Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 00:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 EDIUS 5,0 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 sierpnia 2008, 10:28
Posty: 43
Post EDIUS 5,0
Kiedy w końcu zobaczymy tego edka w wersji 5,o i jakie nastąpią w nim zmiany ??


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 11:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: EDIUS 5,0
Jeśli spełniałby moje oczekiwania co do zmian... to może się on nazywać Edius 4.77... Przed objawieniem "czwórki" a potem 4.5 wiele się mówiło o niedoskonałościach i tym co nowego, co się zmienia... różnie z tym wyszło...
Generalnie to jest coraz lepszy soft. A jeśli chodzi o nadzieje na przyszłość... wciąż jest wiele opcji i możliwości tego programu, które mnie fascynują i ciekawią - wielokrotnie to powtarzałem => pomysł, pomysł to podstawa, później już tylko zostaje problem jak to wykonać, ale to jet problem wtórny.

I jeszcze... wolę 4.77 i 4.83 i jeszcze jakieś... bo 5.0... może się okazać "okazją" do wydania pieniędzy a póki co upgade'y są darmowe :) a ja już raz zapłaciłem za ten soft i na razie wystarczy :) .

Pozdrawiam.

_________________
pasja i praca


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 13:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 3 sierpnia 2008, 10:28
Posty: 43
Post Re: EDIUS 5,0
Niby EDEK w wersji 5,0 ma przejść ogromne zmiany ???? A tu znowu dadzą zmiany ale wizualne !!!! Zawsze to zmianami można nazwać !! :D


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 16:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 5,0
Witam. Nowy "edek" v.5 już jest !
Można go pobrać ze strony supportu technicznego Canopusa. (trial )
Jest także nowa karta video - HDStorm

Więcej info na stronie producenta:

http://desktop.thomsongrassvalley.com/p ... /index.php

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


piątek, 12 września 2008, 08:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: EDIUS 5,0
Witam!

Jestem na bierzaco z Ediusem 5 Trial no i po wstepnych testach i powiem tak.

Na pierwszy rzut oka raczej nie widac zmian. Okazalo sie ze po blizszym przyjzeniu sie
hmm...tak wlasnie jest... Po krotce.

1. Dodano kluczowanie o opcji LAYOUT co moze pomoc w skalowaniu np.
fotografii w wysokiej rozdzielczosci. Ale brak funkcji OBROTU juz powoduje
ze nie da sie np. obracac zdjec itp. (a juz myslalem ze bedzie fajnie, chociaz
nie jest zle) Powiedzmy MALY PLUS.

2. Dodano jakies tam efekty w kategorii GPU. Jak dla mnie niepotrzebnie
bo XPLODE to juz mielismy a tu jakies tam efekty ktorych jak zwykle malo
kto uzyje, no chyba ze pare osob do wesel - MALY PLUS.
A poza KOMPLETNIE NIE DODANO ZADNYCH NOWYCH PLUGINOW!!!.
TRAGEDIA - MINUS

3. Nadal nie ma kanalu ALPHA na zagniezdzonych sekwencjach. Np. dodana
animacja 3 warstw przez funkcje 3D PIP, po przelozeniu do glownej sekwencji
traci przezroczystosc. To juz mielismy i nie poprawiono. Reasumujac
interpretacja kanalu Alpha nadal nie dziala dobrze. LIPA NA CALEJ LINI.
MINUS

4. 3D-PIP nadal nie skaluje duzych graficznie warstw w przypadku
powiekszania tak jak to swietnie robi IMAGNATE. Dlaczego? - MINUS

5. Dodano w opcje PROPERITIES klipu parametr zakresu bieli. To raczej
dla zawodowcow.

6. Dodano opcje FREEZ FRAME - mozliwosc zrobienia ujecia stopklatki w
punkcie IN lub OUT. Przydatna funkcja i dobrze ze jest - PLUS

7. Najwiecej zmian w opcji EXPORT. Zniknal PROCODER EXPRESS ale jak widze
jego funkcje przejal EXPORT wiec to raczej dobrze. Mnogosc ustawien,
w koncu jest export do H.264 wiec mozemy robic juz HDDVD LUB BLURAYa (chyba). DUZY PLUS!!!

8. Kosmetyczne zmiany tu i owdzie, generalnie bez wodotryskow.
Za to ani PLUSA ani MINUSA przyznac raczej nie moge.

9. Edek 5 w koncu ma chodzic na systemie Vista 32bit jak i 64bit.
Bedzie mozna w koncu skorzystac z wiekszej pamieci.

Wiecej zmian nie dostrzegam. Z mojego punktu widzenia to niestety
za male zmiany a raczej powiedzialbym znikome. Czy warto bylo czekac?
Ja opadlem na fotel i powiem ze mina mi zrzedla. I to wszystko?
...chyba tak! Jesli ten update bedzie chcial z mojej kieszeniu wyciagnac
znowu jakies 1000-1200zł to raczej mu sie nie uda.

Naleze do wymagajacych montazystow i spodziewalem sie znacznych zmian
a przynajmniej takich ktore w koncu uczynia ten program dobrym do
zastosowan naprawde zawodowych z mozliwoscia edycji warstw w kanalach
Alpha, potrzebnymi efektami, mozliwoscia wygodnego skalowania, cropowania
kluczowania tychze elementow i paru innych potrzebnych spraw.
Widze jednak ze ludzie opracowujacy nowa wersje Edka nie maja aspiracji gonic
rywali Adobe Premiere czy tez FinalCuta. Szkoda, wielka szkoda a tak
sie ucieszylem na sygnal ze Nowy Edek5 w drodze.

Narazie to WIELKIE ROZCZAROWANIE.

Zobaczymy i poczekamy na wersje pelne bo ponoc ma byc tam wiecej elementow.
W wersji trial raczej duzo nowosci nie znajdziemy.


Pozdrawiam :cry:

p.s. Czy Romanek i FOTO-SARA mieli racje?

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 12 września 2008, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: EDIUS 5,0
a lezy to na jakims ftepie canopusowym ? mam konto na canopusie ale mi go nie wyswietla w trialach, mam zarejestrowanego NX-a i moze to dlatego ale z checia bym sprawdzil czy smiga na xp x64 i vista 64


piątek, 12 września 2008, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: EDIUS 5,0
Witam!

Po zalogowaniu sie do uzytkownika jest w dziale download.

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


piątek, 12 września 2008, 21:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: EDIUS 5,0
No fakt , pojawil sie dzieki


piątek, 12 września 2008, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 5,0
Degenerado napisał(a):
a lezy to na jakims ftepie canopusowym ? mam konto na canopusie ale mi go nie wyswietla w trialach, mam zarejestrowanego NX-a i moze to dlatego ale z checia bym sprawdzil czy smiga na xp x64 i vista 64


Niestety na razie " nie śmiga " na 64 bitowym systemie ...
GrassValley podaje, że będzie to możliwe od stycznia 2009 r.
Jak na razie zostaje tylko XP lub Vista ale 32 bity.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


sobota, 13 września 2008, 07:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: EDIUS 5,0
Witam!

A panie B.Spala, wiadomo chociaz jaki bedzie przewidywany koszt
EDIUSa5 upgrade no i nowej karty HDSTORM? Moze sa jakies przecieki... :wink:

Pozdrawiam
p.s. moze z tym Edkiem nie bedzie az tak zle

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 13 września 2008, 12:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: EDIUS 5,0
smigac nie smiga ale w porownaniu do poprzedniej wersji postep jest ogromny
poprzednie wersje wogole nie dzialaly (nie uruchamialy sie) pod xp x64
ta dziala i w pal DV chodzi bardzo ladnie
niestety montaz avchd lipa straszna
przy liczeniu nie korzysta nawet z dwoch rdzeni w 100% - to jest padaka
znowu polowa albo 1/4 sprzetu lezy odlogiem
zobaczymy co pokaze premiere cs 4


sobota, 13 września 2008, 13:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: EDIUS 5,0
Niestety jak to będzie w Europie jeszcze nie wiem.
Ceny w Japonii przedstawiają się następująco:

Edius v.5 upgrade ( z wersji 4x ) - 29.800 yenów = ok. 680 pln
Edius v5. Full Box - 79.800 yenów = ok. 1.822 pln
Edius v. 5 wersja edukacyjna - 39.800 yenów = ok. 910 pln

Co do karty HD Storm to występuje ona w dwóch wersjach:

HDStorm oraz HDStorm Plus ( ma na wyposażeniu dodatkowego beya )
Będzie można do nich dokupić " HDSTORM POWER Up Kit ", płytę DVD
z dodatkowymi pluginami do Ediusa.

Ceny jeszcze nie ustalono. Ma być podana pod koniec września. :mrgreen:

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


sobota, 13 września 2008, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: EDIUS 5,0
Witam!

Dziekuje za odpowiedz co do Ediusa5. Ceny "z przecieku" powiedzmy ze sa
niskie za oprogramowanie. Ciekaw jestem co bedzie wlasnie z HDStorm-em.
Na japonskiej stronie znalazle cene za HDStorm-a w wersji bez Bay-a
za okolo 135yenow. W przeliczeniu na zlotowki to bedzie okolo 3000zł.
Cena HDSTORMs w wersji PLUS (z Bay) jakies 3500zł, a sam BAY do kupienia
osobno za jakies 1220zł.
Cena tez powiedzmy do przelkniecia tylko pytanie ile jeszcze dojdzie prowizji
dla dystrybutorow ;-).

Pozyjemy zobaczymy. Chyba jednak przedwczesnie wyrazilem swe wczesniejsze opinie
nie mniej jednak kilka spraw nadal kuleje szczegolnie KANAL ALPHA!!!.
Widze ze sie skusze na upgrade.

Pozdrawiamp.s. jesli wprowadzi pan do sprzedazy w swym sklepie wersie Ediusa
prosilbym o podanie ich na stronie forum dla szerszego grona ludzi.
Pewnie nie jedna odoba czeka niecierpliwie.

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 13 września 2008, 13:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lutego 2007, 11:56
Posty: 95
Post Re: EDIUS 5,0
Witam,
Teraz juz wiadomo, czemu od ponad pol roku nie ma zadnej poprawki do wersji 4.xx, ja z utesknieniem czekalem na poprawki:
- w DV Capture od wersji 4.6 przy podlaczeniu kamery do karty NX nie wyswietla podlagau jesli steruje sie kamera z programu (trzeba wlaczyc ja wczesniej przyciskiem PLAY a nastepnie odpalic program !!!)
- kluczowanie po alfa - znany wszystkim chyba
- 3dPip to chyba jakies nieporozumienie, ze jest to klucz a nie efekt.
- migotanie plików gragicznych np. zdjec na timeline (trzeba zakladac antiflicker)
- authoring DVD to pomylka, na takim poziomie program to mogl byc 3 lata temu,
- natywna edycja AVCHD, trzeba bylo uzywac konwersji do Canopus HQ AVi, co znacznie wydluza proces edycji i dodatkowo tworzy 5x wieksze pliki na dysku.

Napewno w wersji 5.xx cieszy to ze nie ma juz podzialu na 2 linie pro i broadcast, szczegolnie wazne dla przyszlych uzytkowników kamer XDCAM (sony EX1 czy EX3).

Zastanawiam sie czy przewiduja jakis upgrade dla uzytkowników Edius NX w wersji 4.xx, tzn, czy zmiana karty mozliwa jako upgrade, czy tylko sam soft ?????????

Kiedy ma byc w sprzedazy w Polsce i jaka bedzie polityka canopusa w tej kwestii?? - pytanie do Beiksu i BS Multimedia

pozdr
zimar

_________________
AG-HMC151, HDStorm Plus, Edius 5.51, Adobe CS5.5 Prod. Premium GG: 1961789


poniedziałek, 15 września 2008, 08:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: EDIUS 5,0
zimar napisał(a):
Witam,
Teraz juz wiadomo, czemu od ponad pol roku nie ma zadnej poprawki do wersji 4.xx, ja z utesknieniem czekalem na poprawki:


Fakt! Już sporo zbadanych problemów się ukazało i z pewnością powinno być usuniętych w wersji 4.xx.

zimar napisał(a):
- migotanie plików gragicznych np. zdjec na timeline (trzeba zakladac antiflicker)


...że się tak wyraże: 8O ?!

Ale może to tylko moje zdanie... nie spotkałem się z tym problemem...
Może w jakiejś konkretnej konfiguracji sprzęt+soft+ustawienia...

_________________
pasja i praca


poniedziałek, 15 września 2008, 13:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL