Teraz jest wtorek, 10 grudnia 2019, 06:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Video filtry w sposób narastajacy 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2003, 20:50
Posty: 18
Post Video filtry w sposób narastajacy
Witam,

czy w Ediusie można i jak wykorzystać efekty filtrów w spób narastający i malejący w czasie, tzn w wybranym pliku wybrać filtr i parametry do których ma ten filtr dojść na osi czasu, np filtr blur od wartości 1 do 30 w ciągu 30sek.

pzdr
Maciej


czwartek, 5 stycznia 2006, 20:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post da sie
Wiec w Premiere Pro uzywajac okna Effects Controlls i klatek kluczowych (keyframes)

a w Ediusie ...
hmm nie pamietam ... :) ale 1 co mi przychodzi na mysl to sklonowanie materialu, dodanie efektu blura na gore i sterowanie opacity :)

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


czwartek, 5 stycznia 2006, 20:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2003, 20:50
Posty: 18
Post 
chyba kiepsko to widze w Ediusie, mówisz że Premier to proste?


czwartek, 5 stycznia 2006, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: da sie
grafix napisał(a):
w Ediusie ...
hmm nie pamietam ... :) ale 1 co mi przychodzi na mysl to sklonowanie materialu, dodanie efektu blura na gore i sterowanie opacity :)
Tylko że to nie to samo, co zmiana wartości tego blura


czwartek, 5 stycznia 2006, 21:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Maciej napisał(a):
chyba kiepsko to widze w Ediusie, mówisz że Premier to proste?


jasne,
zerknij na screena :)
http://www.grafix.dolsat.pl/all/Adobe/premiere/klatki_kluczowe_APPro.jpg

ps: nie mowilem ze w Ediusie jest to wykonalne , lecz ze mi tylko taki sposob przychodzi na mysl ;]

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


czwartek, 5 stycznia 2006, 21:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2003, 20:50
Posty: 18
Post 
Szukam i nic nie znalazlem, moze zwyczajnie to jest nie możliwe.
Czy Edius-maniacy mogliby autorytatywnie stwierdzic jakie sa fakty.

pzdr
Maciej


piątek, 6 stycznia 2006, 10:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Maciej napisał(a):
Szukam i nic nie znalazlem, moze zwyczajnie to jest nie możliwe.
Czy Edius-maniacy mogliby autorytatywnie stwierdzic jakie sa fakty.
Fakty są takie, że edius, nad którym niektórzy tu pieją z zachwytu, nie ma tak podstawowej rzeczy jak klatki kluczowe


piątek, 6 stycznia 2006, 16:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ALE PIE****CIE GŁUPOTY !!!

2 sposoby ...

1) Blend filters
2) 2 scieżki identyczne - jedna nad drugą - na tą górną nakładasz filtry i regulujesz jej opacity/transparency/przezroczystość czy jak tam zwykłeś sobie to nazywać ...

Damian : z tego co pamiętam to pisałeś chyba, że niezbyt się Ediusem zajmujesz ... ;P

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


sobota, 7 stycznia 2006, 13:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
jeesoo napisał(a):
2 sposoby ...

1) Blend filters
2) 2 scieżki identyczne - jedna nad drugą - na tą górną nakładasz filtry i regulujesz jej opacity/transparency/przezroczystość czy jak tam zwykłeś sobie to nazywać ...
Świetne rozwiązanie, najlepiej "efekty" tej metody widać przy mocnym blurze tylko w pionie lub poziomie, przy filtrach typu distort...
Cytuj:
Damian : z tego co pamiętam to pisałeś chyba, że niezbyt się Ediusem zajmujesz ... ;P
Ściągnąłem sobie ostatnio triala właśnie ediusa i vegasa, żeby sprawdzić czego są one warte


sobota, 7 stycznia 2006, 15:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3290
Post 
jeesoo napisał(a):
ALE PIE****CIE GŁUPOTY !!!

2 sposoby ...

1) Blend filters
2) 2 scieżki identyczne - jedna nad drugą - na tą górną nakładasz filtry i regulujesz jej opacity/transparency/przezroczystość czy jak tam zwykłeś sobie to nazywać ...

z całym szacunkiem, ale to badziewiaste rozwiązanie. może i działa np. z filtrem czarno-białym, ale jak napisał damian z distortionami czy blurem to przecież porażka i nie o to chyba chodzi.

pozdro

_________________
Obrazek


sobota, 7 stycznia 2006, 17:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 4 lipca 2005, 12:46
Posty: 102
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
jeesoo napisał(a):
ALE PIE****CIE GŁUPOTY !!!

2 sposoby ...

1) Blend filters
2) 2 scieżki identyczne - jedna nad drugą - na tą górną nakładasz filtry i regulujesz jej opacity/transparency/przezroczystość czy jak tam zwykłeś sobie to nazywać ...



ehh jednak fakty faktami , klatki kluczowe (P Pro) to jedno a opacity to drugie, albo zmieniamy wartosc jakiegos parametru albo udajemy ze to robimy :)

_________________
----------------------------------
time .... relative .....


sobota, 14 stycznia 2006, 20:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2003, 20:50
Posty: 18
Post 
Ten blend filters nie jest taki zly, na poczatek może być ale jeszcze DUŻO jest do zrobienia w Ediusie.


wtorek, 17 stycznia 2006, 10:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam! :D

Otoz pragne rozstrzygnac spor i ostatecznie potwierdzic ze to,
o co pytal sie na samym poczatku p.Maciej

(cyt: Czy w Ediusie można i jak wykorzystać efekty filtrów w spób
narastający i malejący w czasie...)


w wersji 3.x nie ma miejsca!!!

Zgadzam sie, mozna to ale zaznaczam posrednio, uzyskac poprzez
bled filters lub zabawy z warstwami, jednak to nie to co zmiana
parametru "nacisku" efektu BLUR (lub innego).

To jest powazne niedociagniecie i brakuje Mi tego osobiscie.
Tutaj chociazby AP jest gora!!!.

Jednakze z pewnych zrodel wiem ze w wersji 4.x ma byc to rozwiazane.
Poprawione takze maja byc funkcji odpowiedzialne za Alpha Chanel
(bo to tez obecnie nie wyglada najlepiej) oraz dodane narzedzia do typowej
kompozycji. Moze dopiero wtedy mozna bedzie sprobowac
stanac w szranki chociazby z Adobem Premiere.

Jednakze mimo tych brakow uwazam ze na Ediusie pracuje
mi sie o wiele wygodniej i stabilniej niz na AdobePremiere na ktorym
pracowalem prawie 10 lat.

Acha i wezcie jedno pod uwage!

Porownywanie tak naprawde AP do Ediusa chyba nie ma wiekszego sensu
bo AP swe pierwsze wersje pokazal juz (chyba) ponad 15 lat temu a Edius dopiero
raczkuje. Wiec i tak trzeba chylic glowe ze w tak krotkim czasie zrobili tak
dobre narzedzie.


Pozdrawiam
Krzych Wizzard


sobota, 28 stycznia 2006, 14:46
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL