Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 23:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Problem po zmianie karty graficznej!!! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 sierpnia 2005, 18:07
Posty: 13
Post Problem po zmianie karty graficznej!!!
Witam kolegów forumowiczów
Po zmianie karty graficznej w komputerze,zainstalowaniu sterowników itp.pojawił się następujący problem:
w oknie "monitor" AP6.5 nie ma podglądu,wyświetlany jest czarny obraz,natomiast na podglądzie w telewizorze podłączonym do wyjść karty DV Raptor2 wszystko jest w porządku.Dodam jeszcze ,że przy próbie konfiguracji efektów X-Plode ,komputer resetuje się.
Czy ktoś wie co trzeba zrobić,żeby był podgląd w AP?
POzdrawiam


środa, 24 sierpnia 2005, 18:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 26 sierpnia 2005, 10:23
Posty: 23
Post 
Pewnie nVidia :D jezeli tak to znany problem szczególnie pod PCI-Express a czasem nawet i pod AGP. Jeżeli grafika do obróbki video to polecam ATI X700 lub 9800Pro, nVidie polecam dla graczy.

Pozdrawiam


piątek, 26 sierpnia 2005, 10:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Witam
Może to problem z trybem "overlay", proponuję zainstalować patch do grafiki dołączony do płyty Xplode, ale to tylko moje domysły, może napisz dokłądnie jaka to grafika.
Nvidia tylko dla graczy - ciekawe 8O


piątek, 26 sierpnia 2005, 11:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 26 sierpnia 2005, 10:23
Posty: 23
Post 
Ramonez napisał(a):
Witam
Może to problem z trybem "overlay", proponuję zainstalować patch do grafiki dołączony do płyty Xplode, ale to tylko moje domysły, może napisz dokłądnie jaka to grafika.
Nvidia tylko dla graczy - ciekawe 8O


Przecież koleś pisze że skonfigurował już Xplode i mu sie komp restartuje a jak wiadomo (albo dla niektórych nie wiadomo) opcja konfiguracji grafiki w xpolde jest dostępna własnie po zainstalowaniu tego path'a a dokładnie sterowników (3d RT render), domyslnie jest tylko opcja "3D uniwersal render". Ateraz temat nVidia i opcji overlay, to właśnie ta opcja jest skopana w najnowych procesorach firmy nVidia (sam posiadam na jednym kompie nVidia 6800GT a na drugim ATI 9800Pro), wcześniej nie było tego problemu z tymi kartami jednak opcja RT w xplode powodowała zniekształcona przejścia 3D i charakterystycznych pasów na dole ekranu i co najśmieszniejsze przy eksporcie materiału ten efekt pozostawał :(). Natomiast ATI nigdy nie miało z tym problemów wszystko chodzi OK. Testowałem obydwie karty w 3Dmark i nVidia była 12% lepsza od ATI (ma więcej potoków i wetexów niż ATI).

Pozdrawiam


piątek, 26 sierpnia 2005, 11:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Kolega napisał , że przy próbie konfiguracji Xplode komp mu się restartuje nie ma słowa że skonfigurował , więc proponuje dokładnie czytać i sądzę że dalsza dyskusja jest jałowa dopóki Kolega nie napisze jaką ma grafikę.
Co do wyższości Ati nad Nvidią, to sprawa jest kontrowersyjna, na podstawie jednego porównania ja nie ośmieliłbym się na takie osądy.
Pozdrawiam


piątek, 26 sierpnia 2005, 12:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 sierpnia 2005, 18:07
Posty: 13
Post 
Witam
Karta graficzna to:
GeeForce 6600 128MB/128bit firmy Gigabyte.
Właśnie jestem po przeinstalowaniu systemu(win XP pro) i tak samo,nie ma podglądu w oknie "monitor" AP 6.5 przy ustawieniach projektu DV RAptor RT pal.Tylko na chwilę pojawia się klatka w momencie "zwijania" programu i potem po "rozwinięciu" ta klatka dalej jest ,lecz gdy "ruszy się" suwakiem obraz wyświetlany jest na czarno,po prostu go nie ma.
Nadmieniam,że przy pominięciu karty DV Raptor i ustawieniu projektu np."Quick time" obraz jest wyświetlany w oknie "monitor" AP.
Czyżby był jakiś konflikt między kartą graficzną a kartą wideo?!
Nadmienię jeszcze ,że poprzednia karta też była nvidia ,był to geeforce 4800TI 128mb/64bit i wszystko było ok! Jednak uległa uszkodzeniu(spaliło się kilka części podczas renderowania do mpeg)
Za radą jednego z kolegów z forum filmowca zainstalowałem "stery" od poprzedniej karty i też nic nie pomogło.
X-plode nie instalowałem po reinstalacji systemu,ponieważ bałem się że znowu będzie mi wyłączało system.Co do "overlay",pan Adrian z beiksu powiedział właśnie że nvidia ma skopany i tylko karty z chipsetem ATI!!!
Pozdrawiam wszytstkich i czekam na rady!


poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 08:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Witam
Jako zwolennik firmy Nvidia (ale nie bezkrytyczny), skonsultowałem się z zaprzyjaźnionym serwisem sprzętu multimedialnego i potwierdzają się wasze opinie co do jakości układu 6600, ponoć rzeczywiście ma poważne kłopoty z trybem overlay. Najprościej chyba będzie jak wymienisz grafikę na ATI o ile masz taką możliwość.
Pozdrawiam


poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 09:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 sierpnia 2005, 18:07
Posty: 13
Post 
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Chyba rzeczywiście muszę zmienić grafikę na ATI.Mam tylko takie pytanko,skoro mam ponownie wydać kilkaset złotych,to jaki model karty najlepiej kupić i jakiej firmy?


poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 10:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 26 sierpnia 2005, 10:23
Posty: 23
Post 
Polecam grafiki firmy Sapphire od modelu 9550pro do 9800pro, podstawowa sprawa to wlasnie koncowka pro 128MB spokojnie wystarczy


środa, 31 sierpnia 2005, 12:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 sierpnia 2005, 18:07
Posty: 13
Post 
A jeszcze jedna rzecz,gdzieś czytałem o tym, że dobrze jak karta jest +VIVO ,co to takiego to "VIVO"? Czy to takie istotne,bo nie wszystkie karty z końcówką "pro" mają "VIVO"?


środa, 31 sierpnia 2005, 15:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 23:50
Posty: 147
Lokalizacja: Przemyśl
Post 
Video In Video Out - są to wejścia i wyjścia sygnału wideo.


środa, 31 sierpnia 2005, 15:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 sierpnia 2005, 18:07
Posty: 13
Post 
Witam wszystkich.
Rzeczywiście wszystkiemu winna była karta GF 6600,po zainstalowaniu ATI Radeona 9600 pro,podgląd już jest!!!
pozdrawiam


sobota, 3 września 2005, 12:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL