Teraz jest niedziela, 20 października 2019, 01:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 HDSTORM 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post HDSTORM
Czy posiadając HDSTORMA możliwe jest wgranie materiału DV (kablem cyformym, a nie analogiem) oraz dalsza jego obróbka w Eidiusie??
Czy wgrywając materiał przez kontorler IEEE-1394 na płycie głównej, będzie strata jakości obrazu?? Czy wgrany materiał będzie skompresowany kodekiem Canopusa i czy montaż na Ediusie będzie taki sam jak na materiale wgranym przez kartę Ediusa??

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.


poniedziałek, 29 września 2008, 16:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM
Myślę, że tak. w Ediusie jako źródło wybierze się IEE1394 i na pewno będzie możliwość przechwycenia materiału DV.
Co to jest ten HDSTORM i co on może? Na stronie Canopusa jest o nim niewiele. Według moich przemyśleń jest to karta rozszerzeń, która dokonuje w locie konwersji niekompresowanego sygnału wysokiej rozdzielczości przesyłanego złączem HDMI, do formatu Canopus HQ. Prawdopodobnie jest to odmiana kompresji MJPEG o strumieniu ok. 70-80 Mb/s. Jak nam wiadomo niekompresowany strumień HD 1920x1080 px. 8 bit, 4:2:0 to 829Mb/s i nie każdy komputer może sobie z nim poradzić. Natomiast kompresja HDV poważnie obniża jakość. Wybrano rozwiązanie pośrednie, czyli częściowa kompresja o parametrach zdecydowanie lepszych jak HDV.
Wygląda, że karta ma przynajmniej trzy funkcje.
Przechwycenie i kompresja niekompresowanego strumienia HD.
Przejęcie roli sprzętowego kompresora do formatu Canopus HQ podczas przechwytywania z IEE1394.
Przygotowanie podglądu na osobnym monitorze podczas przechwytywania i edycji.
Kto będzie mógł wykorzystać jej możliwości?
Na pewno nie skorzystają z niej użytkownicy formatu DV. Materiału tak kompresowanego nic nie jest w stanie przywrócić. Jakość została bezpowrotnie utracona.
Częściowo mogą skorzystać użytkownicy formatów HDV. Wprawdzie utraconej przez tą kompresję jakości się nie przywróci, jednak wzrośnie wygoda edycji.
Najbardziej skorzystają ci, którzy posiadają kamery ze złączem HDMI. Jak już wspomniałem przesyłany jest tam niekompresowany strumień, który karta zapisze po konwersji na dysku komputera z bardzo dobrą jakością. Ceną za jakość jest tu jednak konieczność stałego połączenia kamery z komputerem podczas zapisu na ?gorąco?.
Karta może również sprzętowo wspomagać inne funkcje (kompresja do MPEG 2 ,4, edycję, renderowanie).
Z dodatkowym modułem (wersja plus) przechwytuje sygnały komponentowe, kompozytowe, fonię).

Pozdrawiam


poniedziałek, 29 września 2008, 17:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
Witam :) dobre przemyślenia , pozwolę się zapytać jak rozumieć zdaniem Kolegi obsługę ( w wwersji podstawowej ) wyłacznie poprzez złącze hdmi ? moim zdaniem kamery semi-pro , czy pro posiadają zapis na nośnikach masowych ( kartach ) więc import jest baaardzo szybki i bezstratny...? No rozumiem w kamerkach avchd moze byc to cenne ale i tu poprzez USB i załączone oprpgramowanie import jest baaardzo szybki i bezstratny , no oczywiście konwersja w locie z avchd - do np. avi ma sens , ale w opisie nie widze info o tym fakcie.
Ja z moją FX musze pozostać przy NX-ie bo sztorm nic mi nie da , no chyba , że się mylę. Prosze o opinię. :lol: Pozdrawiam amator


środa, 1 października 2008, 07:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM
Właściwie nigdy o tym nie rozmawiamy, ale każda stratna kompresja powoduje utratę jakości. Powyższa karta wychodzi o krok do przodu i główną jej cechą jest zapisanie sygnału przed kompresją. Ze złącza HDMI kamery otrzymujemy surowy sygnał, który nigdy nie był kompresowany. Wprawdzie wprowadza ona kompresje według swoich parametrów, jednak nie jest tak szkodliwa dla jakości jak kompresja do HDV czy AVCHD.
Nadmieniłem również, że można przy jej pomocy przechwycić sygnał, który już jest zapisany na nośniku kamery (przesyłając go przez HDMI). Należy jednak pamiętać że w tym przypadku pierwotnej jakości nie da się odzyskać, ponieważ utracona została podczas kompresji przed zapisem na nośniku kamery.
To o czym piszę, jest rewolucyjną zmianą w procesie rejestracji i edycji w zakresie zastosowań amatorskich. Dostaliśmy możliwość tworzenia z jakością niewiele odbiegającą od jakości w systemach PRO.

Pozdrawiam


środa, 1 października 2008, 08:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
chyba czegoś nie kumam ( ach te latka ) :mrgreen: inportując z kamerki a dokładnie z nosnika ( karty czy twardziela ) jest to chyba import bezstratny , natomiast konieczność edycji w standardzie firmy np.canopus wymaga zabiegów dostosowujących do " potrzeb " czyli przekonwertowania dawniej z mpeg - do avi a dalej do wyboru , a tu co mi da import z kamerki avchd ( np. sony sr11e) poprzez złącze hdmi skoro poprzez usb i soft mogę to zrobić szybciej i bezstratnie? oczywiście przeniesienie na timeline wymaga przekonwertowania i tu chyba jest pies .... czy się mylę ? Pozdro .


środa, 1 października 2008, 08:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: HDSTORM
nie mylisz się :D
sens jest tylko w przypadku materiału filmowanego kamerą i zapisywania go na komputerze w tym samym czasie. ewentualnie oszczędzamy czas na konwersji zgrywając to co już nagraliśmy kamerą i w locie kompresując do canopushq.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


środa, 1 października 2008, 08:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
Czyli sztorm " dla wybranych " co mogą zapisać materiał w locie... a do laptopka kartka nie wejdzie :cry:
a swoja drogą interesujace jest to czy tą kartą da sie przekonwertowac sygnał avchd do np. avi i z jakim skutkiem . Grasswaley/wel canopus ciągle się chwali obsługą natywną plików avchd czy więc ta kartka ma to uczynić
oj mam złe przeczucia. Miałem legendarnego sztorma ale ten legendą chyba nie będzie. Pozdrawiam amator. :lol:


środa, 1 października 2008, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM
Nie tylko dla wybranych. Wspomaganie edycji, przejęcie roli sprzętowego konwertera do formatu CanopusHQ, przygotowanie pełnoekranowego podglądu, wspomaganie renderowania, to są zalety karty.
Jednak tą koronną jest przechwycenie niekompresowanego strumienia.
Mówimy tutaj o karcie jednej firmy. Jednak inne firmy wprowadziły te rozwiązania dużo wcześniej. Aja, BlackMagic-Design. Canopus jakby powielił ich rozwiązania, zaczynając kartą Pegasus, a HDSTORM jest jej rozwinięciem.
Na marginesie Edius pracuje na natywnym formacie AVCHD bez żadnego wspomagania kartą.

Pozdrawiam


środa, 1 października 2008, 10:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
Witam wreście po pracy ufff co rozumie Kolega przez twierdzenie, że canopus pracuje na natywnym avchd ( chyba znowu moje braki w wiedzy) zgrywam z kamerki sr11e na twardziela po usb i owszem edek je widzi ba nawet da się otworzyć w oknie bin ale na tym rola edka się kończy bo dalej muszę konwertować do avi , czy ta konwersja do avi jest tym wprowadzeniem obrazu do "stanu" natywnego ?
W innym przypadku wszelki ruch plikiem i... wywala śliczny napis stoped! :cry:
Reasumując: zamiana kamery na "tą" z wyjściem hdmi FHD a potem z górki sofcik za 3...kilo i pełnia szczęscia acha NX-a może ktoś kupi za 2... kilo to zostaje tylko poszukać 20... kilo , no tak pewnie i pecet za słaby to jakieś 5... kilo dla modyfikacji... chyba mnie ta zabawa już nie interesuje 4 filmiki rocznie wolę zmienić autko. Pozdrawiam :mrgreen:


środa, 1 października 2008, 16:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 22 listopada 2006, 13:36
Posty: 87
Post Re: HDSTORM
To reasumując wszystkie powyższe odpowiedzi, Czy wgrywając materiał przez kontorler IEEE-1394 na płycie głównej, i przy późniejszej obróbce za pomocą karty HDSTORMA+EDIUS 5 jakość będzie gorsza czy taka sama operacja z tym że przy wgraniu materiału za pomocą NX??


czwartek, 2 października 2008, 07:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
Witam wydaje mi się , że skoro NX- EDEK4 przez fire-wire w płycie głównej importuje bez problemu to.... :lol: , a nawiasem mówiąc za wcześnie jeszcze na opinie o tej karcie, bo ci co mają są w fazie testów, a większość się zastanawia czy kupic czy poczekać np. na opinie.Pozdrawiam .


czwartek, 2 października 2008, 09:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM
wlodek1956 napisał(a):
co rozumie Kolega przez twierdzenie, że canopus pracuje na natywnym avchd

To znaczy, że pracuje na plikach w formacie z jakim przygotowała je kamera, czyli AVCHD. Nie potrzeba przeprowadzać konwersji.
W tym przypadku konwersja do do AVI nie jest wprowadzeniem do "stanu" natywnego.
Format natywny jest to format do jakiego zostało przystosowane dane urządzenie, oprogramowanie, odbiornik itp. Czyli dla różnych urządzeń będzie on różny.

Pozdrawiam


sobota, 4 października 2008, 10:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
Witam i dzięki za info :) ale skąd ten nie miły komunikacik stoped ? pytałem w beiksie i potwierdzili edek nie ma obsługi tych plików ( pełnej obsługi ) podobno interweniowano w " centrali " oczywiście odpowiedź była łatwa do przewidzenia .. w następnym wcieleniu to ... bedzie gotować , prać, sprzątać .... :lol: Ale i tak to fajny sofcik intuicyjny i przyjazny... Pozdro amator :P


sobota, 4 października 2008, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDSTORM
Proszę zobaczyć jak to wygląda. Jest to klip, który swojego czasu GrassHopper zamieścił w sieci na prośbę jednego z uczestników tego Forum.
Edius w wer 4,61 przetwarza go bez specjalnych oporów :roll:


Załączniki:
Komentarz: Zrzut ekranu z powyższym plikiem.

Pozdrawiam

Edius a AVCHD JPEG.JPG
Edius a AVCHD JPEG.JPG [ 141.16 | Przeglądane 264 razy ]
sobota, 4 października 2008, 19:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 22 maja 2005, 16:27
Posty: 109
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: HDSTORM
Witam ! no to Kolega "zasiał" w mej duszy wielkie obawy, że znowu z systemem ( konfiguracją ) coś nie tego :( w moim przypadku jak pisałem import z pliku O.K. do okienek bin , otwiera się , da się umieścić na lini i na tym koniec zresztą z edkiem nr5 to samo! :cry: ( a tak między nami to taką fotkę mogę i ja zrobić ) ale w reality bez wciskania play ( spacja ) bo wtedy wywala ten komunikacik - play STOPED! z niefajnym gągiem :evil: co nie znaczy , że nie wierzę cytowanemu koledze ale i Beiks i Pan B. Spała potwierdzili to zjawisko... nic nie rozumiem Może jakaś podpowiedz co poprawić , sprawdzić. Dzięki za informację i miłą dyskusję Pozdrawiam amator.

Może pora napisać o systemie : plyta AsusP5W DH Deluxe , procek Quad 2,4 ,
grafika ATI 2900XT , 3 twardziele każdy po 250GB 1 system 2 raid-0 no i NX z edkiem 4,6 , wypalarka LG-10coś tam ,2x1GB ramu Patriot, win XP- profi. pl


niedziela, 5 października 2008, 06:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL