Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 13:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Znaczniki w Ediusie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Jednego nie moge zrozumiec.Pracuje cały czas na ediusie 4 pro.Pojawił sie dius 5 i nie mam zamiaru upgrad-owac do 5 ki bo to tylko kosmetyka.Polityka tej firmy coraz bardziej mnie zadziwia.Tyle sie pisze o brakach jakie ma edius dlaczego nie idzie sie w kierunku zrobienia z ediusa zarąbiastej maszyny do edycji video.Wytarczy poprawic kilka rzeczy o których sie trąbi i bedzie soft prawie idealny.Do tego jeszcze przydałby się program do authoringu(typu encore) ktory by swietnie z edkiem współgrał a nie jakis tam workshop czy factory..Nie chce mi sie wierzyc ze tak trudno cos takiego stworzyc tym bardziej ze na ediusa są klienci i są jego wczesniejsi uzytkownicy których jest masa.


ps.najbardziej mnie drazni ze w pinnacle studio jest wiele rzeczy które zrobisz jednym kliknięciem w prosty sposó b a edius pro tego nie potrafi lub trzeba to ominac w inny sposób aby to osiągnąc..ach szkoda pisaniny

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


Ostatnio edytowano czwartek, 19 marca 2009, 17:30 przez kowboj997, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 19 marca 2009, 17:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
ja wiem o co Ci chodzi... ale takie cos to tylko w FCP widziałem (nawiasem mówiąć mozna wtedy sobie subclipy zrobić) a tu w Ediusie 5 to tylko jak w oknie player dodasz markery i dopiero klip wstawisz na TL to bedziesz je widział.... jakos zmiana nie jest widoczna po załadowaniu klipu z TL do Playera :(

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 19 marca 2009, 17:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
No to ręce opadaja! W premierach od pczatku ta funkcja istnieje, tam tez mozesz ja zobaczyc a widze ze w ediusie wiele funkcji jest na niby, bo tak naprwde to nie dzialaja tak jak powinny, jak np. time remaping!
To mnie załamałes Kolego, całe szczescie ze nie zmieniłem softu, bo bym sie tak samo teraz szarpał jak kumpel po fachu. Mimo niewatpliwych zalet, edius mu jescze sporo niedorubek niestety - Pozdrawiam


czwartek, 19 marca 2009, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
jesli chodzi Ci o to że time remapping działa w ten sposób iż nie zmienia długosci klipu (czyli jak zwolnisz gdzies tam to Edius potem przyspieszy sam) to sie nie dziw że tak działa - w dokumentacji jest wyraźnie napisane, że Time Remapping Tool ma nie zmieniac długości klipu na TL

a wracajac do markerów w klipie - czy APPRo pozwala tym markerom jakąś etykietke dodać?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 19 marca 2009, 18:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
No wlasnie, i tu jest błąd, bo jezeli juz, to powinien byc jakis wybor, bo we wszystki programach TR zmienia długosc i robisz z obrazem co chcesz a w ediusie masz sztywne ramy i poza nie, nie wyjdziesz.
Co do premiera i markerow to mozesz je wstawic na TL i w kazdy klip audio czy wideo lezacy na TL z tym ze max 10 markerow numerycznych, a nie numerowanych ,,skolka godno" . Opisy mozesz robic tylko do markerów na TL, na kilpach niestety nie. Poza tym masz mozliwosc ustawienia czasu trwania opisu ktory jest zaznaczony niebieska linja na TL.
I to wszystko w satarym ale jarym premierze 6,5. Nowsze tez to maja.
Pozdro


czwartek, 19 marca 2009, 18:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Witam,
Przeczytalem caly watek i na swoim edku probowalem odnalezc te znaczniki na klipie, ale za cholere jakos mi sie nie udalo. ;/
Moge prosic jakis lopatologiczny opis jak to uzyskac?
Czy te markery sa jakos widoczne, podobnie jak markery na TL.

zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


piątek, 20 marca 2009, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
a masz Ediusa 5?

pozatym w/g mnie jedyny sens tej opcji to klikanie Set Marker przy wgrywaniu kasetki....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 20 marca 2009, 11:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Bogdan napisał(a):
No to ręce opadaja! W premierach od pczatku ta funkcja istnieje, tam tez mozesz ja zobaczyc a widze ze w ediusie wiele funkcji jest na niby, bo tak naprwde to nie dzialaja tak jak powinny, jak np. time remaping!
To mnie załamałes Kolego, całe szczescie ze nie zmieniłem softu, bo bym sie tak samo teraz szarpał jak kumpel po fachu. Mimo niewatpliwych zalet, edius mu jescze sporo niedorubek niestety - Pozdrawiam


Całkowicie się zgadzam i polecam Avid Media Composer'a 3.5 :mrgreen:
Tutaj mozna pobrać Triala na 14 dni:
LINK


piątek, 20 marca 2009, 12:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Croolick napisał(a):
a masz Ediusa 5?

pozatym w/g mnie jedyny sens tej opcji to klikanie Set Marker przy wgrywaniu kasetki....

Mam edka 5.01, kamerka to juz HMC-151, czy wobec tego na zaimportowanych klipach nie da sie zanaczyc markerow juz gdy znajduja sie ona na TL?

Nie mowie oczywiscie o skrocie "V"

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


piątek, 20 marca 2009, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
juz w Ediusie 4.x zauważyłem ze klip na TL nie ma wogóle powiązania z klipem w Playerze nawet gdy zostanie "dwukliknięty" na TL - w przeciwieństwie do Premiere i Final Cut - wiec obawiam sie znowu macie powód żeby po Ediusie pojeździć ;]
wogóle do czego chcecie takich markerów uzyć? ja nie jestem jakmiś starym wyjadaczem ale chetnie bym sie dowiedział w czym taki markerek moze pomóc (w między czasie zrobiłem małą próbe w FCP ale i bez markera by mi sie udało... )

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 20 marca 2009, 17:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Tu nie chodzi o to zeby po ediusie jezdzic, tylko o to ze sie robi propagande - bo dla mnie tak to wyglada - ze cos jest a tak naprawde nie ma. Kolega MKPROFILM jakos te markery wstawia, podal opis ktory u mnie, zresztą nie tylko jak widze po postach, nie dziala. Wnawiazaniu dotematu pytałem jasno ,,Czy mozna wstawic markery w klipie lezacym na TL" Uzyskalem odpowiedzi ze tak, jak najbardziej, ale trzeba je wstawiac w oknie surce itd. :( Czytajmy ze zrozumieniem! Czasy komuny juz mineły i nie ma sensu lanie wody bo szydło i tak z worka wyjdzie. Co do markerow to da sie bez nich zyc, ale z nimi jest łatwiej. Ja zanzaczam sobie w klipach rozne miejsca, np. akcenty w klipie audio czy miejsc w wideo gdzie mam zrobic przebitke itd. ktos powie ze to drobiazgi i ze sie czepiam, moze i tak, ale zycie sie wlasnie sklada z takich drobiazgow niestety i nic sie na to nie poradzi. Długo w tej bajce siedze i mam kupe naleciałsci i przyzwyczajen ktorych sie nie pozbede, bo niby dlaczego mialbym sie pozbywac skoro jest mi tak wygodnie. Napewno duzo łatwiej jest tym co zaczynaja od ediusa, ja mimo wielu prob, nie moge sie przełamac wlasnie z powodu tych drobiazgow. I całe szczescie ze jest jakas alternatywa w postaci roznych wersji premiery w ktorej mimo ze od ver. 6,5 dzieli ver. CS4 bardz duzo, to jednak siadajac pierwszy raz do 4 bez problemow moglem sie znaleźć. I o to chodz. Ufff, ale sie rozpisałem - sory Reasumujac - punk widzenia zalezy od punktu siedzenia - czyli co masz w tej chwili przed soba na monitorze.
Pozdrawiam


piątek, 20 marca 2009, 19:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Witam!

Panowie, tak czytam wasze posty i normalnie dziwie sie ze nie mozecie
sobie dac rady z tymi MARKERAMI.
Wykonajcie prosze dokladnie to co ja opsuje i wszystko bedzie OK.

i jeszcze jedne przypomnienie OPISYWANE MARKERY DZIALAJA DOPIERO
W WERSJI EDIUSA 5!!!. W nizszych tej opcji NIE MA!!!
Zrobcie dokladnie wszystko i bedzie dzialac.

Pozdrawiam


niedziela, 5 kwietnia 2009, 17:55
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Witam, tak, działaja, faktycznie, z tym ze nie dokońca jak to jest opisane. Jak montujesz bezposrednio na TM to wkladanie klipa do okna surce tylko po to zeby wstawic w klipa znaczniki i wrzycic klip zpowrotem na TM graniczy z paranoja! Ja chce to zrobic bezposrednio na TM, bez zadnych dodatkowych udziwnień i klikania iles tam razy zeby zrobic bardzo prostą zecz.
Z tego co sie orietuje montowałes kiedys na AP i zapewnie wiesz jak to tam działał. Prosto i szybko. Wiesz o czym mówie. No coz, edius widocznie juz taki jest ze wszystko w nim jest, ale od d.... strony za przeproszeniem.
Pozdrawiam
Ps. ma sie ukazac nastepna wersja, czyli 5,1 ciekawe co za cuda znow zobaczymy. :lol:


niedziela, 5 kwietnia 2009, 18:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Znaczniki w Ediusie
Będą " bajery i wodotryski " :lol: I to nawet Za DARMO :mrgreen:
Więcej o update 5.1 można poczytać tutaj:
LINK


niedziela, 5 kwietnia 2009, 20:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL