Teraz jest poniedziałek, 21 października 2019, 07:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Zlinkowanie kanałów audio na pseudo-stereo w Ediusie 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 23:17
Posty: 16
Post Zlinkowanie kanałów audio na pseudo-stereo w Ediusie
Witam!
Kolejny dzień z Ediusem, kolejne płoty do przeskoczenia.
Szukałem na forum i znalazłem odpowiedź tyle, że na AP. Mam nagrany dźwięk na lewym kanale z mic monofonicznego, a z wbudowanego pociągnąłem tło (przynajmniej miałem takie założenia), okazało się że kanał prawy ma potężne przestery i muszę go wyciszyć. Teraz z lewego chcę zrobić coś na wzór pseudo-stereo aby dźwięk był słyszalny np. w dwóch głośnikach. Samo skopiowanie kanału raczej nic nie da, ponieważ dalej to będą dwa lewe. Co z tym zrobić.
Drugie pytanie, może trochę naiwne-czy można przestery trochę wyciąć, przyciszyć coś z nimi zrobić aby nie rzucały się mocno w uszy?
Pozdrawiam, Fstudio


czwartek, 16 sierpnia 2007, 22:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: Zlinkowanie kanałów audio na pseudo-stereo w Ediusie
FStudio napisał(a):
Witam!
Kolejny dzień z Ediusem, kolejne płoty do przeskoczenia.
Szukałem na forum i znalazłem odpowiedź tyle, że na AP. Mam nagrany dźwięk na lewym kanale z mic monofonicznego, a z wbudowanego pociągnąłem tło (przynajmniej miałem takie założenia), okazało się że kanał prawy ma potężne przestery i muszę go wyciszyć. Teraz z lewego chcę zrobić coś na wzór pseudo-stereo aby dźwięk był słyszalny np. w dwóch głośnikach. Samo skopiowanie kanału raczej nic nie da, ponieważ dalej to będą dwa lewe. Co z tym zrobić.
Drugie pytanie, może trochę naiwne-czy można przestery trochę wyciąć, przyciszyć coś z nimi zrobić aby nie rzucały się mocno w uszy?
Pozdrawiam, Fstudio


sorki ze pytam:który mic ci tak przesterował?-behringer?
co do ediusa to popróbuj prawym na klipie i preferencje.Nie mam mono klipu zeby spróbować.Eqalizerem troszkę poprawisz ,ale nie za wiele pozdr


czwartek, 16 sierpnia 2007, 23:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 00:06
Posty: 71
Post 
rec nieuważnie czytasz,wyraźnie napisał,że to mic wbudowany w kamere,a nie zewnętrzny jest źródłem przesterowania.Co do zrobienia czegoś z tymi przesterami to raczej będzie ciężko.
Najlepsze rozwiązanie to jednak puszczenie lewego na obydwa kanały.Pewnie za pomocą jakiegoś plug-ina zrobisz z tego pseudo stereo,ale czy jest sens to robić to musisz sam się zastanowić.
Następnym razem zlinkuj kanały już w samej kamerze lub użyj dwóch zewnętrznych mikrofonów.


piątek, 17 sierpnia 2007, 01:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 23:17
Posty: 16
Post 
Myślę, że z tymi kanałami jakoś sobie poradzę. Generalnie lepiej rzeczywiście jest "zlinkować" już w kamerze.
Teraz trochę z innej beczki. Zrobiłem upgrade Ediusa do 4.51c i mam taką dziwną rzecz, że jak dodaję klip na timeline na ścieżkę VA to nie mam wizji z tego klipa, leci tylko audio. Co robię nie tak?
Pozdrawiam i dziękuję za poprzednie odpowiedzi.


piątek, 17 sierpnia 2007, 12:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL