Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 08:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 PROCODER 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 13 lutego 2007, 15:23
Posty: 31
Post PROCODER
Jak ustawić Procodera aby umozliwił wstawienie na plytę DVD 4,7 - 3 h materiału (zaznaczam ze wiele firm które rejestrują przyjęcia na kamerach tak robią). Proszę o pomoc


piątek, 11 maja 2007, 11:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post 
3 h na jednej DVD to jaka będzie jakość tego materiału ??? 8O

A co do ustawień procodera:

Dajesz import i Twój materiał 3 godzinny, potem jak dasz na zakładkę TARGET i wybierzesz powiedzmy DVD mastering quality musisz wejść ustawienia dodatkowe ADVANCED, tam znajdz "Choose Splitting" i wybierz Split using max. Size. Potem trochę niżej w zakładce "Quality/Size" wybierz rodzaj nosnika (Select target Media -->4,7GB), zaznacz Fill Media if possible i niżej daj sztuk 1.

Powinny Twoje 3 h surowego avi po renderingu mieć nie całe 4,7GB
Pozdro


piątek, 11 maja 2007, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: PROCODER
(zaznaczam ze wiele firm które rejestrują przyjęcia na kamerach tak robią).

Przepraszam... a które firmy tak robią? Chyba nie w Polsce.
Wiem, że można na coś takiego trafić ale... "wiele" to brzmi jak tworzenie jakiegoś mitu.

_________________
pasja i praca


piątek, 11 maja 2007, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
gmg napisał(a):
zaznaczam ze wiele firm które rejestrują przyjęcia na kamerach tak robią

A może po prostu nagrywają na płyty DL?

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


piątek, 11 maja 2007, 19:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
widziałem w tym roku studniówkę 3h zgraną na jedną płytkę 4.7 ... ;/ dramacik ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


sobota, 12 maja 2007, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post Re: PROCODER
romanek11 napisał(a):
(zaznaczam ze wiele firm które rejestrują przyjęcia na kamerach tak robią).

Przepraszam... a które firmy tak robią? Chyba nie w Polsce.
Wiem, że można na coś takiego trafić ale... "wiele" to brzmi jak tworzenie jakiegoś mitu.


Phi znam firme, robiaca wesela tylko przy okazji (bo tak poza tym robia rzeczy bardziej ambitne) ktorra na jedna plytke DVD wsadza 4 godziny.... Pewnie mogliby wiecej ale stacjonarna nagrywarka panasonica wiecej nie chce ;)

Oczywiscie tego nie pochwalam, ale jesli ludzie nadal zycza sobie material na VHSie?


sobota, 12 maja 2007, 13:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
jeesoo napisał(a):
widziałem w tym roku studniówkę 3h zgraną na jedną płytkę 4.7 ... ;/ dramacik ;/


Ale teoretycznie przynajmniej,mając b.dobry materiał i b.dobry koder jest szansa na zmieszczenie w dobrej jakości 3h materiału, w kóncu wytwórnie mieszczą i 4 i więcej godzin ale i materiał z celuloidu jest extra i authoring jest pewnie robiony na profi sofcie...

W warunkach amatorskich to na DVD-R 5 uważam że 2h to absolutne maximum :)

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


sobota, 12 maja 2007, 15:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Nixi napisał(a):
Ale teoretycznie przynajmniej,mając b.dobry materiał i b.dobry koder jest szansa na zmieszczenie w dobrej jakości 3h materiału, w kóncu wytwórnie mieszczą i 4 i więcej godzin ale i materiał z celuloidu jest extra i authoring jest pewnie robiony na profi sofcie...


Zauważ jednak, że :

1. Robią to na płytach DL
2. Bardzo rzadko materiał przekracza 3h
3. Z reguły jest to NTSC a więc mniejsza rozdziałka...
4. Zazwyczaj było to 7pass CCE ... ;/ (nie jestem na bierząco od 2 lat - może coś się zmieniło ;> )

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


sobota, 12 maja 2007, 16:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
jeesoo napisał(a):
Zauważ jednak, że :

1. Robią to na płytach DL
2. Bardzo rzadko materiał przekracza 3h
3. Z reguły jest to NTSC a więc mniejsza rozdziałka...
4. Zazwyczaj było to 7pass CCE ... ;/ (nie jestem na bierząco od 2 lat - może coś się zmieniło ;> )


ad 1. Sa jednak produkcje DVD jednowarstwowych > 3 h i b. dobrej jakości i PAL
ad 2. Fakt -teraz już najczęsciej tak
ad 3. Mniejsza rodziałka, ale 30fps więc bitrate b.podobny
ad 4. Też nie jestem na bieżąco, ale myśle że są programy o wiele lepsze niż CCE, niestety nie dla amatorów ani (pół) profesjonlistów.

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


sobota, 12 maja 2007, 17:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Ad1 . Zależy jak kto patrzy - nie widziałem ani jednej z materiałem 3 godzinnym którego jakość by mnie zadawalała ...

Ad3 . Otóż nie - ponieważ jest to MPEG2 to te 5 klatek różnicy to i tak przede wszystkim klatki P i B ... A więc zapisywane są tam informacje o różnicy pomiedzy nimi (względem I) a nie pełna informacja o całej klatce. Zajmuje to zdecydowanie mniej niż "opisanie dla/przez kodeka" tych pixeli różnicy pomiędzy PAL a NTSC.

Ad4 . Osobiście nie ryzykowałbym takiego stwierdzenia ;>

Pozdrawiam

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


sobota, 12 maja 2007, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post 
Zazwyczaj było to 7pass CCE ... ;/ (nie jestem na bierząco od 2 lat - może coś się zmieniło ;> )

Też nie jestem na bieżąco, ale myśle że są programy o wiele lepsze niż CCE, niestety nie dla amatorów ani (pół) profesjonlistów.

WITAM!
Jak na tych co nie są na bieżąco... to strasznie dużo słów pada...
Jednak produkcje profesjonalne są umieszczane na "nieco" innych płytach z "nieco" zwiększoną pojemnością...
Pamiętajmy o tym, proszę...

Pozdrawiam.

_________________
pasja i praca


wtorek, 22 maja 2007, 20:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
A nawiązując do pytania, to mieściłem 3 h materiału z VHS-u na jednej płytce 4.7 GB. Jakość taka sama jak była na kasecie VHS. Bitrate ustawiałem stałe, chyba około 3700.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


wtorek, 22 maja 2007, 22:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
switkowski1 napisał(a):
Jakość taka sama jak była na kasecie VHS.

...ale DV to nie VHS...
Przy DV zobaczysz róznicę.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


wtorek, 22 maja 2007, 22:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
generalnie zejście poniżej 5Mbps to już bardzo widoczna degradacja jakości z materiału DV :(

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 22 maja 2007, 23:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 09:36
Posty: 211
Lokalizacja: Piła
Post 
Poniżej 5 w CBR...a VBR? Kiedy zaczyna się robić kaszana przy 2pass VBR? AP Pro ma w standarcie 4 mega VBR i 7 Mega CBR...
Co wybrać?

_________________
W chwili obecnej choruję na gardło. To źle się odbija na wenie twórczej.


środa, 23 maja 2007, 08:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL