Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 zawieszki Ediusa 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post zawieszki Ediusa
Oczywiście nie istnieje takie oprogramowanie żeby się nie zawieszało...no ale pytanie do userów- jak ze stabilnością Ediusa DVX ? często Wam się wiesza Edek ?

Mnie statystycznie 2-3 razy dziennie przy ciągłej pracy ok.10 h... co ciekawe (prawie) zawsze na moment przed komunikatem błędu twardziel zaczyna mielić tak że przez kilka sekund nie gaśnie LED HDD...czyżby właśnie podsystem dyskowy był tu winien?

Poprzednio pracowałem na APremiere 6.5 i wieszało się w b.podobnych momentach- te same syndromy- powiedzmy że "krytyczne" żądanie dostępu do HDD i ...zwieszka

Oczywiście przy "ostrożnej" pracy i "bawieniu się" zawieszki prawie nie występują ,ale w miarę rośnie złożoność i wielkość projektu i aplikuje się nieraz po kilka filtrów na klipy (Vitascene itp) a potem te filtry się wielokrotnie edytuje- zawieszki są częstsze...

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


wtorek, 5 czerwca 2007, 16:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 czerwca 2007, 20:21
Posty: 9
Post 
Najprawdopodobniej słaba przepustowość na dysk-jeśli masztaki komunikat. AP6.5 wieszał się znacznie częściej.Napisz jakią maszkonfigurację systemu i kompa.


wtorek, 5 czerwca 2007, 21:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Calkowicie sie nie zgodze z przedmowca.

To ze ci dysk mieli zaraz przed zawisem to oznacza ze wlasnie zwalnia
ci sie pamiec podreczna na dysku. To normalne i wiekszosci innych aplikacji
hak sie zawiesza ma podobnie.

Jest tez nadmienione ze przy zastosowaniu pluginu VITASCENE masz czestsze
zwisy. Zgadza sie - to wina Vitascene. Byc moze nie dokonca sa dobrze
napisane sterowniki pluginu - mi tez sie zawiesza.

Dodatkowo czeste zwisy wystepuja jesli uzywa sie plikow dzwiekowych w
formacie mp3. Jak ja uzywalem tak zapisanej muzyki to mialem tez po 3-5
zwisow Edka na dzien. Teraz jest wszystko w wav-ach i zwis zdarza sie
moze raz na tydzien.

Jednak najwazniejsze. Dobra konfiguracja sprzetu, porzadek w systemie
a nie masa smieci, tylko soft potrzebny do montazu i edycji no i dobre
chlodzenie - to podstawa.

To sa moje osobiste rady.

Pozdrawiam :o

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 6 czerwca 2007, 16:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
MKPROFILM napisał(a):
Witam! To ze ci dysk mieli zaraz przed zawisem to oznacza ze wlasnie zwalnia
ci sie pamiec podreczna na dysku. To normalne i wiekszosci innych aplikacji
hak sie zawiesza ma podobnie.



Tak, tylko czy to mielenie powoduje zawieszkę Edka czy też zawieszka Edka powoduje mielenie dysku?( np. zwalnianie swapa...)
Oto jest pytanie;)


pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


poniedziałek, 11 czerwca 2007, 11:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam :-)

Raczej to drugie. Niech nie myli cie ze dysk zaczyna mielic ciut wczesniej
niz pokaze sie monit anormalnej pracy systemu.

Propounje szczegolowo zdiagnozowac co sie w twym systemie dzieje i co moze
byc potencjalnym zrodlem "zwisow". A jesli sadzisz ze ejdnak to wina
dysku, zamien go na inny i popracuj na nim i na tych samych projektach.

Bedziesz pewien czy to byl dysk czy jednak cos innego.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


poniedziałek, 11 czerwca 2007, 13:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
MKProfilm, a twoje zwieszki Edka wyglądają podobnie w kwestii "syndromu" mielenia dyskiem przed/w czasie zawieszki?( pomińmy w tej chwili problem że zawieszki twojego systemu są rzadsze)

Mam kilka dysków i nie widzę różnicy pomiędzy ich zachowaniem, raczej stawiam na winę samego Edka...ewentualnie winę XP...

A z ostatniej chwili- zauważyłem że nie wykorzystując w projekcie Vitascene w ogóle- Edek nie zawiesił się przez 2 dni wcale... czyli z Edkiem i systemem nie jest tak źle...

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


wtorek, 12 czerwca 2007, 10:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam! :D

Wiec sam juz widzisz ze wlasciwie sam edek i xp to nie przyczyna
problemow. Wystarczy poprostu zainstalowac sama alikacje Ediusa
i popracowac a samemu stwierdzisz ze dziala bez zarzutu (no tylko zamiast
mp3 robic wav).

Co do wczesniejszych zachowac, mielenie wygladalo tak samo u mnie
jak i z twego opisu. Takze ja bym sie raczej innym nie przejmowal.

Kiedys to samo mialem z Premierka. Z pluginami karty montazowej
nie zawsze chodzila super, zwisy byly czeste. Sama aplikacja bez
innych dodatkow chodzila wysmienicie.

Widac to taka zaleznosc :wink: . A inne firmy powinny pisac bardziej kompatybilne oprogramowanie zanim dopusci sie je do sprzedazy.

Pozdrawiam :D
oprogramowanie.

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 13 czerwca 2007, 10:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
MKPROFILM napisał(a):

Wiec sam juz widzisz ze wlasciwie sam edek i xp to nie przyczyna
problemow. Wystarczy poprostu zainstalowac sama alikacje Ediusa
i popracowac a samemu stwierdzisz ze dziala bez zarzutu (no tylko zamiast
mp3 robic wav).

Co do wczesniejszych zachowac, mielenie wygladalo tak samo u mnie
jak i z twego opisu. Takze ja bym sie raczej innym nie przejmowal...


Święta Racja ;)
Faktycznie sam Edek jest( raczej) OK, ale martwi mnie że często się wiesza z Vitascene...może ProDad dopracuje produkt ? A może problem jest w tym że Edek za wszelką cenę chce pokazywać filtry Vitascene w RT a to mu ( na żadnym sprzęcie) nie wychodzi jeśli założymy np.po 3 skomplikowane filtry...no i jest ...totalne przeciązenie systemu a stąd tylko krok do zawieszki...mam rację ?

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


piątek, 22 czerwca 2007, 10:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Hej! :D

W zasadzie to nie do konca. To ze nie radzi sobie z efektami w RT i to ze
nalozysz 3 efekty to nie powinno powodowac zawieszenia systemu.
"Przeciazenie" jak to nazwales spowoduje co najwyzej to ze zamiast po
sekundzie, efekt pokaze sie po 2-3 - generalnie nieco pozniej natomiast
rendering bedzie trwal dluzej i tyle.

To by bylo cos nie tak jakby kazdy soft w momencie duzego obciazenia
procka sia zawsze zawieszal.

No...oczywiscie zakladam ze nasz komputer ma dobre chlodzenie i nic
go dodatkowo nie destabilizuje - to raczej oczywiste.

Czy cos wiecej tu mozna napisac...?

Pozdrawiam

p.s. destabilizacja pracy z pluginem Vitrascene lezy raczej po stronie zle
napisanego oprogramowania. Co jakis czas Vitascene wypuszcza jakis update
wiec nalezy sukcesywnie instalowac. Moze bedzie lepiej.

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 23 czerwca 2007, 20:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post cd
Witam sory ze sie wtrace ale edek w wersji 4 to nieporozumienie! mialem 3.. i sztorma smigalo 3lata 0 zwisow a 4.. 4!!!miesiac w beiksie z malymi przerwami na udowodnienie ze ni mam "garba" w piatek dostalem info,ze ostatnia poprawka pomogla?! czekam na pc-ta ina 4,5 moze wyciagna wnioski jak nie to edek przejdzie do historii wniosek konieczne jest aktualizowani softu choc gwarancji skutecznosci nik nie da szczescie, ze sie bawie w wideo bo inaczej bym sie powiesil a ten tekst klepie na konsoli ufff pozdro. :evil:


niedziela, 24 czerwca 2007, 21:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Sorry że nie na temat ale nie chcę zakładać nowego wątku.

Mam pytanie odnośnie Ediusa 4, jak przesunąć całą grupę klipów np. w prawo lub lewo nie niszcząc ułożonej kompozycji na kilku ścieżkach timeline, dodam że w Ediusie 3 była to funkcja Alt+Shift a w wersji 4 ta kombinacja klawiszy nie działa poprawnie to znaczy przesuwa tylko jedną ścieżkę. Z góry dziękuje.

P.s. Odpukać, jeszcze ani razu nie miałem zawieszki Ediusa 4 natomiast Edius 3 wisiał co najmniej 3 razy w tygodniu.

Pozdrawiam.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 24 czerwca 2007, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam

Pewnie chodzi ci o SHIFT+END tj. wszystkie klipy od zaznaczonego miejsca w prawo oraz SHIFT+HOME (...) w lewo.

Pozdrawiam

p.s. co do zawieszek jeszcze raz napisze. Drodzy uzytkownicy. Na 99.9%
zawieszki waszych systemow czy to Edka 3 czy to Edka 4 to w glownej mierze
zla konfiguracja sprzetu i jego parametrow. Nie maly wplyw ma tez
potencjalny "smietnik" w komputerze.

Zapewniam ze wszystko bedzie dobrze jesli rygorystycznie bedziecie
spelniac te wymogi. No coz - na slabych akcesoriach tj, plyty, pamieci
itp. nie da sie uzyskac wysokiej stabilnosci. Najlepiej na poczatku
zawsze dowiedziec sie co jest zalecane a potem dopiero kupowac reszte.

_________________
iSLATE - http://www.islate


poniedziałek, 25 czerwca 2007, 13:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post cd
witam niestety nie masz racji w moim przypadku podzespoly byly uzgadniane z beiksem i po 3, 5minutach bufor spadal i edek sie wylaczal, po kilkumiesiecznej walce beiks wyslal pismo do centrali o byku w sofcie ale nerwy i dhl zrujnowaly mi obudowe cifteka 3 paczki w plecy karta za 6,5 kilo nie moze robic takich numerow ba wlasciciel odmowil pomocy!!! bo koszty wyszukania byka sa za wysokie a byk byl w sofcie wiec prywatni musialem zlecic i podobno po problemie ot nasz rodzimy kociolek ...no coment


poniedziałek, 25 czerwca 2007, 19:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
MKPROFILM napisał(a):
Witam

Pewnie chodzi ci o SHIFT+END tj. wszystkie klipy od zaznaczonego miejsca w prawo oraz SHIFT+HOME (...) w lewo.

Pozdrawiam[/i]


Tak masz racje, wielkie dzięki i pozdrawiam.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


poniedziałek, 25 czerwca 2007, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Z tego co tu widze to Edius to strasznie wrażliwy program... używałem "triala" przez jakiś czas i tylko raz sie zwiesił - albo to raczej system go zwiesił... No ale do rzeczy, czy tylko Edius z jakąś kartą ma takie "wpadki" czy także samotny (CPU+GPU) też tak ma?? Dlaczego Adobe Premiere i Sony Vegas działają na byle jakich składakach?? (to bardziej sie tyczy Vegasa bo Premiere jest mniej popularny wśród "andegrandowych" ;) twórców - przynajmniej mi znanych)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 25 czerwca 2007, 23:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL