Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Znaczniki w Ediusie 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Znaczniki w Ediusie
Witam, od niedawna testuje ten program w związku z czym mam pytanie do bardziej dośwadczonych uzytkowników, czy w ediusie mozna wstawiać znaczniki na klipy video czy tez audio ,,leżące" na timeline? Poza tym czy mozna zaznaczyć iles tam plików audio i podbić ich głośność o zadany procent? Jeżeli tak to jak moge to zrobić?
Dzieki za wszelkie podpowiedzi - pozdrawiam

Ps, moze zle określiłem te znaczniki, chociaz to po polsku, chodzi mi o ,,markery" moze teraz ktos coś napisze - Pzdr


piątek, 23 maja 2008, 23:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Witam!

Oczywiście, Edius pozwala na wstawianie markerów (domyślnie jest to funkcja klawisza "V"). Istnieje również możliwość przesuwania, kasowania i opisywania wstawionych markerów. Graficznie wstawiony marker oznaczany jest czerwonym trójkątem na podziałce czasu okna timeline.
Wstawione markery pozostają aktywne po użyciu funkcji "print to file" (Procoder) oraz "print to DVD" (markery stają się rozdziałami DVD, a opisy markerów stają się tytułami rozdziałów).

I to chyba tyle.
Pozdrawiam. :)

_________________
pasja i praca


niedziela, 1 czerwca 2008, 15:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Tak wiem ze mozna wstawić markery na timeline, ale ja pytałem czy mozna wstawiać znaczniki na klipy video czy tez audio ,,leżące" na timeline? Tak jak to mozna zrobić w AP 6,5 - markery mozna wstawiać i na tym i na tym
Pozdrawiam


niedziela, 1 czerwca 2008, 22:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Witam!

Informuje ze MOZNA WSTAWIAC MARKERY W EDIUSIE nietylko na TIMELINE
ale i w KLIPIE. Opcja dostepna dopiero w wersji EDIUS 5.X.

Sprawa jest tak samo prosta jak z wstawianiem markerow na TIMELINE
z tym ze tu najpierw trzeba albo zaklikac KLIP ktory nas interesuje
aby pojawil sie w oknie PLAYERA lub zrobic MATCH FRAME. Potem
najnormalniej w swiecie wystarczy wybrac miejsce i kliknac "M" czyli
wstawic marker. Dodatkowo mozna wstawic opis markera ktory
wyswietli sie na oknie podgladu - ZNAKOMITA SPRAWA.

UWAGA - markery nie sa przyklejane do klipu zrodlowego natychmiast wiec
po zaznaczeniu markera trzeba zrobic UPDATE BIN. Najlepiej zrobic sobie
odrazu skrot klawiaturowy np. wolny ALT+U.

Pozdrawiam serdecznie :D

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 20 stycznia 2009, 13:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Witam i dzieki za info, a moze oriętujesz sie czy wreszcie Smart Soundy ,,chodza" na ediusie 5.
Pozdrawiam


piątek, 20 lutego 2009, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Smart Soundy nie działają. Masz plugin iZotope :lol:


sobota, 21 lutego 2009, 03:20
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
No tak, ale to bajka z innego filmu. :(


sobota, 21 lutego 2009, 08:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Do MKPROFILM - probowalem wstawic marker według twojego opisu w ediusie 5,0 ale gdy wciskam klawisz M (przed tem F) to tnie mi klipa i usuwa za znacznikiem. Albo zle zrozumialem twoj opis albo cos jest nie tak.
Moglbyś jeszcze raz napisac jak to zrobic - pzdr


sobota, 14 marca 2009, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
M z tego co pamietam robi 'Trim OUT' a do wstawiania markera słuzyło 'V'

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 14 marca 2009, 09:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Zgadza sie, wczoraj z kumplem szukalismy w helpie do ediusa ale nic tam nie ma na temat markerow w klipach tylko na TL, co prawda nie jestem mocny z angielskiego i moge sie mylic, fakt faktem ze nie nie moge dojsc do ładu jak wstawic te znaczniki. Opis MKPROFILM nie dziala, wiec nasuwa sie pytanie sa czy nie ma?
Pozdrawiam


sobota, 14 marca 2009, 11:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Widze ze chyba nikt nic nie wie na ten temat, czyżby te markery były takim samym bublem jak time remaping ? :lol:


środa, 18 marca 2009, 17:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Opis MKPROFILM działa.
Potrzebujesz Ediusa w wersji 5x. :mrgreen:


środa, 18 marca 2009, 17:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
I takiego tez ma mój kolega, bo to jemu pomagam w oswojeniu tego ,,zwierzaka". Nie wiem co robimy zle, ale opis MKPROFILM niestety nie działa. Moze Pan, panie Bogdanie wyłoży mi w sposób ,,łopatologiczny" jak te nieszczęsne markery wstawic, bo ja pracuje na premierze a tam wszystko jest mniej zakrecone. Szkoda mi kumpla, bo widze ze powoli ma dosc, robota mu nie idzie i coraz teskniej spoglada na starego premiera. Oby nie zdażył sie totalnie zrazic, bo zona nie wybczy mu kolejnej (nietrafionej?) inwestycji.
Pozdrawiam, z wyrazami szacunku - imennik


środa, 18 marca 2009, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
i działa to bardzo prosto :) aczkolwiek jak dla mnie to nie ma zastosowania - edius dzieli klipy przy zgrywaniu (natomiast FCP używa tego typu markerów)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 19 marca 2009, 16:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Kolego Crolick, ale chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi, pytam o wstawianie znacznikow w klipach lezacych na TL a nie o ciecie przy zgrywaniu.
Pzdr


czwartek, 19 marca 2009, 17:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL