Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 03:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Niekompatybilny sprzet z Ediusem 3 ,4 trial - BEIKS, SPALA! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Niekompatybilny sprzet z Ediusem 3 ,4 trial - BEIKS, SPALA!
Witam!
Odrazu na wstepie przepraszam za dluga lekture ale inaczej nie moge.

Chcialbym poinformowac wszystkich ze ostatnimi czasy mialem okazje bardzo
doglebnie testowac sprzet z Ediusem. Wyniklo to z tego ze po zmianie plyty glownej
zaczalem miec ostre problemy z programem Edius i nie moglem sobie z nimi wogole
poradzic. Ani dystrybutor BEIKS ani BSMULTIMEDIA nie byli w stanie nic poradzic.

Jedyne konstruktywne porady udzielila mi pomoc technicza CANOPUSA z Anglii.
Przykro to mowic - bez urazy panowie dystrybutorzy...Troche wiecej zainteresowania
a nie tylko handelek i zyski. Musicie wiedziec co sprzedajecie a nie wzruszac ramionami.

Ale to najmniej tu akurat istotne.

Mialem plyte glowna Gigabyte P4 8IP775 na chipsecie 865. Wszytko smigalo idealnie.
Zadnych klopotow z karta. Wszystkie materialy poprzez Edius DVX zgrywaly sie dobrze
poprzez dodatkowy kontroler PCI materialy SD oraz HD bez zadnych klopotow.

zestaw byl: Karta graficzna AGP8 ATI 9600pro 2gb pamieci, SB LIVE PLATINUM.

Jednak chcac zastosowac lepszy procek, pamieci oraz lepsza grafike zdecydowalem sie
zmienic na wyzszy model.

Pierwszy zakup - GIGABYTE 8I945P PRO, pamieci GEIL DDR2 Ultra 1GBx2, ATI 1600XT, SB LIVE bez zmian.
Odpalam Edka 3 i okazuje sie ze nagle mam klopot ze grywaniem z wbudowanego
kontrolera FIREWIRE (California Acces) material SD i HD. Material wchodzi bardzo wolno
duze opoznienie pomiedzy tym co widze w kamerze a tym co wchodzi na preview Edka.
Dodatkowo zgrywac nie mozna bo szaleja kostki na ekranie w szczegolnosci podczas ruchu
w kadrze. KASZANKA - nic z tym nie moge zrobic. Dodatkowo program tnie klipc co 1
ramke.
Nie pomaga wylaczenia wszystkich opcji dzielenia klipow. Testuje dodatkowy kontroler na PCI - TO SAMO.
Okazuje sie ze ma to miejsce tylko podczas zgrywania w Ediusie. Jak wiecie Edius 3 ma
mozliwosc zgrywania poprzez zewnetrzna aplikacjie MPEG CAPTURE.
Jesli nie uzywam Ediusa w tle, MPEG Capture zgrywa pieknie bez zajakniecia, jesli tylko
odpale Ediusa, robi sie szaleństwo.

Dodatkow drugi ogromny problem. Podczas pracy na projekcie jesli tylko chce odpalic
z zewnetrznego playera cokolwiek czy MP3, Wav, Avi itp. w odtwarzanym dzwieku sa trzaski.
Zaladujcie sobie przy takiej konfiguracji no. mp3 do ediusa potem odpalcie
poprzez funkcje OPEN. Odpali sie media player i co slychac? trzaski w dzwieku.
To co leci poprzez Ediusa DVX - OK! Z Media playera, winampa, jakikolwiek odtwarzacz-
TRZASKI JAK CHOLERA. Nie dosc ze je slychac, to jesli podczas pracy na Ediusie odpale
Cool'a Pro i chce nagrac jakis dziwek - trzaskisie nagrywaja!!! ZGROZA!

Niestety oba problemy sa dla mnie nie do przejscia. Bez nich mam straszne klopoty.
Pozyczylem inna karte montazowa - ten sam typ od kumpla - ZADNEJ ZMIANY.
Zmienilem grafike - ZADNEJ ZMIANY.
Zmienilem w koncu plyte glowna - na model z chipsetem 955x - ZADNEJ ZMIANY.
Przeinstalowalem calego kompa - ZADNEJ ZMIANY.

Do cholery - bo inaczej juz nie mozna powiedziec - CO JEST GRANE!


Dopiero jak zmienilem karte muzyczna z SBLIVE Platinum na inna niz SB czyli odpalilem
muzyke na plycie - nic innego akurat nie mialem - problem z trzeszczacym
dziwkiem znikl.
Oczywiscie musialem wogole wyjac karte z kompa i odinstalowac caly soft po niej.
Samo odpalenie karty wbudowanej przy zostawionej SB nic nie dawalo.

Jestem sklonny stwierdzic ze na plytach z chipsetem 945 i 955, karty SOUNDBLASTER LIVE!
Platinum (z livedrive), Live 5.1 oraz Value - zawsze wprowadzaja trzeszczenie.
Nie sa KOMPATYBILNE i basta. Zadne sterownikim zadne ustawienia w biosie - nic nie
pomoglo.

Tylko nadal mam problem ze zgrywaniem z zewnetrznego kontrolera. Zawsze kwadraty,
dzielenie co 1 ramke, generalnie zero zrzutu. Mam kamere JVC GY HG100 i nie daje
wogole rady nic zrzucic.
Dla pociechy - tylko przez FIREWIRE DVX-a zrzut OK no ale nie dam rady przez niego HDV.
tylko SD.

Panowie dystrybutorzy!!! Wezcie sie do roboty i zrobicie jakies miarodajne testy.
Ja niestety ale sie poddalem. Macie wieksze mozliwosci i dluzsze rece.
Jesli to co napisalem sie sprawdzi to trzeba cos zadzialac i zglosic do Canopusa.

Reasumujac: Na plycie GIGABYTE 8I945P PRO - dziek z SBLIVE Platinum trzeszczy,
przechwyt z kontrolera z plyty w HD do bani.
Na plycie ASUS P5WD2 to samo. Mimo ze to plyty kompatybilne z programami to nie
kompatybilne z hardwarem. Co z tego ze zalecane!

Pytanie na koniec apropos o HD. Czy to moja kamera zla czy nie kompatybilny sprzet.
Raczej nie sadze ze kamera skoro pod innym softem na tym samym kompie jest OK

Czekam na odpowiedz bo powoli mnie krew juz zalewa z bezsilnosci.
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 27 lipca 2006, 14:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Czy możesz precyzyjnie opisać jak instalujesz oprogramowanie do karty dźwiękowej? To może być klucz do rozwiązania tego problemu.
Np; wkładam kartę do slotu> system rozpoznaje nowy sprzęt i uruchamia kreator dodawania, prosząc o płytę ze sterownikami > wkładam płytę naciskam dalej itd.

Pozdrawiam


czwartek, 27 lipca 2006, 17:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Oczywiscie.

Jak pisales. Wkladam karte do slotu. System startuje, wykrywa soft ale anuluje dodawanie
oprogramowania standardowego widny XP. Odpalam sterowniki, instaluje. Po monicie
o restet odpalam ponownie.
Wszystko smiga do momentu odpalenia Ediusa.
Jest Edius - trzaski, niema Ediusa (nie pracuje w tle) nie ma trzaskow.
Na sofcie standardowym tez trzeszczy, Na innej karcie SB Live Value tez, na SB5.1 tez.
Poszlo dopiero na muzyce z plyty glownej.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 27 lipca 2006, 17:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Czyli jak system poprosi o płytę z softem to anulujesz, następnie wkładasz płytę z softem. Jak płyta się zbootuje wybierasz zainstaluj oprogramowanie. To dla Creative jest poprawny sposób zainstalowania sterownika i softu. Kidyś mój Edius pracował z tą kartą muzyczna na Gigabyte z chipsetem 865 i wszystko było dobrze.

Pozdrawiam
Może choć raz postąpiłeś inaczej i w rejestrze zostały stare wpisy, które należało by usunąc i ponownie zainstalować soft. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.


czwartek, 27 lipca 2006, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Miałem podobny problem przy karcie Edius NX na płycie TYANA i muzyce Sound Blaster Live 5.1. Kamera Z1 SONY. Problem zlikwidowałem rezygnując z Sound Blastera.
Na dźwiekówce z płyty głównej (AC97) wszystko biega bez zająknięcia.
--------------------------------------------
2 x Xeon 3GHz / 4GB RAM / TYAN / ATI X1900XT /NX for HDV / SCSI 36 / SCSI 2 x 146


czwartek, 27 lipca 2006, 17:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam

Co do trzaskow to juz sie ich pozbylem wywalajac SB. Juz o tym pisalem.
Poprzednik tez mial taki problem szkoda tylko ze nie dowiedzialem sie o tym
2 m-ce wczesniej, zaoszczedzilbym sobie nerwow.

No dobrze, ale co ze zgrywaniem SD i HDV z kontrolera?
Skad sie biora te kwadraty i dlaczego na dwoch plytach to nie idzie?
Gigabyte i ASUS.
Ci co maja np. EDIUSA NX gdzie kontoler jest na plycie karty montazowej
pewnie nie maja problemu, no ale co jesli nie mamy NX-a?

Sadze ze to moze byc wida nowych chipsetow. 945,955.

Prosze o porad ciag dalszy.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 27 lipca 2006, 18:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Jest mało prawdopodobne, że winny jest Edius.

[ Dodano: Czw Lip 27, 2006 7:35 pm ]
Miałem przed laty podobny problem z Ediusem 2. Materiał zgrywał dobrze, natomiast podczas edycji w oknie podglądu pojawiały się setki różnokolorowych kwadracików, pikseloza i podobne. Nie mogłem sobie z tym poradzić. Przez tydzień wyczyniałem różne cuda, dopiero formatowanie dysku rozwiązało problem. Dzisiaj z perspektywy czasu myślę, że przyczyną mogło być to że na dysku, na którym zainstalowana była pełna wersja Ediusa, zainstalowałem też nowszy trial. Myślę, że ten trial ugodził pełną wersję. Teraz triale instaluję na zupełnie innym dysku.

Pozdrawiam


czwartek, 27 lipca 2006, 18:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Wiec jesli nie edius to co? Jakies propozycje?

Prosze przeczytac uwaznie jeszcze raz moj wywod.
Pisalem ze jesli przechwytuje z poziomu MPEG Capture bez uruchamianie Ediusa
wszystko jest OK, jesli juz mam go uruchomionego i ten sam MPEG Capture
odpalam do przechwytywania wszystko sie chrzani.

Dla mnie to wina Ediusa bez dyskusyjna.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

[ Dodano: Czw Lip 27, 2006 7:09 pm ]
Apropos wersji TRIAL.

Panie Jacku - prosze wykazac sie dobra analiza tego co napisalem
na temat moich problemow. Mam wrazenie ze nie rozumie pan co ja pisze.
Pisalem ze ten problem zaczal sie juz w wersji 3.61 jeszcze zanim mialem zainstalowanego
jakiegokolwiek triala. Instalacja triala byla po to aby zobaczyc czy w najnowszej wersji
problem tez wystepuje. I sie nie mylilem.

Caly "kwas" zaczal sie po wymianie plyty z chipsetem z 865 na 945 a potem 955
jak do tej pory na dwoch ostatnich caly czas to wystepuje. Na 865 jest wszystko OK.

Skoro tylko w Ediusie ten problem wystepuje a po za nim nie no to co panskim zdaniem
ma usterke?

Jaki ma pan chipset plyty i plyte jesli mozna wiedziec?

Prosze mi wiezyc, ja tez robilem rozne cuda i nic nie umiem na to poradzic. Nawet karta
jak i kontroler pracuja na niezaleznych, nie zaklocanych przez inne urzadzenia przerwaniach i tez to nie pomaga.

Staje na rzesach ale to tez nic nie pomaga. Tego typu opiski ze cos tam moglo sie pomieszac
nalezy wsadzic do kosza.

Moze jakies bardziej konstruktywne podpowiedzi - naprawde. Ja juz mam dosc.

Pozdrawiam
Krzych Wizzard

p.s. moze ktos ma np. Ediusa DVX w konfiguracji na plyte z chipsetem 945 lub 955.
Czy komus ta komfiguracja dziala? Prosze o kontakt?

_________________
iSLATE - http://www.islate


czwartek, 27 lipca 2006, 18:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
MKPROFILM napisał(a):
Co do trzaskow to juz sie ich pozbylem wywalajac SB. Juz o tym pisalem.


Tak zapytam tylko dla pewnosci. Jak miales wpiete SB to karta na plycie byla wylaczona w BIOSie ?

_________________
http://www.art-fx.eu


czwartek, 27 lipca 2006, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Nie wiem jak jeszcze mogę pomóc. Skoro na intelu 865 idzie dobrze, to może spróbować na płycie z 865, która obsługuje procesory z serii D łącznie z EE. Niestety Edius 4 trial na mojej płycie z chipsetem 865 i procesorze 3 GHz HT nie rokuje nadzieii. Natomiast jest taka płyta Asrocka, na 865, która obsługuje dwurdzeniawe procesory, nieoficjalnie nawet 1066. Sam tego nie sprawdzałem, ale w necie krążą takie wieści. Szkoda zrezygnować z Ediusa, bo w tym sofcie klip wynikowy jest lepszej jakości jak wsadowy. Zresztą ktoś na tym forum też przed kilkoma dniami o tym napisał.

Pozdrawiam


czwartek, 27 lipca 2006, 22:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 października 2005, 11:43
Posty: 43
Post 
Ta płyta to P5 P800 SE Asusa.
Link do Komputronika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23738


czwartek, 27 lipca 2006, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Myślałem o tej
http://www.asrock.com/product/775i65PE.htm
Proszę zobaczyć jakie procesory obsługuje!!! A jaka cena???


czwartek, 27 lipca 2006, 23:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

Na pytanie czy kiedy SB bylo wpiete w Biosie byla wylaczana karta wbudowana.
Odpowiedz brzmi TAK. Zreszta obie metody byly testowane.

Apropos plyt 865. No panowie fajnie ale ja kupilem takie plyty jakie zaleca
do Ediusa firma Canopus. Przynajmniej takie do kart seri NX. Obie sa na
liscie referencyjnej. Wiec nie rozumiem.

Zreszta, nie po to ulepszam kompa aby znowu sie cofac.

Kurcze, albo to totalny zbieg okolicznosci ze co nowego zaunstaluje to jest padniete :wink:
albo jakis konkretny "BUG" nam wychodzi. Oby to drugie.

Pozdr.
Krzych Wizzard

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 28 lipca 2006, 00:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Faktycznie problem istnieje. Sprawdziłem wczoraj na konfiguracji:

płyta ASUS P5WD2 Premium, Pentium D 950, ATI X1600XT gigabyte'a, 2 GB DDR2 Patriot, HD 74 GB WD Raptor, 2 x HD 500GB Seagate (RAID stripe), Edius DVX z programem Edius 3.61 pro w 3.62 upgrade + Hotfix. Karta muzyczna wbudowana w płytę główną - Realtek.

Po podłączeniu kamery SONY Z1 kablem firewire do karty EDIUS DVX sygnał SD wgrywa sie i obrabia bez najmniejszego problemu ( do tego służy ta karta ! )
Po podłączeniu kabla do kontrolera na płycie głównej i "odpaleniu" MPEG Capture" sygnał HDV także wgrywa się bezproblemowo. Przy próbie wgrania HDV tym samym programem w Ediusie - klapa ! Występują kolorowe (zielone) artefakty i "pikseloza".

Zrobiłem eksperyment:
zamiast DVX zainstalowalem kartę Ediusa NXa na PCI-Expresie.
Szybka instalacja sterowników i .... wszystko działa bezproblemowo.
Zresztą tego sie spodziewałem bo to karta przeznaczona do obróbki sygnału HDV, a DVX nie.
Kolejna próba: Wyjmuję z komputera NXa i montuję w kieszeni dysk z postawionym ( z Ghosta ) czystym windowsem i Ediusem 3.61. Podpinam kamerkę i przechwytuję materiał HDV za pomocą MPEG capture. Wszystko jest OK.

Z powodu braku czasu inne testy wykonam w ciągu najbliższych kilku dni i oczywiście się podzielę ich wynikami. Muszę tylko z firmy przynieść kontroler firewire firmy ADAPTEC (AFW-4300A ) i zobaczymy wtedy, czy nie jest to problem kontrolera na płycie głównej. Miałem juz kiedyś przypadek, że na kontrolerze z płyty były problemy, a po zmiane na Adapteca było OK. Sprawdzę także, czy po wyjęciu karty DVX przechwyt z poziomu Ediusa do HDV będzie działał poprawnie na tej konfiguracji.
Jest Pan pierwszym klientem sygnalizującym taki problem. Zapewne wynika to z faktu, że osoby które nabyły kartę DVX w większości obrabiają sygnał SD a nie HDV, natomiast inni mający do czynienia z HDV używają kart NX.

PS.
będą mógł odpisać na posty dopiero w poniedziałek.


piątek, 28 lipca 2006, 07:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
cyt: Kolejna próba: Wyjmuję z komputera NXa i montuję w kieszeni dysk z postawionym ( z Ghosta ) czystym windowsem i Ediusem 3.61. Podpinam kamerkę i przechwytuję materiał HDV za pomocą MPEG capture. Wszystko jest OK.

Rozumiem ze "Podpinam kamerke i przechwytuje HDV za Pomoca capture" ale bez
uruchamiania Ediusa...pewnie tak? Czy rozumiec ze Edius DVX jest w srodku czy nie?

Faktycznie, mozna sprawdzic czy po wyjeciu DVX-a z poziomu Ediuse bedzie przechwyt
HDV mozliwy bez zadnych artefaktow. Hmm...ciekawa sprawa.

Powiem tylko tyle ze wiem iz DVX nadaje sie tylko do SD, jednakze ja narazie robie
tak, ze przechwytuje material w HD a potem go konwertuje do SD. Jednak do tego
musze najpierw przechwycic sygnal co jak widac - nie udaje mi sie do ptej pory z
poziomu Ediusa.

Pozdrawiam i czekam na odp. w szczegolnosci od p.Spaly.
Krzych Wizzard


p.s. i to mi sie podoba ze w koncu ktos kompetentny wzial sie za rozwiazanie problemu.

[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 10:44 pm ]
Witam! :D

Apropos mojego problemu z przechwytywaniem sygnalu HDV przez
kontroler FireWire (wbudowany) inny niz na DVX.

Otoz po sugestii p.Spaly ktory notabene mial to sprawdzic ale
chyba jeszcze jest na urlopie albo najwyrazniej zapomnial :wink:
ze jest to wina wlasnie karty DVX, stanowczo i ostatecznie moge
stwierdzic ze problem zostal rozwiazany.

Generalnie dla uzytkownikow karty EDIUS DVX:

- JESLI CHCEMY ZGRYWAC SYGNAL HDV Z KONTROLERA FIREWIRE DODATKOWEGO
A W SYSTEMIE AKTYWNA JEST KARTA DVX - NIE BEDZIE TO MOZLIWE.
ROZWIAZANIE JEST TAKIE ZE ZANIM URUCHOMIMY EDIUSA TRZEBA "WYLACZYC"
W MENADZERZE URZADZEN DVX-a. NIE TRZEBA WYCIAGAC KARTY, WYSTARCZY WYLACZYC
A NIE ODINSTALOWYWAC!!!

PO DOKONANIU ZRZUTU, MOZNA PONOWNIE UAKTYWNIC DVX I POWROCIC DO PRACY.

Dziwna to sprawa ale najwazniejsze ze zostala w koncu po dwoch miesiacach
rozwiazana (tyle mi zajelo).

Pozdrawiam
Krzych Wizzard


p.s. trzeba sie juz chyba przymierzac do przesiadki na EDIUSA NX z
rozszerzeniem do HDV. :?

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 28 lipca 2006, 10:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL