach, duży projekt nie przekracza razem 5MB.
Nie tworzy tempów.
Z Borisem nie mam doświadczenia.
Przy wykasowaniu pliku jest wiele sposobów (b. dobrze rozwiązane, wierz mi). zamiana lub wymiana pliku to jeden skrót
Klatki kluczowe maja możliwość róznej interpolacji.
Z tego co się orientuję kanału alfa nie można interpretować.
Przesyłania projektu nie próbowałem, ale sprawdzę przy okazji.

Drogi Krzychu.


Cytuj:
Po trzecie: w mojej wersji EDIUS P3 Pro jest tylko Quick Titler. Bo pewnie to wina wersji tzw. OEM czyli zakupionej z kartą montażową. Być może w TitleMotion pro nie ma tych problemów. Swoją drogą faktycznie to Quick titler jest skromniutki niczym zwykle TitleDeko


A to ciekawe???
Jeśli masz oryginalną wersję, to już rozumiem dlaczego jest stosunkowo tani.
To wielka strata, ponieważ możliwości tego programu są ogromne, przez co Edius w tej postaci bardzo dużo traci. Podejrzewam, iż nie byłby Ci tak bardzo potrzebny wówczas Adobe PS.
Jeśli nurtuje Cię ten konkretny przykład, który podajesz, to może wyślij mi na priva, jak ma to dokładnie wygladać i sprawdzę jak można by to najprościej wykonać w Ediusie.

pozdrawiam
Jacek. :wink:


piątek, 22 lipca 2005, 00:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
no dzięki za info. postanowiłem zassać trial ediusa, sprawdzę sam jak tam z borisem mu sie pracuje. właściwie zależy mi raczej na sofcie do kompozycji, a ponoć edius nie jest w tym najmocniejszy... ale jedyne rozwiązanie - sprawdzić na własnej skórze. sprobuje co tam ma do zaoferowania i opisze swoje wrazenia, oczywiscie z mojego punktu widzenia. mam dosyc slabego kompa - cel 2.7 i male 256MB, ale najwyżej dokupie RAMU, a co tam ;)

jeszce raz dzięki i pozdro


piątek, 22 lipca 2005, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
W trialowej wersji Ediusa nie ma niestety świetnego programiku "Title motion 5.1 Pro", który to program w chwili obecnej wogóle nie jest dodawany do Ediusa ! W poprzednich edycjach przy zakupie programu "solo" lub upgrade'u z wersji 2x na 3PRO był w pakiecie gratis !
Nawet użytkownicy kart DVX i NX muszą (jeżeli chcą) dokupić ten soft osobno. A program ten ma naprawdę olbrzymie możliwości !
Tu możecie zobaczyć maleńką próbkę co można zrobić z napisem:

http://videoproductions.com.au/html/tmpro1.html
http://www.inscriber.com/products/NLE%2 ... vies.html#

Z dodatków o naprawdę dużych możliwościach mogę polecić pakiet XPlode 4.04 Pro, przy pomocy którego można między innymi komfortowo pracować z maskami / opisywana już zakładka - Advanced Alpha Map/:

http://www.canopus.us/US/products/Xplod ... onal_4.asp

oraz oczywiście Borisa Red, Graffiti i FXa. :

http://borisfx.com/download_files/Apply ... us.ALL.pdf
http://borisfx.com/host/Canopus/edius.php

Dla użytkowników mających duże wymagania w zakresie obróbki dźwięku jest program "Sound Soap PRO" firmy BIAS:

http://www.bias-inc.com/products/soundsoappro/

Oczywiście z Ediusem działają jeszcze efekty ADORAGE i niezły do napisów HEROGLYPHE. Tak wyposażeni możemy z naszą produkcją video zrobić chyba wszystko co nam przyjdzie do głowy.
Oczywiście sam program (Edius) jest ciągle modyfikowany i udoskonalany. Aktualna wersja oznaczona 3.31 potrafi juz naprawdę sporo i widać ciągły postęp w pracach nad tym programem, który ma dopiero 2 lata ! Canopus już wprowadza wiele zmian i poprawek do kolejnej wersji Ediusa, która ukaże się niebawem. I sądząc po ilości postów na forach i emaili które dostaję program ten zdobywa coraz to większe rzesze użytkowników.

------------------------------------------------------
"wszystko jest trudne, zanim stanie się proste"


piątek, 22 lipca 2005, 08:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
no tak... najlepiej naistalować softu za grube tysie to będzie fajno wtedy i wszystko sie da zrobić... ech bez tych pluginów to coniektórzy nawet cięcia nie zrobią...

co do explode to nie znalazłem na canopusie, żeby demko można było zassać, a do updateów trzeba być zarejestrowanym! (Xplode Professional v4.0 Filter Pack SP, Xplode Professional v4.0 Accelerated nVidia and ATI Renderer). to lipa dosyć, bo taki tryout średnio ma sens, przynajmniej biorąc pod uwagę słowa pana Bogusława. jeśli istnieje trial explode4pro i ktoś z forumowiczów ma info jak go zdobyć, jak również tego update'a do ATI to proszę o kontakt.

pozdrawiam i odpalam pierwszy raz mr EDIUSa ;)


piątek, 22 lipca 2005, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re..
No tak. Nikt nie pisał, że ma być dobrze i tanio...
Potrzebne łatki do Xplode'a ( konfiguracja karty grafiki ) można zassać tutaj:
http://www.bsmultimedia.com.pl/wsparcie/wsparcie.htm
wersje demo Xplode'a mogę podesłać na emaila (waga - 8 MB)
Niestety upgrade do wersji 4.04 PRO jest tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Taka jest "polityka" Canopusa. Pluginy są po to by je używać. Oczywiście jak ktoś ich nie potrzebuje to nie kupuje.


piątek, 22 lipca 2005, 14:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!

Zanim się znowu rozpiszę to zagadka kolejna /to mnie zaszokowało! 8O /

Dlaczego takiej niby prostej opcji jak kluczowanie efektu np. blur - nie można wykonać na EDIUSIE 3 PRO?
co prawda można to połowicznie uzyskać za pomocą filtra BLEND FILTERS ale to nie wszystko. Chciałbym aby można było ustawić początek działania filtra jako 0% aż np do 100%. Toż to taki banał a jednak nie znalazł miejsca w NAJNOWSZYM DZIELE EDIUSA?

Nasuwa się pytanie? Kto tam jest BETA TESTEREM tego softu, chyba jacyś goście od cerowania skarpetek???

--------------
cd...

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :D . Widzę że rozgorzała dyskusją na tym forum. To bardzo dobrze! Jeśli są problemy to trzeba o nich mówić bo jak inaczej! Przynajmniej może do kogoś to dotrze /ci co piszą soft do EDIUSA/ i przyczynimy się do poprawek w nowych wersjach oprogramowania. Nigdy nic nie wiadomo?

Oczywiście na moje i pewnie innych bolączki /z tego co czytam/ faktycznie rozwiązaniem są nowe pluginy, updeaty softu. Tylko kurde wszystko to sporo kosztuje!?

Może i w nowej wersji EDIUSA np.4 lub 5 pewne rzeczy dojdą lub zostaną ulepszone, ale znowu żeby móc z nich skorzystać to będę musiał zakupić UPDATE za kolejne pieniądze.

Normalnie studnia bez dna! :wink:
Tylko nic niejeść, zacisnąć pasa i tylko oszczędzać. Dobrze że powietrze jest za darmo!!! :wink:

Jeszcze jako legalny użytkownik będę mógł kupić upgrade taniej, ale te kwoty to i tak DUŻO!!!. Toż to wydatki rzędu 800-1000zł. BOŻE! jak tak będę musiał kupować co pół roku /oby/ to zwrot kosztów inwestycji jest znikomy.

Ładować kasę tylko i ładować. I tak bez końca!

Wiem że nie ma nic "za darmo" ale te upgready to w końcu ulepszenia softu a nie jakieś dodatkowe pluginy które mogę albo nie muszę kupić.
Góra 400-500zł to MAX powinien być!

Mimo wszystko, za jakiś czas będę musiał dokupić parę pluginów bo w obecnej sytuacji /chociaż to program młody - 2 lata/ wielu rzeczy nie da się jeszcze zrealizować na takim poziomie jak chociażby na poczciwym AdobePremiere 6.0.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

p.s. pana Bogusława Spałę, proszę o info - co gdzie i za ilę mogę kupić te pluginy i dodatki do EDIUSA (łącznie z upgrade) ale już na priva. poczta@mkprofilm.pl


piątek, 22 lipca 2005, 15:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post re...
Moim zdaniem program ma duże szanse powodzenia. Jest stabilny, szybki i daje naprawdę spore możliwości. Przy pracy na samym tylko kontrolerze FireWire wiele przejść i filtrów jest realizowane w RT co zadziwia sporą grupę użytkowników.
Canopus jest zasypywany "życzeniami" aby to i owo znalazło sie w kolejnych wersjach tego programu edycyjnego. Wiadomo, że początki są zawsze trudne. Dlatego Canopus przyjmuje słowa krytyki i stara się o możliwie szybkie wprowadzanie nowych funkcji do programu. Inną sprawą jest polityka cenowa firmy i ta pozostawia wg. mnie wiele do życznia. Faktycznie jak pisze Krzysztof płacenie sporej kasy za upgrade z wersji 2x na 3 PRO jest moim zdaniem nieporozumieniem, tym bardziej, że znam klientów którzy zakupili wersje 2.0 za ponad 2 tysiące złotych a w obecnej chwili koszt pełnej wersji 3 PRO to - 1500 PLN brutto ! Czyli dostali po kieszeni ci co kupili program najwcześniej i to w jego najbardziej niedopracowanej wersji ! Pojawiają się jednak sygnały, że się to zmieni i kolejne upgrade'y będą gratis dla posiadaczy poprzednich wersji programu. I oby tak się stało. Sam jestem fanem Ediusa i widzę jak wiele już się zmieniło w tym programie na lepsze. Pozostaje nam, użytkownikom Ediusa mieć nadzieję, że program będzie się dalej rozwijał i ceny staną się jeszcze bardziej niskie, czego sobie i Wam życzę.
PS.
Na stawiane mi w postach pytania czy Edius jest lepszy od Premierka, Vegasa, Avida, SpeedRazora i Final Cuta'a - odpowiadam: najlepiej dla nas by było aby powstał jeden program do NLE na bazie tych wszystkich programów i nie byłoby problemu... A tak każdy sam musi zdecydować co jest dla niego najlepsze i w czym się dobrze czuje. Godziny pracy, które spędzamy montując różnorakie produkcje video powinny być dla nas przyjemnością.


piątek, 22 lipca 2005, 17:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
no więc wbrew szumnym zapowiedziom EDIUS bardzo mnie rozczarował...
Cytuj:
Klatki kluczowe maja możliwość róznej interpolacji.

oj chyba się nie zrozumieliśmy, nie natrafiłem na ślad keyframesów w moim i nie tylko rozumieniu. wprawdzie są jakies keyframe w efektach blend czy w transitionach, ale nie o to chodzi...
ogólnie po rozeznaniu stwierdziłem, że poczekam na kolejne wersje, bo 3PRO jest dalekie od moich oczekiwań... faszerowanie Eda pluginami to nie jest rozwiązanie, tymbardziej, że koszt takiej przyjemności dyskwalifikuje dla mnie wartościowość tego softu. myślę, że przynajmniej jedna osoba się ze mna zgodzi, że goły premiere w wersji 6 prezentuje mimo wszystko wyższy poziom, niż omawiany tu sofcik. usprawiedliwia go tylko młody wiek...

pozdro

_________________
Obrazek


piątek, 22 lipca 2005, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! :D

odp na j/w. Zgadzam się w 101% panie GrassHooper! 8)

To kojące słowa jak dla mnie, dotyczące mniemanej zmiany podejścia polityki cenowej CANOPUS/EDIUS. To by dobrze zrobiło wielu użytkownikom. Nie wspomnię że tak już dawno należało zrobić.

Narazie jednak należy uzbrioć się w cierpliwość i jeśli czegoś się nadal nie daje zrobić, to albo kombinować na wszelkie inne sposoby albo poprostu czekać aż przyjdą lepsze czasy.

Obniżka cen wyjdzie wszystkim na dobre!. :D

A jeśli wierzyć słowom p.Bogusława S. że Canopus otwarty jest na wszelkie słowa krytyki, to należy faktycznie spodziewać się w niedalekiej przyszłości produktu naprawdę dopracowanego który zaspokoi nawet najbardziej wymagającego użytkownika.

Oby tak było naprawdę... :wink:

Pozdrawiam
Krzych Wizzard


piątek, 22 lipca 2005, 19:20
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam. :roll:

Cytuj:
myślę, że przynajmniej jedna osoba się ze mna zgodzi, że goły premiere w wersji 6 prezentuje mimo wszystko wyższy poziom, niż omawiany tu sofcik.


Nie mam zamiaru polemizować. Ale, bez przesady.
Wystawianie takich opinii, po jednym dniu stycznosci z demo programu jest przesadą, niesprawiedliwe i nieprawdziwe.
Piszecie o szczegółach, które być może dla Was są kluczowe (jak te klatki), dla innych mniej ważne, a jeszcze innym całkiem obojętne.


pozdrawiam
Jacek. :wink:


piątek, 22 lipca 2005, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Jacek Sala napisał(a):
Piszecie o szczegółach, które być może dla Was są kluczowe (jak te klatki), dla innych mniej ważne, a jeszcze innym całkiem obojętne.
Klatki kluczowe szczegółem? 8O Dla mnie to jest podstawowa rzecz, której brak dyskfalfikuje w moich oczach ediusa.


piątek, 22 lipca 2005, 22:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
MKPROFILM napisał(a):
wielu rzeczy nie da się jeszcze zrealizować na takim poziomie jak chociażby na poczciwym AdobePremiere 6.0.

Prosiłeś o poradę i stanowczo NIE PROSIŁEŚ o dyskusję co jest lepsze Edius czy AP więc po co ją prowokujesz? W każdym poście coraz mniej interesuje cię jak można osiągnąć dany efekt a coraz mocniej piejesz z zachwytu nad AP i psy wieszasz na Ediusie. Czyżby Stępień cię nasłał tak jak innych w przeszłości?


piątek, 22 lipca 2005, 23:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL