Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 14:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 PYT DO FACHOWCOW - EDIUS 3 pro!!! track matte i virtual clip 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
no widzisz Szybki, ja mam to samo (czyt. "mnie też Stępień nasłał"). otóż zaineresowałem się Ediusem, bo wielu ludzi pieje z zachwytu nad nim. więc postanowiłem sprawdzić, co ten soft potrafi. okazuje się, że "goły" Ed potrafi niewiele, co tymbardziej zaskoczyło mnie, bo da się słyszeć głosy, że Edius jest o niebo lepszy od starego premierka... jednak już jeden dzień wystarczył, aby obnażyć jego słabe strony - słabe dla mnie. tylko jeden dzień, bo znam niejeden soft i niejeden sposób wykonania wielu efektów, niestety nie potrafię sobie poradzić, bez takiego "szczegółu" jak klatki kluczowe, i w związku z tym cokolwiek by nie robił Ed z kolorami w HD czy w czym on tam jest dobry, to jednak w kompozycji go nie wykorzystam. naturalnie jest, że porównam go do softu, w którym z powodzeniem tworzę nawet bardzo zaawansowane projekty od dość długiego czasu - czyli premierkiem6. poza tym nie jest to żaden rewolucyjny ani przełomowy sposób edycji. powiem szczerze, że nie widzę w nim żadnej nowinki a tylko sporo dziur. co jest lepsze Edius czy AP? a co to kogo obchodzi? istotne jest to, co potrafisz tym softem zrobić... no i żeby nie był zbyt drogi...

pozdro

_________________
Obrazek


piątek, 22 lipca 2005, 23:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
GrassHoppeR, ja nie podważam twoich kompetencji a tym bardziej twoich wniosków o wyższości AP nad Ediusem, sprzeciwiam się tylko tworzeniu tematów,których rzeczywistym celem jest "dowalenie" jakiemuś produktowi a wszystko pod przykrywką jakiegoś naiwnego pytania .


sobota, 23 lipca 2005, 03:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!

No nie było mnie dwa dni na forum a tu już dyskusja zagorzała.

Panowie (głównie Szybki/stary wyjadacz) przyznaje się że w swoich postach pisałem o tym aby sobie na tej dyskusji nie dorzucać "co lepsze a co gorsze". To nieznaczy jednak abym niemógł wyrazić swej opinii na temat programu o którym tu głównie mowa.

Niesądzę abym Ja wypowiedział się na tym forum że EDIUS JEST DO BANI, że AP JEST SUPER!!! Nic z tych rzeczy!

Mam prawo jednak wygłaszać inne opinie ponieważ:
Długo nie mogłem się zdecydować na przesiadkę z AP na inny soft. W końcu jednak po wielu próbach, zmaganiach z trialami, za i przeciw, postanowiłem się w końcu przesiąść.

Faktycznie to był chyba najlepszy wybór bo Edius jest bardzo podobny do AP i to głównie zaważyło na tym że w tej chwili na nim pracuję.

Niech innych - o podobnych poglądach do panskich, panie "SZYBKI" nie dziwi!? że siłą rzeczy - porównuję w chwili obecnej EDIUSA do APremiere. Co zresztą napisałem wcześniej - CIĘŻKO SIĘ WYZBYĆ NAWYKÓW I PRZYZWYCZAJEŃ jeśli się tak długo pracowało na innym sofcie.

Naprawdę zapewniam pana i innych, że tę dyskusję założyłem po to aby rozwiązywać problemy mnie dręczące ale i po to aby zwrócić uwagę na pewne sprawy które jak dla mnie i pewnie jeszcze paru osób są irytujące.

Niestety /chociaż bardzo bym chciał/ program mimo swojego młodego wieku - ma wiele niedociągnięć i braków które chciałbym aby w przyszłości były poprawione. Jeśli program "konkurent" - tak niektórych drażniący - te elementy miał wyśmienicie zaplanowane to niby dlaczego nie mam prawa tego lekko "napiętnować".

Bo jak można wybaczyć brak kluczowań o których była już tutaj mowa - przcież to podstawa!!!, jak można wybaczyć brak pracy na maskach i niedopracowanie alpha chanelu, jak można przeoczyć fakt że nie można kopiować efektów itp. odrazu na kilka lub kilkanaście klipów. Dlaczego tak kiepsko rozwiąne jest szukanie klipów w katalogach, dlaczego...można by mnożyć. I proszę mi tylko nie mówić że pluginy to załatwią.
(AP pluginów nie potrzebował bo wszytkie te rzeczy miał!)

Czy to jest "zbrodnia"?.

Dlaczego nie czerpać z dobrych wzorców. Po co odkrywać drogę która już została dawno odkryta i dla wielu jest ona najlepsza.

Dla mnie oraz innych najważniejsze jest aby zgromadzić jak najwięcej sugesti na temat EDIUSA. Ja, ani inni forumowicze w tej dyskusji "nie dowalają", to zwykłe opinie użytkowników.

A co zaś się tyczy osób które niby po jednym dniu używania Ediusa już go skreślają???
No cóż. Bywa że dla jednych to dopiero początek przygody z montażem a dla innych to już samo życie. Jednym wystarcza jak program sklei dwa klipy ze sobą, doda napis, jakiś efekt i wystarczy. Są ludzie którzy oczekują czegoś więcej i to właśnie CI - przyczyniają się do rozwoju podobnego softu. IM WYSTARZCZY PRZYSŁOWIOWA CHWILA aby dostrzec plusy i minusy które są w programie który ma dopisek PRO!.

I niech to pana - panie SZYBKI - nie dziwi!

Mimo wszystko, nadal używam i będę używał EDIUSA. Program na dwa prawie tygodnie użytkowania się ani razu nie zawiesił! To SUPER SRAWA - AP pod tym względem mu nie doruwnuje ale nie ważne. Chciałbym stać
się swiadkiem rozwoju tego softu do zadowalających mnie granic, gdzie godnie będzie on nosił miano PROFESSIONAL


Pozdrawiam forumowiczów. :D
Krzych Wizzard


poniedziałek, 25 lipca 2005, 16:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!
:o
Mam kolejną zagadkę dla fachowców od EDIUSA 3?

A mianowicie:
- w jaki sposób podnieść głośność dźwięku jednocześnie na kilku-kilkunastu klipach?
- w jaki sposób skopiować jednocześnie na kilka-kilkanaście klipów kilka efektów z wybranego klipu? (o to już pytałem i nikt nie dał mi odpowiedzi - chociaż wątpię już po swoich próbach że to wogóle możliwe)
- to uważam za wadę - jeśli pracuje na raz na kikkunastu ścieżkach i niemieszczą mi się one naraz na ekranie, to ma problem ze ścieżką 1VA???


Otóż jak ją rozwinę (audio i mix) i ustawię sobie potrzebną wielkość okna, to po zwinięciu i ponownym rozwinięciu nie powraca do swego ustawienia!?!?
Bardzo to mnie drażni i nie mogę sobie z tym poradzić. Dzieje się to tylko ze ścieżką 1VA?

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam forumowiczów
Krzych Wizzard


czwartek, 28 lipca 2005, 21:40
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Cytuj:
- w jaki sposób podnieść głośność dźwięku jednocześnie na kilku-kilkunastu klipach?
- w jaki sposób skopiować jednocześnie na kilka-kilkanaście klipów kilka efektów z wybranego klipu? (o to już pytałem i nikt nie dał mi odpowiedzi - chociaż wątpię już po swoich próbach że to wogóle możliwe)


Pisałem już o tym, tylko chyba mnie nie zrozumiałeś.
Po zaznaczeniu klipów wystarczy z okna Information przeciągnąć na zaznaczone klipy wybrany(wybrane) efekty, wcześniej zmodyfikowane dla danego klipu. Można też grupę efektów zapisać jako preset (jeden efekt) i tez przeciągnąć na zaznaczone klipy. To samo dotyczy filtrów Audio, gdzie można w ten sposób zmienić scieżke audio wielu klipów na raz. Nie jest to to samo co Alt+R. ale do wykonania i czasu więcej nie zajmuje.
Z tymi scieżkami o których piszesz, to nie wiem jak jest. Pracuje na całym ekranie i nie miałem jeszcze takiej konieczności.

Pozdrawiam :)
Jacek.


czwartek, 28 lipca 2005, 22:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! :D

Panie Jacku SALA - dziękuję za podpowiedź dot. kopiowania i przenoszenia efektów. Faktycznie - jest tak jak pan mówi i nie jest to złe. Mam jednak prośbę bo nadal niewiem jak zmienić w kilku klipach audio naraz, głośność z np. 100% na 50%??? (dodam że chcę to zrobić z poziomu ścieżki a nie poprzez plugin np. graphic equalizer)

Co zaś się tyczy tego problemu z chowaniem się ścieżki 1VA. Ja też pracuje na cąłym ekranie i mam ten problem.
Niech pan zrobi następującą czynność i otworzy w projekcie:

- 2 ścieżki VA
- 7 ścieżek V
- 1 ścieżkę T
- 4 ścieżki A

taka ilość na 17calowym monitorze jeśli się wszystko rozwinie się oczywiście nie mieści. Niech pan zwróci uwagę na to że listwa do przewijania okna zbiera tylko klipy od 2VA w górę - nie zbiera 1VA.
Nich pan na zmianę zamknie o otworzy ścieżkę 1VA, zobaczy pan zapewne o co mi chodzi.

Pozdrawiam i dziękuję
Krzych Wizzard


piątek, 29 lipca 2005, 14:03
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Wiatm.

Cytuj:
Mam jednak prośbę bo nadal niewiem jak zmienić w kilku klipach audio naraz, głośność z np. 100% na 50%??? (dodam że chcę to zrobić z poziomu ścieżki a nie poprzez plugin np. graphic equalizer)


No to jedynie mikserem audio.
Z tą scieżką VA1 faktycznie jest tak, jak piszesz. Ja myślę, że chodzi o to, aby jedna scieżka była główna na której wykonyjemy najwięcej operacji, dlatego nie przewija się wraz z innymi, tylko pozostaje osobno i zawsze widoczną. Ja jej poprostu nie zwijam. bo i po co skoro mogę przewijać wszystkie inne, ale denerwuje mnie to, iż nie mogę przesunąć podziału ścieżek ku górze.

pozdrawiam
Jacek.


niedziela, 31 lipca 2005, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam!

Dziekuje za opd.dot. głośności no i ze ścieżką 1VA widzę że też już pan wie o co mi chodziło. Fakt! Na pewno tak to moża interpretować że 1VA to ścieżka główna i po co ją zwijać a jednak drażni brak tej możliwości lub przesunięcia jej do góry bardzej niż to możliwe.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard


poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 08:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
heh ... taka mała prośba - jak widać da się regulować głośność jednocześnie kilku ścieżek audio jak i kopiować efekty na kilka klipów naraz ... dlatego fajnie by było gdybyście nie pisali że czegoś się nie da na sofcie który poznajecie, a zamiast tego że np. nie wiecie jeszcze jak to zrobić ... Ktoś nowy przeczyta takiego posta i od razu się zrazi do programu ... ;/ (niekoniecznie doczytując dalej w jaki sposób to zrobić) ;> Pozdrawiam.

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 4 listopada 2005, 15:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL