Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 08:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 EDIUS+RAM 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post EDIUS+RAM
Problem polega na tym że:
Początkowo miałem 1GB RAMU ale teraz dokupilem kolejne 2 kostki i jest juz 3GB:). W systemie Xp wszystko jest OK bo wykrywa 3GB. Ale nie rozmumiem czemu Edius v.4.54 podczas pracy wykorzystuje max.1.4 GB ramu. Nie pomogła nawet instalacja świeżego systemu. Ram pracuje w Dualu. I pytanie brzmi czy to jest normalne czy cos jest u mnie skopane??:) Bedę wdzięczny za odpowiedź.


czwartek, 27 grudnia 2007, 18:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
raczej normalne bo Edius jest aplikacją 32 bitową więc nie wykorzysta wiecej niz 2GB - tylko niektóre aplikacje (jak AfterEffectd) mogą obsługiwać 3GB ponieważ wykorzystują rozszerzenie adresu (w boot.ini trzeba dodać przełacznik /3GB).

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 28 grudnia 2007, 00:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post 
Dzieki za odpowiedź! Ale czy mógłbyś dokładniej napisać jak ma wyglądać ten boot.ini?? tzn. gdzie wstawić ten przełącznik??


piątek, 28 grudnia 2007, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /3gb

konfiguracja ta sprawdza sie najlepiej przy 4GB RAM bo wtedy pamiec dzielona jest 3gb dla aplkacji i 1gb dla systemu a nie 2gb dla aplikacji i 2gb dla systemu (domyślnie)
Zaznaczam jeszcze raz ze Edius wcale nie musi tego wykorzystywać!

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 28 grudnia 2007, 12:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post 
Jak wstawie ten przełącznik to system mi się wywala. :(


piątek, 28 grudnia 2007, 18:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
ups... oto powienienem zapytac juz wczesniej:
jaki masz procesor??

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 28 grudnia 2007, 18:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post 
Płyta główna Gigabyte i efekt: LINK Edius Neo (oparty o "czwórkę" dorosłego Ediusa) tak oto zużywa zasoby komputera :wink: . Nie trzeba ingerencji żadnych wpisów w boot ini!

EDIT To był stan systemu podczas renderowania filmu z kamery HV10 :oops: do "wyglądu" Canona F czyli narzucenia deinterlace na przykład - według mnie to nie zadałeś wystarczająco wymagającego zadania Ediusowi żeby pokazał swoje możliwości wyczerpywania zasobów systemu :wink: .

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano piątek, 28 grudnia 2007, 23:39 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 28 grudnia 2007, 23:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post 
Też mam płytę Gigabyte i brakuje mi własnie tego efektu :( Więc co może być grane??


piątek, 28 grudnia 2007, 23:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
kotin, a pokaz jeszcze zakladke Procesy jak mozesz (o zuzycie pamieci pzrez proces mi chodzi) :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 29 grudnia 2007, 00:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post 
Obrazek


środa, 2 stycznia 2008, 18:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post 
Na króciutkim pliczku z Windowsem w konfiguracji "internet", print to file, HDV Speed Encoder, format canon 25f... : procesy , wydajność .
Podejrzę jutro wieczorem jak się ma sprawa przy normalnym pliku, jak z linka w poscie wyżej i skąd się wzięła wartość tak znacznie powyżej 2GB pamięci - czyżby sam Edius Neo "pozwalał sobie" na więcej niż 2GB? Chociaż sądzę że to od pootwieranych innych rzeczy... :wink: .

_________________
最诚挚的问候


środa, 2 stycznia 2008, 23:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post 
W moim przypadku max użycie pamieći to 1,5GB. Najbardziej denerwujące jest to że przy większych projektach po wykonniu kilku operacji np.założenie filtru lub przyciecie materiału) przestaje działać "Undo" a przecież czasami się przydaje:) Jakoś nie mam pomysłu na ten problem :(


czwartek, 3 stycznia 2008, 00:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post 
Croolick napisał(a):
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /3gb

konfiguracja ta sprawdza sie najlepiej przy 4GB RAM bo wtedy pamiec dzielona jest 3gb dla aplkacji i 1gb dla systemu a nie 2gb dla aplikacji i 2gb dla systemu (domyślnie)
Zaznaczam jeszcze raz ze Edius wcale nie musi tego wykorzystywać!



"Croolick" wybacz, ale pytam tak dla pewności. Mam rozumieć że jeśli mam 4 gb ramu i dopiszę tylko "/3gb" na końcu pliku AAE wykorzysta więcej ramu?? Posiadam Windows Xp ale Home, czy to może coś zmienić??


poniedziałek, 7 stycznia 2008, 15:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post 
Ja jak wstawiłem ten przełącznik /3GB to system mi się wywalił (tzn. byl totalnie zmulony) Może ma ktoś jakieś inne rozwiązania??


poniedziałek, 7 stycznia 2008, 16:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
tommyk7, AAE wtedy bedzie miał do dypozycji 3GB, mi sie to przydawało jak jak używałem zagnieżdżonych kompozycji i robiłem podgląd do ramu - zawsze to wiecej klatek sie miesci :)
co do systemu to naprawde nie wiem jak Home sobie z tym poradzi, musisz niestety zaryzykować, jesli sie nie uda to pozostaje Ostatnia Dobrze Działająca Konfiguracja :P

Co do zamulania systemu przez ta opcje: to jest w sumie taki troche wałek, po części programowo emulowany "szerszy" wskaźnik do pamięci więc naturalną rzeczą jest że dodatkowo adresowana pamięć nie bedzie juz taka szybka :|

PS. u mnie to działa bez zarzutów, byc może że mam procka x64 ale nie jestem pewien czy to jest przyczyna prawidłowego działania systemu MS Windows :P

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 7 stycznia 2008, 19:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL