Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 01:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Przeplot w oknie podlądu 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post Przeplot w oknie podlądu
Witam
jak usunąc przeplot w ediusie.
Sprawdziłem z ciekawaości w stufio9 i tam przeplotu nie ma.

[ Dodano: Wto Sie 07, 2007 1:41 am ]
Pewnie sobie sam odpowiem:
uzyc filtru Anti Flicker


tylko dlaczego tak jest, ze bez uzycia filtru mam przeplot. W studio9 tego nie ma. czyżby chociaż w tym przewaga Studio ?:)


wtorek, 7 sierpnia 2007, 00:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Nie.
W Ediusie ustawia się parametry dla okna podglądu. Są trzy możliwości:
1. okno wyświetla pole z linii nieparzystych
2. okno wyświetla pole z linii parzystych
3. okno wyświetla oba pola (postrzępiony obraz)
Wyboru dokonije się w pasku nad oknrm podglądu. Należy kliknąć "View" następnie "Pause Field" a następnie sposób wyświetlania Odd, Even lub razem.
Starsze wersje mogą mieć troszkę inny dostęp, ale zasada jest taka sama.
Warto zerknąc do instrukcji obsługi.

Pozdrawiam


wtorek, 7 sierpnia 2007, 09:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 
Niestety twój sposób nie działa.
próbowałem wszystkie trzy i jest tak samo (przeplot)


wtorek, 7 sierpnia 2007, 19:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Czy możesz dokładniej opisać zjawisko? Może to nie przeplot a "falowanie" obrazu w oknie podglądu? Napisz coś więcej jak to wygląda.

Pozdrawiam


wtorek, 7 sierpnia 2007, 23:49
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 
Witam.
Nic nie faluje. Tylko tam gdzie ktoś się rusza na filmie widać po prostu przeplot, inaczej tego nazwać sie nie da. i kiedy przerzucę na timeline i zastosuję ten filtr na podglądzie wynikowym jest dobrze.

Ediusa nie konfigurowałem także ustawienia są podstawowe. ten sam obraz przechwytuje studio9 i tam jest dobrze.

pozostaje mi albo używać tego filtru albo przechwytywać pliki pinnaclem a potem pliki avi dorzucać do palety Bin.


środa, 8 sierpnia 2007, 11:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Witam.
Również mam taki sam problem. Już różnie kombinowałem ale nic nie pomaga. Musiałem się przyzwyczaić.
Może jednak Ktoś zna rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


środa, 8 sierpnia 2007, 17:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Spróbujcie Panowie pracować z jednym oknem podglądu. Spróbujcie również zwiększać rozmiar tego okna, pociągając myszką za róg aż do momentu kiedy to zjawisko ustąpi. Proszę napisać jakie są wyniki.


środa, 8 sierpnia 2007, 21:55
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 marca 2004, 00:37
Posty: 169
Post 
Witam
przełaczanie między jednym oknem a dwoma nic nie daje.
Sprawdzałem takze na innym monitorze CRT (pracyje na dwóch jednocześnie LCD i CRT) i jest to samo.

Dopiero zmiana wielkości okna powodowała zmiany. Do fal włącznie.
I teraz tak albo program moze nie do końca tak jak trzeba. Mam triala więc może to. Albo program nie do końca współpracuje z kartą graficzną. kamera odpada bo na pinnaclu wszystko w podglądzie jest ok.


środa, 8 sierpnia 2007, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Wiec nie jest to przeplot a falowanie krawędzi. Edius ma tą przypadłość niezależnie od tego czy to trial czy wersja pełna. Przyczyną jest to że w podglądzie wyświetla on obraz na żywo i karta graficzna ma problemy z niepodzielną ilością linii. Nie jest to wada wielka i nie przenosi się absolutnie na jakość wynikową. Trzeba tylko ustawić taką wielkość okna podglądu, aby to zjawisko było jak najmniejsze.

Pozdrawiam


środa, 8 sierpnia 2007, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
w najnowszej wersji Ediusa 4.5 to zjawisko już nie występuje.
Zainstaluj upgrade i "po kłopocie".


czwartek, 9 sierpnia 2007, 04:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post 
Pracuję na jednym podglądzie. Faktycznie, tak jak napisał "panjacek" zmiana wielkości okna zmienia również ten "przeplot". Tak też kombinowałem i doszedłem do jakiegoś kompromisu, aczkolwiek nie udało mi się uzyskać "perfekcyjnego" wyglądu.
Jeśli w ediusie 4.5 już to nie występuje, to faktycznie pora powolutku pomyśleć o przesiadce.
Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


czwartek, 9 sierpnia 2007, 11:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Odświeżę temat ponieważ mam problem z przeplotem w edku 4.51 i nie jest to tylko widoczne w oknie podglądu ale także na DVD. Filtr Anti Flicker działa na napisy, ale na linie poziome już nie. Więc może ktoś wie jak usunąć ten przeplot.


piątek, 31 sierpnia 2007, 22:47
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL