Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 08:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DvCapture 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post DvCapture
Po zainstalowaniu wersji 4.6 mam problem ze zgrywaniem materiału przez program DvCapture. Polega on na tym, że nie mam podgladu w oknie programu a po zakonczeniu zgrywania nie zapisuje pliku avi na dysku.
Problem ten pojawił się własnie dopiero po zainstalowaniu tej wersji. Miał już ktoś podobny problem??


piątek, 29 lutego 2008, 22:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: DvCapture
Ja co prawda mam Ediusa 3,61 , ale zmieniłem starą grafę z ati9550 na x1950 pro i mam tak w dvcapture, że podgląd w nim jest haczący, odświeża się raz na 2-3 sekundy. Materiał co prawda zgrywa na dysk i zapisuje, ale to wkurza. Jest na to rada? Nadmieniam, że wrzuciłem najnowsze catalysty.
Pozdrawiam


czwartek, 6 marca 2008, 19:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: DvCapture
Z tego co sie orientuje, to bez wzgledu na wersje Edka, sam DVCapture pozostaje w niezmiennej wersji od dluzszego czasu, najnowsza wersja na stronie canopusa opisana jest jako 1.11, lecz po zainstalowaniu w menu help/version info pokazuje 1.10 ;(.
Info ze strony canopusa:
DVCapture Utility v1.11
Filename: DVCapture_v111.zip
Released: 06/27/2006
Size: 1.38 MB

Wiec wedlug mnie wersja Ediusa nie ma tu zdaje sie nic do rzeczy.
Ale fakt jest faktem, ze i u mnie od jakiegos czasu jest jakis problem z wyswietlaniem w DVCapture, jesli zgrywamy przez port fire-wire na karcie NX, jesli zgrywam przez firewire na kontrolerze na plycie glownej, to nie ma zadnego problemu.

Jezeli najpierw uruchomie kamere i wcisne w niej PLAY a potem DVCApoture i wybiore wejscie NX-DV (wejscie karty canopusa) to jest i obraz i dziwek i mozna to wgrac do kompa, natomiast zatrzymanie tasmy i ponowne wcisniecie PLAY - obrazu nie widac, tylko glos ;( i nie mozna nagrac na dysk ;(

Kabel jest w 100% sprawny bo na firewire z plyty glownej dziala bez problemow.

Mam od dluzszego czasu progemy ze zgrywaniem poprzez DVCapture i wejscie DV w karcie Canopus NX i za cholere nie wiem, czemu??!!!!

Moze ktos mial podobny problem i go jakos rozwiazal.

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


niedziela, 20 kwietnia 2008, 14:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2008, 16:31
Posty: 8
Post Re: DvCapture
A czy zgrywa ktos w HDV?


niedziela, 20 kwietnia 2008, 18:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 19 kwietnia 2008, 16:31
Posty: 8
Post Re: DvCapture
... co tu q... taka cisza?


poniedziałek, 21 kwietnia 2008, 20:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post Re: DvCapture
Mam dokładnie taki sam problem jak opisał Zimar. Może znajdzie się ktoś z rozwiązaniem problemu??


wtorek, 22 kwietnia 2008, 00:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: DvCapture
Witam ponownie,

A kolega Daross gdzie nabyl karte?
Ja chyba zadzwonie do BS Multimedia, moze znaja rozwiazanie problemu.
Dzis jeszcze sprobuje z innym kablem, ale ten, ktorego uzywam dziala poprawnie z FireWire na plycie glownej.

A jakie objawy sa u ciebie Daross ??
Mozesz sprobowac wrocic do wersji ostatniej przed 4.6, gdzie jeszcze dzialalo Ci poprawnie i zobaczymy?!
U mnie od dluzszego czasu DVCapture nie dziala prawidlowo, wydaje mi sie ze bylo to jeszcze wczesniej niz wersja Edka 4.60.

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


wtorek, 22 kwietnia 2008, 08:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4859
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DvCapture
Coraz częściej słychać o problemach Thomson Grass Valley Edius 4,6.
Canopus sobie lepiej radził ze swoim dzieckiem. Szkoda że nie z pieniędzmi.
wisa zobacz czy sterowniki z płytki którą dostałeś z kartą nie będą lepsze. Nowe nie zawsze znaczy dobre w NLE. Może w tych nowych nie zainstalowała się funkcja Avivo? (Nie mylić z Vivo :wink: ).
studio-a zgrywam w Neo z Canona HV10 HDV bez żadnych kłopotów. O ile to jakieś pocieszenie :mrgreen: .

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 22 kwietnia 2008, 10:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: DvCapture
Testowałem na różne sposoby... AVIVI jest zainstalowane zawsze. Dzwoniłem do P. Spaly - powiedział: "zmienić kartę graficzną. Może być z takim samym chipsetem, ale innego producenta". Trochę się uśmiałem, dostałem od śmichu zajadów :) Śmieszna sprawa z tym całym softem Canopusa :) A do "zaciachów już przywykłem :) Generalnie: ważne, że wszystko jest naprawdę stabilne.
Pozdrawiam


wtorek, 22 kwietnia 2008, 11:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: DvCapture
Macie Ediusa z karta canopusa?

U mnie na zwyklym firewire DVCapture smiga bez problemow.
Karta ATI X1650XT (Producent MSI)
Oryginalne sterowniki producenta sprzed roku, jak i najnowsze ze strony ATI dzialaja OK.

Problem jest u mnie z przechwytywaniem po firewire w karcie canopus-a ;(

Jakie macie karty i wersje Ediusa?
Chodzi mi o grafike i ewentualnie karte canopusa oraz wersje Edka.

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


Ostatnio edytowano wtorek, 22 kwietnia 2008, 13:02 przez zimar, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 22 kwietnia 2008, 12:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: DvCapture
Ja używam Radeon X1950Pro Sapphire 512MB DDR3. No i moje problemy zaczęły się w momencie zmiany karty ze zwykłego radeona 1950 Gigabyte właśnie na nowego "szafira". Ale dzisiaj spróbuję zgrywać przez firewire na płycie i zobaczę co będzie.
Ediusa mam 3.61.
Pozdrawiam

EDIT:
No to sprawdziłem i .... Obraz przez firewire jest miodzio płynny na dvcapture. Ale nie słyszę dźwięku. A po odtworzeniu materiału dźwięk jest. Z kolei w ediusie przez firewire dźwięk jest i podczas zgrywania, i podczas odtwarzania. Teraz zgłupiałem całkowicie :)
Trza szukać dźwięku..... może go gdzieś złapię :)


wtorek, 22 kwietnia 2008, 12:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: DvCapture
wisa napisał(a):
No to sprawdziłem i .... Obraz przez firewire jest miodzio płynny na dvcapture. Ale nie słyszę dźwięku. A po odtworzeniu materiału dźwięk jest. Z kolei w ediusie przez firewire dźwięk jest i podczas zgrywania, i podczas odtwarzania. Teraz zgłupiałem całkowicie :)
Trza szukać dźwięku..... może go gdzieś złapię :)


Dzwiek przy zgrywaniu jest tylko wtedy, jesli kjorzystasz z dedykowanej karty canopusa, np NX (ja taka mam wlasnie).
Jesli zgrywasz przez zwykle firewire to dzwieku przy zgrywaniu nie ma.

U mnie problem jest z obrazem, jesli korzsystam z karty canopusa (nie widzi ramek wideo i nie zgrywa sie nic na dysk), jesli ze zwyklego firewire, to obraz jest (dzwiek mozna pominac) i wszystko sie zgrywa.

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


wtorek, 22 kwietnia 2008, 13:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: DvCapture
No to przejdę na zgrywanie przez firewire :) Dźwięk podczas zgrywania materiału do kompa nie musi być słyszalny. Ale przynajmniej obraz jest płynny :)
Pozdrawiam


wtorek, 22 kwietnia 2008, 13:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: DvCapture
wisa napisał(a):
No to przejdę na zgrywanie przez firewire :) Dźwięk podczas zgrywania materiału do kompa nie musi być słyszalny. Ale przynajmniej obraz jest płynny :)
Pozdrawiam

A do tej pory jak zgrywales?
Przez karte graficzna?
Masz dedykowana karte canopusa do edycji?

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


wtorek, 22 kwietnia 2008, 13:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post Re: DvCapture
Mam kartę DVX. Dla mnie na razie jest wystarczająca. Na razie......... :)
Pozdrawiam


wtorek, 22 kwietnia 2008, 13:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL