Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 05:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 EDIUS 4 nie działa na Athlonie???? !!!!!!!!!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post EDIUS 4 nie działa na Athlonie???? !!!!!!!!!!
Już miałem kupić Edius 4 z kartą ale gość w Beiksie powiedział mi że ten program przystosowany jest tylko pod procesory Intela!
To prawda??
Mam Athlona 3,5 Ghz więc w tej sytuacji czekałaby mnie kosztowna wymiana płyty i procesora.
Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o info! To dla mnie pilna sprawa.

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


piątek, 12 stycznia 2007, 21:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 10:15
Posty: 51
Lokalizacja: podlaskie
Post 
u mnie na amd 1700+ działa normalnie.o ile mi wiadomo to adobe wymaga nowych procków.


piątek, 12 stycznia 2007, 22:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Takie gadki, że ten program nie działa na AMD, albo że ten soft wymaga intela można dzisiaj między bajki włożyć. Takie bzdury wciskają chyba tylko ci, którzy wykupili akcje intela.
Dzisiejsze programy, a także systemy operacyjne są pisane wg. schematu: x86 (32 bitowe) lub nowsze 64 bitowe. To co decyduje o wykorzystaniu w pełni danego typu procesora to zastosowanie w kodzie programu instrukcji typu: MMX, EMMX, SSE, SSE2, SSE3, 3DNow, E3DNow i wiele innych. Jeśli dany procesor ich nie obsługuje to musi liczyć dłużej albo w jakiś sposób je emulować. Na dzień dzisiejszy zestaw obsługiwanych instrukcji jednak AMD ma bogatszy. Chociaż najnowsze Core 2 Duo dzięki odpowiedniej architekturze są może wydajniejsze w niektórych obliczeniach. Niedawno miałem okazję takie "cudo" testować i chociaż liczyło to to dość szybko to permanentnie wywalał mi się program do obróbki wideo (nie napiszę jaki bo to oddzielny temat, a niby wszystko pisane pod iNTELA). W innym przypadku nie mogłem uruchomić odtwarzacza WinDVD, bo procesor nie obsługiwał instrukcji 3DNow potrzebnych do dekodowania dźwięku 5.1.
Wybierając platformę (przy porównywalnej cenie) pomiędzy Core2Duo, a A64X2 wybrałem to drugie. Pozostaje jeszcze sprawa odpowiedniej konfiguracji i doboru sprzętu ale to już oddzielny wątek.

Pozdro*


Ostatnio edytowano sobota, 13 stycznia 2007, 17:41 przez Janoo, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 13 stycznia 2007, 03:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Podobnie zaznaczył mi informatyk w lokalnym sklepie komputerowym, że wydaje się wielce mało prawdopodobne by program był w pełni pisany pod Intela - tym bardziej że Athlon 3,5+ (jaki posiadam)ma praktycznie takie same parametry przeliczeniowe... więc oświadczenie Pana z Beiksu wydaję się podejrzane i mocno niepewne.
Zadzwoniłem więc jeszcze raz i gość mi powiedział że może i działa, ale On nie daję gwarancji na stabilność programu pod Athlonem...
Witki opadają...
Panowie poradźcie coś bo to konkretny dylemat.
Czy ktoś z was ma Ediusa na AMD?? ??

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


sobota, 13 stycznia 2007, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Sciagnij demo i sprawdz. Podobnie jest z Avidem. Wsparie techniczne mowi, ze jesli instalujesz na kompie innym od specyfikacji (P4, 1,5 GB Ram, Grafika Nvidia Qadro itd) to on nie dadaja gwarancji stabilnosci.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


sobota, 13 stycznia 2007, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
A czy ktoś ma Avida lub Ediusa na Athlonie? ??? ???

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


sobota, 13 stycznia 2007, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Ja dlugio mialem Avida na Athlonie i chodzil bez wiekszych problemow.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


niedziela, 14 stycznia 2007, 00:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
U mnie Edius 3.5 na Athlonie 64 3200 działa bez zarzutu.Nie występują żadne zawieszenia systemu czy inne problemy.
Nie wiem jak sie sprawuje Edius 4.0 bo go nie posiadam.


niedziela, 14 stycznia 2007, 01:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4863
Lokalizacja: Tczew
Post 
Intel to potężna firma, stać ich na to żeby podpisywać umowy reklamowe z producentami oprogramowania, (nie tylko Canopus, Pinnacle też i wiele innych), a oni podpisując umowy z dystrybutorami, zobowiązują ich do przestrzegania swoich zobowiązań. Dobry ekspedient powinien więc mówić że tylko Intel, mądry klient nie musi jednak w to wierzyć, od tego nawiasem mówiąc są fora, żeby nie dać się reklamie :wink: .

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 14 stycznia 2007, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Też mam takie wrażenie...
Kurcze gniecie mnie ta sprawa... Najwyżej zainstaluję Ediusa na moim Athlonie i zobaczę co dalej. Jak będzie dukał to zmienię procek... 8O :?
nie ma rady na układy :evil:

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


niedziela, 14 stycznia 2007, 21:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Sam procesor to nie wszystko. Przy pracy z tak potężnym narzędziem, jak Edius (jak zresztą z każdym programem do obróbki video) trzeba jeszcze wziąć pod uwagę inne czynniki:
1. ilość ramu, minimum 1GB (lepiej 2GB Dual Chanel)
2. wielkość i położenie pliku wymiany (windows też jest wymagający)
3. ilość dysków fizycznych (oddzielny na system, oddzielny na materiał video)
4. przydziały zasobów systemowych (przerwania, adresy pamięci itd), w tym akurat przypadku najnowsze nforce (570, 590) jak i starsze nforce4 radzą sobie nieźle. A piszę o tym dlatego, że testowany przeze mnie intel potrafił przydzielić sześciu (sic!) urządzeniom jedno przerwanie. Mogło to być powodem niestabilnej pracy programów.

Jak widać jest wiele rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy doborze elementów do kompa. Ale to jak wspomniałem oddzielny temat.


niedziela, 14 stycznia 2007, 22:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Mam Athlon 3.5, 250 GB na twardym , 1GB ram, karta Geforce 1300...
Pracowałem na AP i wszystko szło płynnie. Czy to nie wystarczy na EDIUSA?

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


niedziela, 14 stycznia 2007, 22:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Jeśli na tym sprzęcie AP chodziło płynnie to i Edius powinien śmigać. Każdy program ma swoje "sztuczki i kruczki" na poprawienie wydajności. Myślę, że dołożenie drugiego dysku może bardzo przyspieszyć pracę (było o tym sporo na forum).


niedziela, 14 stycznia 2007, 23:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 22:20
Posty: 157
Post 
Witam! Ja pracuje na ediusie 3,6 procek to:Athlon 64 3000 i nigdy nie mialem problemów :)Pozdrowienia dla zagorzałych fanów INTELA...


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 10:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 17:43
Posty: 14
Post 
Mam Athlona X2 4200+, 1 GB Ram, ATI X1650 i Ediusa 4.13, wszystko chodzi bardzo stabilnie i bez żadnych zastrzeżeń. Miałem również możliwość porównania mojego zestawu z Intelem 6300 Core 2 Duo, 2 GB Ram, ATI X1300 i wydaje mi się, że AMD jednak jest minimalnie szybszy, tzn. mam na myśli czas przetwarzania w Procoderze.


piątek, 2 lutego 2007, 21:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL