Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 08:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Błędy w obrazie - EDIUS 4.02 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Błędy w obrazie - EDIUS 4.02
Wiatm!
Mam następujący problem: zgrałem materał DV z kamery (taśmy i kamera były sprawne bo Vegas i "inni" radzą sobie z materiałem doskonale), zmontowałem w EDIUS'ie i wszystko by było ok, gdyby nie to że gdy nakładam na klipy jakieś przejścia lub filtry to podczas odtwarzania nie dość że "giną" małe fragmenty obrazu to na dodatek na obrazie pojawiają sie różnorakie śmieci różowego koloru, często są to migające pionowe paski. Nieraz cała klatka znika. Gdy nie ma filtrów - jest ok. Ten sam problem pojawia się gdy renderuje i gdy zapisuje do DV AVI (zarówno MSDV i Canopus DV). W przypadku zapisu do Canopus Looseless jest ok ale to wydłuża czas i pliki są dużo większych rozmiarów.
Mój komputer to:
AMD Sempron 2400+
płyta gł. ASUS A7N8X-X
RAM: 768 MB DDR 333Mhz
grafika: ASUS GeForce 6600 128MB/128bit

EDIUS 3 działał bradzo dobrze ale niestety nie posiadał opcji MultiCam (a na niej mi szczególnie zależy). Co może być przyczyną? Bo raczej chodzi o kodeki... Próbowałem z update'ami 4.1 oraz 4.13 - to samo :/


wtorek, 3 kwietnia 2007, 23:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 29 sierpnia 2006, 22:25
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Witam,
1. to pewnie przez kodeki
2. edius i geforce to wybuchowy duet
Miałem kiedyś podobny problem po zainstalowaniu kodeków, albo
po zainstalowaniu Ediusa 4 (mając zainstalowaną wersję 3) pojawiały się
na ekranie dziwactwa. Po przywróceniu systemu sprzed instalacji kodeków bądź nowego Edka wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

_________________
C2D 4400 / 2GB DUAL DDR2 / ATI X1600XT
GG 1118678
http://www.swr.xt.pl


piątek, 6 lipca 2007, 01:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
No w końcu ktoś odpowiedział :D
Ale problem rozwiązał sie po zmianie kompa (teraz mam GeForce 8600 GT i jest ok).
Dzięki :mrgreen:

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 6 lipca 2007, 10:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL