Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 05:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 marca 2007, 19:03
Posty: 4
Lokalizacja: Świeradów-Zdrój
Post Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Witam
Jak zrobic plynna zmiane predkosci filmu? Chodzi mi o to aby z 100% zejsc plynnie np. do 50% i nastepnie tak samo plynnie spowrotem na 100%. Time Remap niestety pozostawia laczna dlugosc klipu bez zmian, czyli kosztem zwolnionego tempa reszta przyspiesza.
Pozdrawiam


poniedziałek, 5 marca 2007, 19:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Tutaj masz TUTORIAL Kliknij na 1.Highlights of EDIUS v4 a potem wybierz 1.6 Time Remap


poniedziałek, 5 marca 2007, 21:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post 
Witam serdecznie
Już drążyłem ten temat na http://www.filmowiec.pl. Nikt nie chce otwarcie oznajmić, że takiej czynności nie można wykonać w EDIUSIE.
Panie Bogusławie, z całym szacunkiem dla Pańskiej osoby, kolega jasno opisał jakie zwolnienie chce uzyskać, a w.w tutorial pokazuje, że najpierw film przyspiesza, a później zwalnia. Dla mnie również ten sposób jest nie do wykorzystania. Chciałbym, aby klip rozpoczynał się normalną prędkością, i płynnie zwalniał np. do 50%. Proste?...Tak, ale pewnie w ver.5 lub 6.
Zresztą w każdym programie montażowym brakuje nam "czegoś". Gdyby tak można było do garnka wrzucić EDIUSA, UMSP, ADOBE PREMIER i VEGAS, zamieszać i otrzymać piękny soft montażowy.
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów techniki wideo


wtorek, 6 marca 2007, 09:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 marca 2007, 19:03
Posty: 4
Lokalizacja: Świeradów-Zdrój
Post 
Szkoda ze Edius nie umozliwia takiego efektu. Ale moze jest jakis plugin, albo mozna to zrobic jakos "na piechote"?? Bo pozatym to dla mnie program idealny, przynajmniej jak narazie, bo testuje go dopiero kilka dni.

[ Dodano: Wto Mar 06, 2007 9:22 pm ]
To znow ja. Teraz mam pytanie, jak zrobic plynne przejscie jakiegos efektu na klipie, np. blura. Chodzi mi o to zeby plynnie sie zwiekszala intensywnosc efektu.


wtorek, 6 marca 2007, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
możesz sobie płynnie sterować filtrami za pomocą BLEND FILTER.
Kiedyś zrobiłem do tego TUTORIAL BLEND FILTER , oglądnij, może to Ci pomoże.


środa, 7 marca 2007, 09:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Witam ..odświeżam wątek bo próbuję uzyskac walsnie taki efekt ..mam wersję trial 5.00 ..czy ta wersja umozliwia wykonaie plynnego zwolnienia np do 50% i potem powrotu do realtime ?


niedziela, 21 grudnia 2008, 02:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Płynnie sterować filtrami można też za pomocą ramek kluczowych.
Płynne spowolnienie na piechotę opisałem kiedyś na innym forum. Trzeba pociąc klip na krótkie odcinki i każdemu nadać inną prędkość. http://forum.filmowiec.pl/viewtopic.php?t=4296

Pozdrawiam


niedziela, 21 grudnia 2008, 09:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Zmiana prędkości w Ediusie:
Tutorial - wybierz "Highlights of Edius v4. następnie: 1.6 Time Remap"


niedziela, 21 grudnia 2008, 11:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
..tyle co wtym tutorialu to potrafię zrobić bez niego ....ja potrzebuję uzyskac efekt realtime ? slowmo ? realtime ...czyli defakto długość klipu powinna się zwiększyć, tutorial pokazuje jak zwolnic klip jednak efektem ubocznym tego sposou jest to że któraś częśc będize adekwatnie przyspieszona tak aby skompensować wydłużenie klipu zwolnieniem. A W TYM WĄTKU CAŁY CZAS CHODZI O CO INNEGO.

..oglądaliscie matrixa ? ....o taki efekt chodzi 8)
tutaj jest mnwstwo tego o co chodzi http://www.youtube.com/watch?v=HxcmkvLn1sw najlepiej widać np w 1:00 lub 1:22 ..tam nie ma żadnych przyspieszeń ...tylko spowolnienie akcji i powrót do realtime


niedziela, 21 grudnia 2008, 16:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
A spróbuj przechytrzyć funkcję Time Remap przygotowując nią potrzebny klip jako nową sekwencję.
Utwórz nową sekwencję. Połóż na ścieżce klip, który chcesz przetworzyć, ale z większym zapasem. Użyj funkcji Time Remap i ustaw potrzebne prędkości. Jak już wspomniałeś, jest to funkcja, która nie zmienia czasu trwania klipu, wiec będzie tam obszar w którym prędkość będzie przyspieszona. Tak dopasuj to miejsce, aby nie było Ci potrzebne. Następnie zapisz całą sekwencję do pliku. Edius ją przetworzy a następnie położysz ją do właściwego projektu, obcinając część, w której idzie za szybko. To dwie minuty pracy a efekt może być niezły.

Pozdrawiam


niedziela, 21 grudnia 2008, 19:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Jak się pobawisz funkją timeremap to stwierdzisz ze t oco napisałeś jest niemozliwe do wykonania :(

[edit]
..albo i mozliwe ..juz próbuje ...dam znać jaki był efekt :)


niedziela, 21 grudnia 2008, 21:41
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
W ap 3 zrobisz to bez problemu, prosto i szybko, bez zadnych kombinacji a mysle ze nie z gorsza jakoscia niz w ediusie. Po trzecim podejsciu do edka dalem sobie spokoj.
Pozdrawiam


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 20:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Niestety jest to w ediusie rzecz ktorej nie moge pojąc.jak mozna bylo taki durnowaty timerimap wymyslec i zastosowac.Przeciez to jest chore i nie tak to powinno dzialac.Kolego jak ja potrzebuje zrobic super spowolnienie jakie tylko sobie wymyslilem musze niestety zrobic to w Afterze bo tam ta funkcja jest poprostu bajeczna i wspaniala.To co nam zafundowali tworcy ediusa to jest wielkie G.......o az mnie drazni jak wspmne o tej funkcji a pan Bogus nawet nie potrafi szczerze napisac ze to funkcja jest faktycznie niedopracowana.Cały program swietny ale kilka rzeczy naprawde błachych(bo są rzeczy co pinacle,studio zrobi to lepiej i szybciej)mnie drazni i wkurza.Pozdro.

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


wtorek, 23 grudnia 2008, 00:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Zgadzam sie z toba kowboju, dziwne podejscie do welu prostych spraw powala mnie w ediusie, zeby nie było mozna np. w lezacym na timeline klipie wstawić markera? Albo spruboj zsynchronizowac dzwiek jako sie rozjedzie z obrazem, o co bardzo latwo - nie ma zadnej mozliwosci powrotu do synchro, tylko robota na piechote. Film to nie tylko obraz,ale i dzwiek, a praca z dzwiekim to paranoja! Smartsondu dzialaja ze wszystki programami do montazu tylko z ediusem nie! I tak co wersja to lekki puderek, cos tam podmaluja, zmienia czcionke jak to ktos pisal, i jest nowa wersja, i nadzieja ze wreszcie bedzie lepiej. I moze kiedyś bedzie, tylko pytanie w której wersji i za ile lat?
Podziwiam tych co pracuja na ediusie, trzeba miec zdrowe nerwy i duzo czasu, czage ja niestety nie posiadam.
Pozdrowka i Wesołch Świąt dla wszystkich


wtorek, 23 grudnia 2008, 14:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2008, 09:35
Posty: 14
Post Re: Edius 4 - jak zrobic plynna zmiane predkosci klipu.
Powinieneś założyć wątek pt."Co Bogdanowi nie podoba się w Ediusie"
Ja kilkakrotnie robiłem przymiarki do AP,ale program mi nie odpowiadał i nadal pracuję w Ediusie.I nie rozgłaszam na prawo i lewo jaki to jaki to Adobe jest kiepski.Nic mi się w Edku nie rozjeżdża,a na pewno nie dźwięk z obrazem.
Temat wątku to "Edius 4 - jak zrobić płynną zmianę prędkości klipu".Panjacek odpowiedział na to pytanie.
Pozdrawiam.


wtorek, 23 grudnia 2008, 15:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL