|
Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 14:28
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
PYT DO FACHOWCOW - EDIUS 3 pro!!! track matte i virtual clip
Autor |
Wiadomość |
GrassHoppeR
Moderator
|
no widzisz Szybki, ja mam to samo (czyt. "mnie też Stępień nasłał"). otóż zaineresowałem się Ediusem, bo wielu ludzi pieje z zachwytu nad nim. więc postanowiłem sprawdzić, co ten soft potrafi. okazuje się, że "goły" Ed potrafi niewiele, co tymbardziej zaskoczyło mnie, bo da się słyszeć głosy, że Edius jest o niebo lepszy od starego premierka... jednak już jeden dzień wystarczył, aby obnażyć jego słabe strony - słabe dla mnie. tylko jeden dzień, bo znam niejeden soft i niejeden sposób wykonania wielu efektów, niestety nie potrafię sobie poradzić, bez takiego "szczegółu" jak klatki kluczowe, i w związku z tym cokolwiek by nie robił Ed z kolorami w HD czy w czym on tam jest dobry, to jednak w kompozycji go nie wykorzystam. naturalnie jest, że porównam go do softu, w którym z powodzeniem tworzę nawet bardzo zaawansowane projekty od dość długiego czasu - czyli premierkiem6. poza tym nie jest to żaden rewolucyjny ani przełomowy sposób edycji. powiem szczerze, że nie widzę w nim żadnej nowinki a tylko sporo dziur. co jest lepsze Edius czy AP? a co to kogo obchodzi? istotne jest to, co potrafisz tym softem zrobić... no i żeby nie był zbyt drogi...
pozdro
piątek, 22 lipca 2005, 23:58 |
|
 |
Szybki
Stary wyjadacz
|
GrassHoppeR, ja nie podważam twoich kompetencji a tym bardziej twoich wniosków o wyższości AP nad Ediusem, sprzeciwiam się tylko tworzeniu tematów,których rzeczywistym celem jest "dowalenie" jakiemuś produktowi a wszystko pod przykrywką jakiegoś naiwnego pytania .
|
sobota, 23 lipca 2005, 03:05 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Witam!
No nie było mnie dwa dni na forum a tu już dyskusja zagorzała.
Panowie ( głównie Szybki/stary wyjadacz) przyznaje się że w swoich postach pisałem o tym aby sobie na tej dyskusji nie dorzucać "co lepsze a co gorsze". To nieznaczy jednak abym niemógł wyrazić swej opinii na temat programu o którym tu głównie mowa.
Niesądzę abym Ja wypowiedział się na tym forum że EDIUS JEST DO BANI, że AP JEST SUPER!!! Nic z tych rzeczy!
Mam prawo jednak wygłaszać inne opinie ponieważ:
Długo nie mogłem się zdecydować na przesiadkę z AP na inny soft. W końcu jednak po wielu próbach, zmaganiach z trialami, za i przeciw, postanowiłem się w końcu przesiąść.
Faktycznie to był chyba najlepszy wybór bo Edius jest bardzo podobny do AP i to głównie zaważyło na tym że w tej chwili na nim pracuję.
Niech innych - o podobnych poglądach do panskich, panie "SZYBKI" nie dziwi!? że siłą rzeczy - porównuję w chwili obecnej EDIUSA do APremiere. Co zresztą napisałem wcześniej - CIĘŻKO SIĘ WYZBYĆ NAWYKÓW I PRZYZWYCZAJEŃ jeśli się tak długo pracowało na innym sofcie.
Naprawdę zapewniam pana i innych, że tę dyskusję założyłem po to aby rozwiązywać problemy mnie dręczące ale i po to aby zwrócić uwagę na pewne sprawy które jak dla mnie i pewnie jeszcze paru osób są irytujące.
Niestety / chociaż bardzo bym chciał/ program mimo swojego młodego wieku - ma wiele niedociągnięć i braków które chciałbym aby w przyszłości były poprawione. Jeśli program "konkurent" - tak niektórych drażniący - te elementy miał wyśmienicie zaplanowane to niby dlaczego nie mam prawa tego lekko "napiętnować".
Bo jak można wybaczyć brak kluczowań o których była już tutaj mowa - przcież to podstawa!!!, jak można wybaczyć brak pracy na maskach i niedopracowanie alpha chanelu, jak można przeoczyć fakt że nie można kopiować efektów itp. odrazu na kilka lub kilkanaście klipów. Dlaczego tak kiepsko rozwiąne jest szukanie klipów w katalogach, dlaczego...można by mnożyć. I proszę mi tylko nie mówić że pluginy to załatwią.
(AP pluginów nie potrzebował bo wszytkie te rzeczy miał!)
Czy to jest "zbrodnia"?.
Dlaczego nie czerpać z dobrych wzorców. Po co odkrywać drogę która już została dawno odkryta i dla wielu jest ona najlepsza.
Dla mnie oraz innych najważniejsze jest aby zgromadzić jak najwięcej sugesti na temat EDIUSA. Ja, ani inni forumowicze w tej dyskusji "nie dowalają", to zwykłe opinie użytkowników.
A co zaś się tyczy osób które niby po jednym dniu używania Ediusa już go skreślają???
No cóż. Bywa że dla jednych to dopiero początek przygody z montażem a dla innych to już samo życie. Jednym wystarcza jak program sklei dwa klipy ze sobą, doda napis, jakiś efekt i wystarczy. Są ludzie którzy oczekują czegoś więcej i to właśnie CI - przyczyniają się do rozwoju podobnego softu. IM WYSTARZCZY PRZYSŁOWIOWA CHWILA aby dostrzec plusy i minusy które są w programie który ma dopisek PRO!.
I niech to pana - panie SZYBKI - nie dziwi!
Mimo wszystko, nadal używam i będę używał EDIUSA. Program na dwa prawie tygodnie użytkowania się ani razu nie zawiesił! To SUPER SRAWA - AP pod tym względem mu nie doruwnuje ale nie ważne. Chciałbym stać się swiadkiem rozwoju tego softu do zadowalających mnie granic, gdzie godnie będzie on nosił miano PROFESSIONAL
Pozdrawiam forumowiczów.
Krzych Wizzard
|
poniedziałek, 25 lipca 2005, 16:08 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Witam!
Mam kolejną zagadkę dla fachowców od EDIUSA 3?
A mianowicie:
- w jaki sposób podnieść głośność dźwięku jednocześnie na kilku-kilkunastu klipach? - w jaki sposób skopiować jednocześnie na kilka-kilkanaście klipów kilka efektów z wybranego klipu? (o to już pytałem i nikt nie dał mi odpowiedzi - chociaż wątpię już po swoich próbach że to wogóle możliwe) - to uważam za wadę - jeśli pracuje na raz na kikkunastu ścieżkach i niemieszczą mi się one naraz na ekranie, to ma problem ze ścieżką 1VA???
Otóż jak ją rozwinę (audio i mix) i ustawię sobie potrzebną wielkość okna, to po zwinięciu i ponownym rozwinięciu nie powraca do swego ustawienia!?!?
Bardzo to mnie drażni i nie mogę sobie z tym poradzić. Dzieje się to tylko ze ścieżką 1VA?
Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam forumowiczów Krzych Wizzard
|
czwartek, 28 lipca 2005, 21:40 |
|
 |
Jacek Sala
Stary wyjadacz
|
Witam.
Cytuj: - w jaki sposób podnieść głośność dźwięku jednocześnie na kilku-kilkunastu klipach? - w jaki sposób skopiować jednocześnie na kilka-kilkanaście klipów kilka efektów z wybranego klipu? (o to już pytałem i nikt nie dał mi odpowiedzi - chociaż wątpię już po swoich próbach że to wogóle możliwe)
Pisałem już o tym, tylko chyba mnie nie zrozumiałeś.
Po zaznaczeniu klipów wystarczy z okna Information przeciągnąć na zaznaczone klipy wybrany(wybrane) efekty, wcześniej zmodyfikowane dla danego klipu. Można też grupę efektów zapisać jako preset (jeden efekt) i tez przeciągnąć na zaznaczone klipy. To samo dotyczy filtrów Audio, gdzie można w ten sposób zmienić scieżke audio wielu klipów na raz. Nie jest to to samo co Alt+R. ale do wykonania i czasu więcej nie zajmuje.
Z tymi scieżkami o których piszesz, to nie wiem jak jest. Pracuje na całym ekranie i nie miałem jeszcze takiej konieczności.
Pozdrawiam
Jacek.
|
czwartek, 28 lipca 2005, 22:38 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Witam!
Panie Jacku SALA - dziękuję za podpowiedź dot. kopiowania i przenoszenia efektów. Faktycznie - jest tak jak pan mówi i nie jest to złe. Mam jednak prośbę bo nadal niewiem jak zmienić w kilku klipach audio naraz, głośność z np. 100% na 50%??? (dodam że chcę to zrobić z poziomu ścieżki a nie poprzez plugin np. graphic equalizer)
Co zaś się tyczy tego problemu z chowaniem się ścieżki 1VA. Ja też pracuje na cąłym ekranie i mam ten problem.
Niech pan zrobi następującą czynność i otworzy w projekcie:
- 2 ścieżki VA
- 7 ścieżek V
- 1 ścieżkę T
- 4 ścieżki A
taka ilość na 17calowym monitorze jeśli się wszystko rozwinie się oczywiście nie mieści. Niech pan zwróci uwagę na to że listwa do przewijania okna zbiera tylko klipy od 2VA w górę - nie zbiera 1VA.
Nich pan na zmianę zamknie o otworzy ścieżkę 1VA, zobaczy pan zapewne o co mi chodzi.
Pozdrawiam i dziękuję Krzych Wizzard
|
piątek, 29 lipca 2005, 14:03 |
|
 |
Jacek Sala
Stary wyjadacz
|
Wiatm.
Cytuj: Mam jednak prośbę bo nadal niewiem jak zmienić w kilku klipach audio naraz, głośność z np. 100% na 50%??? (dodam że chcę to zrobić z poziomu ścieżki a nie poprzez plugin np. graphic equalizer)
No to jedynie mikserem audio.
Z tą scieżką VA1 faktycznie jest tak, jak piszesz. Ja myślę, że chodzi o to, aby jedna scieżka była główna na której wykonyjemy najwięcej operacji, dlatego nie przewija się wraz z innymi, tylko pozostaje osobno i zawsze widoczną. Ja jej poprostu nie zwijam. bo i po co skoro mogę przewijać wszystkie inne, ale denerwuje mnie to, iż nie mogę przesunąć podziału ścieżek ku górze.
pozdrawiam
Jacek.
|
niedziela, 31 lipca 2005, 23:07 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Witam!
Dziekuje za opd.dot. głośności no i ze ścieżką 1VA widzę że też już pan wie o co mi chodziło. Fakt! Na pewno tak to moża interpretować że 1VA to ścieżka główna i po co ją zwijać a jednak drażni brak tej możliwości lub przesunięcia jej do góry bardzej niż to możliwe.
Pozdrawiam
Krzych Wizzard
|
poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 08:49 |
|
 |
jeesoo
Aktywny bywalec
Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17 Posty: 941 Lokalizacja: Gorlice / Londyn
|
heh ... taka mała prośba - jak widać da się regulować głośność jednocześnie kilku ścieżek audio jak i kopiować efekty na kilka klipów naraz ... dlatego fajnie by było gdybyście nie pisali że czegoś się nie da na sofcie który poznajecie, a zamiast tego że np. nie wiecie jeszcze jak to zrobić ... Ktoś nowy przeczyta takiego posta i od razu się zrazi do programu ... ;/ (niekoniecznie doczytując dalej w jaki sposób to zrobić) ;> Pozdrawiam.
_________________ ...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki... _________________ 5D
|
piątek, 4 listopada 2005, 15:42 |
|
 |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|