Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 00:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Czy renderować? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 października 2005, 10:44
Posty: 14
Post Czy renderować?
Witam

Mam pytanko dotyczące EDIUSA.
Czy po zakończeniu zabawy z filmem należy go renderować przed kodowaniem, czy nie?

Moje pytanie wynika z tego, że można w Ediusie po zakończeniu pracy można użyć zakładki Export (do pliku, itd) i przy pomocy procodera tworzyć plik vob, czy też pliki strumieniowe, itd. Chodzi mi o to, czy działanie poniższe daje taki sam efekt jak z wcześniejszym renderowaniem. A może renderowanie zalecane jest przed konwersją dla słabszych kompów.

Czy można ustawić tak procodera aby uzyskać materiał bez przeplotu, ewentualnie jak ustawić ediusa aby uzyskać taki materiał?


niedziela, 8 stycznia 2006, 00:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post Re: Czy renderować?
arkady napisał(a):
Witam

Mam pytanko dotyczące EDIUSA.
Czy po zakończeniu zabawy z filmem należy go renderować przed kodowaniem, czy nie?

Moje pytanie wynika z tego, że można w Ediusie po zakończeniu pracy można użyć zakładki Export (do pliku, itd) i przy pomocy procodera tworzyć plik vob, czy też pliki strumieniowe, itd. Chodzi mi o to, czy działanie poniższe daje taki sam efekt jak z wcześniejszym renderowaniem. A może renderowanie zalecane jest przed konwersją dla słabszych kompów.

mozna renderowac, napewno nie do mpeg2 (vob) bo to sie mija z celem, szczegolnie wlasnie przy slabszych kompach i momentach z nalozonymi efektami czy przejsciami, nie trzeba jednak renderowac calosci
przy wydajnych kompach edius pozwala na odtwarzanie real time na wyjsciach cyfrowych bez przeliczania,
arkady napisał(a):
Czy można ustawić tak procodera aby uzyskać materiał bez przeplotu, ewentualnie jak ustawić ediusa aby uzyskać taki materiał?

mozna, wystarczy ustawic w opcjach nointerlace, proponuje jednak wczesniej dokladnie poczytac o przeplocie zeby pozniej ogladajac material na tv sie nie rozczarowac :)


niedziela, 8 stycznia 2006, 01:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 października 2005, 10:44
Posty: 14
Post 
Aktualnie pracuję na laptopie PIV 2GHz ponad 700MB RAM`u i nie wiem czy wcześniej renderować, czy od razu exportować procoderem (potrzebne mi pliki do autoringu). Niestety jest to wbudowany procoder do ediusa (express), a nie procoder 2.0. Czy ten wbudowany na opcję nointerlace? Niestety aktualnie nie mogę zobaczyć, ponieważ trwa kodowanie.
Jeśli chodzi o słabsze kompy to próbowałem exportować materiał bezpośrednio do vob i po wypaleniu płytki okazało się, że nieźle przycina.
To efekt wolnego kompa? Czy czegoś innego? Próba dokonana była na PIII 733MHz

Przy okazji warto dokupić nowego procodera?

Jeśli chodzi o przeplot to świadomie chcę się go pozbyć ponieważ materiał będzie ogłądany w 99% na kompach (jest to materiał ze szkolenia).


niedziela, 8 stycznia 2006, 01:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 października 2005, 10:44
Posty: 14
Post 
Panowie

Jeszcze w kwesti usunięcia przeplotu (rbobię to świadomie) - czy w ProCoder Express - tez w zestawie z Ediusem można ustawić tak aby nie było przeplotu?

Widzę tylko opcję upper/lower.

Czy usunięcia należy dokonać już z poziomu Ediusa, np. stosując filtr antiflicker? Jak się pozbyć przeplotu. Doradzicie coś?


niedziela, 8 stycznia 2006, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
co do glownego pytania, "czy renderowac" to zrobilo sie male nieporozumienie, jesli ma to byc dvd to musi byc skompresowane do mpeg czy to procoderem (lepsza metoda) czy pozniej w sofcie do authoringu

ja bym mimo wszystko nie usuwal przeplotu. soft do ogladania dvd na kompie jesli dobrze kojarze ma mozliwosc wyswietlania filmu bez przeplotu

jesli jednak jestes zdecydowany na jego usuniecie to mozna to zrobic w expresie
nie wybierasz dvd bo tam jest przeplot na sztywno ustawiony tylko wybierasz generic target -> mpeg i pozniej ustawiasz parametry jak dla dvd oprocz przeplotu, gdzie w ustawieniach kolejnosci polobrazow masz mozliwosc ustawienia non interlace


niedziela, 8 stycznia 2006, 18:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 października 2005, 10:44
Posty: 14
Post 
Dzięki za informacje. Dokonałem kompresji do mpeg z przeplotem (standardowe ustawienia dla dvd) i oglądając teraz taki plik np. w wmp obraz jest oki - czyżby wmp domyślnie przeplot usuwał? Chyba raczej nie, ponieważ przed konwersją - czysty zgrany z kamerki materiał posiadał przeplot i był widoczny w wmp.

Czy teraz w programie do authoringu: ulead dvd workshop wyłączyć filtr antiflicker? Domyślnie jest włączony.

Jakie są różnice pomiędze procoderem express a procoderem pro 2.0 (oprócz ceny oczywiście)? Ten pierwszy jest wraz z ediusem, a drugiego trzeba dokupić.


niedziela, 8 stycznia 2006, 21:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
Cytuj:
czyżby wmp domyślnie przeplot usuwał? Chyba raczej nie, ponieważ przed konwersją - czysty zgrany z kamerki materiał posiadał przeplot i był widoczny w wmp.

jednak tak. wszystko zalezy od ustawień. ja na przykład mam właśnie włączone usuwanie z materiału mpeg, natomiast wyłączone w przypadku materiału dv. używam media player classic. z resztą to chyba są ustawienia directa, prawda?

pozdro

_________________
Obrazek


niedziela, 8 stycznia 2006, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
informacje nt roznic obu softow powinienes znalezc na stronie producenta


poniedziałek, 9 stycznia 2006, 11:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL