Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 01:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ustawienia ProCodera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ustawienia ProCodera
Witam! Czy ktoś mógłby mi podać optymalne ustawienia do procodera?? Zależy mi głównie na tym aby na DVD mieściło się około 1,5 h materiału (dotąd robiłem 1h = 1 DVD) jaki bitrate video jaki dźwięk, vbr czy cbr, 1 pas czy 2 pass itd.?? najlepiej to jakies screeny :) Bardzo bym prosił!! Pozdrawiam!!


środa, 26 kwietnia 2006, 23:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
CBR 6000 lub VBR 1500 , 6000 , 8000
Dźwięk mpg 192kb/s
Przy takich ustawieniach wychodzi 1,5 bardzo dobrej jakości obrazu i dźwięku.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 07:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wielkie dzieki jestem wdzięczny a co z pozostałymi parametrami w ogóle ich nie tykac?? Czy 2 pass bedzie lepszy niż 1 pass?? Czy może to by powiązane z VBR lub CBR ?? Nie raz jak sobie doświadczalnie zmieniałem ustawienia to wyskakiwało coś takiego z błędnymi ustawieniami vbr 2pass czy coś podobnego.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 09:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Możesz zrobic 2 pass ale wtedy kodowanie dłużej trwa a ja nie zauważyłem żadnej różnicy w jakości.
Pozostałe parametry możesz pozostawic bez zmian.


czwartek, 27 kwietnia 2006, 09:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
OKA dzięki będę próbował w domu po pracy i dla testu sobie skompresuje nieduży pliczek!


czwartek, 27 kwietnia 2006, 09:57
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 24 maja 2006, 07:42
Posty: 84
Lokalizacja: podkarpackie
Post 
To jeszcze ja się dorzucę do postu żeby nowego nie pisać. Jakie parametry w Procoderze ustawić dla filmu 2 h. Jakie bitrate itd...

_________________
NV GS400 + DODATKI
Nikon D40, SONY F-717


piątek, 21 lipca 2006, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Bitrate 4500. Ale odradzam bo przy tym bitrate strasznie leci jakość. Dla mnie 1.5 h to max na DVD.

Pozdrawiam


piątek, 21 lipca 2006, 09:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
na bitrate 5000 wygląda super z cinema crafta i mieści się 1,5h na dvd

pozdrawiam


piątek, 21 lipca 2006, 13:15
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 listopada 2004, 18:21
Posty: 48
Post 
Przychylam się dla obrazu 5000 ewentualnie 6000 constans bitrate, wogóle najlepiej sobie wybrac jakieś bitrate i tego nie zmieniac można uniknąc utrudnien potem gdy okaże sie że trzeba w przyszłości edytowac płyty DVD a każda z nich była zrobiona w kosmicznie różnych parametrach kodowania, wielkości klatki obrazu, także mam tu na myśli sposób kodowania dzwięku, po co sobie utrudniać życie..

_________________
Videowaldi..


piątek, 21 lipca 2006, 17:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Waldi.. napisał(a):
Przychylam się dla obrazu 5000 ewentualnie 6000 constans bitrate


Pytanie dotyczyło 2h na jedną płytkę. O ile w 5000 zmieścisz 1,5 h to zostanie niewiele miejsca na menu, tak 6000 to max 1h 35 min.
A i tak utrzymuje opinię że wszystko poniżej 6000 to już kicha.
:wink:

Pozdrawiam


piątek, 21 lipca 2006, 18:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 24 maja 2006, 07:42
Posty: 84
Lokalizacja: podkarpackie
Post 
Czyli już tak ostatecznie bo się pogubiłem:
jaki bitrate dla filmu 1 godz 30 min
jaki bitrate dla filmu 2 godz
ale tak żeby zostało trochę miejsca na menu

_________________
NV GS400 + DODATKI
Nikon D40, SONY F-717


piątek, 21 lipca 2006, 18:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Przy CBR:
1h= 6000
2h= 4500-5000 (odradzam, ale przetestuj sam)


Pozdrawiam


piątek, 21 lipca 2006, 18:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Musisz wiedzieć że Procoder ma kalkulator bitrate, który pomaga za ciebie ustawic odpowiedni parametr kompresji, mówiąc krótko, bitrate jest ustwiany odpowiednio do pojemności użytego nośnika np. płyta DvD.

Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lip 21, 2006 9:05 pm ]
Dredas napisał(a):
Przy CBR:
1h= 6000
2h= 4500-5000 (odradzam, ale przetestuj sam)


Pozdrawiam



CBR to stała wartość kompresji, przekonajcie mnie że jest lepsza od VBR. Zawsze robie VBR i jest Ok. Czy CBR to nie jest przypadkiem marnowaniem miejsca na płycie?

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


piątek, 21 lipca 2006, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
pawelvideo napisał(a):
Musisz wiedzieć że Procoder ma kalkulator bitrate, który pomaga za ciebie ustawic odpowiedni parametr kompresji, mówiąc krótko, bitrate jest ustwiany odpowiednio do pojemności użytego nośnika np. płyta DvD.

Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lip 21, 2006 9:05 pm ]
Dredas napisał(a):
Przy CBR:
1h= 6000
2h= 4500-5000 (odradzam, ale przetestuj sam)


Pozdrawiam



CBR to stała wartość kompresji, przekonajcie mnie że jest lepsza od VBR. Zawsze robie VBR i jest Ok. Czy CBR to nie jest przypadkiem marnowaniem miejsca na płycie?


Przekonywać Cię nie będę ale trzeba wziąć pod uwagę jak dany program radzi sobie z VBR, bo jakby nie patrzeć jest to bardziej "inteligentna" metoda kompresji. Konwertowałem VBR co prawda nie w procoderze ale miałem miejsca gdzie ewidentnie program dawał ciała. Od kiedy robię CBR nie martwie się tym, że gdzieś coś się posypie. Pozatym ile tego miejsca zaoszczędzisz?

pozdrawiam gorąco


piątek, 21 lipca 2006, 21:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post 
ja eksportuje vbr i dwie godziny filmu
jezeli materiał z kamerki jest kiepski to nawet nie uzyskasz super obrazu dla 1 godziny materiału na dvd
u mnie jest obraz na dvd lepszy niz z kasetki w kamerce
pozdr


piątek, 21 lipca 2006, 22:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL